Ухвала
від 01.04.2024 по справі 917/506/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21

E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

01.04.2024 Справа № 917/506/24

Суддя Тимощенко О.М., розглянувши матеріали

за позовною заявою Державного професійно-технічного навчального закладу "Полтавське вище професійне училище імені А. О. Чепіги", вул. Курчатова, 15, м. Полтава, 36014

до відповідача Фізичної особи - підприємця Дубровінської Валентини Володимирівни , АДРЕСА_1

про стягнення 152 258,38 грн заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

23.03.2024 року до Господарського суду Полтавської області надійшла позовна заява Державного професійно-технічного навчального закладу "Полтавське вище професійне училище імені А. О. Чепіги" до відповідача Фізичної особи - підприємця Дубровінської Валентини Володимирівни про стягнення заборгованості у розмірі 152 258,38 грн за договором оренди №24/14-Н нерухомого майна, що належить до державної власності від 24.02.2014 року, та договору № 1 від 21.11.2013 року про відшкодування витрат, пов`язаних з наданням комунальних послуг орендареві державного майна (вх. № 539/24).

Дослідивши дану позовну заяву із додатками, суд дійшов до висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху, виходячи з наступного.

1) Згідно п. 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Позивачем не дотримано вимог п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України, а саме: не зазначено інформацію про наявність або відсутність електронного кабінету сторін.

2) Згідно приписів ч. 1 ст. 14, ч.1 ст. 73, ч. 4 ст. 74, ст. 91 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

За приписами п. 5 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити: виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 ГПК Україні позивачзобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Так, позивач в обґрунтування своїх позовних вимог посилається на те, що 29.05.2023 року позивачем було направлено на адресу відповідача акт повернення з оренди державного нерухомого майна площею 301 кв. м., що знаходиться за адресою вул. Героїв - Чорнобильців, 3Д, м. Полтава , що повернувся у зв`язку із закінченням терміну зберігання у відділенні АТ "Укрпошта" 26.06.2023 року. Однак, а ні копії акту, а ні доказів його направлення та повернення позивачем не надано в якості додатків до позовної заяви.

Крім того, позивач посилається на рішення господарського суд по справі № 917/1767/23 від 24.01.2024 року, копію якого до позову не додано.

Водночас, суд звертає увагу позивача на тому, що згідно приписів ст. ст. 14, 74, 164 Господарського процесуального кодексу України суд позбавлений права збирати докази з власної ініціативи, тоді як позивач зобов`язаний вказати, якими саме доказами підтверджуються викладені ним у позові обставини, та відповідно надати такі докази або повідомити суд про неможливість їх надання.

3) Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити: зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Статтею 253 Цивільного кодексу України визначено, що перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок. Тому період обчислення неустойки починається з наступного дня після дати, в якій зобов`язання з оплати мало бути виконано.

При цьому, в розрахунках, зазначених в позові, позивачем не вказано конкретних дат початку та закінчення періодів нарахування пені відносно кожного рахунку - фактури окремо (як відносно простроченої заборгованості по орендній платі, так і відшкодування земельного податку). За таких обставин, не можливо правильно встановити та перевірити періоди нарахування пені.

Крім того, заявляючи про стягнення пені, позивач не наводить правового обґрунтування заявлених вимог.

4) Відповідно до пунктів 7 - 9 ч. 3 ст.162 ГПК України позовна заява повинна:

- містити відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

- перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Позивачем не дотримано вимоги пунктів 7 - 9 ч. 3 ст. 162 ГПК України, оскільки у позовній заяві відсутні відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; не зазначено щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; не надано попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

5) Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

При цьому, частиною 1 ст. 172 ГПК України визначено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

За приписами ч. 7 ст. 42 ГПК України, якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Відповідно до положень Правил надання поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 №270 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 10 жовтня 2023 р. № 1071), у разі надсилання копії позовної заяви з додатками у паперовій формі - доказом такого надсилання учасникам справи є опис вкладення відправленої поштової кореспонденції (із вичерпним переліком доданих до позовної заяви документів, тобто необхідно вказати в описі кожен документ, що додано до позовної заяви) засвідчений підписом працівника відділення поштового зв`язку та відбитком календарного штемпеля цього відділення, а також розрахунковий документ поштової установи або докази надсилання позовної заяви із вичерпним переліком доданих до неї документів в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 Господарського процесуального кодексу України.

Позивач у позові не зазначив інформації щодо наявності чи відсутності у відповідача електронного кабінету у підсистемі "Електронний суд".

Згідно з інформацією, яка розміщеній у позовній заяві РНОКПП фізичної особи - підприємця Дубровінської Валентини Володимирівни - НОМЕР_1 .

Згідно відповіді №657100 про відсутність зареєстрованого електронного кабінету ЄСІТС юридична особа: РНОКПП НОМЕР_1 не має зареєстрованого Електронного кабінету в підсистемі Електронний суд ЄСІТС.

Суд зазначає, що положення частини 1 статті 172 ГПК України мають імперативний характер, що відповідно свідчить про обов`язковість надсилання позовної заяви з додатками до моменту звернення до суду з позовом чи то через електронний кабінет, чи то засобами поштового зв`язку у випадку відсутності такого кабінету.

Отже, у зв`язку з відсутністю у ФОП Дубровінської Валентини Володимирівни електронного кабінету позивач відповідно до вимог ч. 7 ст. 42 ГПК України мав надіслати відповідачу копію позовної заяви та копії доданих до неї документів у паперовій формі листом з описом вкладення.

Як встановлено судом, позивачем в якості доказу направлення позовної заяви з додатками надано лише оригінал поштової накладної №3603402021281 від 20.03.2024 року.

Опис вкладення відправленої поштової кореспонденції (із вичерпним переліком доданих до позовної заяви документів) позивачем до позовної заяви не додано.

Отже, позивачем до позовної заяви не додано належних доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви з додатками.

6) Статтями 162 та 164 Господарського процесуального кодексу України визначено вимоги щодо оформлення позовної заяви та комплектність документів, які повинні додаватися до неї.

Частиною 1 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України визначено, що у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні.

Під вимогою розуміється матеріально правова вимога, тобто предмет позову.

Предметом позову як вимоги про захист порушеного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу є спосіб захисту цього права чи інтересу.

Позовна заява - це процесуальний документ, за допомогою якого реалізується право на звернення до господарського суду. З аналізу норм чинного в Україні законодавства, а також положень доктрини права вбачається, що елементами позову, які є його структурними складовими та визначають його зміст є предмет та підстави позову.

При цьому, предмет позову викладається позивачем саме у прохальній частині позову.

Суд зауважує, що предмет позову, тобто певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення, повинен бути чітко визначений позивачем у прохальній частині позовної заяви, оскільки резолютивна частина рішення суду, по суті, відображає позовні вимоги, викладені у прохальній частині позовної заяви, та повинна викладатися чітко й безумовно.

При цьому, відповідно до п. 3 прохальної частини позовної заяви позивач просив стягнути з відповідача "заборгованість у розмірі 152 258,38 грн разом із пенею, а саме:

- за оренду приміщення за реквізитами: МФО-820172, банк - Держказначейська служба України, м. Київ УДКСУ у м. Полтаві, реєстраційний рахунок - UA768201720314251008203010725;

- за земельний податок за реквізитами: МФО-820172, банк - Держказначейська служба України, м. Київ УДКСУ у м. Полтаві, реєстраційний рахунок - UA258201720344211008200010725".

Тобто, позивачем не конкретизовано, який саме розмір основної заборгованості за оренду приміщення та розмір пені на дану заборгованість потрібно стягнути на перший рахунок, а який розмір заборгованості земельного податку та пені на дану заборгованості потрібно стягнути на другий рахунок.

Суд не може визначати за позивача предмет позову чи власноручно формувати її виходячи із долучених до матеріалів позовної заяви додатків, адже вирішуючи спір по суті, суд має розглядати саме позовні вимоги, викладені у прохальній частині позову.

На підставі вищевикладеного суд приходить до висновку про залишення позовної заяви Державного професійно-технічного навчального закладу "Полтавське вище професійне училище імені А. О. Чепіги" без руху.

Для усунення зазначених судом недоліків у поданій позовній заяві позивачу необхідно:

- зазначити відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у сторін;

- надати оригінал чи належним чином завірену копію акту повернення з оренди державного нерухомого майна площею 301 кв. м., що знаходиться за адресою вул. Героїв - Чорнобильців, 3Д, м. Полтава та докази його направлення відповідачеві, а також копію рішення господарського суд по справі № 917/1767/23 від 24.01.2024 року;

- надати обґрунтований розрахунок пені, що стягується, із зазначенням конкретних дат початку та закінчення періодів нарахування пені по кожному окремому факту прострочення з посиланням на відповідні рахунки - фактури;

- навести правове обґрунтування заявленої вимоги щодо стягнення пені;

- надати відомості щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- надати відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

- надати попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи;

- надати документи, які підтверджують направлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів;

- чітко викласти прохальну частину позовної заяви, із зазначенням окремо заявлених до стягнення сум відповідно до змісту позовної заяви.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 234 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Залишити позовну заяву без руху.

2. Надати позивачу строк 5 днів з дня вручення даної ухвали для усунення вказаних у ній недоліків позовної заяви.

3. Попередити позивача про те, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала підписана 01.04.2024 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду (ст.ст.235,255 ГПК України).

Суддя О. М. Тимощенко

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118034880
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань інші договори

Судовий реєстр по справі —917/506/24

Ухвала від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимощенко О.М.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Тимощенко О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні