Ухвала
від 26.03.2024 по справі 906/742/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

"26" березня 2024 р. Справа № 906/742/23.

Господарський суд Житомирської області у складі:

Судді: Кудряшової Ю.В.

розглянувши заяву Фізичної особи-підприємця Глубоченка Валерія Миколайовича (вх. № 01-44/23/24 від 22.02.2024) про розстрочку виконання судового рішення у справі № 906/742/23 за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Перший дім"

до Фізичної особи-підприємця Глубоченка Валерія Миколайовича

про стягнення 111 334,76 грн.

За участю:

від позивача: не прибув;

від відповідача: Глубоченко В.М. - діє на підставі витягу з ЄДРЮОФОП та ГФ від 19.09.2023 (приймає участь в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів).

ВСТАНОВИВ:

Рішення Господарського суду Житомирської області від 22.01.2024 позов задоволено частково; стягнуто Фізичної особи-підприємця Глубоченка Валерія Миколайовича на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Перший дім" 75 000,00 грн. основного боргу, 813,70 грн. - 3% річних, 2812,81 грн. інфляційних втрат, 1895,49 грн. витрат по сплаті судового збору; в решті позову відмовлено.

22.02.2024 на електронну пошту суду надійшла заява Фізичної особи-підприємця Глубоченка Валерія Миколайовича (вх. № 01-44/23/24 від 22.02.2024) про розстрочку виконання судового рішення у справі № 906/742/23 строком на 6 місяців з можливістю здійснювати щомісячне часткове погашення заборгованості у розмірі 6 250,00 грн.

В обґрунтування вимог заяви відповідач зазначив, що наразі ФОП Глубоченко В.М станом на 21.02.2024 сплачено на користь позивача 1895,49 гривень витрат по сплаті судового збору, 2812,81 гривень інфляційних втрат, 813,70 гривень - 3% річних, а також 50% основного боргу (37500 гривень).

Тимчасово відповідач має відсутність доходу, який би дозволив повністю виконати свої зобов`язання перед позивачем в повному обсязі та обтяжуючі сімейні обставини, зокрема: має на утриманні не працюючу дружину, неповнолітню дитину з інвалідністю та батьків дружини зі статусом ВПО.

Також, відповідач зазначив, що значно ускладнюють виконання рішення суду мої кредитні зобов`язання перед Монобанк на суму 125 934 гривні та Укрсиббанк (з 1 лютого ФК Кредит-Капітал) на суму 53 694 гривні.

Ухвалою Господарського суду Житомирської області від 26.02.2024 прийнято до розгляду заяву Фізичної особи-підприємця Глубоченка Валерія Миколайовича (вх. № 01-44/23/24 від 22.02.2024) про розстрочку виконання судового рішення у справі № 906/742/23 та призначено судове засідання.

01.03.2024 через систему "Електронний суд" від позивача надійшли заперечення на заяву про розстрочення виконання судового рішення, відповідно до яких позивач просив відмовити в задоволенні заяви про розстрочення виконання рішення суду.

26.03.2024 на електронну пошту суду від відповідача надійшла відповідь на заперечення позивача з доданими додатковим доказами.

Позивач в судове засідання уповноваженого представника не направив, про час та місце розгляду справи повідомлявся вчасно та належним чином, на підтвердження чого в матеріалах справи міститься довідка про доставку електронного листа в електронний кабінет позивача.

Відповідач просив задовольнити вимоги заяви про розстрочення виконання рішення суду у справі № 906/742/23.

Заслухавши пояснення представника стягувача, дослідивши доводи представників сторін, суд враховує наступне.

Згідно зі ст. 129-1 Конституції України суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Відповідно до ч. 1 ст. 18 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Правове регулювання підстав відстрочення або розстрочення виконання судового рішення, зміни способу та порядку виконання судового рішення здійснюється ст.331 ГПК України, згідно з якою за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочки або розстрочки виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим. Вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує: ступінь вини відповідача у виникненні спору; стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Розстрочка - надання можливості виконання рішення по визначених частинах у встановлені строки. Підставою для відстрочки, розстрочки, зміни способу та порядку виконання рішення можуть бути конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у визначений строк або встановленим господарським судом способом.

Отже, законодавець у будь-якому випадку пов`язує розстрочення виконання судового рішення у судовому порядку з об`єктивними, непереборними, винятковими обставинами, що ускладнюють вчасне виконання судового рішення.

Варто враховувати, що виконання судового рішення є невід`ємною складовою права кожного на судовий захист і охоплює, зокрема, законодавчо визначений комплекс дій, спрямованих на захист і відновлення порушених прав, свобод, законних інтересів фізичних та юридичних осіб, суспільства, держави (п.2 мотивувальної частини рішення Конституційного Суду України від 13.12.2012 № 18-рп/2012); невиконання судового рішення загрожує сутності права на справедливий розгляд судом (п.3 мотивувальної частини рішення Конституційного Суду України від 25.04.2012 № 11-рп/2012); відповідно до усталеної практики Європейського Суду з прав людини право на суд, захищене ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, було б ілюзорним, якби національна правова система Високої Договірної Сторони дозволяла, щоб остаточне, обов`язкове для виконання судове рішення залишалося невиконаним на шкоду будь-якій зі сторін (див. рішення у справі "Горнсбі проти Греції" (Hornsby v. Greece), від 19.03.1997, п.40, Reports of Judgments and Decisions 1997-II).

Існування заборгованості, підтверджене судовими рішеннями, надає особі, на чию користь воно було винесено, "легітимні сподівання" на те, що заборгованість буде йому сплачено та така заборгованість становить "майно" цієї особи у розумінні ст. 1 Першого протоколу до Конвенції (рішення у справі "Пономарьов проти України" від 03.04.2008), то з метою недопущення порушення гарантованих Конституцією України та Конвенцією права на справедливий суд та права на повагу до приватної власності суд, який надає відстрочку чи розстрочку у виконанні рішення, у кожному конкретному випадку повинен встановити: 1) чи затримка у виконанні рішення зумовлена особливими і непереборними обставинами; 2) чи передбачена домовленістю сторін чи у національному законодавстві компенсація "потерпілій стороні" за затримку виконання рішення, ухваленого на його користь судового рішення, та індексації присудженої суми; 3) чи не є період виконання рішення надмірно тривалим для стягувача як "потерпілої сторони"; 4) чи дотримано справедливий баланс інтересів сторін у спорі.

Тобто, у цьому контексті для виправдовування затримки виконання рішення суду недостатньо лише зазначити про відсутність у боржника коштів. Обов`язково мають враховуватися і інтереси іншої сторони спору, на користь якої прийнято рішення.

Пункт 1 статті 6 Конвенції захищає виконання остаточних судових рішень, вони, не можуть залишатися невиконаними на шкоду одній зі сторін. Виконанню судового рішення не можна перешкоджати, відмовляти у виконанні або надмірно його затримувати (рішення ЄСПЛ у справі "Горнсбі проти Греції", у справі "Бурдов проти Росії", у справі "Ясюнієне проти Литви").

Відповідно до ч. 1 ст. 73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідач в обґрунтування заяви про розстрочення посилався на тимчасову відсутність доходу, який би дозволив повністю виконати свої зобов`язання перед позивачем в повному обсязі та обтяжуючі сімейні обставини, зокрема: має на утриманні не працюючу дружину, неповнолітню дитину з інвалідністю та батьків дружини зі статусом ВПО.

Також ФОП Глубоченко В.М відзначив, що ним частково сплачено заборгованість на користь позивача, а саме: 1895,49 гривень витрат по сплаті судового збору, 2812,81 гривень інфляційних втрат, 813,70 гривень - 3% річних, а також 50% основного боргу (37500 гривень).

Також, відповідач зазначив, що значно ускладнюють виконання рішення суду мої кредитні зобов`язання перед Монобанк на суму 125 934 гривні та Укрсиббанк (з 1 лютого ФК Кредит-Капітал) на суму 53 694 гривні.

За практикою Європейського суду з прав людини в окремих справах проти України було встановлено, що короткі затримки, менші ніж один рік, не вважаються настільки надмірними, щоб піднімати питання про порушення пункту 1 статті 6 Конвенції ("Корнілов та інші проти України", заява № 36575/02, ухвала від 7 жовтня 2003 року).

Отже, для з`ясування обставин чи є період виконання рішення надмірно тривалим, варто звернути увагу на особливі обставини кожної справи.

Слід зазначити, що в даному випадку відповідач, посилаючись на скрутне фінансове становище, не ухиляється від виконання судового рішення, а лише вказує про неможливість погашення наявної заборгованості за судовим рішенням перед позивачем саме одним разовим платежем. Б

Враховуючи вищенаведене, наявні в матеріалах справи документи та інтереси сторін, а також беручи до уваги:

- вживання відповідачем заходів по частковій сплаті наявної заборгованості заборгованості, зокрема погашення 50% основного боргу в сумі 37500 грн. та 1895,49 гривень витрат по сплаті судового збору, 2812,81 гривень інфляційних втрат, 813,70 гривень - 3% річних, що вказує на бажання і можливість відповідача сплачувати заборгованість частинами;

- підтверджені поданими відповідачем документами обтяжуючі сімейні обставини, зокрема: перебування на утриманні відповідача не працюючої дружини, неповнолітної дитини з інвалідністю та батьків дружини зі статусом ВПО.

Тому суд дійшов висновку про наявність в даному випадку тих виняткових обставин, які ускладнюють одночасне та повне виконання рішення суду у даній справі і є підставами для надання розстрочки виконання рішення суду та задоволення заяви Фізичної особи-підприємця Глубоченка Валерія Миколайовича (вх. № 01-44/23/24 від 22.02.2024) про розстрочку виконання судового рішення у справі № 906/742/23.

При цьому, на переконання суду, розстрочення виконання судового рішення і наказу рівними частинами на шість місяців зможе забезпечити реальне виконання судового рішення із дотриманням балансу інтересів сторін, не порушить справедливої рівноваги та справедливого балансу у розумінні статті 6 Конвенції, оскільки надасть можливість виконати судове рішення при максимальному дотриманні співмірності негативних наслідків для відповідача з інтересом позивача реально отримати грошові кошти.

Надання розстрочення виконання судового рішення забезпечить відповідачу можливість поступового погашення присуджених до стягнення сум без значного одноразового фінансового навантаження, а позивачу - можливість реального отримання грошових коштів частками із певним інтервалом у часі без звернення стягнення на інше майно відповідача та ризиків банкрутства останнього.

Відповідно до ч. 7 ст. 331 ГПК України про відстрочення або розстрочення виконання судового рішення, встановлення чи зміну способу та порядку його виконання або відмову у вчиненні відповідних процесуальних дій постановляється ухвала, яка може бути оскаржена.

Керуючись ст.ст. 234, 235, 331 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Задовольнити заяву Фізичної особи-підприємця Глубоченка Валерія Миколайовича (вх. № 01-44/23/24 від 22.02.2024) про розстрочку виконання судового рішення у справі № 906/742/23.

2. Розстрочити виконання рішення Господарського суду Житомирської області від 22.01.2024 у справі № 906/742/23 про стягнення з Фізичної особи-підприємця Глубоченка Валерія Миколайовича ( АДРЕСА_1 , ід. номер НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Перший дім" (65048, м. Одеса, вул. Осипова, 10, ід. код 35116943) 75 000,00 грн. основного боргу, 813,70 грн. - 3% річних, 2812,81 грн. інфляційних втрат, 1895,49 грн. витрат по сплаті судового збору, шляхом сплати:

- в березні 2024 року 6 250,00 грн.;

- в квітні 2024 року 6 250,00 грн.;

- в травні 2023 року 6 250,00 грн.;

- в червні 2023 року 6 250,00 грн.;

- в липні 2023 року 6 250,00 грн.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена в порядку та строки, визначені ст.ст. 254-257 ГПК України.

Повний текст ухвали складено: 29.03.2024.

Суддя Кудряшова Ю.В.

Друк:

1 - в справу

2,3 - сторонам в Електронний кабінет

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу118011889
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 111 334,76 грн.

Судовий реєстр по справі —906/742/23

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 01.03.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Рішення від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 24.11.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 26.10.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

Ухвала від 18.07.2023

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні