Рішення
від 14.03.2024 по справі 524/298/23
КОМСОМОЛЬСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №524/298/23

Провадження №2/534/775/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 березня 2024 року м. Горішні Плавні

Комсомольський міський суд Полтавської області у складі головуючого судді Морозова В.Ю., за участі секретаря судового засідання Хвіст Т.В.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження у залі суду цивільну справу за позовною заявою приватного акціонерного товариства «Європейський страховий альянс» до ОСОБА_1 про відшкодування збитків у порядку суброгації,

у с т а н о в и в:

ПАТ «Європейський страховий альянс» звернулося до суду із зазначеним позовом, в якому просить стягнути з ОСОБА_1 на його користь кошти в сумі 11 807 грн 20 коп. та понесені судові витрати в сумі 2 481 грн.

Позовні вимоги обґрунтовують тим, що 15.04.2019 року між ПАТ «Європейський страховий альянс» та ПАОП «ЗОРЯ» укладено договір добровільного страхування ризиків, пов`язаних з експлуатацією наземних транспортних засобів № 44953, відповідно до умов якого Страховик зобов`язувався відшкодувати збитки, що могли настати у зв`язку з пошкодженням, знищенням чи втратою автомобіля RENAULT д.н.з. НОМЕР_1 .

28.12.2019 року відбулася дорожньо-транспортна пригода за участю застрахованого автомобіля та автомобіля ВАЗ 2109 д.н.з. НОМЕР_2 , під керуванням ОСОБА_1 . Постановою Автозаводського районного суду м. Кременчука від 30.01.2020 року відповідача визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП України.

Ухвалою Автозаводського районного суду міста Кременчука 01.11.2023 вказану справу передано за підсудністю до Комсомольського міського суду Полтавської області.

Ухвалою суду від 07.02.2024 позовна заява приватного акціонерного товариства «Європейський страховий альянс» прийнята до розгляду із відкриттям провадження у справі та призначенням до розгляду за правилами спрощеного позовного в судовому засіданні без повідомлення (виклика) сторін за наявними у справі матеріалами.

Відповідач у відповідності до ст. 278 ЦПК України відзив на позов, у наданий судом строк до суду не подав. Заперечень проти розгляду справи в спрощеному провадженні без повідомлення сторін не надав.

Тому, відповідно до ч. 5 ст. 279 ЦПК України судом розглянуто справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, вивчивши матеріали справи, дослідивши докази та надавши їм правову оцінку за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, з точки зору належності, допустимості, достовірності кожного доказу окремо, а також достатності і взаємного зв`язку доказів у їх сукупності, зважаючи на те, що жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили, суд дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що 28.12.2019 року о 17-25 год. ОСОБА_1 , керуючи автомобілем «ВАЗ 2109» д.н.з. НОМЕР_2 по вул. В. Пугачова, буд. 85 д в м. Кременчуку не врахував дорожньої обстановки, не дотримався безпечної дистанції та скоїв наїзд на автомобіль «Renault Duster» д.н.з. НОМЕР_1 , під керуванням водія ОСОБА_2 , внаслідок чого автомобілі отримали механічні пошкодження, чим порушив п.13.1 Правил дорожнього руху України, вчинивши адміністративне правопорушення, передбачене ст. 124 КУпАП.

На дату скоєння цієї пригоди водій, ОСОБА_1 не мав чинного договору обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, про що свідчить відсутність інформації щодо страхування даного транспортного засобу в Єдиній централізованій базі даних МТСБУ, яка є у вільному доступі на сайті МТСБУ.

Вина відповідача підтверджується постановою Автозаводського районного суду м. Кременчука від 30.01.2020, яка додається.

Так, в результаті вищевказаної пригоди був пошкоджений автомобіль «Renault Duster», д.н.з. НОМЕР_1 , що належить ПАОП «ЗОРЯ» цивільно-правова відповідальність якого була застрахована в ПАТ «Європейський страховий альянс» згідно полісу № АМ/6695902, що діяв на момент ДТП.

Згідно висновку щодо розміру заподіяної шкоди страховий акт № 1/20/50/ТР25/00/2 сума страхового відшкодування становить 11 807 грн. 20 коп.

В порушення умов Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», цивільно-правову відповідальність відповідача за договором обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на момент ДТП застраховано не було.

Разом з тим, власник пошкодженого автомобіля «Renault Duster» д.н.з. НОМЕР_1 - ПАОП «ЗОРЯ» 20.01.2020 повідомили ПАТ «Європейський страховий альянс» про дорожньо-транспортну пригоду та в подальшому звернувся до останнього із заявою про отримання відшкодування шкоди.

Відповідно до платіжного доручення № 224 від 17.02.2020 року ПАТ «Європейський страховий альянс» перерахували на особовий рахунок ФОП ОСОБА_3 суму 11 807 грн. 20 коп. відповідно до рахунку фактури № СФ-0000021 від 03.02.2020 року.

Згідно з статті 22 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» Моторне (транспортне) страхове бюро України відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, яка була заподіяна життю, здоров`ю та майну третіх осіб під час дорожньо-транспортної пригоди.

Статтею 29 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачено, що у зв`язку з пошкодженням транспортного засобу відшкодовуються витрати, пов`язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованому у порядку, встановленому законодавством.

Відповідно до підпункту «а» пункту 41.1 статті 41 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» Моторне (транспортне) страхове бюро України за рахунок коштів фонду захисту потерпілих відшкодовує шкоду на умовах, визначених цим Законом, у разі її заподіяння транспортним засобом, власник якого не застрахував свою цивільно-правову відповідальність, крім шкоди, заподіяної транспортному засобу, який не відповідає вимогам пункту 1.7 статті 1 цього Закону, та майну, яке знаходилося в такому транспортному засобі.

Згідно з частини першої статті 1191 ЦК України особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Відповідно до підпункту 38.2.1 пункту 38.2 статті 38 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» Моторне (транспортне) страхове бюро України після сплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до власника, водія транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду, який не застрахував свою цивільно-правову відповідальність.

Оскільки ОСОБА_1 не застрахував свою цивільно-правову відповідальність, то позивач має право зворотної вимоги до відповідача, як до водія транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду і не застрахував свою цивільно-правову відповідальність.

Виходячи з викладеного, враховуючи надані позивачем докази і ненадання відповідачем відзиву на позов з відповідними запереченнями і доказами на їх підтвердження, суд дійшов до висновку про те, що позовні вимоги приватного акціонерного товариства «Європейський страховий альянс» до ОСОБА_1 про відшкодування збитків у порядку суброгації є обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставі положень ст. 141 ЦПК України, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача приватного акціонерного товариства «Європейський страховий альянс» понесені судові витрати на судовий збір в розмірі 2 481 грн.

Керуючись ст. 141, 258-259, 263-265, 273, 352 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

Позовну заяву приватного акціонерного товариства «Європейський страховий альянс» до ОСОБА_1 про відшкодування збитків у порядку суброгації - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , на користь приватного акціонерного товариства «Європейський страховий альянс», суму сплаченого майнового відшкодування у розмірі 11 807 (одинадцяти тисяч вісімсот сім) грн 20 (двадцять) коп.

Стягнути з ОСОБА_1 , на користь акціонерного товариства «Європейський страховий альянс» сплачений судовий збір у розмірі 2 481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одну) грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення до Полтавського апеляційного суду.

Повне найменування позивача: Приватне акціонерне товариство «Європейський страховий альянс», код ЄДРПОУ 19411125, адреса: 03038, м. Київ, вул. Ямська, 28 (літера А).

Відомості, які при проголошенні рішення суду суддя не оголошує щодо учасників справи

Повне ім`я відповідача: ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Суддя В`ячеслав МОРОЗОВ

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118037136
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування збитків у порядку суброгації

Судовий реєстр по справі —524/298/23

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Комсомольський міський суд Полтавської області

Морозов В. Ю.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

Ухвала від 25.01.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Кривич Ж. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні