Ухвала
від 01.04.2024 по справі б-11/45-3/270-21/145
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № Б-11/45-3/270-21/145

У Х В А Л А

01.04.2024 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Михайлишина В. В., секретар судового засідання Безрука Н. К., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу про банкрутство Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості,

за участі учасників у справі про банкрутство:

ліквідатора: Седлецького Олександра Валентиновича;

від кредитора - Головного управління ДПС в Івано-Франківській області: Клебана Миколи Андрійовича;

від працівників Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості: ОСОБА_1 ;

від Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції: Підхомної Надії Михайлівни;

від прокуратури: Журавльової Налії Євгенівни,

від кредитора Комунального підприємства "Івано-Франківськводоекотехпром": Табаки Віктора Миколайовича;

від Фонду державного майна України: Ковтяги Олександра Володимировича (в режимі відео конференції),

інші учасники у справі про банкрутство в судове засідання не з`явилися,

В С Т А Н О В И В:

у провадженні Господарського суду Івано-Франківської області перебуває справа про банкрутство Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості. Справа перебуває в процедурі ліквідації банкрута, ліквідатор (арбітражний керуючий) Седлецький О. В.

26.02.2024 за вх. № 3216/24 до канцелярії суду від Фонду державного майна України надійшло клопотання про відсторонення арбітражного керуючого Седлецького О. В. від виконання повноважень ліквідатора у справі про банкрутство Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості.

Ухвалою від 27.02.2024 суд призначив до розгляду в судовому засіданні клопотання Фонду державного майна України (вх. № 2259/24 від 08.02.2024) про відсторонення арбітражного керуючого Седлецького О. В. від виконання повноважень ліквідатора у справі про банкрутство Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості на 06.03.2023; зобов`язав ліквідатора - арбітражного керуючого Седлецького О. В., у строк до 04.03.2024, направити суду докази виконання вимог частини 9 статті 96 Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою від 06.03.2024 суд задовольнив клопотання арбітражного керуючого, ліквідатора Седлецького О. В. (вх. № 3808/24 від 05.03.2024) про продовження строку ліквідаційної процедури Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості і повноважень арбітражного керуючого (ліквідатора) Седлецького О. В. у справі № Б-11/45-3/270-21/145 на три місяці та відкладення розгляду справи; строк ліквідаційної процедури Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості та повноваження арбітражного керуючого (ліквідатора) Седлецького О. В. у справі № Б-11/45-3/270-21/145 продовжити на три місяці (до 11.07.2024); розгляд клопотання Фонду державного майна України (вх. № 2259/24 від 08.02.2024) про відсторонення арбітражного керуючого Седлецького О. В. від виконання повноважень ліквідатора та розгляд справи про банкрутство Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості відклав на 01.04.2024; зобов`язав ліквідатора - арбітражного керуючого Седлецького О. В., у строк до 28.03.2024, надати суду докази виконання вимог частини 9 статті 96 Кодексу України з процедур банкрутства, а саме належним чином засвідчену копію свідоцтва про проходження підготовки у справах про банкрутство держаних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі; зобов`язав ліквідатора у строк до 28.03.2024 надати суду належним чином сформований звіт ліквідатора та всі додатки до звіту, які передбачені статтею 65 Кодексу України з процедур банкрутства; явку ліквідатора визнав обов`язковою.

01.04.2024 за вх. № 5477/24 через підсистему "Електронний суд" від арбітражного керуючого, ліквідатора Седлецького О. В. надійшло клопотання про приєднання документів до матеріалів справи, а саме: звіту про хід ліквідаційної процедури Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості станом на 29.03.2024 разом з додатками, копії платіжних інструкцій за прийняття грошових сум в депозит нотаріуса, а також Свідоцтво про проходження підготовки у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, видане арбітражному керуючому Седлецькому О. В.

Розглянувши матеріали справи про банкрутство, подані клопотання, заслухавши присутніх в судовому засіданні учасників справи про банкрутство, суд виходить з такого.

У силу приписів частини 1 статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства, провадження у справах про банкрутство регулюється цим кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

В ході ліквідаційної процедури банкрута, 26.02.2024 до Господарського суду Івано-Франківської області надійшло клопотання Фонду державного майна України (вх. № 3216/24) у якому останній просить суд:

- відсторонити арбітражного керуючого Седлецького О. В. від виконання повноважень ліквідатора Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості у справі № Б-11/45-3/270-21/145;

- призначити іншого арбітражного керуючого для виконання повноважень Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості у справі № Б-11/45-3/270-21/145 за допомогою автоматизованої системи з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у справах про банкрутство.

В зазначеному клопотанні Фонд державного майна України посилаючись на приписи частини 9 статті 96 Кодексу України з процедур банкрутства та положення пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 20.03.2023 № 2971-ІХ зазначив, що 15.10.2023 - кінцевий строк складання іспиту за програмою підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Згідно з інформацією з Єдиного реєстру арбітражних керуючих, наданою Міністерством юстиції України листом від 15.01.2024 № 7483/346-12-24/21.1, Фонд державного майна України вказує, що станом на дату звернення до суду з вказаним клопотанням у арбітражного керуючого Седлецького О. В. відсутнє Свідоцтво про проходження підготовки у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Разом із тим, Фонд державного майна України послався на те, що відповідно до частини 4 статті 28 Кодексу України з процедур банкрутства, відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень здійснюється господарським судом за клопотанням учасника провадження у справі або за власною ініціативою у разі невиконання або неналежного виконання обов`язків, покладених на арбітражного керуючого.

За викладеного, Фонд державного майна України, який відповідно до ухвали Господарського суду Івано-Франківської області від 18.07.2023 є учасником у справі № Б-11/45-3/270-21/145, просить відсторонити арбітражного керуючого Седлецького О. В. від виконання повноважень ліквідатора Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості і призначити іншого арбітражного керуючого.

При цьому слід зазначити, що 08.05.2018 суд припинив процедуру розпорядження майном, визнав Івано-Франківське обласне державне об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості банкрутом, відкрив ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців, призначив ліквідатором арбітражного керуючого Седлецького О. В.

Повідомлення про визнання Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури було оприлюднено 08.05.2018 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.07.2022 № 683-р "Деякі питання управління об`єктами державної власності" Івано-Франківське обласне державне об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості передано до сфери управління Фонду державного майна України.

В силу норм Кодексу України з процедур банкрутства, арбітражний керуючий є суб`єктом незалежної професійної діяльності. Вимоги до арбітражного керуючого, права та обов`язки арбітражних керуючих під час виконання відповідних повноважень, зокрема, ліквідатора, визначені у цьому Кодексі.

Ліквідатор - арбітражний керуючий, призначений господарським судом для здійснення ліквідаційної процедури (стаття 1 Кодексу України з процедур банкрутства).

Відповідно до пункту 1 частини 2 статті 12 Кодексу України з процедур банкрутства, арбітражний керуючий зобов`язаний неухильно дотримуватися вимог законодавства.

Згідно частини 9 статті 96 Кодексу України з процедур банкрутства (в редакції зі змінами, внесеними Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 20.03.2023 № 2971-ІХ), припинення, продовження повноважень та відсторонення від виконання обов`язків керуючих санацією, ліквідаторів державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, здійснюються господарським судом за наявності підстав та в порядку, встановленому цим Кодексом.

Арбітражний керуючий у справі про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, повинен скласти іспит за програмою підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України від 20.03.2023 № 2971-ІХ (далі - Закон), що набрав чинності 15.04.2023, протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом призначення арбітражних керуючих у справах про банкрутство державних підприємств або господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, здійснюється господарськими судами без наявності свідоцтва про проходження підготовки у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Арбітражні керуючі, призначені у справах про банкрутство державних підприємств або господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, до дня набрання чинності цим Законом та протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом здійснюють свої повноваження до складання іспиту за програмою підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Відповідно до пункту 1 розділу 6 наказу Міністерства юстиції України від 13.08.2019 № 2536/5 "Про затвердження Положення про систему підготовки і перепідготовки осіб, які мають намір здійснювати діяльність арбітражного керуючого, підвищення кваліфікації та перепідготовки арбітражних керуючих, їх підготовки у справах про банкрутство страхових організацій та у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі", для призначення і здійснення повноважень у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, арбітражний керуючий повинен скласти іспит за програмою з підготовки арбітражних керуючих у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, в порядку, встановленому цим розділом, та отримати свідоцтво про проходження підготовки у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

01.04.2024 ліквідатором Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості Седлецьким О. В. до матеріалів справи долучено копію Свідоцтва № 126 від 06.03.2024, видане ПВНЗ "Міжнародний інститут бізнесу" яким підтверджується, що арбітражний керуючий Седлецький Олександр Валентинович з 27 лютого 2024 року по 06 березня 2024 року пройшов навчальні курси з отримання знань у сфері банкрутства державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Відповідно до частини 1 статті 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

За приписами частини 1 статті 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Отже, на день розгляду судом клопотання Фонду державного майна України (вх. № 3216/24 від 26.02.2024) про відсторонення арбітражного керуючого Седлецького О. В. від виконання повноважень ліквідатора у справі про банкрутство Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості матеріалами справи спростовується твердження Фонду державного майна України про відсутність у ліквідатора Свідоцтва про проходження підготовки у справах про банкрутство державних підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі, що стало підставою для звернення учасника у даній справі про банкрутство з даним клопотанням.

Будь-яких інших відомостей щодо неналежного виконання ліквідатором своїх повноважень суду надано не було.

Процедура відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень в кінцевому підсумку охоплюється виключною компетенцією суду.

Оскільки Фондом державного майна України не зазначено інших підстав, які безумовно б свідчили про необхідність заміни ліквідатора або хоча б ставили під сумнів його компетентність, сумлінність, дотримання вимог законодавства, невиконання або неналежне виконання обов`язків під час здійснення повноважень ліквідатора у даній справі, суд приходить до висновку, що клопотання Фонду державного майна України про відсторонення арбітражного керуючого Седлецького О. В. від виконання повноважень ліквідатора у справі про банкрутство Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості не підлягає задоволенню, його заміна є недоцільною та призведе до затягування ліквідаційної процедури боржника.

За змістом статей 59 - 65 Кодексу України з процедур банкрутства, ліквідаційна процедура як стадія провадження у справі про банкрутство є однією з найбільш ймовірних та прогнозованих процедур, які застосовуються до неплатоспроможного боржника та є механізмом виведення з ринку нерентабельних та неперспективних підприємств, а тому правильне завершення ліквідаційної процедури є основним завданням ліквідатора, який, з урахуванням покладених на нього Законом повноважень (статей 12, 61, 65 Кодексу України з процедур банкрутства) повинен наполегливо та добросовісно здійснювати свої повноваження упродовж всієї процедури ліквідації.

Ліквідатором на вимогу суду надано проміжний ліквідаційний звіт, з якого вбачається що на даний час ним проводяться заходи, передбачені Кодексом України з процедур банкрутства, щодо здійснення ліквідаційної процедури відносно боржника, які на даний час не є завершеними.

Разом із цим, процесуальні дії суду у справі про банкрутство мають вчинятися чітко у строки, встановлені Кодексом України з процедур банкрутства. Необґрунтоване затягування таких строків призводить до настання ряду негативних правових наслідків.

У той же час, суд також звертає увагу ліквідатора на дотримання вказаного строку і завершення усіх дій, визначених Кодексом України з процедур банкрутства та подання на затвердження звіту про проведення ліквідаційної процедури боржника і ліквідаційного балансу. За таких обставин суд дійшов висновку про відкладення розгляду справи.

Керуючись статтями 2, 60, 61 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 234 - 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. У задоволенні клопотання Фонду державного майна України (вх. № 2259/24 від 08.02.2024) про відсторонення арбітражного керуючого Седлецького О. В. від виконання повноважень ліквідатора у справі про банкрутство Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості - відмовити.

2. Прийняти до відома звіт ліквідатора Седлецького О. В. про хід ліквідаційної процедури Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості станом на 29.03.2024 (вх. № 5477/24 від 01.04.2024).

3. Відкласти розгляд справи на 29.05.2024 об 11:00 год.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області за адресою: вул. Грушевського, буд. 32, м. Івано-Франківськ, 76018, зал судових засідань № 8.

4. Явку ліквідатора визнати обов`язковою.

5. Ліквідатору Івано-Франківського обласного державного об`єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості у строк до 27.05.2024 надати суду належним чином сформований звіт ліквідатора та всі додатки до звіту, які передбачені статтею 65 Кодексу України з процедур банкрутства.

6. Інформацію у справі, яка розглядається, можна отримати за такою веб-адресою: http://if.arbitr.gov.ua/sud5010/, а також ознайомитись з матеріалами справи через Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему або її окрему підсистему (модуль), що забезпечує обмін документами.

7. Ухвала набирає законної сили 01.04.2024 та може бути оскаржена в частині відмови у задоволенні клопотання Фонду державного майна України про відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень ліквідатора боржника до Західного апеляційного господарського суду у строк, визначений статтею 256 Господарського процесуального кодексу України, в іншій частині дана ухвала оскарженню не підлягає.

8. Повний текст ухвали складено - 01.04.2024.

Суддя В. В. Михайлишин

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118033376
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство в судове засідання не з`явилися

Судовий реєстр по справі —б-11/45-3/270-21/145

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Рочняк О. В.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 13.12.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 08.12.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні