Ухвала
від 28.03.2024 по справі 189/1133/23
ПОКРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 189/1133/23

2/189/19/24

У Х В А Л А

Іменем України

28.03.2024 року смт. Покровське

Покровський районний суд Дніпропетровської області

в складі головуючого судді Степанової О.С.

при секретарі Комеристій І.А.,

за участю представника позивача ОСОБА_1 ОСОБА_2 на підставі ордеру від 16.05.2023 року,

представника відповідачів секретаря Запорізької міської ради Куртєва А.В. та Запорізької міської ради Шуриги Д.О., на підставі довіреностей від 02.05.2023 року, 05.09.2023 року,

розглянувши у відкритому засіданні в смт. Покровське в режимі відеоконференції цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Секретаря Запорізької міської ради Куртєва Анатолія Валентиновича, Комунального підприємства «ЗАПОРІЖРИНОК», Запорізької міської ради про визнання незаконним та скасування розпорядження, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення моральної шкоди, -

в с т а н о в и в :

В провадженні Покровського районного суду Дніпропетровської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Секретаря Запорізької міської ради Куртєва А.В., Комунального підприємства «ЗАПОРІЖРИНОК», Запорізької міської ради про визнання незаконним та скасування розпорядження, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення моральної шкоди.

28.03.2024 року через систему «Електронний суд» від представника Запорізької міської ради Шуриги Д.О. надійшло клопотання про витребування доказів на підтвердження обставин, що ОСОБА_1 перебуває у складі Збройних сил України у військовій частині, яка виконує бойові завдання у зоні бойових дій та бере безпосередню участь у бойових діях або у здійсненні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ, перебуваючи безпосередньо на лінії бойового зіткнення з противником. Для отримання зазначених доказів представник відповідачів звертався до Міністерства оборони України, але отримання доказів виявилось неможливим, оскільки запитувана у зверненні інформація підпадає під перелік даних, які обмежені у доступі Наказом Служби безпеки України №383 від 23.12.2020 «Про затвердження Зводу відомостей, що становлять державну таємницю». Без отримання зазначених доказів вважає неможливим розгляд клопотання представника позивача про зупинення провадження.

В судовому засіданні представник відповідачів секретаря Запорізької міської ради Куртєва А.В. та Запорізької міської ради Шурига Д.О. підтримала подане нею клопотання про витребування доказів та просила його задовольнити.

Представник позивача ОСОБА_1 ОСОБА_2 заперечувала проти задоволення клопотання про витребування доказів.

Представник відповідача КП «ЗАПОРІЖРИНОК» в судове засідання не з`явився, надіслав до суду відзив на позовну заяву, в якому просив проводити розгляд справи за відсутності представника КП «ЗАПОРІЖРИНОК».

Суд, вивчивши подане клопотання, дослідивши матеріали справи, заслухавши думку учасників процесу, дійшов висновку, що клопотання про витребування доказів підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як зазначено у ст. 77 ЦПК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Відповідно до ст.76, ч. 4 ст.77 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи та складають предмет доказування.

Згідно ч.2 ст.78 ЦПК України, обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Як вбачається з матеріалів справи, 27.02.2024 року представником позивача подано клопотання про зупинення розгляду справи у зв`язку з тим, що 01.02.2024 року ОСОБА_1 мобілізований до лав ЗСУ, що підтверджується довідкою військово-лікарської комісії, розпискою №697 та копією військового квитка.

Пунктом 2 ч.1 ст. 251 ЦПК України передбачено обов`язок суду зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Для зупинення судом провадження у справі з підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 251 ЦПК України в матеріалах цивільної справи мають бути докази перебування сторони, у складі Збройних сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, а також того, що такі підрозділи переведені на воєнний стан, зокрема, беруть участь у виконанні бойових завдань.

Для отримання зазначених доказів представник відповідачів секретаря Запорізької міської ради Куртєва А.В. та Запорізької міської ради Шурига Д.О. зверталася до Міністерства оборони України, але отримання доказів виявилось неможливим, оскільки запитувана у звернені інформація підпадає під перелік даних, які обмежені у доступі Наказом Служби безпеки України №383 від 23.12.2020 «Про затвердження Зводу відомостей, що становлять державну таємницю».

Згідно ч.1 ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинахдругійтатретійстатті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Згідно п.4 ч.2 ст.223 ЦПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку у разі необхідності витребування нових доказів, у випадку коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження.

Враховуючи вищевикладене, з метою повного, всебічного та об`єктивного вирішення спору, суд вважає необхідним задовольнити клопотання ОСОБА_3 та витребувати зазначені в ньому докази, розгляд справи відкласти в зв`язку з витребуванням доказів.

Керуючисьст.ст.76,77,78,84,223ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Клопотання представника Запорізької міської ради Шуриги Дарини Олексіївни про витребування доказів задовольнити.

Витребувати від Міністерства оборони України (код ЄДРПОУ 00034022, адреса: Україна, 03168, місто Київ, проспект Повітрофлотський, будинок 6) :

- інформацію та докази проходження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , військової служби у Збройних Силах України;

- наказ по особовому складу щодо ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , виданий у порядку п. 12 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року N 1153/2008;

- інформацію та докази про перебування ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , у складі Збройних сил України у військовій частині, яка виконує бойові завдання у зоні бойових дій та бере безпосередню участь у бойових діях або у здійсненні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ, перебуваючи безпосередньо на лінії бойового зіткнення з противником.

Витребувати від Генерального штабу Збройних Сил України (код ЄДРПОУ 22991050, адреса: Україна, 03168, місто Київ, проспект Повітрофлотський, будинок 6):

- інформацію та докази проходження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , військової служби у Збройних Силах України;

- наказ по особовому складу щодо ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , виданий у порядку п. 12 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента України від 10 грудня 2008 року N1153/2008;

- інформацію та докази про перебування ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , у складі Збройних сил України у військовій частині, яка виконує бойові завдання у зоні бойових дій та бере безпосередню участь у бойових діях або у здійсненні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ, перебуваючи безпосередньо на лінії бойового зіткнення з противником.

Строк виконання ухвали 10 (десять) календарних днів з дня отримання ухвали.

Згідно ч.7 ст.84 ЦПК України зобов`язати Міністерство оборони України та Генеральний штаб Збройних Сил України, у разі неможливості подати доказ, який витребовує суд, або неможливості подати такий доказ у встановлені строки, повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Відкластирозгляд справиза позовом ОСОБА_1 доСекретаря Запорізькоїміської радиКуртєва АнатоліяВалентиновича,Комунального підприємства«ЗАПОРІЖРИНОК»,Запорізької міськоїради провизнання незаконнимта скасуваннярозпорядження,поновлення нароботі,стягнення середньогозаробітку зачас вимушеногопрогулу,стягнення моральноїшкоди в зв`язку з витребуванням доказів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та апеляційному оскарженню не підлягає.

Суддя: О.С. Степанова

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу117996164
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним та скасування розпорядження, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, стягнення моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —189/1133/23

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Степанова О. С.

Рішення від 30.04.2024

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Степанова О. С.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Степанова О. С.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Степанова О. С.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Степанова О. С.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Степанова О. С.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Степанова О. С.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Степанова О. С.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Степанова О. С.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Покровський районний суд Дніпропетровської області

Степанова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні