Ухвала
від 01.04.2024 по справі 511/3638/23
РОЗДІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Роздільнянський районний суд Одеської області

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 511/3638/23

Номер провадження: 2-о/511/16/24

"01" квітня 2024 р. Роздільнянський районний суд Одеської області у складі головуючого судді Панчук А. І.

присяжних Михайлюк Л.В., Степко В.О.

за участю секретаря судового засідання Волкової А.І..

заявника ОСОБА_1

захисника особи, стосовно якої вирішується питання про визнання його недієздатним адвоката Фунтасової А.Л.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Роздільна клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи по цивільній справі за заявою ОСОБА_1 ,заінтересована особа: Виконавчий комітет Степанівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області про визнання особи недієздатною та встановлення опіки, -

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2023 року ОСОБА_1 звернувся до Роздільнянського районного суду Одеської області з заявою, в якій просить визнати недієздатною свою доньку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Дальник Біляївського району Одеської області, встановити над нею опіку та призначити його опікуном.

Окрім того, заявник при подачі заяви просить призначити по справі судово-психіатричну експертизу з метою встановлення психічного стану ОСОБА_2 та здатності усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними.

Заявник в судовому засіданні своє клопотання підтримав, просив його задовольнити та призначити експертизу.

Захисник особи, стосовно якої вирішується питання про визнання його недієздатним адвокат Фунтасова А.Л. в режимі відеоконференції з власних засобів, також просила призначити по справі експертизу з метою визначення ступеню стану здоров`я ОСОБА_2 .

Представник Виконавчого комітету Степанівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області подали клопотання про проведення судового засідання без їх участі.

Заслухавши думку сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Положеннями частини 1 ст.39ЦК України передбачено, що єдиною підставою для визнання фізичної особи недієздатною є наявність у неї хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок якого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Законодавство України встановлює презумпцію психічного здоров`я людини, якщо інше не буде встановлено в законному порядку. Відповідно до ст.3ЗаконуУкраїни«Про психіатричнудопомогу» кожнаособа вважаєтьсятакою,яка немає психічногорозладу,доки наявністьтакого розладуне будевстановлено напідставах тав порядку,передбачених цимЗаконом таіншими законамиУкраїни.

На підставі ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Такими даними можуть бути довідка про стан здоров`я, виписка із історії хвороби та інші документи, видані лікувально-профілактичними закладами (абзац перший пункту 3 постанови Пленуму ВСУ «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» від 28 березня 1972 р.). Як зазначено у 3 абзаці ст. 7 Закону «Про психіатричну допомогу», забороняється визначати стан психічного здоров`я особи та встановлювати діагноз психічних розладів без психіатричного огляду особи, крім випадків проведення судово-психіатричної експертизи посмертно.

Відповідно ч. 1 ст.103ЦПКУкраїни суд призначає експертизу за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Підпунктом 2 статті 105 ЦПК України передбачено, що призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно ч.1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно довідки від 06.11.2023 року ОСОБА_2 перебуває на обліку у психіатра. З медичної картки ОСОБА_2 вбачається, що вона є інвалідом ІІ групи з діагнозом МСЕК F 06.2.

Приймаючи до уваги, що для розгляду вищеназваної заяви по суті, необхідні спеціальні знання в області судової психіатрії з метою встановлення стану здоров`я ОСОБА_2 , суд вважає за потрібне призначити судово-психіатричну експертизу, на вирішення експертів поставити відповідні запитання та попередити останніх про кримінальну відповідальність.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Згідно до п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст.72,76-81,102-105,247,252,253,260, 353ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання заявника ОСОБА_1 про призначення судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначити судово-психіатричнуекспертизу поцивільній справіза заявою ОСОБА_1 ,заінтересована особа: Виконавчий комітет Степанівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області про визнання особи недієздатною та встановлення опіки, на вирішення якої поставити наступні запитання:

1) Чи страждає психічною хворобою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ?

2) Чи розуміє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи здатний керувати своїми діями?

3) Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановлення над нею опіки та піклування?

Проведення експертизи доручити експертам державній установі Одеській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (65006, м. Одеса, вул. Академіка Воробйова, 9).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність, передбачену ст.ст.384,385 КК України.

Направити в розпорядження експерта оригінал медичної картки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , отриманої судом від Комунального некомерційного підприємства «Роздільнянська багатопрофільна лікарня Роздільнянської міської ради» та матеріали цивільної справи № 511/3638/23 (номер провадження: 2-о/511/16/24).

Зобов`язати експертну установу у місячний строк проінформувати суд про результати проведеної експертизи.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Витрати по проведенню експертизи віднести за рахунок держави.

Ухвала може бути оскаржена до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

СУДДЯ: А. І. Панчук

Присяжні : Л.В.Михайлюк

В.О. Степко В.О.

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118018350
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —511/3638/23

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Панчук А. І.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Панчук А. І.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Іванова О. В.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Іванова О. В.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Роздільнянський районний суд Одеської області

Іванова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні