Рішення
від 28.03.2024 по справі 183/14086/23
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/14086/23

№ 2/183/1430/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 березня 2024 року м. Новомосковськ

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Парфьонова Д. О., за участю секретаря судового засідання Моісєєва К. А., розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області, у порядку спрощеного позовного провадження, цивільну справу за позовом Комунального підприємства «Новомосковський Комсервіс» Новомосковської міської ради до ОСОБА_1 про:

- стягнення з ОСОБА_1 заборгованості по оплаті за житлово-комунальні послуги по управлінню багатоквартирним будинком в сумі 13 689,66 грн на користь Комунального підприємства «Новомосковський Комсервіс» Новомосковської міської ради, -

В С Т А Н О В И В:

у грудні 2023 року Комунальне підприємство «Новомосковський Комсервіс» Новомосковської міської ради (далі позивач) звернулось до суду з цим позовом, який в подальшому було уточнено.

В обґрунтування вимог позивач зазначив, що відповідно до статей 9, 10, 11 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», співвласниками багатоквартирного будинку, що знаходиться в АДРЕСА_1 прийняте рішення про обрання ініціативної групи із складу співвласників будинку в особі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та про призначення управителем їхнього багатоквартирного будинку Комунальне підприємство «Новомосковський Комсервіс» Новомосковської міської ради, код ЄДРПОУ 41166447, та складено протокол зборів співвласників багатоквартирного будинку за місцем знаходження - АДРЕСА_1 від 25 вересня 2020 року.

З цього приводу, на підставі вищезазначеного протоколу, 10 грудня 2020 року між Комунальним підприємством «Новомосковський Комсервіс» Новомосковської міської ради в особі директора ОСОБА_5 та співвласниками багатоквартирного будинку в особі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 укладений договір про надання послуги з управління багатоквартирним будинком з п`ятьма додатками: додаток 1 «Список співвласників і площа квартир та приміщень, що перебувають у їх власності»; додаток 2 «Загальні відомості про будинок»; додаток 3 «Акт приймання-передачі технічної документації на будинок»; додаток 4 «Вимоги до якості послуги з управління будинком»; додаток 5 «Тимчасовий тариф на утримання будинку та прибудинкової території»; далі за змістом (Договір). Відповідач ОСОБА_1 у додатку 1 записаний за номером 116, тому він є співвласником багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_2 . Особовий рахунок відповідача № 04/11/116.

Позивач за період з 10 грудня 2020 року по 30 листопада 2023 року надав співвласникам багатоквартирного будинку відповідача житлово-комунальні послуги в переліку та на загальну суму понад 391 577,42 грн, що підтверджується актом виконаних робіт по будинку по АДРЕСА_1 .

Позивач зазначає, що відповідач, будучи співвласником вищенаведеного багатоквартирного будинку, на протязі понад трьох років безпідставно не оплачує житлово-комунальні послуги по управлінню багатоквартирним будинком. З цього приводу відповідачу 22 травня 2023 року направлялось досудове попередження № 54/05/23 з пропозицією сплатити існуючий борг станом на 22 травня 2023 року в сумі 12 922,94 грн в п`ятиденний термін з дати отримання такого попередження. Однак відповідач пропозицію залишив без розгляду, відповіді не надав, заборгованість на сплатив. Тому, станом на 30 листопада 2023 року за ним виникла заборгованість в сумі 15 606,46 грн. Тариф по оплаті за житлово-комунальні послуги по управлінню багатоквартирним будинком по АДРЕСА_1 становить 4,81 грн./м2 та складається відповідно до кошторису витрат по утриманню будинку та прибудинкової території в переліку робіт, зазначених у Додатку 5 до Договору від 10 грудня 2020 року.

Постановленою суддею ухвалою від 27 грудня 2023 року позовну заяву залишено без руху.

Постановленою суддею ухвалою від 17 січня 2024 року позовну заяву прийнято до розгляду у порядку спрощеного позовного провадження та відкрите провадження у справі, призначене судове засідання.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, в якій позовні вимоги підтримав, просив задовольнити, а у разі неявки у судове засідання відповідача не заперечив проти ухвалення рішення в заочному порядку.

Відповідач у судове засідання повторно не з`явився, про день та час розгляду справи повідомлений своєчасно, причини неявки суду не повідомив, відзив не надавав. Будь-яких заяв та клопотань від відповідача не надходило.

У зв`язку з повторною неявкою в судове засідання належним чином повідомленого про дату, час та місце судового засідання відповідача, який не повідомив про причини неявки та не подав відзив, відповідно до статті 280 ЦПК України, суд за згодою позивача, вважає за можливе, проводити заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення.

Враховуючи, що у судове засідання не з`явились всі учасники справи, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши надані докази у їх сукупності, встановив такі обставини та відповідні їм правовідносини, що виникли між сторонами.

Судом установлено, що Комунальне підприємство «Новомосковський Комсервіс» Новомосковської міської ради є юридичною особою суб`єктом підприємницької діяльності, управителем багатоквартирного будинку, який за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території.

Статтями 20, 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначені обов`язки споживача та виконавця житлово-комунальних послуг.

Зокрема, обов`язком споживача є укладення договору на надання житлово-комунальних послуг, підготовленого на основі Типового договору, а також оплата житлово-комунальних послуг у строки, встановлені договором або законом (п.п.1, 5 ч. 3 ст. 20 Закону), а обов`язком виконавця надання послуг вчасно та відповідної якості згідно із законодавством, а також підготовка та укладення зі споживачем договору про житлово-комунальні послуги.

Обов`язок власника квартири укласти договір на надання житлово-комунальних послуг та оплачувати надані послуги передбачені також п. 7 Правил користування приміщеннями житлових будинків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 1992 року № 572.

25 вересня 2020 року протоколом зборів співвласників багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 прийняте рішення про обрання ініціативної групи зі складу співвласників будинку в особі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та про призначення управителем вказаного багатоквартирного будинку Комунального підприємства «Новомосковський Комсервіс» Новомосковської міської ради /а.с.44/.

Відповідно до положень Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» 10 грудня 2020 року між Комунальним підприємством «Новомосковський Комсервіс» Новомосковської міської ради, в особі директора ОСОБА_5 , та співвласниками багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_1 , в особі ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 укладено Договір про надання послуги з управління багатоквартирним будинком за вищевказаною адресою /а.с.45-48/. Також між сторонами погоджено: список співвласників і площа квартир та приміщень, що перебувають у їх власності /а.с.49-51/; загальні відомості про будинок АДРЕСА_1 /а.с.52-53/; акт приймання-передачі технічної документації на будинок АДРЕСА_1 /а.с.54/; вимоги до якості послуги з управління будинком /а.с.55/; кошторис витрат на утримання будинку та прибудинкової території по АДРЕСА_1 /а.с.56/.

Пунктом 1 вказаного Договору передбачено, що управитель зобов`язується надавати співвласникам послугу з управління багатоквартирним будинком, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , а співвласники зобов`язуються оплачувати управителю послугу з управління згідно з вимогами законодавства та умовами цього договору. Відповідно до п. п. 3 пункту 6 Договору кожен із співвласників зобов`язаний оплачувати управителеві надані послуги з управління в порядку, за ціною та у строки, встановлені цим договором. Пунктом 10 Договору встановлена ціна послуги з управління, яка становить 4,80 грн на місяць за 1 кв. метр загальної площі житлового або нежитлового приміщення у будинку. Пунктом 11 Договору встановлено, що плата за послугу з управління нараховується щомісяця управителем та вноситься кожним співвласником не пізніше 20 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Як убачаєтьсяз матеріалівсправи відповідач ОСОБА_1 зареєстрований заадресою: АДРЕСА_2 ,що підтверджуєтьсявідповіддю виконавчогокомітету Новомосковськоїміської радивід 12січня 2024року №125/0/2-24/а.с.71/.Також,з наданоїпозивачем належнимчином засвідченоїкопії спискуспіввласників іплоща квартирта приміщень,що перебуваютьу їхвласності вбачається,що ОСОБА_1 значиться всписку підномером 116,тому він є співвласником багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_2 /а.с.49-51/.

Відповідно до належним чином засвідченої копії акту виконаних робіт по будинку по АДРЕСА_1 установлено, що за період з грудня 2020 року по листопад 2023 року КП «Новомосковський Комсервіс» Новомосковської міської ради надано співвласникам багатоквартирного будинку за вказаною адресою житлово-комунальні послуги в переліку та на загальну суму 391 577,42 грн /а.с.57-63/.

Вирішуючи позовні вимоги, суд ураховує такі положення законодавства.

Відповідно до ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно зі ст. 385 ЦК України власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків). Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту.

У ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» визначено, що рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Статтею 6 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: споживачі, управитель, виконавці комунальних послуг.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення договору.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За положеннями ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з ч. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Статтею 525 ЦК України закріплено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Отже, виходячи з юридичної природи спірних правовідносин сторін як грошових зобов`язань, у разі існування прострочення виконання грошового зобов`язання зі сплати послуг з утримання будинків та споруд, прибудинкової території, боржник несе відповідальність, передбачену частиною другою статті 625 ЦК України, як спеціальний вид цивільно-правової відповідальності за прострочення виконання зобов`язання.

22 травня 2023 року складене досудове попередження № 54/05/23 з пропозицією сплатити існуючий борг по особовому рахунку № НОМЕР_1 /44/116 станом на 22 травня 2023 року в сумі 12 922,94 грн у п`ятиденний термін з дати отримання попередження /а.с.64/.

Згідно з актом звіряння за період з 10 грудня 2020 року по 30 листопада 2023 року встановлено, що заборгованість ОСОБА_1 (кв. АДРЕСА_3 , о/р № 04/11/116) перед КП «Новомосковський Комсервіс» Новомосковської міської ради за управління багатоквартирним будинком складає 13689,66 грн /а.с.65-66/.

Відповідач пропозицію залишив без розгляду, відповіді не надав, заборгованість на сплатив. Доказів оплати вартості наданих позивачем послуг у вищевказаному розмірі відповідачем суду не надано.

Аналізуючи вищевикладене, враховуючи встановлені судом обставини, дослідивши та оцінивши зібрані у справі докази, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню та з відповідача на користь позивача підлягають стягненню заборгованість по оплаті за житлово-комунальні послуги по управлінню багатоквартирним будинком, яка утворилася станом на 30 листопада 2023 року у сумі 13689,66 грн.

Також, відповідно до ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. У зв`язку з тим, що суд прийшов висновку про задоволення позовних вимог, з відповідача на користь позивача підлягають стягненню витрати по сплаті судового збору у розмірі 2 684,00 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст. 12, 13, 81, 141, 263-265, 280 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

позов Комунального підприємства «Новомосковський Комсервіс» Новомосковської міської ради задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства «Новомосковський Комсервіс» Новомосковської міської ради заборгованість по оплаті за житлово-комунальні послуги по управлінню багатоквартирним будинком, яка утворилась станом на 30 листопада 2023 року у розмірі 13 689 (тринадцять тисяч шістсот вісімдесят дев`ять) гривень 66 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства «Новомосковський Комсервіс» Новомосковської міської ради витрати по сплаті судового збору в сумі 2 684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні 00 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом.

Рішення у повному обсязі складене та підписане 28 березня 2024 року.

Учасники справи:

позивач Комунальне підприємство «Новомосковський Комсервіс» Новомосковської міської ради, код ЄДРПОУ 41166447; п/р НОМЕР_2 в АТ КБ «Приватбанк»; місцезнаходження за адресою: Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, пров. Парковий, буд. 1;

відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; РНОКПП невідомий; зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Суддя Д. О. Парфьонов

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118014542
СудочинствоЦивільне
Суть: - стягнення з ОСОБА_1 заборгованості по оплаті за житлово-комунальні послуги по управлінню багатоквартирним будинком в сумі 13 689,66 грн на користь Комунального підприємства «Новомосковський Комсервіс» Новомосковської міської ради

Судовий реєстр по справі —183/14086/23

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Ухвала від 27.12.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні