Рішення
від 28.03.2024 по справі 532/1885/23
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/1885/23

2/532/54/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 березня 2024 р. м. Кобеляки

Кобеляцький районний суд Полтавської області у складі головуючого судді Макарчука С.М., з участю секретаря судового засідання Демидюк О.Р., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Кобеляки в порядку загального позовного провадження за відсутності сторін цивільну справу №532/1885/23 за позовом Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованої електричної енергії внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії,

В С Т А Н О В И В:

04 вересня 2023 року до Кобеляцького районного суду Полтавської області надійшла позовна заява АТ «Полтаваобленерго» в особі Кременчуцької об`єднаної філії до ОСОБА_1 про стягнення вартості необлікованої електричної енергії внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що АТ «Полтаваобленерго» в особі Кременчуцької об`єднаної філії здійснювало свою діяльність з розподілу електричної енергії у відповідності з чинним законодавством України, в тому числі за адресою: АДРЕСА_1 за особовим рахунком № НОМЕР_1 , відкритим на ім`я нині померлої ОСОБА_2 на підставі укладеного 19.07.2004 договору про користування електричною енергією № 7201089. Відповідач ОСОБА_1 не звертався до АТ «Полтаваобленерго» про переоформлення особового рахунку на його ім`я, чим порушив норми чинного законодавства.

06.04.2023 року проведено технічну перевірку домоволодіння за даною адресою та виявлено самовільне підключення електропроводки та електроустановки до електричної мережі оператора системи розподілу, поза розрахунковим засобом обліку електричної енергії з порушенням схеми обліку. Самовільне підключення виконано дротом від опори 0,4 кВ накидом на лінію до житлового будинку, що призвело до несанкціонованого відбору електроенергії. Виявити дане порушення при контрольному огляді можливість існувала. Виявлене порушення зафіксоване Актом № 009752 від 06.04.2023 року. 07.04.2023 року проведено засідання комісії, на якій розглянуто складений Акт та на підставі якого, відповідно до 8.2.4, 8.4.8., 8.4.11 ПРРЕЕ виконано розрахунок обсягу та вартості необлікованої електричної енергії. Розмір необлікованої електричної енергії становить 51 382,05 гривень 8766 кВт/год.

Оскільки відповідачем ОСОБА_1 добровільно не відшкодовано вартість необлікованої електроенергії, АТ «Полтаваобленерго» прохає суд стягнути на його користь з відповідача вартість недорахованої електричної енергії в сумі 51 382,05 гривень та понесені судові витрати у розмірі 2 684,00 гривень.

Ухвалою від 13 вересня 2023 року вказану позовну заяву прийнято до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, призначено у справі підготовче засідання на 18 жовтня 2023 року, постановлено подальший виклик відповідача здійснювати через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

18 жовтня 2023 року підготовче провадження відкладено на 11 грудня 2023 року у зв`язку з відсутністю відомостей про належне повідомлення відповідача.

Ухвалою від 11 грудня 2023 року закрито підготовче провадження у справі, призначено справу до розгляду по суті у судовому засіданні на 24 січня 2024 року.

24 січня 2024 року судове засідання відкладено на 28 березня 2024 року у зв`язку з повторною неявкою відповідача у судове засідання. 27.02.2024 на офіційному веб-сайті судової влади України розміщено оголошення про виклик ОСОБА_1 у судове засідання на 28 березня 2024 року.

28 березня 2024 року в судове засідання учасники справи не з`явилися.

Представник позивача подала заяву, в якій прохає справу розглядати у її відсутності, позовні вимоги підтримує та прохає їх задовольнити, та відсутність заперечень проти заочного розгляду справи (а.с. 44).

Відповідач про причини неявки та їх поважність не повідомив, належним чином повідомлений про дату, час і місце проведення судового засідання (а.с. 51).

Відповідно до частини 3 статті 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Відповідно до частини 1, пункту 1 частини 3 статті 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до статей 223, 280 Цивільного процесуального кодексу України у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

За змістом речення 2 частини 2 статті 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до частин 4,5 ст. 268 ЦПК України, у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення. Датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Отже, за письмової згоди представника позивача, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає вимогам статей 280-281 Цивільного процесуального кодексу України, про що постановлена відповідна ухвала.

Повно та всебічно дослідивши письмові докази у справі, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Наявні матеріали справи свідчать про те, що у домогосподарстві АДРЕСА_1 проживає ОСОБА_1 , який був споживачем електроенергії та перебував в договірних відносинах з АТ «Полтаваобленерго» до 01.01.2019 відповідно до договору про користування електричною енергією № 7201089 від 19.07.2004, та з 01.01.2019 - відповідно до договору № 1100174248.

Згідно з актом № 009752 від 06.04.2023, виявлено факт самовільного підключення відповідачем струмоприймачів до електричної мережі, що не є власністю оператора системи, поза розрахунковим засобом обліку електричної енергії з порушенням схеми обліку. Самовільне підключення виконано дротом від опори ПЛ-0,4 кВ, що призвело до несанкціонованого відбору електричної енергії. На момент перевірки при включенні навантаження лічильний механізм не враховував електричну енергію, показання лічильника не змінювалися, і споживана таким чином електрична енергія не враховувалася. Разом з Актом про порушення було складено Схему підключення електроустановки та сфотографовано улаштування самовільного підключення (а.с. 11-12).

21 квітня 2023 року було проведено розрахунок обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення відповідачем ПРРЕЕ її розмір склав 51 382,05 грн. Розрахунок проведено за добовою величиною розрахункового споживання електроенергії, за кількістю днів та за відповідними тарифами (а.с. 18).

Після засідання комісії, рахунок на оплату разом із протоколом засіання комісії 21 квітня 2023 року відповідачу було направлено рекомендованим листом (а.с. 19).

Вартість електричної енергії спожитої поза лічильником оператору системи розподілу в розмірі 51 382,05 грн. ОСОБА_1 не відшкодовано.

Згідно зі статтею 22 Цивільного кодексу України, особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є: доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене. Збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі.

Відповідно до частини 1 статті 1166 цього Кодексу, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Відповідно до пункту 6.2 Правил роздрібного ринку електричної енергії, споживач зобов`язується відшкодовувати Постачальнику збитки, понесені ним у зв`язку з невиконанням або неналежним виконанням Споживачем своїх зобов`язань перед Постачальником, що покладені на нього чинним законодавством, та/або цим Договором.

Статтею 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» передбачена відповідальність учасників ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії. До правопорушень на ринку електричної енергії зокрема відноситься і крадіжка електричної енергії, і самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, і споживання електричної енергії без приладів обліку.

Враховуючи вищевикладене, оскільки відповідачка допустила самовільне підключення до об`єкту електроенергетики та споживання електричної енергії без приладів обліку, завдані збитки не відшкодувала, то із неї на користь позивача слід стягнути вартість завданих збитків.

Крім цього, відповідно до частини 2 статті 141 Цивільного процесуального кодексу України, з огляду на задоволення позову, судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються на відповідача, а тому із ОСОБА_1 на користь позивача слід стягнути сплачений за подання позовної заяви судовий збір в розмірі 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривень 00 копійок.

Керуючись статтями 12, 13, 78-80, 141, 223, 258, 268, 280-283, 284, 352 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 , на користь Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» в особі Кременчуцької об`єднаної філії Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» вартість недорахованої електричної енергії в розмірі 51 382 (п`ятдесят одна тисяча триста вісімдесят дві гривень) 05 копійки на рахунок НОМЕР_3 АТ «Кредит Дніпро» МФО 305749, Код ЄДРПОУ 00131819.

Стягнути з ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , адреса: АДРЕСА_2 , на користь Акціонерного товариства «Полтаваобленерго» в особі Кременчуцької об`єднаної філії судові витрати по сплаті судового збору 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривень 00 копійок на рахунок НОМЕР_4 АТ «БАНК АЛЬЯНС», МФО 300119, Код ЄДРПОУ 44285663.

Відповідачеві направити копію заочного рішення в порядку, передбаченому статтею 272 ЦПК України, протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі.

Роз`яснити відповідачеві, що заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з`явився в судове засідання та (або) не повідомив про причини неявки, а також не подав відзив на позовну заяву з поважних причин, і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

Роз`яснити позивачеві, що позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення (складення).

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручені у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині 2 статті 358 ЦПК України.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Повне судове рішення складене 28 березня 2024 року.

Найменування або ім`я сторін та їхнє місцезнаходження:

Позивач: Акціонерне товариство «Полтаваобленерго», код ЄДРПОУ 00131819, адреса: м. Полтава вул. Старий Поділ, 5, в особі Кременчуцької об`єднаної філії АТ «Полтаваобленерго», код ЄДРПОУ 44284663, адреса: 39601, м. Кременчук, просп. Свободи, 8.

Відповідач: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , зазначена позивачем адреса: АДРЕСА_2 .

Суддя

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу118004238
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення вартості необлікованої електричної енергії внаслідок порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії

Судовий реєстр по справі —532/1885/23

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні