Постанова
від 03.04.2024 по справі 445/450/23
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

445/450/23

1-в/465/269/24

Ухвала

Іменем України

03.04.2024 Франківський районний суд м. Львова в складі:

головуючого-судді ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурорки ОСОБА_3

адвокатки ОСОБА_4

законної представниці хворого - матері ОСОБА_5

представника закладу - лікаря - психіатра ОСОБА_6

розглянувши у закритому судовому засіданні, в залі суду заяву голови ЛПК Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» ОСОБА_7 , що діє за наказом генерального директора Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» № 152-1 від 23.10.2023 на предмет зміни застосування примусових заходів медичного характеру з госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом на надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку хворому:

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , який скоїв суспільно небезпечне діяння, передбачене ч. 4 ст. 186 КК України,-

У С Т А Н О В И В :

Голова ЛПК Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» ОСОБА_7 , що діє за наказом генерального директора Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» № 152-1 від 23.10.2023 звернувся із письмовою заявою на предмет зміни застосування примусових заходів медичного характеру з госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом на надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку хворому ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Обґрунтовуючи заяву покликається на те, що у Комунальному некомерційному підприємстві Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» з 17.01.2023 перебуває ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , до якого застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом ухвалою Золочівського районного суду Львівської області від 15.03.2023.

16.01.2023 викрав мобільний телефон у потерпілої, чим здійснив кримінальне

правопорушення, передбачене ч. 4 ст. 186 КК України.

По даному кримінальному правопорушенні була проведена амбулаторна судово -

психіатрична експертиза в Львівській філії судово-психіатричних експертиз Державної

установи "Інститут психіатрії судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків

МОЗ України" № 137 від 15.02.2023. Згідно з висновком, ОСОБА_8 , страждає

хронічним психічним захворюванням - хронічним маячним розладом. Не може

усвідомлювати свої дії та керувати ними. У період інкримінованих дій також страждав

хронічним маячним розладом. Не міг усвідомлювати свої дії та керувати ними. Потребує

застосування примусових заходів медичного характеру - госпіталізації до закладу з надання

психіатричної допомоги із звичайним наглядом.

Оглядався комісією лікарів-психіатрів 14.09.2023, яка дійшла висновку про

необхідність продовження примусових заходів медичного характеру. Відповідна заява була

задоволена Франківським районним судом м. Львова ухвалою від 24.10.2023.

За час перебування у КНП ЛОР ЛОКПЛ пацієнт був комплексно обстежений та йому

було призначене лікування з врахуванням його психосоматичного стану нейролептиками (флюанксол, кветіапін, аміназин, азапін, оланзепін, трифтазин, рилептид, галоперідол,

флюанксол-депо, модітен-депо), антидепресантами (амітріптилін), симптоматичною терапією,

курсами реабілітаційних заходів, переглядом телепередач, прогулянками у внутрішньому

дворику відділення, побаченнями з рідними, знайомими. Пацієнт заспокоївся, впорядкувався.

Вдалося досягнути адаптації пацієнта у відділенні з стійким вираженим покращення

психічного стану.

Під час огляду доступний формальному контакту. Важко переключає та розподіляє

увагу. Гіпомімчний. Мова емоційно збіднена. Орієнтація в часі, місці, власній особі

збережені. Розладів сприймання активно не виявляє і заперечує. Однак вважає, що в

минулому йому в їжу щось підсипали. Мислення сповільнене за темпом, стереотипне,

деталізоване. Судження поверхневі з актуалізацією латентних ознак та схильністю до

загострення маячної симптоматики. На тлі контрольованого лікування маячення впливу, спілкування з метою нанесення йому шкоди, отруєння, дезактуалізувались, втратили афективну насиченість, вплив на поведінку. Пацієнт активно їх не виявляє та формально заперечує. Пам`ять дещо послаблена. Повільно відтворює спогади. Однак в цілому інтелект відповідає віку, досвіду, освіті. Емоційно холодний, сплощений. Коло інтересів обмежено. Спілкується з оточенням по необхідності. Став включатися в більшість реабілітаційних заходів. Охоче демонструє готовність до виписки. Орієнтований у вирішенні побутових питань, себе обслуговує, дотримується санітарно - гігієнічних норм. Настрій рівний. Схильність до гнівливості, імпульсивності, вибуховості погасилась доглядом, наглядом, контрольованим прийомом ліків. Суїцидальних та антисоціальних тенденцій перебуваючи в психіатричному відділенні не виявляв. Загрозу для себе та оточення у відділі не виявляв і не становить. Емоційновольові розлади особи пацієнта стабілізувалися систематичним прийомом медикаментів, терапевтичним середовищем. Коло інтересів обмежено задоволенням фізіологічних потреб, потягів, нахилів. Знижений мотиваційний компонент. Одночасно відновив та підтримує соціальні стосунки з родиною, членами сім`ї. Систематично ними відвідується. На побаченні з ними поводиться спокійно, впорядковано. Планує на тлі усвідомлення у себе хронічного психіатричного розладу, достатньої критики до скоєного постійно приймати підтримуючу медикаментозну терапію в домашніх умовах, допомогати рідним. Отже, у пацієнта на даний час виражена медикаментозна стабілізація психічного стану з достатньою критикою до скоєного, усвідомлення ним необхідності постійного прийому ліків в зв`язку з наявністю хронічного психічного розладу у разі виписки на тлі відновлення та збереження ним соціальних зв`язків з рідними.

На підставі ст. 19 Закону України "Про психіатричну допомогу", 13.03.2024 ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , був оглянутий комісією лікарів-психіатрів (Висновок комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру № 60 від 13.03.2024), що дійшла висновку, що: «на час огляду ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , страждає хронічним психічним захворюванням у вигляді хронічного маячного розладу. Стан ремісії. У зв`язку з покращенням і стабілізацією його психічного стану та досягненням ремісії (значного послаблення хворобливого процесу), позитивного ставлення до курсу лікування та необхідності його продовження у випадку виписки, а також зважаючи на наявність у пацієнта на даний час родичів, які в змозі піклуватись про нього застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом не потребує. Рекомендовано надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку».

Покликаючись на ст. 19 Закону України «Про психіатричну допомогу», заявник просить суд змінити застосування примусового заходу медичного характеру у виді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом хворому ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Захисник особи відносно якої розглядається питання про зміну застосування примусового заходу медичного характеру у виді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом на амбулаторне лікування адвокатка ОСОБА_4 , у судовому засіданні заяву Комунального закладу підтримала.

У судовому засіданні законний представник хворого ОСОБА_8 - ОСОБА_5 його матір погодилась із висновком експертів.

У судовому засіданні хворий ОСОБА_8 не заперечував проти заяви Комунального закладу.

Лікуючий лікар- ОСОБА_6 у судовому засіданні заяву підтримав просив таку задовольнити.

Прокурорка у судовому засіданні з доводами заявника та його представників погодилася, просила суд задовольнити заяву.

Заслухавши доводи заявників думку інших учасників процесу, дослідивши матеріали судового провадження, суд дійшов висновку, що заяву слід задовольнити.

Так, судом встановлено, що у Комунальному некомерційному підприємстві Львівської обласної ради «Львівська обласна клінічна психіатрична лікарня» з 17.01.2023 перебуває ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , до якого застосовано примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом ухвалою Золочівського районного суду Львівської області від 15.03.2023.

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_3 був оглянутий комісією лікарів-психіатрів (Висновок комісії лікарів-психіатрів щодо особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру № 60 від 13.03.2024), згодно якого: «на час огляду ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , страждає хронічним психічним захворюванням у вигляді хронічного маячного розладу. Стан ремісії. У зв`язку з покращенням і стабілізацією його психічного стану та досягненням ремісії (значного послаблення хворобливого процесу), позитивного ставлення до курсу лікування та необхідності його продовження у випадку виписки, а також зважаючи на наявність у пацієнта на даний час родичів, які в змозі піклуватись про нього застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом не потребує. Рекомендовано надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку».

Виходячи із змісту ст. 95 КК України, продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника психіатричного закладу, який надає особі таку психіатричну допомогу.

Дослідивши надані суду письмову заяву з додатками, з`ясувавши питання, передбачені ст. 512-514 КПК України, заслухавши пояснення лікуючого лікаря, пояснення хворого, законного представника хворого, думку адвокатки та висновок прокурорки, суд приходить до переконання, що заяву слід задовольнити.

Приймаючи дане рішення , суд у першу чергу враховує доцільність забезпечення безпеки здоров`ю хворого, що не може бути забезпечено в умовах примусового лікування із звичайним наглядом.

На підставі викладеного, керуючись статями 17, 19 Закону України «Про надання психіатричної допомоги», статями 92 - 95 КК України та статтями 369 - 372, 376, 512, 514 КПК України,-

П О С Т А Н О В И В :

Заяву задовольнити.

Змінити примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом на надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку хворому ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який скоїв суспільно небезпечне діяння, передбачене ч. 4 ст. 186 КК України.

Повний текст ухвали виготовлено та проголошено об 08:30 08 квітня 2024 року в залі судового засідання Франківського районного суду м. Львова.

Ухвала підлягає негайному виконанню та може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом семи днів з часу виготовлення повного її тексту до Львівського апеляційного суду через суд, що постановив ухвалу.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118176287
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —445/450/23

Постанова від 03.04.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

Постанова від 03.04.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

Ухвала від 24.10.2023

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Величко О. В.

Ухвала від 24.10.2023

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Величко О. В.

Ухвала від 13.10.2023

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Величко О. В.

Ухвала від 15.03.2023

Кримінальне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

Ухвала від 15.03.2023

Кримінальне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

Ухвала від 15.03.2023

Кримінальне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

Ухвала від 15.03.2023

Кримінальне

Золочівський районний суд Львівської області

Сивак В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні