Рішення
від 29.03.2024 по справі 333/2915/24
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 333/2915/24

2-о/333/216/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 березня 2024 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого: судді Ковальової Ю.В., присяжних: Рянічевої С.В., Скібіної І.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою медичного директора Комунального некомерційного підприємства «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради Судовської Т. про госпіталізацію ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у психіатричну лікарню у примусовому порядку для здійснення лікування,

за участі:

секретаря судового засідання Дондика О.Ю.,

прокурора Березовської А.В.,

представника заявника ОСОБА_2 ,

лікаря-психіатра КНП «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради- Нестеренко В.М.,

особи стосовно якої подана заява ОСОБА_1 ,

захисника Кари Ю.М.,

ВСТАНОВИВ:

І. КОРОТКИЙ ЗМІСТ ЗАЯВЛЕНИХ ВИМОГ.

КНП «Обласнийклінічний закладз наданняпсихіатричної допомоги»ЗОР звернувся до суду із заявою про госпіталізацію ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у психіатричну лікарню у примусовому порядку для здійснення лікування.

Заява обґрунтована наступним. ОСОБА_1 до КНП "ОК3 НПД" ЗОР госпіталізується вперше. Мешканець м. Лисичанськ, Луганської області. Відомо, що з 2005 р. страждає на параноїдну шизофренію, багаторазово знаходився на стаціонарному лікуванні в психіатричних закладах Лисичанська, Слов?янська. Був визнаний інвалідом II групи. Після смерті бабусі мешкав самостійно, сім`ї та близьких родичів не має. У 2020 р. пішов з дому, бродяжив Київом, Харковом та іншими містами України, втратив всі документи, посвідчуючі особу, групу інвалідності, жив на милостиню. Самостійно звернувся до лікарні брудним, занедбаним, кахектичним. Знаходиться у стаціонарі з 09.09.2023 на підставі особистої письмової усвідомленої згоди на госпіталізацію та лікування у психіатричному закладі. Перший час висловлював уривчасті маячні ідеї щодо впливу та переслідування з боку інопланетян, скаржився на блокування думок. В подальшому на перший план виходили риси процесуального дефекту. За час перебування у закладі відновлений паспорт, визнаний інвалідом II групи до 01.12.2024. Написав заяву щодо влаштування до закладу соціального захисту, необхідні документи подані до Департаменту соціального захисту населення Комунарського району м. Запоріжжя, очікується відповідна путівка. 27.03.2024 звернувся на гарячу лінію Запорізької ОДА з проханням щодо виписки зі стаціонару.

28.03.2024 був оглянутий комісією лікарів-психіатрів, за висновком якої ОСОБА_1 страждає на тяжкий психічний розлад у формі параноїдної шизофренії з безперервним типом перебігу, дефект змішаного типу. За психічним станом є неспроможним самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, що забезпечує життєдіяльність. Госпіталізація доцільна. Потребує влаштування до закладу соціального захисту, де буде забезпечений психіатричною допомогою, наглядом та доглядом.

ІІ. ЗАЯВИ (КЛОПОТАННЯ) УЧАСНИКІВ СПРАВИ.

Представник КНП «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» ЗОР в судовому засіданні просив задовольнити заяву про госпіталізацію ОСОБА_1 в примусовому порядку, пояснив, що він потребує лікування.

Лікар-психіатр КНП «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради ОСОБА_3 зазначила відомості, аналогічні викладеним у заяві про госпіталізацію. Також пояснила, що наразі у ОСОБА_1 в наявеноситі так званий «вольовий дефект», критика до своєї поведінки відсутня, лікування в його випадку повинно бути безперервним.

ОСОБА_1 в судовому засіданні заявив про те, що не вважає себе хворим, його друзі по палаті, які вже виписані з лікарні- ОСОБА_4 та ОСОБА_5 запрошували його до себе жити і він має намір до них йти. Родичів , з якими він би спілкувався, не має, житла у власності не має. В ході судового засідання зазначив, що погоджується на один місць знаходження у лікарні, після цього його мають виписати.

Захисник в судовому засіданні заперечувала проти задоволення клопотання.

ІІІ. ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ У СПРАВІ.

Ухвалою Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 29.03.2024 відкрито провадження у цивільній справі та справу призначено до розгляду.

ІV. ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ ТА ЗМІСТ СПІРНИХ ПРАВОВІДНОСИН.

Згідно висновку ЛКК від 28.03.2024 ОСОБА_1 страждає на тяжкий психічний розлад у формі параноїдної шизофренії з безперервним типом перебігу, дефект змішаного типу. За психічним станом є неспроможним самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, що забезпечує життєдіяльність. Госпіталізація доцільна. Потребує влаштування до закладу соціального захисту, де буде забезпечений психіатричною допомогою, наглядом та доглядом.

V. МОТИВИ СУДУ ТА ЗАСТОСОВАНІ НОРМИ ПРАВА.

Згідно з п.9 ч.2ст.293 ЦПК України,суд розглядає в порядку окремого провадження справи про надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Згідно з ч. 1ст. 341 ЦПК Українизаява про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку розглядається судом у такі строки з дня її надходження до суду: про госпіталізацію особи до психіатричного закладу - протягом 24 годин; пропсихіатричний огляд - протягом трьох днів; про надання амбулаторної психіатричної допомоги, її продовження та продовження госпіталізації - протягом десяти днів.

Згідно з ч.ч.1,2ст.342 ЦПК Українизалежно від встановлених обставин суд ухвалює рішення про задоволення заяви або про відмову в її задоволенні, яке підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання. Рішення про задоволення заяви лікаря-психіатра, представника закладу з надання психіатричної допомоги є підставою для надання відповідної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Відповідно доч.3 ст. 13 Закону України «Про психіатричну допомогу»особа може бути госпіталізована до психіатричного закладу в примусовому порядку на підставах, передбаченихстаттею 14 цього Закону, а також у випадках проведення експертизи стану психічного здоров`я особи або застосування до особи, яка страждає на психічний розлад і вчинила суспільно небезпечне діяння, примусового заходу медичного характеру на підставах та в порядку, передбачених законами України.

Відповідно дост. 14 ЗУ «Про психіатричну допомогу»особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до психіатричного закладу без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Згідно зст. 16 ЗУ «Про психіатричну допомогу»особа, яку було госпіталізовано до психіатричного закладу за рішенням лікаря-психіатра на підставах, передбаченихстаттею 14 цього Закону, підлягає обов`язковому протягом 24 годин з часу госпіталізації огляду комісією лікарів-психіатрів психіатричного закладу для прийняття рішення про доцільність госпіталізації. У випадку, коли госпіталізація визнається недоцільною і особа не висловлює бажання залишитися в психіатричному закладі, ця особа підлягає негайній виписці. У випадках, коли госпіталізація особи до психіатричного закладу в примусовому порядку визнається доцільною, представник психіатричного закладу, в якому перебуває особа, протягом 24 годин направляє до суду за місцем знаходження психіатричного закладу заяву про госпіталізацію особи до психіатричного закладу в примусовому порядку на підставах, передбаченихстаттею 14 цього Закону. До заяви, в якій повинні бути викладені підстави госпіталізації особи до психіатричного закладу в примусовому порядку, передбачені статтею 14 цього Закону, додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність такої госпіталізації.

У зв`язку з викладеним, аналізуючи обставини справи та надавши їм належну правову оцінку, враховуючи висновок лікарсько-психіатричного огляду комісії лікарів-психіатрів Комунального некомерційного підприємства «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради щодо того, що за психічним станом ОСОБА_1 є неспроможним самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, що забезпечує життєдіяльність, про що свідчить також поведінка ОСОБА_1 в судовому засіданні, суд вважає, що заявлені вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Доказів, які б спростовували викладене в висновку лікарсько-психіатричного огляду комісії лікарів-психіатрів Комунального некомерційного підприємства «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради, суду не надано, підстав ставити під сумнів вказаний висновок у суду немає, клопотань щодо призначення експертизи стану психічного здоров`я ОСОБА_1 не заявлено, що вказує на необґрунтованість позицію захисту під час розгляду справи.

Керуючись ст.ст. 293, 341, 342 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву медичного директора Комунального некомерційного підприємства «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради Судовської Т. про госпіталізацію ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у психіатричну лікарню у примусовому порядку для здійснення лікування задовольнити.

Госпіталізувати у психіатричну лікарню у примусовому порядку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , без визначеного місця проживання, для здійснення лікування та подальшого нагляду.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду протягом 30 днів з дня його складення шляхом подання апеляційної скарги в Комунарський районний суд м. Запоріжжя.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст рішення складено 01.04.2024.

СУДДЯ: Ю.В. КОВАЛЬОВА

ПРИСЯЖНІ: С.В. РЯНІЧЕВА

І.А. СКІБІНА

Дата ухвалення рішення29.03.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118030388
СудочинствоЦивільне
Сутьгоспіталізацію ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у психіатричну лікарню у примусовому порядку для здійснення лікування,

Судовий реєстр по справі —333/2915/24

Рішення від 29.03.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Ковальова Ю. В.

Рішення від 29.03.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Ковальова Ю. В.

Ухвала від 29.03.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Ковальова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні