Рішення
від 19.02.2024 по справі 183/13211/23
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/13211/23

№ 2-о/183/80/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 лютого 2024 року місто Новомосковськ Дніпропетровської області

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Дубовенко І.Г.,

за участю секретаря судових засідань Коваленко Л.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Новомосковську цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Лила Інна Армоніківна, Піщанська сільська рада Новомосковського району Дніпропетровської області про встановлення факту що має юридичне значення, суд -

в с т а н о в и в :

У листопаді 2023 року ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа, в якій просить встановити факт, що має юридичне значення, а саме, що свідоцтво про право особистої власності на житловий будинок АДРЕСА_1 від 11 грудня 1987 року № 274-І, видане на підставі рішення виконкому Новомосковської районної ради народних депутатів № 374 від 11.11.1987 року на ім`я ОСОБА_2 належить та було видано ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування своєї вимоги заявник зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла бабуся заявниці ОСОБА_3 . Після смерті бабусі відкрилась спадщина в тому числі і на житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . У встановлений законом строк заявник звернулась до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, однак їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на вказаний житловий будинок в зв`язку з тим, що прізвище спадкодавця не збігається із прізвищем власника, зазначеним в наданому нотаріусом правовстановлюючому документі на житловий будинок, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Так відповідно до свідоцтва про смерть прізвище померлої ОСОБА_3 , а в свідоцтві про право особистої власності власником зазначена (російською мовою) ОСОБА_4 . Виправити в позасудовому порядку помилку заявник не має можливості, а встановлення факту має для неї юридичне значення для оформлення своїх спадкових прав.

Ухвалою судді від 04 грудня 2023 року відкрито провадження у справі.

У судове засідання заявник не з`явився, представник заявника надіслала заяву про розгляду справи у її відсутність та у відсутність заявника. Заявлені вимоги підтримує у повному обсязі.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з`явився, надіслав заяву про розгляд справу за його відсутності.

Суд, дослідивши надані заявником докази, встановив наступне.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що вбачається з копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 виданого 01 листопада 2022 року.

Суду надано копію свідоцтва про право приватної власності на житловий будинок що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 . Власником будинку згідно свідоцтва є ОСОБА_4 (вказано російською мовою).

Такі розбіжності у прізвищі власника житлового будинку з прізвищем у свідоцтві про смерть стали підставою для відмови у видачі заявнику свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок.

Той факт, що свідоцтво про право приватної власності на житловий будинок що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , належить ОСОБА_3 підтверджується наступним.

Згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯИ №073926 від 10.12.2009 року власником земельної ділянки що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 є ОСОБА_3 .

Як вбачається з свідоцтва про розірвання шлюбу 29 листопада 1976 року був розірваний шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_2 . Після розірвання шлюбу ОСОБА_2 присвоєно прізвище ОСОБА_6 .

Згідно інформаційної довідки Знаменівського старостинського округу № 1 Піщанської сільської ради від 21 вересня 2023 року вбачається, що відповідно до записів по господарського обліку власником житлового будинку з надвірними побудовами що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 є ОСОБА_3 .

Відповідно до технічного паспорту на житловий будинок що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 власником також вказаний ОСОБА_3 .

Як вбачається з копії спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 вбачається що з заявою про прийняття спадщини звернулась ОСОБА_1 заявник у справі.

Іншим способом заявник не має можливості підтвердити належність документів.

Частиною 1ст.4 ЦПК Українивстановлено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч.1ст.293 ЦПК Україниокреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Пунктом 5 ч.2ст. 293 ЦПК Українипередбачено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

У відповідності до п.6 ч.1ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Суд вважає, що заявник за допомогою належних та допустимих доказів довів факт належності ОСОБА_3 правовстановлюючого документу свідоцтва про право приватної власності на житловий будинок.

Встановлення факту належності правовстановлюючого документу має для заявника юридичне значення, оскільки необхідне для отримання свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок.

Аналізуючи надані заявником та досліджені в судовому засіданні письмові докази суд вважає, що юридичний факт, який просить встановити заявник, знайшов своє підтвердження та його об`єктивність не викликає сумніву у суду. А тому, враховуючи зазначені вище обставини та положення діючого законодавства, приймаючи до уваги, що встановлення даного факту має для заявника юридичне значення, а саме: для отримання свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок, суд приходить до висновку, що заява ОСОБА_1 є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.293,315ЦПК Українисуд,-

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Лила Інна Армоніківна, Піщанська сільська рада Новомосковського району Дніпропетровської області про встановлення факту що має юридичне значеннязадовольнити повністю.

Встановити факт належності ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , свідоцтва про право особистої власності на житловий будинок АДРЕСА_1 від 11 грудня 1987 року № 274-І, видане на підставі рішення виконкому Новомосковської районної ради народних депутатів № 374 від 11.11.1987 року на ім`я ОСОБА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана учасниками справи до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи:

Заявник: ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 ), адреса місця реєстрації: АДРЕСА_2 , електронна пошта: невідома);

Заінтересована особа: приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Лила Інна Армоніківна (адреса місцезнаходження: вул. Гетьманська, 37, м. Новомосковськ, Дніпропетровська область, 51200)

Заінтересована особа: Піщанська сільська рада Новомосковського району Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ 04338836, адреса місцезнаходження: вул. Центральна, буд. 4, Новомосковський район, Дніпропетровська область, 51283, електронна пошта: відсутня).

Повний текст рішення складено 19 лютого 2024 року.

Суддя І.Г.Дубовенко

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118054744
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту що має юридичне значення, суд

Судовий реєстр по справі —183/13211/23

Рішення від 19.02.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні