Вирок
від 29.03.2024 по справі 991/1563/24
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/1563/24

Провадження № 1-кп/991/16/24

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2024 року Київ

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду в складі головуючого судді ОСОБА_1 , суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 провела підготовче судове засідання щодо розгляду кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52024000000000061. Згідно з обвинувальним актом прокурор висуває обвинувачення ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України - заволодіння чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах.

Обвинувачений народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Єреміївка Розділянського району Одеської області та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , громадянин України, раніше не судимий.

Підготовче провадження проведено за участі сторін та інших учасників судового провадження:

прокурора ОСОБА_5 ,

представника потерпілого ОСОБА_6 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_7 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_8 , ОСОБА_9 .

У процесі розгляду суд встановив:

1.27 лютого 2024 року зі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора до Вищого антикорупційного суду надійшов обвинувальний акт з угодою про визнання винуватості від 21 лютого 2024 року у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52024000000000061, щодо ОСОБА_4 .

2.Обвинувальним актом передбачено, що кримінальне правопорушення ОСОБА_4 вчинив за таких обставин:

«У відповідності до Наказу Міністерства транспорту України № 286 від 03.06.1999 «Про реорганізацію Державної авіакомпанії» Одеські авіалінії», на базі вказаної авіакомпанії створено державне підприємство «Міжнародний аеропорт Одеса» (далі МАО).

Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 768-р від 03.08.1999 та голови Одеської міської ради № 943-01р від 25.08.2009 на базі державного підприємства «Міжнародний аеропорт Одеса» створено комунальне підприємство «Міжнародний аеропорт Одеса» (далі КП «МАО»), яке є власністю територіальної громади м. Одеси в особі Одеської міської ради.

Згідно зі статутом КП «МАО» від 25.10.2010 відповідно до способу утворення, Підприємство є унітарним, комерційним. Підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків, печатку із своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом, штампи, фірмовий знак, бланки організаційно-розпорядчої документації, необхідні для організації своєї роботи. Підприємство має майнові та особисті права, несе обов`язки, може бути позивачем і відповідачем у судах. Підприємство здійснює свою діяльність на принципах комерційного розрахунку та власного комерційного ризику, вільного найму працівників.

Відповідно до статті 2 Статуту, Підприємство створене для задоволення міських, суспільних потреб в обслуговуванні при перевезенні пасажирів, багажу, вантажу та пошти авіаційним транспортом; забезпечення виконання польотів і обслуговування вітчизняних та іноземних повітряних суден, з метою отримання прибутку в інтересах територіальної громади міста Одеси; для задоволення соціальних і економічних потреб колективу шляхом систематичного здійснення виробничої, торговельної та іншої господарської діяльності. Серед положень розділу Статуту КП «МАО» «Мета і предмет діяльності) підприємства»:

-для досягнення поставленої мети Підприємство має у своєму складі і використовує для цих цілей аеродром, аеровокзал та інші наземні споруди, а також аеродромне обладнання, облаштування і підготовлений персонал.

Серед положень розділу Статуту КП «МАО» «Права підприємства»:

- право здійснювати будівництво, реконструкцію, а також капітальний ремонт основних фондів Підприємства, об`єктів зв`язку та інших виробничих будівель, споруд і споруджень, а також культурно-побутове і житлове будівництво, забезпечувати розробку та затвердження у встановленому порядку проектних завдань, технічних проектів та кошторисів на це будівництво, здійснювати контроль за цим будівництвом і приймати закінчені будівництвом об`єкти в експлуатацію;

- право надавати послуги авіакомпаніям та експлуатантам (повний цикл чи частково) з технічного обслуговування повітряних суден, як це передбачено відповідним частинами СЕП.

Рішенням виконавчого комітету Одеської міської ради від 24.06.2008 № 746 (із змінами рішенням виконкому № 866 від 05.07.2008) затверджено Положення «Про порядок та умови проведення конкурсу з вибору стратегічного партнера з метою реконструкції та модернізації Міжнародного аеропорту «Одеса» (далі - Положення).

Вказаним Положенням визначено порядок підготовки та проведення конкурсу з вибору низки потенційних стратегічних партнерів (надалі - Конкурс) з метою реконструкції та модернізації МАО, майно якого є комунальною власністю територіальної громади м. Одеса і закріплене за ним на праві повного господарського відання, визначення кола потенційних стратегічних партнерів, а також схеми співробітництва, з метою реалізації поставленої мети та укладення відповідного договору (договорів) стосовно реалізації проекту реконструкції та модернізації МАО в порядку, визначеному чинним законодавством України та Статутом Підприємства.

Згідно пункту 1 розділу 1 Положення завданням Конкурсу є визначення юридичних осіб, що можуть забезпечити найкращі умови реконструкції та модернізації Міжнародного аеропорту «Одеса» та реалізації Проекту шляхом укладання відповідного договору (договорів). Вибір схеми співробітництва та форми реалізації Проекту буде здійснюватися Одеською міською радою (або іншим уповноваженим органом та/або Підприємством на підставі пропозиції, отриманих від Претендентів). Зокрема, Проект може бути реалізований шляхом укладання: а) договору про спільну діяльність, б) договору концесії, та/або, в) договору про співробітництво.

Згідно з Положенням, метою Проекту зокрема є залучення інвестицій у розвиток МАО відповідно до вимог, що ставляться ІСАО до міжнародних аеропортів, будівництво, модернізація й розвиток інфраструктури, необхідної для комплексного обслуговування авіакомпаній і пасажирів, супроводження для комплексного обслуговування авіакомпаній і пасажирів, супроводження вантажів, авіатранспортного вузла, що створюється на базі МАО, здійснення заходів, спрямованих на значне збільшення потоку пасажирів та вантажів, особливо транзитних, тощо.

У відповідності до п. 2.3 Положення «Основні вимоги до Проекту» передбачено забезпечення фінансування в розмірі не менше 250 млн доларів США для етапу реконструкції й будівництва аеропортових об`єктів МАО на період 2012 року.

У відповідності до ст. 4, ч. 3 ст. 7, ст. 14 Закону України «Про державно-приватне партнерство» визначено, що державно-приватне партнерство застосовується у випадках, що стосуються будівництва злітно-посадкової смуги, крім того вибір приватного партнера відбувається виключно на конкурсних засадах, при цьому передача існуючих об`єктів, що перебувають у комунальній власності, приватному партнеру для виконання умов договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства, не зумовлює перехід права власності на ці об`єкти до приватного партнера та такі об`єкти підлягають поверненню державному партнеру. Об`єкти державно-приватного партнерства не можуть бути приватизовані протягом усього строку здійснення державно-приватного партнерства.

У відповідності до ст. 143 Конституції України територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування управляють майном, що є в комунальній власності; утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування» територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров`я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об`єкти, визначені відповідно до закону як об`єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. У свою чергу, відповідно до положень ч.1 ст. 182 Цивільного кодексу України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Частиною 2 ст. 331 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна) право власності на нерухоме майно виникає в особи з моменту його державної реєстрації.

Згідно з ч. 1 ст. 133 Господарського кодексу України основу правового режиму майна суб`єктів господарювання, на якій базується їх господарська діяльність, становлять право власності та інші речові права - право господарського відання, право оперативного управління.

Відповідно до ст. 145 Господарського кодексу України майновий стан суб`єкта господарювання визначається сукупністю належних йому майнових прав та майнових зобов`язань, що відображається у бухгалтерському обліку його господарської діяльності відповідно до вимог закону.

Частиною другою даної статті визначено, що зміна правового режиму майна суб`єкта господарювання здійснюється за рішенням власника (власників) майна у спосіб, передбачений цим Кодексом та прийнятими відповідно до нього іншими законами, крім випадків, якщо така зміна забороняється законом. Відповідно до ч. 3 ст. 145 Господарського кодексу України правовий режим майна суб`єкта господарювання, заснованого на державній (комунальній) власності, може бути змінений шляхом приватизації майна державного (комунального) підприємства відповідно до закону.

Відповідно до ч. 4 ст. 145 Господарського кодексу України правовий режим майна суб`єкта господарювання, заснованого на державній (комунальній) власності, може бути змінений шляхом здачі єдиного майнового комплексу підприємства або майнового комплексу його структурного підрозділу в оренду. Відповідно до статті 62 Господарського кодексу України підприємство - самостійний суб`єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб`єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому цим Кодексом та іншими законами. Відповідно до статті 78 Господарського кодексу України комунальне унітарне підприємство утворюється компетентним органом місцевого самоврядування в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини комунальної власності і входить до сфери його управління.

Відповідно до ч. 7ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» майнові операції, які здійснюються органами місцевого самоврядування з об`єктами права комунальної власності, не повинні ослаблювати економічних основ місцевого самоврядування, скорочувати обсяги доходів місцевих бюджетів, зменшувати обсяг та погіршувати умови надання послуг населенню.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 115 ЦК України господарське товариство є власником майна, переданого йому учасниками товариства у власність як вклад до статутного (складеного) капіталу.

Згідно з ч. 4 ст. 3 та ч. 2 ст. 5 Закону України «Про приватизацію державного майна» приватизації не підлягають об`єкти, що мають загальнодержавне значення, а також казенні підприємства. До об`єктів, що мають загальнодержавне значення, відносяться майнові комплекси підприємств, їх структурних підрозділів, основним видом діяльності яких є виробництво товарів (робіт, послуг), що мають загальнодержавне значення.

Загальнодержавне значення мають: об`єкти, які забезпечують виконання державою своїх функцій, забезпечують обороноздатність держави, її економічну незалежність, та об`єкти права власності Українського народу, майно, що становить матеріальну основу суверенітету України, зокрема: майно органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Відповідно до ст. 17 Конституції України захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення ї економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу.

У відповідності до Переліку аеродромів спільного базування та спільного використання військової і цивільної авіації України, затвердженого наказами Міністра оборони України та Міністра транспорту України від 13.01.2003, Міжнародний аеропорт «Одеса» має статус аеродрому спільного воєнного та цивільного базування.

Згідно з ч. 2 ст. 2 Закону України «Про державний кордон України» захист державного кордону України є невід`ємною частиною загальнодержавної системи забезпечення національної безпеки і полягає у скоординованій діяльності військових формувань та правоохоронних органів держави, організація і порядок діяльності яких визначаються законом.

Залізничне, автомобільне, морське, річкове, поромне, повітряне та пішохідне сполучення через державний кордон України здійснюється в пунктах пропуску, що встановлюються Кабінетом Міністрів України відповідно до законодавства і міжнародних договорів України, а також поза пунктами пропуску через державний кордон України у випадках, визначених законодавством.

Відповідно до ч. 3 ст. 9 Закону України «Про державний кордон України» пункт пропуску через державний кордон України - це спеціально виділена територія на залізничних та автомобільних станціях, у морських і річкових портах, аеропортах (аеродромах) з комплексом будівель, споруд і технічних засобів, де здійснюються прикордонний, митний та інші види контролю і пропуск через державний кордон осіб, транспортних засобів, вантажів та іншого майна.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про державний кордон України» виліт українських та іноземних повітряних суден з території України, а також їх посадка після зльоту на територію України провадяться в аеропортах (на аеродромах), відкритих для міжнародних польотів, де є контрольно-пропускні пункти органів Державної прикордонної служби України і органи доходів і зборів.

Відповідно до Положення про пункти пропуску через державний кордон та пункти контролю, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України 18.08.2010 № 751, пункт пропуску через державний кордон - спеціально виділена територія на залізничних і автомобільних станціях, у морських і річкових портах, в аеропортах (на аеродромах) з комплексом будівель, споруд і технічних засобів. Відповідно до частини 1 статті 75 «Повітряного кодексу України» аеродроми та аеродромні об`єкти (злітно-посадкові смуги, руліжні доріжки, перони, інші елементи аеродромів), що забезпечують безпеку польотів та перебувають у державній чи комунальній власності, не підлягають відчуженню, продажу, приватизації, обміну, передачі в заставу.

Відповідно до частини 2 статті 75 «Повітряного кодексу України» цілісні майнові комплекси, а також окремі об`єкти інфраструктури призначені для наземного обслуговування повітряних суден, пасажирів, екіпажів, обробки багажу, пошти, вантажу, об`єкти неавіаційних видів діяльності можуть передаватися в концесію, оренду в установленому законодавством порядку, за умови, що не змінюється цільове призначення таких об`єктів.

Усвідомлюючи високий рівень дохідності Міжнародного аеропорту Одеса (далі аеропорт), діючи умисно, з метою протиправного та незаконного заволодіння майном КП «Міжнародний аеропорт Одеса» та привласнення доходу від його діяльності, представники сфери великого бізнесу міста Одеси Особа 1 і Особа 2 (прізвище та ім`я змінено з Особа 2 26.09.2018), в період з грудня 2009 року по квітень 2011 року, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, домовились про спільне вчинення злочину, з огляду на що розпочали організацію та планування його вчинення у спосіб створення через офшорні підконтрольні іноземні компанії юридичної особи - резидента держави Україна, залучення як виконавця до вчинення злочину міського голови Одеської міської ради, який повинен був забезпечити прийняття сесією Одеської міської ради рішення, відповідно до якого створена ними юридична особа - резидент поза конкурсною процедурою буде визначена як така, з якою Одеська міська рада створить спільне товариство та рішення про передачу майна КП «Міжнародний аеропорт Одеса» цій юридичній особі на умовах, що 75% спільно створеного підприємства буде належати їй, а 25% Одеській міській раді, забезпечити підписання акту приймання - передачі майна та видачу свідоцтва про право приватної власності на таке майно, обернення його на свою користь, а також подальше розпорядження ним з метою унеможливлення його повернення законному власнику.

З метою реалізації свого злочинного плану, спрямованого на заволодіння майном КП «Міжнародний аеропорт Одеса» та подальшого привласнення доходу від його діяльності, Особа 1 та Особа 2, використовуючи підконтрольні іноземні компанії «Velafichita Holdings LTD» та « Letnon Limited » (підприємства - резиденти республіки Кіпр), 03.12.2009 створили та зареєстрували на території Великої Британії юридичну особу « Одеса аеропорт Девелопмент Лімітед » («Odessa airport development Ltd.»), виступивши її бенефіціарними власниками. На даній стадії, з метою маскування особистої ролі у вчиненні злочину, Особа 1 та Особа 2, залучили як виконавця підконтрольного та підзвітного їм Особа 4, який, у відповідності до заздалегідь розробленого плану, повинен був очолити створене «Одеса аеропорт Девелопмент Лімітед» ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмент» та в подальшому спільно створене з Одеською міською радою ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса», 75% якого буде належати ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмент», а 25% - Одеській міській раді, а в подальшому підписати акт приймання - передачі майна, отримати від Одеського міського голови свідоцтво про право власності на майно та вчинити дії, спрямовані на перереєстрацію права власності такого майна з комунальної у приватну за ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса».

Усвідомлюючи протиправність та незаконність доведеного до його відому заздалегідь розробленого злочинного плану, Особа 4 погодився на вчинення злочинних дій як виконавець злочину з метою заволодіння майном КП «Міжнародний аеропорт Одеса» у відповідності до відведеної йому ролі. Реалізуючи свої злочинні наміри, Особа 1 та Особа 2, діючи як організатори вчинення злочину, 14.04.2010 з використанням «Одеса аеропорт Девелопмент Лімітед» забезпечили створення ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмент» (ЄДРПОУ 37102749) та призначення його директором залученого до вчинення злочину Особа 4.

04.11.2010 міським головою Одеської міської ради обрано Особа 3 та відповідно до його розпорядження від 06.11.2010 № 1394/К-01р розпочато виконання обов`язків Одеського міського голови.

Діючи як організатори вчинення злочину у відповідності до заздалегідь розробленого злочинного плану, Особа 1 та Особа 2, не пізніше 29.04.2011, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, залучили до вчинення злочину як виконавця Особа 3, який обіймаючи посаду міського голови Одеської міської ради повинен був забезпечити прийняття сесією Одеської міської ради рішення, відповідно до якого ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмент» поза конкурсною процедурою буде визначене як таке, з якою Одеська міська рада створить спільне товариство та рішення про передачу майна КП «Міжнародний аеропорт Одеса» цьому товариству на згаданих умовах, підписавши їх, забезпечити підписання акту приймання - передачі майна та, не пізніше грудня 2011 року, підписання та видачу ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» свідоцтво про право приватної власності на таке майно.

Надавши згоду на вчинення злочину, діючи умисно, Особа 3, приблизно у квітні 2011 року, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, подав на розгляд сесії Одеської міської ради проект рішення Одеської міської ради «Про заходи щодо реконструкції та розвитку «Міжнародного аеропорту «Одеса», відповідно до п. 1 якого Одеська міська рада повинна була виступити співзасновником ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» та п. 2 якого передбачалось надання згоди КП «Міжнародний аеропорт Одеса» на укладення договору про спільну діяльність з таким Товариством.

29.04.2011, вказаний проект рішення включено в порядок денний сесії Одеської міської ради, яка відбувалась під головуванням Особа 3.

Того ж дня, 29.04.2011 приблизно о 10 год 13 хв перебуваючи в сесійній залі Одеської міської ради за адресою: м. Одеса, пл. Думська, 1, Особа 3, з метою доведення злочинного плану Особа 1 та Особа 2 до кінця, виконуючи роль виконавця злочину, діючи умисно, в порушення вимог ч. 4 ст. 5, ч. 4, ст. 28, абз. 3, 4 ч. 6, ч. 21, ч. 23 ст. 37, ч. 1, ч. 5, ст. 38 Регламенту Одеської міської ради VI скликання, забезпечив позитивне голосування депутатами Одеської міської ради за рішення «Про заходи щодо реконструкції та розвитку «Міжнародного аеропорту «Одеса» від 29.04.2011 № 731-VI.

У подальшому, діючи умисно, з метою передачі майна у приватну власність саме ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса», а фактично ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмент», Особа 3, в період з 29.04.2011 по 08.05.2011, знаходячись у службовому кабінеті міського голови Одеської міської ради за адресою: м. Одеса, пл. Думська, 1, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи всупереч інтересам служби, в порушення ч. 1 ст. 4, ч. 3 ст. 7, ст. 14 ЗУ «Про державно-приватне партнерство» та Положення «Про порядок та умови проведення конкурсу з вибору стратегічного партнера з метою реконструкції та модернізації Міжнародного аеропорту «Одеса», достовірно знаючи та розуміючи, що депутатами Одеської міської ради позитивно проголосоване рішення пунктом 1-им якого передбачалось, що Одеська міська рада повинна була виступити співзасновником ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса», забезпечив його підготовку та підписав з іншим, аніж був проголосований текстом, відповідно до якого у пункті 1-му цього рішення зазначив, що Одеська міська рада виступала співзасновником ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» спільно саме з ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмент», чим фактично вніс у таке рішення завідомо неправдиві відомості. З метою визначення вартості майна Одеської міської ради та подальшої передачі його до статутного капіталу ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» саме в розмірі 25 %, Особа 1 та Особа 2 забезпечили проведення ПП «Бюро Маркуса» на замовлення КП «Міжнародний аеропорт Одеса» оцінки ринкової вартості основних засобів підприємства.

За результатами проведеної оцінки ПП «Бюро Маркуса» складено звіт від 23.05.2011 про оцінку ринкової вартості основних засобів, відповідно до якого загальна вартість основних засобів термінального комплексу і супроводжуючих служб (2488 позицій) складає 18 350 549 гривень.

При цьому, майно Одеської міської ради не могло бути передано в статутний капітал ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» оскільки, метою проведення оцінки було використання майна в бухгалтерському обліку і врахування при прийнятті управлінських рішень, а не розпорядження чи відчуження майна, шляхом внесення його в статутний капітал, що є порушенням абз. 2 п. 18 Методики оцінки майна, затвердженої Постановою Кабінету міністрів України № 1891 від 10.12.2003.

В подальшому, а саме 16.06.2011, Особа 3, з метою доведення злочинного плану організаторів до кінця, знаходячись в приміщенні Одеської міської ради, діючи умисно, підписав рішення Виконавчого комітету Одеської міської ради від 16.06.2011 № 381 «Про винесення на розгляд Одеської міської ради проекту рішення «Про визначення частки Одеської міської ради у статутному капіталі ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» та внеску КП «Міжнародний аеропорт Одеса» у спільну діяльність», відповідно до якого створювався би статутний капітал ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» з часткою КП «Міжнародний аеропорт Одеса» у розмірі 25 %.

08.07.2011 під час сесії Одеської міської ради Особа 3, діючи відповідно до заздалегідь розробленого Особа 1 та Особа 2 злочинного плану, виконуючи свою роль у вчиненні злочину, під час засідання сесії Одеської міської ради, використовуючи службові повноваження голови міської ради, діючи в порушення Регламенту Одеської міської ради, перешкоджав обговоренню та висловлюванню критики депутатів, щодо відчуження майна аеропорту без конкурсної процедури, переконував у дійсності намірів представників ТОВ «Одеса аеропорт Девелопмент» виступити інвестором та здійснити модернізацію та реконструкцію Міжнародного аеропорту «Одеса», а також у необхідності та вигідності прийняття сесією рішення «Про визначення частки Одеської міської ради у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародний аеропорт «Одеса» та внеску КП «Міжнародний аеропорт «Одеса» у спільну діяльність», яким передбачалось створення статутного капіталу ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» у розмірі 473 402 196 гривень та визначення частки Одеської міської ради у ньому в розмірі 118 350 549 гривень, що складатиме 25% статутного капіталу, а також затвердження висновку ПП «Бюро Маркуса» про ринкову вартість основних засобів КП «Міжнародний аеропорт Одеса» станом на 31.03.2011 та погодження, що в якості вкладу до статутного капіталу ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» Одеська міська рада вносить майно загальною вартістю 118 350 549 гривень. Також, на виконання своєї частини злочинного плану, діючи умисно, всупереч інтересам служби, Особа 3 під час сесії підтримав виступ Особа 4 та запевнив депутатів ради у необхідності голосування саме такого проекту рішення.

Як наслідок, Одеською міською радою, на підставі підробленого Особа 3 рішення сесії Одеської міської ради від 29.04.2011 № 731-VI та відповідно рішення Виконавчого комітету Одеської міської ради від 16.06.2011 № 381, прийнято рішення № 835-VI від 08.07.2011 «Про визначення частки Одеської міської ради у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародний аеропорт «Одеса» та внеску КП «МАО» у спільну діяльність», відповідно до якого визначено статутний капітал ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» у розмірі 473 402 196 гривень, та частку Одеської міської ради у ньому в розмірі 18 350 549 гривень, що складатиме 25%, а також затверджено висновок ПП «Бюро Маркуса» про ринкову вартість основних засобів КП «Міжнародний аеропорт Одеса» станом на 31.03.2011 та погоджено, що в якості вкладу до статутного капіталу ТОВ «Міжнародний аеропорт «Одеса» Одеська міська рада вносить майно загальною вартістю 118 350 549 гривень в кількості 2 488 одиниць.

Так, рішення № 835-VI від 08.07.2011 «Про визначення частки Одеської міської ради у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародний аеропорт «Одеса» та внеску КП «МАО» у спільну діяльність» прийнято всупереч вимог ч. 4 ст. 3 та ч. 2 ст. 5 Закону України «Про приватизацію державного майна», ч. 2 ст. 2, ч. 3 ст. 9, ст. 10, ст. 1 Закону України « ро державний кордон України», Положення про пункти пропуску через державний кордон та пункти контролю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України 18.08.2010 № 751, ч. ч. 1, 2 ст. 75 «Повітряного кодексу України», ч. 1, ст. 4, ч. 3 ст. 7, ст. 14 ЗУ «Про державно-приватне партнерство» та Положення «Про порядок та умови проведення конкурсу з вибору стратегічного партнера з метою реконструкції та модернізації Міжнародного аеропорту «Одеса».

Більше того, пунктом 1 рішення № 835-VI від 08.07.2011 «Про визначення частки Одеської міської ради у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародний аеропорт «Одеса» та внеску КП «МАО» у спільну діяльність» надано згоду заступнику міського голови на підписання протоколу про створення товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародний аеропорт Одеса» та його Статуту.

Разом з цим, пунктом 9.2.9.10 Статуту Товариства передбачено, що для прийняття рішень Загальними зборами з запропонованих питань, рішення вважається прийнятим, якщо про свою позицію з приводу такого рішення повідомили учасники, які володіють більше 60 відсотками голосів та за прийняття такого рішення проголосувала необхідна кількість учасників, що володіють більш ніж 50 відсотками загальної кількості голосів учасників товариства.

Таким чином, Одеська міська ради позбавлялась можливості впливати на господарську діяльність ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса», а також розпоряджатись його майном і доходом.

3 огляду на викладене, Особа 3, діючи відповідно до розробленого Особа 1 та Особа 2 злочинного плану, усвідомлюючи, що підроблене ним рішення Одеської міської ради № 731-VI від 29.04.2011 «Про заходи щодо реконструкції та розвитку «Міжнародного аеропорту «Одеса» та прийняте на його підставі рішення № 835-VI від 08.07.2011 «Про визначення частки Одеської міської ради у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародний аеропорт «Одеса» та внеску КП «МАО» у спільну діяльність» не відповідає вимогам законодавства, з метою заволодіння майном КП «Міжнародний аеропорт Одеса» на даному етапі вчинення злочину виконав усі необхідні дії для передачі у приватну власність майна КП «Міжнародний аеропорт Одеса» саме ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса».

Отже співучасники досягнули проміжної мети на даному етапі вчинення злочину.

Окрім цього, пунктом 1 рішення № 835-VI від 08.07.2011 «Про визначення частки Одеської міської ради у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю « Міжнародний аеропорт «Одеса» та внеску КП «Міжнародний аеропорт Одеса» у спільну діяльність» надано згоду заступнику міського голови ОСОБА_10 на підписання протоколу про створення товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародний аеропорт Одеса» та його Статуту.

Пунктом 2 цього ж рішення передбачалось затвердження договору про корпоративні принципи управління товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародний аеропорт Одеса» та надання згоди заступнику міського голови ОСОБА_10 на підписання від імені Одеської міської ради зазначеного договору.

Пунктом 8 цього ж рішення передбачалось підписання акта приймання- передачі майна у статутний капітал ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса».

3 огляду на викладене Особа 3, продовжуючи вчинення злочину, спрямованого на заволодіння майном Одеської міської ради, покликаючись на п. п. 1, 2, 8 вищевказаного рішення Одеської міської ради, у вересні 2011 року, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, запропонував своєму заступнику ОСОБА_10 , який очолював робочу групу з пропозицій та проведення попередніх переговорів стосовно реконструкції та модернізації Міжнародного аеропорту Одеса, підписати протокол про створення товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародний аеропорт Одеса», його Статут, договір про корпоративні принципи управління ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» та акт приймання-передачі майна Одеської міської ради в статутний капітал ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса».

Однак, ОСОБА_10 , розуміючи очевидну невигідність підписання таких документів для територіальної громади міста Одеси та не бажаючи передавати майно Одеської міської ради у приватну власність, тобто фактично вчиняти злочин, відмовився на пропозицію Особа 3.

3 огляду на обставини, що склались, співорганізатор вчинення злочину Особа 1 у вересні 2011 року, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, спробував особисто переконати ОСОБА_10 у необхідності підписання протоколу про створення товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародний аеропорт Одеса», його Статуту, договору про корпоративні принципи управління ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» та акту приймання- передачі майна Одеської міської ради в статутний капітал ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса», на що ОСОБА_10 відповів відмовою з тих же міркувань.

Враховуючи відмову ОСОБА_10 вчиняти вищеописані дії, бажаючи довести вчинення злочину до кінця, 29.09.2011 Особа 3 виніс розпорядження міського голови № 1547/к01-р, яким тимчасово поклав виконання обов`язків заступника міського голови ОСОБА_10 на заступника міського голови ОСОБА_11 .

В подальшому, Особа 3, продовжуючи вчинення злочину, спрямованого на заволодіння майном Одеської міської ради, покликаючись на п. п., 1, 2, 8 рішення Одеської міської ради № 835-VI від 08.07.2011, в кінці вересня 2011 року - на початку жовтня 2011 року, більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено, звернувся з вимогою до свого заступника ОСОБА_11 щодо необхідності підписання протоколу про створення товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародний аеропорт Одеса», його Статуту, договору про корпоративні принципи управління ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» та акту приймання-передачі майна Одеської міської ради в статутний капітал ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса».

Однак, ОСОБА_11 , усвідомлюючи злочинність дій Особа 3, на висунуту вимогу також відповів відмовою.

Діючи умисно, відповідно до заздалегідь розробленого злочинного плану, який полягав у заволодіння майном Одеської міської ради та доходом від аеропортової діяльності, Особа 3, бажаючи доведення злочину до кінця, розуміючи, що пунктом 1 рішення № 835-VI від 08.07.2011 «Про визначення частки Одеської міської ради у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародний аеропорт «Одеса» та внеску КП «Міжнародний аеропорт Одеса» у спільну діяльність» надано згоду саме заступнику міського голови на підписання протоколу про створення товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародний аеропорт Одеса» та його Статуту, враховуючи, що ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , не бажаючи вчиняти злочин, відповіли відмовою на пропозицію та вимогу щодо підписання документів, передбачених п. п. 1, 2, 8 згаданого рішення, залучив до вчинення злочину як співвиконавця ОСОБА_4 .

З огляду на викладене, Особа 3, з метою надання ОСОБА_4 повноважень для підписання вказаних документів та фактичної передачі майна Одеської міської ради в статутний капітал ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса», 18.10.2011 виніс розпорядження № 1763/к-01р від 18.10.2011 про звільнення ОСОБА_11 з посади заступника Одеського міського голови та в цей же день, тобто 18.10.2011, виніс розпорядження № 1765/к-01р від 18.10.2011, яким ОСОБА_4 призначено виконуючим обов`язки заступника Одеського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

Таким чином, ОСОБА_4 , обіймаючи посаду виконуючого обов`язків заступника Одеського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, був наділений організаційно - розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, у зв`язку з чим, відповідно до Примітки 1 до статті 364 КК України, був службовою особою.

На наступний день, тобто 19.10.2011, рішенням Одеської міської ради № 1395-VI від 19.10.2011 внесено зміни до рішення Одеської міської ради № 835-VI від 08.07.2011 «Про визначення частки Одеської міської ради у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародний аеропорт «Одеса» та внеску КП «Міжнародний аеропорт Одеса» у спільну діяльність», п. п. 1.1, 1.2, 13. Якого змінено п.п. 1, 2, 8 рішення від 08.07.2011 щодо уповноваження саме ОСОБА_4 на підписання протоколу про створення товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародний аеропорт Одеса», його Статуту, договору про корпоративні принципи управління ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» та акту приймання-передачі майна Одеської міської ради в статутний капітал ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса». Таким чином, ОСОБА_4 у невстановленому місці та у невстановлений час, але не пізніше 18.10.2011, вступив у злочинну змову з Особа 3 з метою вчинення дій, спрямованих на заволодіння Особа 1 та Особа 2 як організаторами вчинення злочину, майном Одеської міської ради, що належало Одеській міській раді та доходом від аеропортової діяльності.

Так, на ОСОБА_4 покладались обов`язки щодо підписання протоколу про створення товариства з обмеженою відповідальністю «Міжнародний аеропорт Одеса», його Статуту, договору про корпоративні принципи управління ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» та акту приймання- передачі майна КП «Міжнародний аеропорт Одеса» в статутний капітал TOB «Міжнародний аеропорт Одеса», відповідно до яких майно КП «Міжнародний аеропорт Одеса» було б фактично передано в статутний капітал ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса».

У подальшому, у невстановлений час, але не пізніше 31.10.2011, діючи умисно, відповідно до розробленого Особа 1 та Особа 2 злочинного плану, з метою доведення злочину до кінця, виконуючий обов`язки заступника Одеського міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради ОСОБА_4 діючи як виконавець вчинення злочину щодо заволодіння майном Одеської міської ради, знаходячись в службовому кабінеті Особа 3 в приміщенні Одеської міської ради, за адресою: м. Одеса, пл. Думська, 1 та в його присутності, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи всупереч інтересам Одеської міської ради, підписав договір про корпоративні принципи управління ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» від 21.10.2011, Протокол № 1 загальних зборів учасників ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» від 21.10.2011 та Статут ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса».

Після цього, у невстановленому досудовим розслідуванням місці та в невстановлений час, але не пізніше 31.10.2011, вказані документи підписав як виконавець вчинення злочину залучений до злочинної діяльності директор ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмент» Особа 4.

Так, відповідно до Протоколу № 1 загальних зборів учасників ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» учасниками зазначено лише виконавців злочину ОСОБА_4 та Особа 4.

ОСОБА_4 та Особа 4, діючи умисно, з метою доведення злочину щодо заволодіння майном Одеської міської ради до кінця, відповідно до підписаних документів, в ході загальних зборів вирішили створити ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса», визначити статутний капітал Товариства у розмірі 473 402 196 гривень та розподілити вклади учасників наступним чином: Одеська міська рада - 25%, ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмент» - 75%, призначити директором ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» Особа 4, а також затвердили Статут ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса», відомості про що внесли до Протоколу № 1 загальних зборів учасників ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса», який скріпили своїми підписати та печатками.

Відповідно до підписаного ОСОБА_4 та у невстановлений час Особа 4 договору про корпоративні принципи управління ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмент» вносить до моменту державної реєстрації Товариства не менше 50% своєї частини статутного вкладу; виплата розміру частки у Статутному капіталі, що залишилась несплаченою (50%) повинна бути здійснена протягом року з дати державної реєстрації Товариства; визначались джерела фінансування будівництва аеродромного комплексу з залученням запозичених коштів на суму 90-120 млн доларів США протягом 12 місяців від дати державної реєстрації Товариства; передбачалось будівництво та реконструкція аеровокзального і аеродромного комплексів; визначався початок будівництва першої черги - терміналу аеровокзального комплексу протягом одного місяця від дати отримання дозволу на будівництво, передбачалась здача в експлуатацію пасажирського терміналу аеровокзального комплексу першої черги протягом 18 місяців від дати отримання дозволу на будівництво, а також здійснення будівництва смуги аеродромного комплексу та здача в експлуатацію протягом 30 місяців від дати отримання дозволу на проведення робіт.

Одночасно з підписанням вищезазначених договору, статуту та протоколу загальних зборів від 21.10.2011, з метою доведення злочину д о кінця ОСОБА_4 , діючи як виконавець вчинення злочину за заздалегідь розробленим Особа 1 та Особа 2 планом, перебуваючи в службовому кабінеті Особа 3 в службовому приміщенні Одеської міської ради, за адресою: м. Одеса, пл. Думська, 1, умисно, підписав акт приймання-передачі майна, що передається у власність Одеською міською радою в якості внеску до статутного капіталу ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» від 31.10.2011.

Після цього, у невстановленому досудовим розслідуванням місці та в невстановлений час, але не пізніше 31.10.2011, акт приймання-передачі майна, що передається у власність Одеською міською радою в якості внеску до статутного капіталу ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» від 31.10.2011 підписав як виконавець вчинення злочину залучений до злочинної діяльності директор ТОВ «Одеса Аеропорт Девелопмент» Особа 4.

Так, відповідно до вказаного акту приймання-передачі Одеська міська рада передала, а ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» в якості внеску до статутного капіталу прийняло у власність 2488 одиниці основних засобів Міжнародного аеропорту «Одеса» на суму 118 350 549 гривень.

При цьому, 535 одиниць основних засобів з 2488 були аеродромними об`єктами, що забезпечують безпеку польотів та не могли бути відчуженими.

З метою завершення вчинення злочину, спрямованого на заволодіння майном Одеської міської ради, на підставі свідоцтва від 29.12.2011 серії САЕ 572099 про право власності на основні засоби «Міжнародного аеропорту Одеса», виданого виконавчим комітетом Одеської міської ради, головою якого був Особа 3, Особа 4, діючи умисно, 19.01.2012 здійснив перереєстрацію майна - 2488 одиниць основних засобів Міжнародного аеропорту «Одеса» на суму 18 350 549 гривень за ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса».

З огляду на викладене, Особа 1 та Особа 2, діючи як організатори вчинення злочину, а також Особа 3, ОСОБА_4 та Особа 4 як його виконавці, діючи умисно в складі групи осіб, на даному етапі досягнули мети вчинюваного злочину - під виглядом вкладу у статутний капітал ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» заволоділи майном Одеської міської ради у вигляді 2488 одиниць основних засобів Міжнародного аеропорту «Одеса» та отримали можливість використовувати таке майно для отримання та привласнення доходу від його діяльності, чим заподіяли збитки Одеській міській раді на суму 118 350 549 гривень.

Більше того, 09.11.2011 між ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» в особі Особа 3 та КП «Міжнародний аеропорт Одеса» укладено Генеральну угоду про основні принципи співробітництва, а 20.12.2011 - договір Доручення.

При цьому договір Доручення делегував право підписання договорів від імені Міжнародного аеропорту «Одеса» від КП «Міжнародний аеропорт Одеса» до ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса».

Таким чином організатори вчинення злочину Особа 1 та Особа 2 отримали повний контроль технологічного циклу та фінансово-господарської діяльності Міжнародного аеропорту «Одеса».

З метою створення видимості виконання умов договору «Про корпоративні принципи управління ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» в частині формування своєї частини статутного капіталу, Особа 4, будучи директором ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса», відкрив у належному організаторам вчинення злочину Особа 1 та Особа 2 ПАТ «Фінбанк» розрахунковий поточний рахунок № НОМЕР_1 для забезпечення діяльності ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса», на який з розрахункового рахунку ТОВ «Одеса аеропорт Девелопмент» № НОМЕР_2 , відкритого у цьому ж банку, впродовж 02.11.2011 та 07.11.2011, шляхом здійснення двох банківських платежів, перерахував грошові кошти на загальну суму 177 700 000 гривень.

Так, вказані кошти в розмірі 177 700 000 гривень, на підставі генеральної депозитної угоди № 118/11/11 від 16.11.2011, укладеної між ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» в особі Особа 4 та ПАТ «Фінбанк», були розміщені на депозитному рахунку № НОМЕР_3 .

Разом з тим, на підставі додаткової угоди № 1 від 30.11.2011, укладеної між ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» в особі Особа 4 та ПАТ «Фінбанк» до депозитної угоди № 118/11/11, вказані грошові кошти стали предметом застави та були заблоковані банком за договорами застави майнових прав по кредитних зобов`язаннях підприємств, які не мали жодного відношення до діяльності ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса».

При цьому, пунктом 2 додаткової угоди передбачено право банку погасити заборгованість, що виникла відповідно до умов кредитних договорів, шляхом списання грошових коштів розміщених на депозитному рахунку № НОМЕР_4 , відкритому в ПАТ «Фінбанк» у будь-який момент без надання будь-яких пояснень, на протязі дії цього договору.

Пунктом 3 цієї ж додаткової угоди, передбачено, що дострокове розірвання генеральної депозитної угоди № 1 18/11/11 та додаткових угод до неї аз ініціативи ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» не допускається, до повного виконання зобов`язань за вищевказаними Кредитними договорами.

Вказані банківські операції стали прямим порушенням умов пункту 4 першого розділу договору «Про корпоративні принципи управління ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса», яким передбачалось обмеження щодо використання грошових коштів ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» до початку будівництва злітно - посадкової смуги в сумі, що перевищує 10 % від його статутного капіталу.

Разом з тим, з метою створення видимості формування другої частини статутного капіталу, Особа 4 в період часу з 01.10.2012 по 31.10.2012 з розрахункового рахунку ТОВ «Одеса аеропорт Девелопмент» № НОМЕР_2 на розрахунковий рахунок ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» перерахував грошові кошти в загальному розмірі 177 351 647 гривень. Основна частина вказаної суми грошових коштів в розмірі 85 920 000 гривень становила першу частину розміру статутного капіталу, внесену на розрахунковий ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» в період 02.11.2011 -07.11.2011, яку, через розрахункові рахунки компаній «Carosan Trading LTD» та «Odessa airport development Ltd.», бенефіціарними власниками яких були Особа 1 та Особа 2 та їхній діловий партнер, під виглядом банківських операцій перерахували на той же розрахунковий рахунок ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса», після чого знову ж таки стала предметом застави та була заблокована банком за договорами застави майнових прав по кредитних зобов`язаннях підприємств, які не мали жодного відношення до діяльності ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса».

Окрім цього, отримавши на підставі рішення Одеської міської ради від 08.07.2011 та договору про корпоративні принципи управління ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» можливість самостійно розпоряджатись належним на праві власності ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» майном, діючи умисно, з метою унеможливити повернення майна Одеської міської ради, а також з метою створення видимості залучення власних інвестицій у розвиток Міжнародного аеропорту «Одеса», організатори вчинення злочину Особа 1 та Особа 2 із залученням виконавця вчинення злочину - директора ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» Особа 4, начальника юридичного відділу ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» ОСОБА_12 та начальника фінансового департаменту ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» ОСОБА_13 а також представника ТОВ «Одеса аеропорт Девелопмент» ОСОБА_14 , які не були обізнані про злочинні плани організаторів злочину, 20.05.2013 забезпечили проведення загальних зборів учасників ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса», яке учасники оформили протоколом № 1-2013 від 20.05.2013.

Скориставшись неявкою представників Одеської міської ради учасниками зборів внесено зміни до порядку денного загальних зборів учасників ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» та вирішено включити питання щодо залучення кредитної лінії в розмірі 30 000 000 доларів США ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» та передачу банку в заставу/іпотеку майнових прав та майна ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса».

На виконання прийнятого рішення 16.10.2013 між ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» в особі ОСОБА_15 та ПАТ «Державний експортно- імпортний банк України» укладено кредитний договір № 151413K6 від 16.10.2013, відповідно до п. 3.2.1 якого встановлено ліміт кредитної лінії 30 000 000 доларів США з кінцевим терміном погашення 25.12.2020.

Для виконання передбачених кредитним договором зобов`язань, Особа 1 та Особа 2 забезпечили укладення між ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» та ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» договору застави № 15141324, іпотечного договору № 151413723, іпотечного договору № 151414Z10, договору застави № 151413728, договору застави № 151413Z30, договору застави № 1514137.29, договору застави № 151414 Z11, договору застави № 151413Z5, договору застави № 15141472, договору поруки № 151414Р3, відповідно до яких все майно, отримане внаслідок вчинення злочину від КП «Міжнародний аеропорт Одеса», у тому числі 75% корпоративних прав ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса», а також приміщення Нового терміналу і права вказане майно передані ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» в якості гарантій виконання умов договору № 151413K6 від 16.10.2013.

Разом з цим, упродовж 2013 - 2023 років ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» сплатило ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» лише частину основного боргу у сумі близько 2 млн доларів США.

Таким чином, організатори вчинення злочину Особа 1 та Особа 2 вчинили усі необхідні дії, спрямовані на унеможливлення повернення майна аеропорту його законному власнику.

Заволодівши за вказаних обставин майном Міжнародного аеропорту «Одеса», та отримавши можливість повного контролю над фінансово- господарською діяльністю ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса», Особа 1 та Особа 2, у період часу з 01.06.2012 по 31.12.2022 привласнили дохід від аеропортової діяльності в розмірі 2 млрд 576 млн 081 тис грн.»

3.Згідно з обвинувальним актом ОСОБА_4 обвинувачується у заволодінні чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах, тобто у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

4.Відповідно до примітки до ст. 45 КК України злочин, передбачений ст. 191 цього кодексу, є корупційними.

5.Під час досудового розслідування між прокурором ОСОБА_5 та обвинуваченим ОСОБА_4 було укладено угоду про визнання винуватості, зі змісту якої вбачається, що під час досудового розслідування обвинувачений ОСОБА_4 повністю визнав свою вину у вчиненні кримінального правопорушення і зобов`язався беззастережно визнати свою винуватість в цьому діянні і під час судового провадження.

6.Угода про визнання винуватості між прокурором і обвинуваченим ОСОБА_4 укладена відповідно до вимог ч. 5, 10 ст. 216, абзаців 3, 4 п. 1 Розділу ХІ Перехідних положень, п. 2 ч. 4 ст. 469 КПК України щодо особливо тяжкого злочину, віднесеного до підслідності Національного антикорупційного бюро України у зв`язку з наданням показань ОСОБА_4 та викриттям ним інших співучасників вчинення злочину.

7.Крім того під час укладення угоди сторони враховували, що потерпілий у кримінальному провадженні - Одеська міська рада, відповідно до положень ст. 469 КПК України надав письмову згоду прокурору на укладення цієї угоди.

8.Під час укладення угоди про визнання винуватості прокурор та обвинувачений (за участі захисника) узгодили йому міру покарання за вчинене ним кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 191 КК України, із застосування ст. 69 КК України у виді позбавлення волі строком на 4 роки і 6 місяців з позбавленням права обіймати посади в суб`єктах господарювання усіх форм власності, пов`язані з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями на строк 3 роки та без конфіскації майна зі звільненням його від відбування покарання з випробуванням згідно зі ст. 75 КК України на 3 роки.

9.Також відповідно до п. п. 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України сторони дійшли згоди покласти на ОСОБА_4 . такі обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації за місцем проживання; повідомляти уповноважений орган з питань пробації за місцем проживання про зміну місця проживання, роботи або навчання.

10.Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 76 КК України сторони узгодили додатково покласти на ОСОБА_4 обов`язки: не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

11.Застосування положень ст. 69 КК України при призначенні покарання за ч. 5 ст. 191 КК України визначається з урахуванням моменту вчинення кримінального правопорушення, а саме до внесення змін до ст. 69 КК України в частині заборони ї застосування до корупційних кримінальних правопорушень (згідно із Законом України № 1698-VII від 14.10.2014), та з урахуванням ч. 2 ст. 4, ч. 2 ст. 5 КК України.

12.Під час підготовчого судового засідання обвинувачений ОСОБА_4 стверджував, що повністю розуміє свої права та характер обвинувачення за ч. 5 ст. 191 КК України щодо якого він визнає себе повністю винуватим, вид покарання, який буде застосований до нього у разі затвердження угоди, а також наслідки укладення та затвердження угоди про винуватість, передбачені ст. 473 КПК України, які йому роз`яснені судом.

13.Крім цього, обвинувачений ОСОБА_4 вказував, що вищезазначена угода про визнання його винуватості укладена ним з прокурором добровільно без застосування будь-якого насильства, примусу та погроз.

14.Прокурор та захисник просили затвердити вказану угоду, оскільки вона укладена у відповідності до вимог КПК України.

15.Представник потерпілого не заперечував щодо укладення угоди. Зазначив, що майнових претензій до обвинуваченого немає.

16.На підтвердження відповідності угоди вимогам КПК прокурор надав суду: копію витягу з ЄРДР, копію службової записки з додатками, копію доручення про проведення досудового розслідування від 13.04.2023, копію повідомлення про початок досудового розслідування від 14.04.2023, копію постанови про визначення старшого слідчої групи та слідчих від 14.04.2023, копію постанови про призначення групи прокурорів від 14.04.2023, копію постанови про створення слідчої групи від 25.08.2023, копію ухвали слідчого судді ВАКС від 24.10.2023 про продовження строків досудового розслідування, копію ухвали слідчого судді ВАКС від 25.10.2023 про виправлення описки, заяву ОСОБА_4 від 07.02.2024, копію постанови про виділення матеріалів досудового розслідування від 07.02.2024, копію витягу з ЄРДР, копію доручення про проведення досудового розслідування від 07.02.2024, копію постанови про створення слідчої групи від 07.02.2024, копію постанови про визначення групи прокурорів від 08.02.2024, копію проекту рішення Про заходи щодо реконструкції та розвитку Міжнародного аеропорту «Одеса», копію Поправки до Рішення сесії ОМР, копію рішення сесії ОМР № 731 від 29.04.2011, копію Проекту рішення сесії ОМР № 835, копію рішення сесії ОМР від 08.07.2011 № 835, копії розпоряджень Голови ОМР по особовому складу, копію Акта службового розслідування ОМР, копію протоколу загальних зборів учасників ТОВ «МАО», копію статуту ТОВ «МАО», копію Договору про корпоративні принципи управління Товариством від 21.10.2011, копію витягу з Акту приймання-передачі майна від 31.10.2011, копію свідоцтва про нежитлові будівлі та споруди від 29.12.2011, копію інформації з державного реєстру речових прав, копію повідомлення про підозру ОСОБА_4 від 29.08.2023, копію повідомлення про зміну раніше повідомленої підозри ОСОБА_4 від 10.02.2024, копії протоколів допитів підозрюваного ОСОБА_4 від 02.09.2023, 15.09.2023, 10.02.2024, копію протоколу допиту свідка ОСОБА_4 від 10.02.2024, копію постанови про визнання потерпілим та залучення особи як представника потерпілого, копію заяви представника потерпілого від 08.02.2024 з додатком, копію заяви ОСОБА_4 від 04.10.2023, копії характеризуючих документів щодо ОСОБА_4 , копію квитанції від 28.02.2024 року.

17.Таким чином суд доходить висновку, що укладення сторонами угоди про визнання винуватості не суперечать вимогам КК України і КПК України.

17.1.Прокурором в обвинувальному акті обґрунтовано констатовано, що скоєне ОСОБА_4 діяння є злочином, та достовірно встановлена відповідність між юридично-значущими ознаками посягань і ознаками злочину, передбаченими КК України. Отже правова кваліфікація кримінального правопорушення є правильною.

17.2.Обвинувачений ОСОБА_4 зобов`язався співпрацювати з прокурором у викритті інкримінованого йому кримінального правопорушення, зокрема у ході судового розгляду по суті обвинувального акту у кримінальному провадженні № 52024000000000061 від 07.02.2024, прибувати на першу вимогу суду до Вищого антикорупційного суду, брати участь в судових засіданнях з розгляду обвинувального акту по суті у кримінальному провадженні № 52023000000000172 від 13.04.2023, в ході яких надати суду повні, вичерпні та правдиві показання з приводу участі інших співучасників у вчиненні кримінального правопорушення, ролі кожного з них, своєї участі у вчиненні кримінального правопорушення, обставин його вчинення та інших деталей, які ним зазначені під час допитів у процесуальному статусі підозрюваного 02.09.2023, 15.09.2023, 10.02.2024 та як свідка 10.02.2024 року.

У строк до 01.05.2024 року зобов`язався зробити внесок на офіційний рахунок, відкритий Національним банком України у розмірі 200 000 (двісті тисяч) гривень на підтримку збройних Сил України: Банк: МФО 300001, Рахунок № НОМЕР_5 , код ЄДРПОУ 00032106, Отримувач: Національний банк України . Про здійснення внеску повністю або частинами повідомляти письмово Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

Тобто можна стверджувати, що умови угоди відповідають інтересам суспільства.

17.3.Не встановлено обставин, які б могли свідчити, що умови угоди порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб.

17.4.Укладення угоди є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин ніж ті, що передбачені в угоді.

17.5.Обвинувачений ОСОБА_4 може виконати взяті на себе угодою про визнання винуватості зобов`язання. Крім того, суд враховує ту обставину, що обвинувачений 28.02.2024 року вже зробив перший внесок на підтримку Збройних сил України у розмірі 50 000 грн.

17.6.Існують фактичні підстави для визнання ОСОБА_4 винуватості, оскільки відповідно до теорії конвенційної істини сторона обвинувачення та сторона захисту дійшли згоди про те, що мало місце вчинення обвинуваченим кримінального правопорушення і він винуватий у його вчиненні.

18.Обставинами, які пом`якшують покарання обвинуваченого ОСОБА_4 , згідно ст. 66 КК України, суд визнає щире каяття, активне сприяння розкриттю інкримінованого злочину та викриттю інших співучасників, наявність на утриманні неповнолітніх дітей ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та матері похилого віку ОСОБА_18 , ІНФОРМАЦІЯ_7

19.Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_4 згідно ст. 67 КК України, судом не встановлено.

20.Відповідно до частини 1 статті 475 КПК України, якщо суд переконався, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

21.Ухвалюючи вирок, на підставі об`єктивно з`ясованих обставин, підтверджених доказами та оцінених судом відповідно до ст. 94 КПК, суд дійшов висновку, що мало місце діяння, у вчиненні якого обвинувачується особа. Узгоджене сторонами покарання відповідає загальним правилам призначення покарань, передбаченим КК.

22.Відповідає і вимогам закону про кримінальну відповідальність звільнення ОСОБА_4 від відбування покарання з випробуванням на підставі частини 2 ст. 75 КК України. Адже на відміну від частини 1 даної статті законодавець не обмежив право суду прийняти рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням у випадку затвердження угоди про визнання вини у вчиненні корупційного злочину, якщо сторонами угоди узгоджено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше п`яти років, а також узгоджено звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Керуючись вищенаведеним та на підставі ч. 1 ст. 314, ч.4 ст. 469, ст.ст. 472-475 КПК України суд ухвалив:

1.Затвердити угоду про визнання винуватості від 21 лютого 2024 року у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 52024000000000061 від 07 лютого 2024 року, укладену між прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Офісу Генерального прокурора ОСОБА_5 та обвинуваченим ОСОБА_4 .

2.Визнати винним ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, і призначити йому покарання у виді 4 (чотири) роки і 6 (шість) місяців позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в суб`єктах господарювання усіх форм власності, пов`язаних з організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями на строк 3 (три) роки та без конфіскації майна.

3.Згідно ст. 75 КК України ОСОБА_4 звільнити від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком на 3 (три) роки.

4.Згідно ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_4 обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації за місцем проживання; повідомляти уповноважений орган з питань пробації за місцем проживання про зміну місця проживання, роботи або навчання, не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

5.Вирок може бути оскаржений до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду через Вищий антикорупційний суд протягом 30-ти днів з дня його проголошення.

6.Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку, і його копія після проголошення негайно вручається обвинуваченому та прокурору.

7.Роз`яснити учасникам провадження, що згідно ст. 476 КПК України, у разі невиконання угоди про визнання винуватості прокурор має право звернутися до суду, який затвердив таку угоду, з клопотанням про скасування вироку. Клопотання про скасування вироку, яким була затверджена угода, може бути подано протягом встановлених законом строків давності притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення цього кримінального правопорушення.

8.Умисне невиконання угоди є підставою для притягнення особи до відповідальності за ст. 389-1 КК України.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2

ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117995799
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем

Судовий реєстр по справі —991/1563/24

Ухвала від 20.05.2024

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Чорненька Д. С.

Ухвала від 17.05.2024

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Чорненька Д. С.

Ухвала від 14.05.2024

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Чорненька Д. С.

Ухвала від 09.05.2024

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Чорненька Д. С.

Вирок від 29.03.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Галабала М. В.

Ухвала від 08.03.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Галабала М. В.

Ухвала від 28.02.2024

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Галабала М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні