Рішення
від 08.07.2011 по справі 2-583/11
ГЛОБИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-583/11

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

"08" липня 2011 р. Глобинський районний суд Полтавської області в складі :

головуючого - судді Левицької Т.В.,

при секретарі - Папенко Л.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Глобине цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Бугаївської сільської ради із залученням третіх осіб : комунального підприємства "Кременчуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації", Глобинської районної державної адміністрації, Градизької державної нотаріальної контори, відділу Держкомзему в Глобинському районі про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом, -

ВСТАНОВИВ :

Позивач ОСОБА_1 25.06.2011 року звернувся до суду з зазначеною позовною заявою до відповідача Бугаївської сільської ради із залученням третіх осіб : комунального підприємства "Кременчуцьке міжміське бюро технічної інвентаризації", Глобинської районної державної адміністрації, Градизької державної нотаріальної контори, відділу Держкомзему в Глобинському районі про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями в порядку спадкування за заповітом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , яка до дня смерті була власником садиби АДРЕСА_1 на приватизованій земельній ділянці площею 0,25 га. ОСОБА_1 (позивач по справі) є спадкоємцем майна померлої ОСОБА_2 по заповіту.

Згідно повідомлення від 03.06.2011 року Градизькою державною нотаріальною конторою позивачу відмовлено в видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на житловий будинок з господарськими будівлями, що належали померлій ОСОБА_2 , оскільки відсутній документ, що підтверджує право власності померлої на вказане майно.

Позивач прохає визнати за ним, ОСОБА_1 , в порядку спадкування за заповітом право власності на житловий будинок з господарськими будівлями, які належали ОСОБА_2 , а саме: житловий будинок літ. А; веранда літ. а; сарай літ. Б; сарай літ б; сарай літ. В; погріб під частиною будівель літ. Г; огорожі літ. № 1, які розташовані за адресою АДРЕСА_1 на приватизованій земельній ділянці площею 0,25 га.

Заявою до суду позивач ОСОБА_1 просить справу розглядати у її відсутності. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач Бугаївська сільська рада звернулася до суду з аналогічною заявою, заявлені позовні вимоги визнає, заперечень проти задоволення позову не має.

Треті особи: відділ Держкомзему в Глобинському районі, Глобинська райдержадміністрація, КП "Кременчуцьке МБТІ", Градизька державна нотаріальна контора в судове засідання не з"явились, надіслали до суду заяви про розгляд справи у їх відсутності, щодо задоволення позову заперечень не мають.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши та давши належну оцінку зібраним по справі доказам, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , про що в книзі реєстрації смертей Бугаївської сільської ради Глобинського району Полтавської області 18 жовтня 2010 року зроблено відповідний актовий запис за № 21.За свого життя ОСОБА_2 була власником житлового будинку з господарськими будівлями, які розташовані по АДРЕСА_1 . Після її смерті залишилося спадкове майно: вищевказаний житловий будинок з господарськими будівлями, а саме: житловий будинок літ. А; веранда літ. а; сарай літ. Б; сарай літ б; сарай літ. В; погріб під частиною будівель літ. Г; огорожі літ. № 1, які розташовані за адресою АДРЕСА_1 на приватизованій земельній ділянці площею 0,25 га.

В свій час на вказаний житловий будинок був план та під будівництво виділялася земельна ділянка, але документи, що підтверджували б вказані обставини не збереглися.

Згідно заповіту, складеного ОСОБА_2 та посвідченого секретарем Бугаївської сільської ради, все своє майно заповіла ОСОБА_1 (позивачу по справі). Інші спадкоємці за законом та за заповітом відсутні. Спадкоємців, які б мали право на обов`язкову частку у спадщині, немає. Спадщина відумерлою не визнана.

Згідно повідомлення №370 від 03.06.2011 року Градизькою державною нотаріальною конторою позивачу відмовлено в видачі свідоцтва про право на спадщину після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , оскільки відсутній документ, що підтверджує право власності померлої на житловий будинок з господарськими будівлями..

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність права власності не встановлена судом.

Правовий порядок реєстрації будинків та господарських будівель і споруд, а також домоволодіння в містах та селищах міського типу був врегульований на Україні Інструкцією про порядок реєстрації будівель в містах, робочих, дачних і курортних селищах України від 23/25.12.1947 року, Інструкцією про порядок реєстрації будинків і домоволодінь в містах і селищах міського типу Української РСР, затвердженою 31.01.1966 року Мінкомгоспом УРСР.

Запис в реєстраційній книзі про належність домоволодіння на праві особистої власності певній особі є офіційним доказом права власності даної особи на це домоволодіння.

Згідно Закону «Про сільську Раду депутатів трудящих УРСР`від 02.06.1968 року, кожна сільська рада вела погосподарські книги, в яких відповідним записом посвідчувалося право землекористування всіх громадян на території сільської ради, в особовому рахунку вказувались прізвище, ім.»я та по батькові глави сім`ї, на ім.»я якого відкрито особовий рахунок, він і являвся власником будинку.

Відповідно довідки № 485, виданої виконавчим комітетом Бугаївської сільської ради Глобинського району Полтавської області 17.06.2011 року, згідно запису в земельно кадастровій книзі за № 487 за ОСОБА_2 рахується земельна ділянка для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд площею 0,25 га, яка була приватизована на її ім`я.

Згідно довідки № 484 від 17.06.2011 року, виданої виконкомом Бугаївської сільської ради Глобинського району Полтавської області, до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 постійно з 1964 року проживала в АДРЕСА_1 і за нею значиться згідно записів в погосподарських книгах з 1964 року і по даний час, нині під № 489-5 належні їй на праві власності житловий будинок з господарськими спорудами, які збудовані на приватизованій земельній ділянці розміром 0,25 га.

Таким чином, суд вважає, що ОСОБА_2 на законних підставах володіла та користувалася за свого життя житловим будинком з господарськими будівлями, які розташовані в АДРЕСА_1 , на приватизованій земельній ділянці площею 0,25 га. відповідно до закону, що діяв на час створення даного майна, однак з зв`язку зі змінами в законодавстві за життя не зареєструвала своє право власності в БТІ відповідно до закону, що діє на час прийняття позивачем спадщини, у зв`язку з чим і виник спір.

Згідно висновку відділу регіонального розвитку, містобудування на архітектури Глобинської РДА від 03.06.2011 року за №173/01-10.02 будівництво проведено без істотних порушень діючих будівельних норм і правил.

Відповідно до ст. ст. 15, 16 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства. Способами захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

У відповідності за ст. ст. 1217, 1218, 1261 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Визнання за позивачем, ОСОБА_1 , в порядку спадкування за заповітом право власності на житловий будинок з господарськими будівлями, які належали нині померлій ОСОБА_2 , а саме: житловий будинок літ. А; веранда літ. а; сарай літ. Б; сарай літ б; сарай літ. В; погріб під частиною будівель літ. Г; огорожі літ. № 1, які розташовані за адресою АДРЕСА_1 на приватизованій земельній ділянці площею 0,25 га., не оспорюється відповідачем та не порушує прав чи інтересів інших осіб.

Керуючись ст.ст. ст. ст. 15, 16, 392, 1217, 1218, 1261 ЦК України, ст.ст. 10, 11, 60, 88, 158, 174, 212-215, 218 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ :

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в порядку спадкування за заповітом право власності на житловий будинок з господарськими будівлями, а саме: житловий будинок літ. А; веранда літ. а; сарай літ. Б; сарай літ б; сарай літ. В; погріб під частиною будівель літ. Г; огорожі літ. № 1, які розташовані за адресою АДРЕСА_1 на приватизованій земельній ділянці площею 0,25 га., які належали померлій ОСОБА_2 .

Рішення суду може бути оскаржено до Апеляційного суду Полтавської області через Глобинський районний суд протягом 10 днів з дня проголошення рішення.

Суддя Т. В. Левицька

СудГлобинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення08.07.2011
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118015164
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-583/11

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Заводський районний суд м. Запоріжжя

Сінєльнік Р. В.

Рішення від 08.07.2011

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Левицька Т. В.

Ухвала від 24.11.2021

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Ганкіна І. А.

Ухвала від 30.06.2021

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

Ухвала від 30.06.2021

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

Ухвала від 12.05.2021

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Патинок О. П.

Ухвала від 05.05.2021

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Патинок О. П.

Ухвала від 03.10.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

Ухвала від 03.10.2011

Цивільне

Іванківський районний суд Київської області

Яковенко В. С.

Ухвала від 13.12.2019

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Коломієць Н. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні