Ухвала
від 02.04.2024 по справі 682/895/24
СЛАВУТСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 682/895/24

Провадження № 2-о/682/54/2024

У Х В А Л А

02 квітня 2024 року

Суддя Славутського міськрайонного суду Хмельницької області Мотонок Т.Я., вивчивши заяву ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа: Орган опіки і піклування Улашанівської сільської ради, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки,

в с т а н о в и л а :

29.03.2024 року до суду надійшла заява ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_3 , заінтересована особа: Орган опіки і піклування Улашанівської сільської ради, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки.

Вивчивши дану заяву та додані до неї матеріали, прихожу до висновку про залишення її без руху з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно з ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд вирішує питання щодо призначення над недієздатною особою піклувальника або опікуна не інакше, як за поданням органу опіки та піклування.

Отже,призначення опікунау разівизнання особинедієздатною єобов`язкомсуду заумови наявностівідповідного поданняоргану опікита піклування, оскільки в такому випадку у повному обсязі досягається мета цивільного судочинства: захист порушених, невизнаних, або оспорюваних прав особи, а в цьому конкретному випадку забезпечення повноцінного здійснення своїх прав недієздатною особою.

Фізична особа може бути призначена опікуном (піклувальником) лише за її згодою, що повинно бути виражено в письмовій заяві. Особа, яка виявила бажання виконувати обов`язки опікуна (піклувальника), подає до органу опіки та піклування заяву про клопотання перед судом про призначення її опікуном (піклувальником). До заяви додається медичний висновок про те, що за станом здоров`я заявник може бути опікуном (піклувальником). Спеціалісти органу опіки і піклування обстежують матеріально-побутові умови проживання майбутнього опікуна (піклувальника), складають відповідний акт і готують до суду подання щодо кандидатури опікуна (піклувальника). Тобто, нормами законодавства передбачено чіткий порядок призначення над недієздатними особами опіки.

Пунктом 3.3 частини 3 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді від 17 червня 1999 року, визначений перелік документів за наявності яких орган опіки та піклування призначає опікуна, а саме: рішення суду про визнання громадянина недієздатним, акт обстеження умов проживання особи, що потребує опіки, опис її майна та майбутнього опікуна, довідки про стан здоров`я особи, яка потребує опіки та її опікуна, довідки про судимість майбутнього опікуна.

Тобто, нормами законодавства передбачено чіткий перелік документів та порядок призначення над недієздатними особами опіки.

Всупереч вищезазначеним вимогам закону заявником до суду подано заяву, яка не відповідає ЦПК України.

Заявником до заяви не додано висновок органу опіки та піклування про можливість призначення його опікуном над недієздатною фізичною особою, а також доказів того, що він звертався з приводу цього питання до органу опіки та піклування.

Окрім того, окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Характерною ознакою даного виду провадження є відсутність спору про право. Тобто в порядку окремого провадження суд не може зобов`язувати будь-яку особу або орган державної влади чи місцевого самоврядування вчинити певні дії.

В той же час, звертаючись до суду із заявою, заявник просив: зобов`язати орган опіки і піклування Улашанівської сільської ради надати до суду подання, в якому визначити особу, яка може бути опікуном ОСОБА_2 , заявника ОСОБА_1 .

Таким чином, заявник просить суд зобов`язати орган опіки і піклування надати позитивний висновок стосовно наявності підстав для призначення його, ОСОБА_1 , опікуном ОСОБА_2 .

Окрім того, суддя звертає увагу на те, що, згідно вимог ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката,участь якогоє обов`язковою, та представника органу опіки та піклування (ст. 293, ст. 299 ЦПК України).

Всупереч зазначеним вимогам закону заявником не залучено до участі у справі адвоката-захисника, який повинен представляти інтереси особи, відносно якої вирішується питання про недієздатність, ОСОБА_3 .

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у ст. ст. 175 ЦПК України постановляє ухвалу про залишення заяви без руху.

В ухвалі про залишення заяви без руху зазначаються недоліки заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху (ч. 2 ст. 185 ЦПК України).

Якщо заявник не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві (ч. 3 ст. 185 ЦПК України).

Керуючись ст. ст. 175, 177, 185, 293, 300 ЦПК України, суддя

у х в а л и л а:

Заяву ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа: Орган опіки і піклування Улашанівської сільської ради, про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки залишити без руху, про що повідомити заявника.

Надати заявнику строк десять днів з дня вручення копії ухвали для усунення недоліків заяви, зазначених в мотивувальній частині ухвали.

Роз`яснити заявнику, що у випадку не усунення недоліків позовної заяви заява буде вважатися неподаною і повертається заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Мотонок Т. Я.

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118051980
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та встановлення над нею опіки

Судовий реєстр по справі —682/895/24

Ухвала від 24.04.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мотонок Т. Я.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області

Мотонок Т. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні