Ухвала
від 29.03.2024 по справі 703/1181/24
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/1181/24

2/703/761/24

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

29 березня 2024 року м. Сміла

Суддя Смілянського міськрайонного суду Черкаської області Крива Ю.В., вивчивши матеріали позовної заяви Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії - Черкаське обласне управління АТ «Ощадбанк» до спадкоємців ОСОБА_1 - ОСОБА_2 та неповнолітньої ОСОБА_3 про стягнення заборгованості,-

встановила:

До Смілянського міськрайонного суду Черкаської області звернувся представник Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії - Черкаське обласне управління АТ «Ощадбанк» до спадкоємців ОСОБА_1 - ОСОБА_2 та неповнолітньої ОСОБА_3 про стягнення заборгованості.

Згідно заявлених вимог, представник позивача просить суд стягнути зі спадкоємців ОСОБА_1 - ОСОБА_2 та неповнолітньої ОСОБА_3 в особі представника, заборгованість за договором про споживчий кредит (заява про приєднання № 594219/240916 від 27 серпня 2020 року в сумі 34599,96 грн на користь Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії - Черкаське обласне управління АТ «Ощадбанк».

Вказану позовну заяву було передано в провадження судді Криви Ю.В. у відповідності до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями.

Згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право у порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати вимогам, викладеним у ст. 175 ЦПК України, а також вимогам ст. 177 цього Кодексу.

Статтею 175 ЦПК України визначені основні вимоги до позовної заяви, які мають бути дотримані особами, які звертаються до суду за захистом своїх прав та інтересів шляхом пред`явлення позову до суду.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 175 ЦПК України, у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Як убачається зі змісту позовної заяви, позивачем заявлені позовні вимоги до відповідачів ОСОБА_2 та неповнолітньої ОСОБА_3 , в особі представника, відомості про якого невідомі.

На виконання вимог ч. 6 ст. 187 ЦПК України судом зроблено запити до Управління «Центр надання адміністративних послуг» виконавчого комітету Смілянської міської ради.

За отриманими відомостями, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 значиться зареєстрованим за адресою: АДРЕСА_1 ; ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 значиться зареєстрованою за адресою: АДРЕСА_2 .

Отже представником позивача зазначено одним із відповідачів неповнолітню особу ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

У відповідності з вимогами ч.1 ст.47 ЦПК України здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

Права, свободи та інтереси неповнолітніх осіб віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, а також осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, можуть захищати у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, піклувальники чи інші особи, визначені законом. Суд може залучити до участі в таких справах неповнолітню особу чи особу, цивільна дієздатність якої обмежена (ч.2 ст.59 ЦПК України).

Неповнолітня особа, зазначена позивачем в суб`єктному складі позовної заяви не може бути відповідачем по даній справі, оскільки дана особа не має цивільної процесуальної дієздатності та не може самостійно здійснювати цивільні процесуальні права, а також виконувати свої обов`язки в суді.

Оскільки діючим законодавством не передбачена можливість дитини особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді, для вирішення заявлених позивачем вимог щодо неповнолітньої особи необхідно було зазначити в суб`єктному складі законного представника, який діє в інтересах неповнолітнього відповідача.

Відповідно до ч.1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на викладене, відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, позовна заява підлягає залишенню без руху, позивачу необхідно в десятиденний строк з дня отримання копії ухвали усунути зазначені в ній недоліки. Для усунення недоліків позовної заяви позивач має подати до суду позовну заяву в новій редакції , з урахуванням наведених в даній ухвалі недоліків щодо її змісту, привівши суб`єктний склад учасників справи у відповідність до вимог діючого законодавства та виклавши позовні вимоги у відповідності до наведених у позові обставин.

До виправленої позовної заяви необхідно додати її копії та копії доданих до неї документів для вручення учасникам справи.

На підставі викладеного та керуючись статтями 2, 4, 5, 175, 177, 185 ЦПК України, суддя,-

постановив:

Позовну заяву Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» в особі філії - Черкаське обласне управління АТ «Ощадбанк» до спадкоємців ОСОБА_1 - ОСОБА_2 та неповнолітньої ОСОБА_3 про стягнення заборгованості - залишити без руху та запропонувати позивачу в десятиденний строк з дня отримання копії ухвали усунути вищезазначені недоліки.

У випадку неусунення недоліків, заява вважається неподаною і повертається заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Ю.В. Крива

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117994076
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —703/1181/24

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Крива Ю. В.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Крива Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні