Ухвала
від 01.04.2024 по справі 742/1966/24
ПРИЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/742/768/24

Єдиний унікальний № 742/1966/24

УХВАЛА

01 квітня 2024 року місто Прилуки

Суддя Прилуцького міськрайонного суду Чернігівської області Ільченко О.І., перевіривши матеріали цивільної справи за позовом представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 до Линовицької селищної ради та Пирятинської державної нотаріальної контори про скасування постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії та визнання права власності на земельну ділянку у порядку спадкування за законом,-

установив:

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Береза О.П. звернувся до суду через систему «Електронний суд» з позовною заявою про скасування постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії та визнання права власності на земельну ділянку у порядку спадкування за законом.

Дослідивши зміст поданої позовної заяви та доданих до неї документів, суддя приходить до висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки не відповідає вимогам статті 177ЦПК України та має недоліки, що перешкоджають вирішенню питання про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Положення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право подати до суду будь-який позов, що стосується його цивільних прав і обов`язків. Проте право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави.

Зокрема, порядок звернення до суду за судовим захистом урегульовано ЦПК України.

Подання заяви до суду має відбуватись із дотриманням певних умов, зокрема ст.ст.175, 177 ЦПК України.

У разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї, в електронній формі через електронний кабінет позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання іншим учасникам справи копій поданих до суду документів з урахуванням положеньстатті 43цього Кодексу.

Водночас, матеріали справи, що надійшли до суду через систему «Електронний суд» не містять доказів надсилання відповідачам, копій поданих до суду документів листом з описом вкладення, а є лише позовна заява, не долучено взагалі ніяких документів-додатків.

Згідно ч.4 ст. 49 Закону України «Про нотаріат» на вимогу особи, якій відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, нотаріус або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, зобов`язані викласти причини відмови в письмовій формі і роз`яснити порядок її оскарження. Про відмову у вчиненні нотаріальної дії нотаріус протягом трьох робочих днів виносить відповідну постанову.

Крім того, відповідно до п.3 ч.3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці, обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Згідно п.2 та п.9 ч.1 ст. 176 ЦПК України ціна позову визначається: у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна; у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності ціна позову визначається - дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам - не нижче його балансової вартості.

Позивачем в позовній заяві заявлено дві вимоги: немайнового та майнового характеру.

Відповідно доЗакону України «Про судовий збір»ставка судового збору по даних категоріях справ становить: за подання до суду позовної заяви немайнового характеру для фізичних осіб - 04 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб 1211,20 грн та позовної заяви майнового характеру - 1% ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1211,20 грн) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (15140,00 грн).

Позивач ставить вимоги немайнового характеру про скасування постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії та майнового характеру - про визнання права власності на земельну ділянку, що розташовані на території колишньої Удайцівської сільської ради на даний час Линовицької селищної ради площею 1,9 га.

Відповідно до п.12 Постанови Пленуму Верховного Суду України №20 від 22.12.1995 «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності» вартість спірного майна визначається за погодженням сторін, а за його відсутності - за дійсною вартістю майна на час розгляду справи. Під дійсною вартістю розуміється грошова сума, за яку майно може бути продано в даному населеному пункті чи місцевості.

Дійсна вартість майна визначається відповідно до вимог Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» звіт про оцінку майна є документом, що містить висновки про вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб`єктом оціночної діяльності - суб`єктом господарювання відповідно до договору.

Згідно ч.4 ст. 177ЦПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ст.7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік», встановлено, що прожитковий мінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня 2024 року становить 3028,00 грн.

Враховуючи наведене, позивачу слід надати звіт про оцінку майна відповідно до Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" висновок про ринкову вартість зазначеної земельної ділянки на день звернення до суду, на підставі якого буде визначено ціну позову. Проте, позивачем до позову не додано взагілі ніякої сплати судового збору за дві позовні вимоги та не надано підтвердження про звільнення від сплати такого.

Суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 175, 177 ЦПК України, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху (ч.1,2 ст.185 ЦПК України).

За таких обставин, оскільки позовна заява подана без додержання вимог, викладених у ст.ст.175 і 177 ЦПК України, а саме: не додано квитанції про сплату судового збору, відсутній звіт оцінки земельної ділянки, у справі відсутні копії всіх документів, що додані до позовної заяви, не надано суду доказу надсилання листом з описом вкладення відповідачам позовної заяви та копій поданих до суду документів, тому дана позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення зазначених недоліків у п`ять днів, оскільки дана позовна заява подана до суду у невідповідності до ст.175-177 ЦПК України.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст.175, 177, 185, 259-261 ЦПК України, -

постановив:

Позовну заяву представника позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_2 до Линовицької селищної ради та Пирятинської державної нотаріальної контори про скасування постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії та визнання права власності на земельну ділянку у порядку спадкування за законом - залишити без руху, надавши позивачу та його представнику строк для усунення недоліків, зазначених у мотивувальній частині ухвали, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Роз`яснити позивачу та його представнику, що якщо відповідно до ухвали у встановлений строк виконають вимоги, визначені ст.ст.175 і 177ЦПК України, заява вважатиметься поданою в день первісного її подання до суду.

Якщо позивач та його представник не усунуть недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява вважатиметься неподаною і буде повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Олександр ІЛЬЧЕНКО

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118052522
СудочинствоЦивільне
Сутьвідмову у вчиненні нотаріальної дії та визнання права власності на земельну ділянку у порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —742/1966/24

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Ільченко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні