Ухвала
від 26.03.2024 по справі 585/473/24
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 585/473/24

Номер провадження 2-а/585/21/24

У Х В А Л А

I М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 березня 2024 року м.Ромни

Роменський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючої судді Цвєлодуб Г.О.,

секретаря судового засідання - Салій О.І.

розглянувши матеріалисправи заадміністративним позовом ОСОБА_1 до Департаменту патрульної поліції про визнання дій протиправними та скасування постанови, -

В С Т А Н О В И В:

Упровадженні Роменськогоміськрайонного судуСумської областіперебуває адміністративнасправа запозовом ОСОБА_1 до Департаменту патрульної поліції про визнання дій протиправними та скасування постанови.

Ухвалою Роменського міськрайонного суду Сумської області від 16.02.2024 року відкрито провадження по справі з призначенням судового засідання.

25 березня 2024 року на адресу суду надійшла заява від позивача ОСОБА_1 про залишення адміністративного позову без розгляду, а також просив повернути сплачений ним судовий збір та оригінал квитанції про сплату судового збору.

Суд, вивчивши заяву про залишення позову без розгляду та матеріали справи, вважає заяву про залишення позову без розгляду такою, що підлягає до часткового задоволення, виходячи із наступного.

У відповідності до п. 5 ч. 1, ч. 2 ст. 240 КАС України, суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо надійшла заява позивача про залишення позову без розгляду. Заява про залишення позову без розгляду може бути подана лише до початку розгляду справи по суті.

У зв`язку із тим, що позивач надав суду письмову заяву про залишення позову без розгляду, розгляд справи по суті розпочатий не був, суд, виходячи із положень п. 5 ч. 1ст. 240 КАС України вважає, що позовну заяву слід залишити без розгляду.

Згідно частиною 5 статті 240КАС України в ухвалі про залишення позову без розгляду можуть бути вирішені питання про розподіл між сторонами судових витрат, про повернення судового збору з бюджету.

Щодо повернення судового збору суд зазначає наступне.

Підстави залишення адміністративного позову без розгляду врегульовано ст.240 Кодексу адміністративного судочинства України, зокрема п.5 ч.1 цієї статті, якою визначено, що суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо надійшла заява позивача про залишення позову без розгляду.

При цьому, пунктом 4 ч.1 ст.7Закону України"Просудовий збір" зокрема встановлено, що сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням).

Тобто, чітко встановлено випадки коли сума судового збору не повертається, зокрема, у разі залишення позовної заяви без розгляду за заявою клопотанням позивача.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат згідно зі ст.139, ч.1 ст.240 КАС України, суд враховує залишення позовної заяви без розгляду за заявою позивача (що в силу п.4 ч.1ст.7 Закону України «Про судовий збір» виключає повернення судом сплаченого судового збору позивачеві), тому суд приходить до висновку про відсутність підстав для компенсації понесених позивачем витрат по сплаті судового збору.

Як встановлено судом в справі наявні підстави для залишення без розгляду позовної заяви, у зв`язку із надходженням від позивача клопотання про залишення без розгляду адміністративного позову.

Відповідно до частини 3 статті 240 Кодексу адміністративного судочинства України, про залишення позову без розгляду суд постановляє ухвалу. Ухвала суду про залишення позову без розгляду може бути оскаржена.

На підставі наведеного, керуючись ст. 47, 240, 243, 294, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, ст.7Закону України"Просудовий збір" суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Заяву позивача ОСОБА_1 про залишення адміністративного позову без розгляду - задовольнити.

Адміністративний позов ОСОБА_1 доДепартаменту патрульноїполіції провизнання дійпротиправними таскасування постанови- залишити без розгляду.

Копію ухвали направити сторонам по справі для відома.

Ухвала набирає законної сили через п`ятнадцять днів з дня її підписання, але може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Другого апеляційного адміністративного суду.

СУДДЯ РОМЕНСЬКОГО

МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ Г.О.ЦВЄЛОДУБ

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117988090
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними та скасування постанови

Судовий реєстр по справі —585/473/24

Ухвала від 26.03.2024

Адміністративне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 16.02.2024

Адміністративне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 02.02.2024

Адміністративне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні