Ухвала
від 01.04.2024 по справі 139/264/24
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ПРО ПРИЙНЯТТЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ ТА ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

№ 139/264/24

01 квітня 2024 року смт Муровані Курилівці

Суддя Мурованокуриловецького районного суду Вінницької області Тучинська Н.В., отримавши позовну заяву за позовом ОСОБА_1 (зареєстрована адреса проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до ОСОБА_2 (зареєстрована адреса проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ) про встановлення факту нецільового використання сплачених аліментів, внесення частини аліментів на особові рахунки дітей,

у с т а н о в и л а:

28 березня 2024 року засобами поштового зв`язку до суду від представника позивача адвоката Матяша Дмитра Юрійовича надійшла ця позовна заява. У позовній заяві позивач ставить вимогу про встановлення факту нецільового використання ОСОБА_2 сплачених ОСОБА_1 на утримання двох дітей аліментів, внесення 25% визначеного судом розміру аліментів на особові рахунки дітей. Підставою для позову названо: факт наявності у сторін двох спільних дітей, факт припинення подружніх стосунків, факт сплати позивачем на користь відповідача аліментів у визначеному судовим рішенням розмірі, встановлений спеціалістами Служби у справах дітей факт нецільового використання відповідачем отриманих від позивача аліментів.

На відповідний запит, 29 березня 2024 року отримано інформацію з підтвердженням зареєстрованого місця проживання відповідача в с. Обухів Мурованокуриловецької селищної ради.

Позов відповідно до ч. 1 ст. 27 ЦПК України підсудний Мурованокуриловецькому районному суду, відповідає вимогам ст.ст. 175, 177 ЦПК України.

Справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

У тексті позовної заяви представником позивача третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача зазначено Службу у справах дітей Мурованокуриловецької селищної ради.

Відповідно до частини першої статті 42 ЦПК України учасниками справи є сторони, треті особи.

Частино 1 ст. 53 ЦПК України встановлено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Частиною 3 цієї процесуальної норми встановлено, що якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Частиною четвертою цієї статті визначено, що у заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (ч. 5 ст. 53 ЦПК України).

За приписами ч. 4 ст. 19 СК України при розгляді судом спорів щодо управління батьками майном дитини обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Органами опіки та піклування є районні, районні в містах Києві та Севастополі державні адміністрації, виконавчі органи міських, районних у містах, сільських, селищних рад (ст. 56 ЦК України).

Як вбачається із позову, додатків до нього, діти щодо яких вирішується питання, мають своїм постійним місцем проживання АДРЕСА_2 .

Вважаю, що за обставин, наведених у позовній заяві, судове рішення у цій справі може вплинути на права та обов`язки органу опіки та піклування в особі Мурованокуриловецької селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області, зокрема, орган опіки сімейним та цивільним законодавством (частиною 4 ст. 19 СК України) визначено як орган, що представляє інтереси дітей у справах щодо управління батьками майном дитини, і т.п., а тому саме його слід залучити до участі у цій справі.

Частиною 5 ст. 19 СК України встановлено, що орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Керуючись ч. 1 ст. 27, частинами 1 і 5 ст. 53, ст.ст. 175, 177-180, 187, 189-191, 212 ЦПК України, ст. 19 СК України, суддя

п о с т а н о в и л а:

Прийняти позовну заяву до розгляду Мурованокуриловецького районного суду.

Відкрити провадження в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про встановлення факту нецільового використання сплачених аліментів, внесення частини аліментів на особові рахунки дітей.

До участі у справі залучити як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Мурованокуриловецької селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області (юридична адреса: 23400, Вінницька область, Могилів-Подільський район, смт Муровані Курилівці, вул. Соборна, буд. 45, e-mail: mksr2@ukr.net, код ЄДРПОУ 04325974).

Призначити справу до розгляду за правилами загального позовного провадження у підготовче засідання в залі судових засідань Мурованокуриловецького районного суду на 09-ту годину 24 квітня 2024 року.

В підготовче засідання викликати сторони, третю особу.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов впродовж 15 днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Роз`яснити, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин справа буде вирішуватись на підставі наявних у ній матеріалів. Крім того, відповідач має право подати заяву про визнання позову, пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

У разі подання відповідачем відзиву, позивач має право протягом десяти днів з часу його отримання направити суду та іншим учасникам справи відповідь на відзив.

У разі подання позивачем відповіді на відзив, відповідач має протягом десяти днів з часу його отримання направити суду та іншим учасникам справи заперечення на нього.

Позивачу та відповідачу роз`яснити, що копія відзиву (відповіді на відзив) та доданих до нього (неї) документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву (відповіді на відзив) до суду.

У разі невиконання вказаних вимог, суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до 3 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Третій особі направити копію позовної заяви з додатками, а також копію ухвали про відкриття провадження.

Роз`яснити залученій особі, що вона має права, передбачені ст. 43 ЦПК України, зокрема, ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень.

У відповідності до ст. 181 ЦПК України надати залученій особі строк терміном до початку підготовчого засідання для подання пояснень щодо позову або відзиву.

Зобов`язати орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Мурованокуриловецької селищної ради Могилів-Подільського району Вінницької області надати до початку підготовчого судового засідання висновок щодо порушеного у позові питання.

Повідомити сторонам, що справа розглядатиметься Мурованокуриловецьким судом під головуванням судді Тучинської Наталії Василівни.

Учасникам справи роз`яснити, що з підстав, зазначених у ст.ст. 36, 37 і 38 ЦПК України, судді, секретарю судового засідання, експерту, спеціалісту, перекладачу може бути заявлено відвід учасниками справи. Відвід повинен бути вмотивованим і заявленим протягом десяти днів з дня отримання учасником справи ухвали про відкриття провадження у справі, але не пізніше початку підготовчого засідання. Після спливу вказаного строку заявляти відвід (самовідвід) дозволяється лише у виняткових випадках, коли про підставу відводу (самовідводу) заявнику не могло бути відомо до спливу вказаного строку, але не пізніше двох днів із дня, коли заявник дізнався про таку підставу.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://mr.vn.court.gov.ua.

Сторони мають право звернутися до суду для проведення врегулювання спору за участю судді.

Учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення Мурованокуриловецького районного суду Вінницької області.

Ухвалу про відкриття провадження у справі надіслати позивачеві та відповідачу (останньому - разом із копією позовної заяви та доданих до неї документів).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя :


СудМурованокуриловецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118015799
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —139/264/24

Рішення від 18.06.2024

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

Ухвала від 03.06.2024

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Тучинська Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні