Ухвала
від 01.04.2024 по справі 388/594/24
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 388/594/24

провадження № 1-кс/388/113/2024

УХВАЛА

01.04.2024м. Долинська

Слідчий суддяДолинського районногосуду Кіровоградськоїобласті ОСОБА_1 ,при секретарісудового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду скаргу ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ДОЛИНСЬКИЙ ПТАХОКОМБІНАТ» на бездіяльність посадових осіб Відділення поліції № 1 (м. Долинська) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

за участі:

представника заявника - адвоката ОСОБА_3 ,

встановив:

у провадження слідчого судді Долинського районного суду Кіровоградської області надійшла скарга ПРАТ «ДОЛИНСЬКИЙ ПТАХОКОМБІНАТ» на бездіяльність посадових осіб ВП № 1 (м. Долинська) КРУП ГУНП в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, у якій заявник просив:

- поновити строк для подачі скарги на бездіяльність ВП № 1 (м. Долинська) КРУП ГУНП в Кіровоградській області, визнавши причину пропуску поважною;

- задовольнити скаргу у повному обсязі та зобов`язати уповноважену особу ВП № 1 (м. Долинська) КРУП ГУНП в Кіровоградській області внести відомості до ЄРДР та надати ПРАТ «ДОЛИНСЬКИЙ ПТАХОКОМБІНАТ» витяг про внесення відомостей до ЄРДР.

На обґрунтування скарги заявник зазначив, що у ВП № 1 (м. Долинська) КРУП ГУНП в Кіровоградській області було зареєстровано матеріали ЄО № 5041 від 17.09.2023 за повідомленням охоронця ПРАТ «ДОЛИНСЬКИЙ ПТАХОКОМБІНАТ» ОСОБА_4 про пошкодження майна ПРАТ «ДОЛИНСЬКИЙ ПТАХОКОМБІНАТ».

ПРАТ «ДОЛИНСЬКИЙ ПТАХОКОМБІНАТ» листом від 10.10.2023 за вих. № 21 на запит ВП № 1 (м. Долинська) КРУП ГУНП в Кіровоградській області у межах розгляду ріали ЄО № 5041 від 17.09.2023, без дати та номеру, який було отримано товариством 25.09.2023, надало витребувані документи.

Оскільки орган Національної поліції витребував документи та отримав їх, то товариство вважало, що відповідні відомості внесено до ЄРДР та проводиться розслідування.

Згодом не отримуючи жодної інформації про розслідування представник товариства звернулась до ВП № 1 (м. Долинська) КРУП ГУНП в Кіровоградській області з адвокатським запитом.

У відповідь на адвокатський запит ВП № 1 (м. Долинська) КРУП ГУНП в Кіровоградській області листом від 16.11.2023 за вих. № 13653/_-2-2023, який було отримано адвокатом 18.01.2024 повідомило, що вчинене діяння має ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ст. 194 КК України, однак воно не завдало істотної шкоди, а отже через свою малозначність не становить суспільної небезпеки.

Посилаючись на те, що висновок, викладений у листі від 16.11.2023 за вих. № 13653/_-2-2023 був зроблений без проведення процесуальних дій у порядку передбаченому КПК України представник товариства повторно звернулась до ВП № 1 (м. Долинська) КРУП ГУНП в Кіровоградській області та просила: повідомити чи внесено відомості до ЄРДР за зверненням ЄО № 5041 від 17.09.2023; надати витяг з ЄРДР; у разі не внесення відомостей до ЄРДР повідомити причини.

Відповідь на цей запит ВП № 1 (м. Долинська) КРУП ГУНП в Кіровоградській області не надало.

У судовому засіданні представник заявника підтримала скаргу обґрунтовуючи позицію скаржника аналогічно викладеному у скарзі, просила її задовольнити. Додатково пояснила, що запитуючи додаткові документи орган Національної поліції ввів в оману товариство, оскільки це дало можливість дійти висновку про внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР та проведення розслідування. Так само як й згодом надаючи відповідь на запит орган поліції не повідомив у який саме спосіб було розглянуто повідомлення про кримінальне правопорушення та чи приймалось процесуальне рішення з цього питання.

ВП №1(м.Долинська)КРУП ГУНПв Кіровоградськійобласті, яке було повідомлене про час, день та місце розгляду скарги, участь у судовому засіданні свого представника не забезпечило, з клопотанням про відкладення розгляду скарги до суду не зверталось.

Відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК України розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого, дізнавача чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Заслухавши представника заявника, дослідивши скаргу та додані до неї матеріали, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення скарги з огляду на таке.

Слідчим суддею встановлено, що 17.09.2023 працівник ПРАТ «ДОЛИНСЬКИЙ ПТАХОКОМБІНАТ» ОСОБА_4 звернувся до ВП № 1 (м. Долинська) КРУП ГУНП в Кіровоградській області із зверненням, яке зареєстроване в інформаційно-телекомунікаційній системі «Інформаційний портал Національної поліції України» (журнал єдиного обліку) ВП № 1 (м. Долинська) КРУП ГУНП в Кіровоградській області за № 5041, про пошкодження майна ПРАТ «ДОЛИНСЬКИЙ ПТАХОКОМБІНАТ» у приміщенні за адресою: м. Долинська, вул. Івана Яковенка, 143.

При цьому, на час розгляду скарги по суті ВП № 1 (м. Долинська) КРУП ГУНП в Кіровоградській області не повідомило слідчому судді про внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР за зверненням ОСОБА_4 від 17.09.2023 (ЄО № 5041), як і не повідомило про вчинені дії та прийняте рішення після прийняття зазначеного звернення.

Положеннями п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України, крім іншого, передбачено, що на досудовому провадженні бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, - може бути оскаржена заявником.

Відповідно до ч. 1 ст. 304 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені ч. 1 ст. 303 КПК України, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого, дізнавача чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

Враховуючи встановлені обставини, а саме: неповідомлення ВП № 1 (м. Долинська) КРУП ГУНП в Кіровоградській області ПРАТ «ДОЛИНСЬКИЙ ПТАХОКОМБІНАТ» про результати розгляду звернення ОСОБА_4 від 17.09.2023 (ЄО № 5041); повідомлення ВП № 1 (м. Долинська) КРУП ГУНП в Кіровоградській області у листі від 16.11.2023 за вих. № 13653/_-2-2023 про роботу слідчо-оперативної групи, що відповідно до положень Інструкції з організації взаємодії органів досудового розслідування з іншими органами та підрозділами Національної поліції України в запобіганні кримінальним правопорушенням, їх виявленні та розслідуванні, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України від 07.07.2017 № 575, можливе лише після внесення відомостей до ЄРДР, - слідчим суддею відзначається наявність поважних причин пропуску заявником строку звернення із скаргою до слідчого судді, на підставі чого такий строк слід поновити.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Отже,внесення слідчим, дізнавачем, прокурором відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення невідкладно, але не пізніше 24 годин є обов`язком зазначених осіб та їх бездіяльність, яка полягає у невнесенні у встановленому порядку та строки відповідних відомостей може бути оскаржена особою, яка звернулась із заявою чи повідомленням про вчинення кримінального правопорушення.

Встановлені обставини та наведені положення кримінального процесуального закону свідчать про обґрунтованість скарги ПРАТ «ДОЛИНСЬКИЙ ПТАХОКОМБІНАТ», оскільки бездіяльність посадових осіб ВП № 1 (м. Долинська) КРУП ГУНП в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні після отримання заяви про кримінальне правопорушення відомостей про нього до ЄРДР, суперечить вимогамст.214КПК України,-на підставічого слідчийсуддя дійшоввисновку прозадоволення скарги,у зв`язкуз чимпосадових осіб ВП № 1 (м. Долинська) КРУП ГУНП в Кіровоградській області, відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 307 КПК України, слід зобов`язати до вчинення дій, передбачених законом.

Керуючись статтями 214, 303, 306-307, 369-372 КПК України, -

постановив:

поновити ПРИВАТНОМУ АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВУ «ДОЛИНСЬКИЙ ПТАХОКОМБІНАТ» строк для звернення до слідчого судді із скаргою на бездіяльність посадових осіб Відділення поліції № 1 (м. Долинська) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Скаргу ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ДОЛИНСЬКИЙ ПТАХОКОМБІНАТ» на бездіяльність посадових осіб Відділення поліції № 1 (м. Долинська) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, - задовольнити.

Зобов`язати посадових осіб Відділення поліції № 1 (м. Долинська) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, повноважних на вчинення таких дій, внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за зверненням ОСОБА_4 від 17.09.2023, яке зареєстроване в інформаційно-телекомунікаційній системі «Інформаційний портал Національної поліції України» (журнал єдиного обліку) Відділення поліції № 1 (м. Долинська) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області за № 5041, за відповідною попередньою кримінально-правовою кваліфікацією кримінального правопорушення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кримінальним процесуальним кодексом України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Ухвала може бути оскаржена до Кропивницького апеляційного суду через Долинський районний суд Кіровоградської області протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали проголошений 01.04.2024.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено02.04.2024
Номер документу118026828
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

Судовий реєстр по справі —388/594/24

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Кнуров О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні