Ухвала
від 25.03.2024 по справі 445/450/23
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа №445/450/23

Провадження1-в/465/269/24

Ухвала

про прийняття до провадження та

призначення захисника

25.03.24 року м. Львів

Франківський районний суд м. Львова в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

розглянувши заяву голови ЛПК Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» ОСОБА_3 , що діє за наказом генерального директора Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» № 152-1 від 23.10.2023 на предмет зміни застосування примусових заходів медичного характеру з госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом на надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку хворому:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , який скоїв суспільно небезпечне діяння, передбачене ч. 4 ст. 186 КК України,-

встановив:

Голова ЛПК Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» ОСОБА_3 , що діє за наказом генерального директора Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» № 152-1 від 23.10.2023 звернувся звернувся із письмовою заявою на предмет зміни застосування примусових заходів медичного характеру з госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом на надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку хворому ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Обґрунтовуючи заявупокликається нате,що у Комунальному некомерційному підприємстві Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» з 17.01.2023р. перебуває ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , до якого застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом ухвалою Золочівського районного суду Львівської області від 15.03.2023р.

16.01.2023р. викрав мобільний телефон у потерпілої, чим здійснив кримінальне

правопорушення, передбачене ч.4 ст.186 КК України.

По даному кримінальному правопорушенні була проведена амбулаторна судово -

психіатрична експертиза в Львівській філії судово-психіатричних експертиз Державної

установи "Інститут психіатрії судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків

МОЗ України" № 137 від 15.02.2023року. Згідно висновку, ОСОБА_4 , страждає

хронічним психічним захворюванням - хронічним маячним розладом. Не може

усвідомлювати свої дії та керувати ними. У період інкримінованих дій також страждав

хронічним маячним розладом. Не міг усвідомлювати свої дії та керувати ними. Потребує

застосування примусових заходів медичного характеру - госпіталізації до закладу з надання

психіатричної допомоги із звичайним наглядом.

Оглядався комісією лікарів-психіатрів 14.09.2023р., яка прийшла до висновку про

необхідність продовження примусових заходів медичного характеру. Відповідна заява була

задоволена Франківським районним судом м. Львова ухвалою від 24.10.2023р.

За час перебування у КНП ЛОР ЛОКПЛ пацієнт був комплексно обстежений та йому

було призначене лікування з врахуванням його психосоматичного стану нейролептиками (флюанксол, кветіапін, аміназин, азапін, оланзепін, трифтазин, рилептид, галоперідол,

флюанксол-депо, модітен-депо), антидепресантами (амітріптилін), симптоматичною терапією,

курсами реабілітаційних заходів, переглядом телепередач, прогулянками у внутрішньому

дворику відділення, побаченнями з рідними, знайомими. Пацієнт заспокоївся, впорядкувався.

Вдалося досягнути адаптації пацієнта у відділенні з стійким вираженим покращення

психічного стану.

Під час огляду доступний формальному контакту. Важко переключає та розподіляє

увагу. Гіпомімчний. Мова емоційно збіднена. Орієнтація в часі, місці, власній особі

збережені. Розладів сприймання активно не виявляє і заперечує. Однак вважає, що в

минулому йому в їжу щось підсипали. Мислення сповільнене за темпом, стереотипне,

деталізоване. Судження поверхневі з актуалізацією латентних ознак та схильністю до

загострення маячної симптоматики. На тлі контрольованого лікування маячення впливу, спілкування з метою нанесення йому шкоди, отруєння, дезактуалізувались, втратили ОСОБА_5 насиченість, вплив на поведінку. Пацієнт активно їх не виявляє та формально заперечує. Пам`ять дещо послаблена. Повільно відтворює спогади. Однак в цілому інтелект відповідає віку, досвіду, освіті. Емоційно холодний, сплощений. Коло інтересів обмежено. Спілкується з оточенням по необхідності. Став включатися в більшість реабілітаційних заходів. Охоче демонструє готовність до виписки. Орієнтований у вирішенні побутових питань, себе обслуговує, дотримується санітарно гігієнічних норм. Настрій рівний. Схильність до гнівливості, імпульсивності, вибуховості погасилась доглядом, наглядом, контрольованим прийомом ліків. Суїцидальних та антисоціальних тенденцій перебуваючи в психіатричному відділенні не виявляв. Загрозу для себе та оточення у відділі не виявляв і не становить. Емоційновольові розлади особи пацієнта стабілізувалися систематичним прийомом медикаментів, терапевтичним середовищем. Коло інтересів обмежено задоволенням фізіологічних потреб, потягів, нахилів. Знижений мотиваційний компонент. Одночасно відновив та підтримує соціальні стосунки з родиною, членами сім`ї. Систематично ними відвідується. На побаченні з ними поводиться спокійно, впорядковано. Планує на тлі усвідомлення у себе хронічного психіатричного розладу, достатньої критики до скоєного постійно приймати підтримуючу медикаментозну терапію в домашніх умовах, допомогати рідним. Отже, у пацієнта на даний час виражена медикаментозна стабілізація психічного стану з достатньою критикою до скоєного, усвідомлення ним необхідності постійного прийому ліків в зв`язку з наявністю хронічного психічного розладу у разі виписки на тлі відновлення та збереження ним соціальних зв`язків з рідними.

На підставі ст. 19 Закону України "Про психіатричну допомогу", 13.03.2024р. гр. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , був оглянутий комісією лікарів-психіатрів (Висновок комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру № 60 від 13.03.2024р.), що прийшла до висновку, що: «на час огляду ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , страждає хронічним психічним захворюванням у вигляді хронічного маячного розладу. Стан ремісії. У зв`язку з покращенням і стабілізацією його психічного стану та досягненням ремісії (значного послаблення хворобливого процесу), позитивного ставлення до курсу лікування та необхідності його продовження у випадку виписки, а також зважаючи на наявність у пацієнта на даний час родичів, які в змозі піклуватись про нього застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом не потребує. Рекомендовано надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку.».

Відповідно до ч.1 ст.514 КПК України, продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється на підставі ухвали суду, в межах територіальної юрисдикції якого застосовується цей захід чи відбувається лікування.

Відповідно до п.3 ч.2 ст. 52 та ст.507 КПК України, участь захисника у кримінальному провадженні щодо застосуванняпримусових заходівмедичногохарактеру є обов`язковою.

Згідно з ст. 49 КПК України, слідчий, прокурор, слідчийсуддячисуд зобов`язанізабезпечити участь захисника у кримінальному провадженніу випадкахколиучасть захисникає обов`язковою.

За змістом ч. 3 ст. 20КПКУкраїни, у випадках передбачених цим кодексом та/або законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги, підозрюваному обвинуваченому правова допомога надається безоплатно за рахунок держави.

На виконання вказаних норм Закону, слідчий суддя та суд постановляють ухвалу, якою доручають відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної допомоги, призначитиадвокатадляздійсненнязахисту запризначенням та забезпечити йогоприбуттяузазначенівухвалі час, і місце для участі у кримінальному провадженні.

Увідповідностізвимогамист.ст.512,514 КПК України, судовий розгляд проваджень даної категорії справ здійснюється одноособово суддею в судовому засіданні за участю прокурора, законного представника та захисника.

З урахуваннямнаведеного, вважаю за необхідне доручитиЗахідному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити захисника ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , для вирішення питання щодо зміни застосування примусових заходів медичного характеру з госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом на надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Положеннями статті 336 КПК України встановлений чіткий порядок та зазначені основні умови проведення судових засідань в режимі відеоконференції.

Зокрема, судове провадження у режимі відеоконференції, так зване дистанційне судове провадження, може здійснюватися у разі: неможливості безпосередньої участі учасника кримінального провадження в судовому провадженні за станом здоров`я або з інших поважних причин; необхідності забезпечення безпеки осіб; проведення допиту малолітнього або неповнолітнього свідка, потерпілого; необхідності вжиття таких заходів для забезпечення оперативності судового провадження; наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

Аналіз наведеної норми свідчить, що прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду. Вказана норма не передбачає обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції в разі наявності про це клопотання сторони.

Питання участі в судовому засіданні сторони в режимі відеоконференції суд має право вирішувати з урахуванням всіх об`єктивних обставин, які складаються при розгляді справи, до початку певного судового засідання, в певному конкретному випадку. Разом з тим, клопотання має бути обґрунтованим причинами, які ускладнюють або роблять неможливим особисту участь сторони в судовому засіданні, а також підтверджене відповідними доказами неможливості такої участі.

Зважаючи на викладене, з метою повного, всебічного та об"єктивного розгляду справи, вважаю за необхідне зобов"язати заявника забезпечити явку в судове засідання хворого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , а клопотання про проведення судового засідання в режимі відеоконференції слід залишити без задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. 20, 49, 52, ст. 369-372, 506, 507, 512, 514КПКУкраїни,-

постановив:

Прийняти до розгляду судове провадження № 1-в/465/269/24, щодо зміни застосування примусових заходів медичного характеру з госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом на надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку хворому ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який скоїв суспільно - небезпечне діяння, передбачені ч.4 ст.186 КК України.

Доручити Західному міжрегіональному центру з надання безоплатної правничої допомоги призначити захисника ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , для вирішення питання щодо зміни застосування примусових заходів медичного характеру з госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом на надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Явку адвоката забезпечитив судове засідання, якевідбудеться 03 квітня 2024 року об 10 год. 30 хв. у приміщенніФранківського районного суду м. Львова за адресою:м. Львів вул. Генерала Чупринки, 69.

У судове засідання викликати прокурора, законного представника та представника медичного закладу, якого зобов`язати забезпечити в судове засідання хворого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та матеріали історії хвороби хворого.

У клопотанні про проведення судового засідання в режимі відеоконференції відмовити.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117987883
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про продовження, зміну або припинення застосування примусових заходів медичного характеру

Судовий реєстр по справі —445/450/23

Постанова від 03.04.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

Постанова від 03.04.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

Ухвала від 24.10.2023

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Величко О. В.

Ухвала від 24.10.2023

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Величко О. В.

Ухвала від 13.10.2023

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Величко О. В.

Ухвала від 15.03.2023

Кримінальне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

Ухвала від 15.03.2023

Кримінальне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

Ухвала від 15.03.2023

Кримінальне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

Ухвала від 15.03.2023

Кримінальне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні