Ухвала
від 01.04.2024 по справі 911/482/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

01.04.2024 Справа № 911/482/24

Господарський суд Донецької області у складі судді Курило Г.Є.,

розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Фізичної особи-підприємця Семенець Лідії Іванівни, м.Васильків, Київська обл.

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Квант-Енергія», м.Бахмут

про стягнення 406000,00 грн

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Фізична особа - підприємець Семенець Лідії Іванівни, м.Васильків, Київська обл. звернувся до Господарського суду Київської області з позовною заявою до відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю «Квант-Енергія», м.Бахмут про стягнення 406000,00 грн з яких: 44514,76 грн пеня, 355485,24 грн упущена вигода.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 28.02.2024 постановлено передати позовну заяву разом з доданими до неї документами за підсудністю до Господарського суду Донецької області.

Матеріали позовної заяви надійшли до Господарського суду Донецької області 26.03.2024.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 26.03.2024 справа передана на розгляд судді Курило Г.Є.

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи, суд дійшов висновку, що позовна заява не відповідає вимогам Глави 1 Розділу ІІІ Господарського процесуального кодексу України за наступними підставами.

Відповідно до пункту 2 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України (в редакції від 18.10.2023) позовна заява повинна містити, зокрема, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у сторін та інших учасників справи.

Позовна заява у даній справі подана представником заявника - адвокатом Семенець А.І. який підписав позовну заяву.

Як свідчить зміст поданого позову, він не містить відомостей щодо наявності або відсутності електронного кабінету у позивача чи її представника та відповідача, що вказує на невідповідність позовної заяви вимогам ст. 162 Господарського процесуального кодексу України.

Одночасно, за приписами пунктів 3, 4 частини третьої статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити, зокрема: зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 163 Господарського процесуального кодексу України у позовах, які складаються з кількох самостійних вимог ціна позову визначається загальною сумою всіх вимог.

Позивачем у вступній частині позовної заяви визначено ціну позову 406000,00 грн.

Судом встановлено, що у прохальній частині позову викладено вимоги про стягнення з відповідача пені згідно п.7.1 договору №08/09/20-1 від 08.09.2020 в сумі 44514,76 грн та упущеної вигоди в сумі 355485,24 грн.

За перерахунком суду ціна позову склала 400000,00 грн.

За таких обставин позивачем у позовній заяві допущено розбіжності між зазначеною ціною позову та вказаними у прохальній частині позову вимогами, заявленими до стягнення з відповідача, отже позивач повинен остаточно визначитись з ціною позову та розміром позовних вимог, про що повідомити суд.

Поряд з цим, відповідно до ч.5 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

З поданої позовної заяви вбачається, що від імені Фізичної особи-підприємця Семенець Лідії Іванівни її підписано представником позивача - адвокатом Семенець А.І.

Відповідно до статті 60 Господарського процесуального кодексу України, повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність".

Як установлено судом, позовна заява від імені Фізичної особи-підприємця Семенець Лідії Іванівни підписана представником позивача - адвокатом Семенцем А.І., на підтвердження повноважень якого надано ордер серії АІ №1308342 від 18.11.2022.

Відповідно до ордера серії АІ №1308342 від 18.11.2022 адвоката Семенця А.І. уповноважено на надання правової допомоги Фізичної особи-підприємця Семенець Лідії Іванівни на підставі договору про надання правової допомоги №18/11/22-1 від 18.11.2022 у Господарському суді Київської області.

Згідно із частиною 1 статті 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Ордер - письмовий документ, що у випадках, встановлених цим Законом та іншими законами України, посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги. Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро або адвокатським об`єднанням та повинен містити підпис адвоката (частина 2 статті 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність").

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" договір про надання правової допомоги це домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Згідно з частиною 3 статті 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" повноваження адвоката як захисника або представника в господарському, цивільному, адміністративному судочинстві, кримінальному провадженні, розгляді справ про адміністративні правопорушення, а також як уповноваженого за дорученням у конституційному судочинстві підтверджуються в порядку, встановленому законом.

Частиною 4 статті 26 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" встановлено, що адвокат зобов`язаний діяти в межах повноважень, наданих йому клієнтом, у тому числі з урахуванням обмежень щодо вчинення окремих процесуальних дій.

Відповідно до пунктів 2, 3, 4, 11, 12 Положення про ордер про надання правничої (правової) допомоги, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 12.04.2019 № 41, ордер на надання правової допомоги - письмовий документ, що посвідчує повноваження адвоката на надання правової допомоги у випадках і порядку, встановлених Законом України від 05 липня 2012 року № 5076-VI "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" та іншими законами України.

В Україні встановлюється єдина, обов`язкова для всіх адвокатів, типова форма ордера, яку затверджує Рада адвокатів України.

Ордер видається адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням та повинен містити обов`язкові реквізити, передбачені цим Положенням.

Ордер, встановленої цим Положенням форми, є належним та достатнім підтвердженням правомочності адвоката на вчинення дій в інтересах клієнта.

Ордер містить наступні реквізити: серію, порядковий номер ордера; прізвище, ім`я, по батькові або найменування особи, якій надається правова допомога; посилання на договір про надання правової допомоги / доручення органу (установи), уповноважених законом на надання безоплатної правової допомоги, номер (у випадку наявності) та дату цього документа; назву органу, у якому надається правова допомога адвокатом із зазначенням, у випадку необхідності, виду адвокатської діяльності, відповідно до статті 19 Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", під назвою органу розуміється як безпосередньо назва конкретного органу так і назва групи органів визначених пунктом 2 частини 1 статті 20 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (наприклад, судові органи, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, органи досудового слідства, правоохоронні органи тощо); прізвище, ім`я, по батькові адвоката, який надає правову допомогу на підставі ордера, номер та дату його свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, найменування органу, який його видав (КДКА відповідного регіону, з 1 січня 2013 року радою адвокатів відповідного регіону); номер посвідчення адвоката України, ким та коли воно видане; ким ордер виданий (назву організаційної форми): адвокатом, який здійснює адвокатську діяльність індивідуально (із зазначенням адреси робочого місця); адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням (повне найменування адвокатського бюро/адвокатського об`єднання та його місцезнаходження); адресу робочого місця адвоката, якщо вона відрізняється від адреси місцезнаходження адвокатського бюро / адвокатського об`єднання, яке видає ордер; дату видачі ордера; підпис адвоката, який видав ордер, у разі здійснення ним індивідуальної діяльності (у графі "Адвокат"); підпис адвоката, який правову допомогу, якщо ордер виданий адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням (у графі "Адвокат"); підпис керівника адвокатського бюро / адвокатського об`єднання, відтиск печатки адвокатського бюро / адвокатського об`єднання у випадку, якщо ордер видається адвокатським бюро / адвокатським об`єднанням.

Аналіз наведених положень законодавства дає підстави для висновку, що, по-перше, повноваження представника позивача, яким є адвокат, повинні бути підтверджені ордером, який виданий на ведення справи в суді або довіреністю; по-друге, ордер на відміну від довіреності не вказує обсяг повноважень, наданих адвокату.

При цьому, відповідно до пункту 2 частини першої статті 20 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" під час здійснення адвокатської діяльності адвокат має право вчиняти будь-які дії, не заборонені законом, правилами адвокатської етики та договором про надання правової допомоги, необхідні для належного виконання договору про надання правової допомоги, зокрема: представляти і захищати права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб у суді, органах державної влади та органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, громадських об`єднаннях, перед громадянами, посадовими і службовими особами, до повноважень яких належить вирішення відповідних питань в Україні та за її межами.

Судові органи чітко відокремлені від інших органів державної влади.

Згідно з п. 12.4 Положення про ордер на надання правової допомоги та порядок ведення реєстру ордерів, затвердженого рішенням Ради адвокатів України від 12.04.2019 №41, ордер має містити назву органу, в якому надається правова допомога адвокатом, із зазначенням за необхідності виду адвокатської діяльності відповідно до статті 19 Закону "Про адвокатуру і адвокатську діяльність". Під назвою органу розуміється як безпосередньо назва конкретного органу так і назва групи органів визначених пунктом 2 частини 1 статті 20 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" (наприклад, судові органи, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, органи досудового слідства, правоохоронні органи тощо).

З копії ордеру серії АІ №1308342 від 18.11.2022, доданого до позовної заяви, вбачається, що у графі "Назва органу, в якому надається правова допомога" зазначено: " у Господарському суді Київської області".

Таким чином, враховуючи вищевикладене адвокат Семенець А.І. за ордером серії АІ №1308342 від 18.11.2022 не наділений повноваженнями представляти та захищати інтереси позивача у Господарському суді Донецької області.

Враховуючи викладене, господарський суд дійшов висновку про те, що виявлені недоліки повинні бути усунені шляхом надання суду документу, що підтверджує дійсне волевиявлення позивача для здійснення представником відповідних повноважень в Господарському суді Донецької області на момент підписання позовної заяви адвокатом та в подальшому.

Разом з цим, статтею 164 Господарського процесуального кодексу України встановлено вимоги до документів, що додаються до позовної заяви, та ч. 2 указаної статті зазначає, що позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно частин 1, 2, 4, 5 статті 91 Господарського процесуального кодексу України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Порядок засвідчення копії документів визначений Національним стандартом України «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів ДСТУ 4163:2020».

Так, пунктом 5.26 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації встановлено, що відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів «Згідно з оригіналом» (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії.

Проте, додані до позовної заяви копії документів належним чином не засвідчені, оскільки не містять імені та прізвища особи, яка засвідчила документи, а тому не можуть бути прийняті судом в якості доказів.

Відповідно до ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суд встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху

З врахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що позовна заява Фізичної особи-підприємця Семенець Лідії Іванівни, м.Васильків, Київська обл. до Товариства з обмеженою відповідальністю «Квант-Енергія», м.Бахмут підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись статтями 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Фізичної особи-підприємця Семенець Лідії Іванівни, м.Васильків, Київська обл. до відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю «Квант-Енергія», м.Бахмут про стягнення 406000,00 грн з яких: 44514,76 грн пеня, 355485,24 грн упущена вигода залишити без руху.

2. Надати Фізичній особі-підприємцю Семенець Лідії Іванівні, м.Васильків, Київська обл. строк для усунення недоліків її позовної заяви протягом десяти днів з дня отримання копії ухвали про залишення її без руху шляхом надання суду: пояснень щодо наявності або відсутності зареєстрованих електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі у учасників справи; пояснень щодо ціни позову та розміру позовних вимог; доказів належних повноважень адвоката Семенця А.І. на підписання позовної заяви від імені позивача та представлення її інтересів в Господарському суді Донецької області; подання суду документів, долучених до позовної заяви в оригіналах або в належним чином засвідчених копіях.

3. Роз`яснити Фізичній особі-підприємцю Семенець Лідії Іванівні, м.Васильків, Київська обл., що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулась з позовною заявою відповідно до п.п. 4, 5 ст.174 Господарського процесуального кодексу України.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Г.Є. Курило

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118033111
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/482/24

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Курило Ганна Євгеніївна

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні