Ухвала
від 02.04.2024 по справі 552/7584/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районнийсуд м.Полтави

Справа № 552/7584/23

Провадження № 1-кс/552/726/24

У Х В А Л А

іменем України

02.04.2024 Слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого детектива Підрозділу детективів Територіального управління БЕБ у Полтавській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів,-

В С Т А Н О В И В :

Старший детектив Підрозділу детективів Територіального управління БЕБ у Полтавській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання обґрунтоване тим, що підрозділом детективів ІНФОРМАЦІЯ_1 , здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за №72023171200000013 від 30.11.2023, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 212 КК України, в межах якого встановлено, що в період 2022-2023 років від імені підприємств ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ), які мають ознаки фіктивності, документально оформлено реалізацію цукру в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_4 ) на загальну суму 159806170, 22 грн. чим безпідставно сформовано податковий кредит з ПДВ в сумі 26634361,71 грн.

Зазначав,що відповідно довисновку аналітичногодослідження №82/20-40-08-28/39402594від 16.11.2023про результатидослідження фінансово-господарськоїдіяльності ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 »(код НОМЕР_1 )щодо наявностіознак правопорушеньпов`язаних злегалізацією (відмиванням)доходів,одержаних злочиннимшляхом,фінансуванням тероризмута/абоінших правопорушеньза періодз 01.01.2020по 31.08.2023років,встановлено,що протягом квітня-серпня 2023 року на адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (п.н. НОМЕР_1 ) постачальниками виписано та зареєстровано в ЄРПН податкові накладні лише з узагальненою номенклатурою поставки «цукор, мішки, ярлики, оренда нежитлового приміщення розташованого за адресою: АДРЕСА_1 », придбання будь-яких інших товарів/послуг об`єктивно необхідних для ведення господарської діяльності (послуги зберігання товару, послуги транспортування, навантаження/розвантаження товару, електроенергія, паливо, канцтовари та інше) не встановлено.

Також зазначав, що згідно висновків аналітичних досліджень підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ) в своїй фінансово-господарській діяльності здійснюють придбання цукру, в подальшому придбаний цукор нібито транспортується та зберігається в орендованому вказаними підприємствами складському приміщенні розташованому за адресою АДРЕСА_1 , з якого потім реалізується контрагентам підприємств.

18.12.2023 на підставі ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Полтави проведено обшук за адресою АДРЕСА_1 , під час обшуку встановлено трьохповерхову будівлю з прибудовами, в ході обшуку приміщень та прилеглої території не встановлено наявності цукру належного ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ) чи будь-яких інших підприємств.

Відповідно до інформації про рух грошових коштів по банківських рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ) надходження коштів від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_4 ) за придбання цукру чи іншого товару відсутнє. Що підтверджує факт лише документального оформлення таких операцій.

Також зазначав, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_4 ) в період 2022-2023 років з метою мінімізації податкових зобов`язань за рахунок документального оформлення придбання цукру в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ) на загальну суму 159806170,22 грн., безпідставно сформували та відобразили податковий кредит з ПДВ в сумі 26634361,71 грн.

На даний час в органу досудового розслідування виникла необхідність в дослідженні первинних фінансово-господарських та інших документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_4 ) по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ) за період 2022-2023 роки.

Адреса реєстрації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_4 ): АДРЕСА_2 .

Тому просив слідчого суддю надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_4 ) та містять відомості по фінансово-господарським взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ).

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя приходить до таких висновків.

Статтею 159 КПК України передбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Стаття 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Встановлено,що підрозділомдетективів ІНФОРМАЦІЯ_1 ,здійснюється досудоверозслідування укримінальному провадженні№ 72023171200000013 від 30.11.2023 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205-1, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст.212 КК України.

Надані до слідчого судді матеріали вказують на те, що є обґрунтовані підстави вважати, що дійсно було вчинене кримінальне правопорушення, відомості про яке внесені до ЄРДР за № 72023171200000013.

Надання тимчасовогодоступу тавилучення документів, якізнаходяться уволодінні ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_5 »(код НОМЕР_4 ), мають значення для досудового розслідування та в подальшому можуть бути доказами у кримінальному провадженні, тобто фактичними даними, які будуть встановлювати наявність чи відсутність фактів вчинення кримінального правопорушення.

Вказані документи дійсно мають значення для забезпечення всебічного, повного та неупередженого розслідування обставин у даному кримінальному провадженні, встановлення осіб, які вчинили кримінальне правопорушення та причетні до його вчинення, для збереження наявної на них інформації, а також потребують вилучення.

Не надання тимчасового доступу та можливості вилучення вказаних документів може призвести до неможливості доведення вини слідчим у вчиненні даного кримінального правопорушення винній особі, не повідомлення про підозру (за наявності частини доказів) у повному обсязі чи повідомлення її за наявності отримання лише обвинувальних даних та за відсутності виправдувальних, внаслідок ненадання судом дозволу на проведення заходу забезпечення кримінального провадження.

Тому слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, з наданням можливості вилучити відповідні документи.

Керуючись ст. ст.160,163 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ з можливістю вилучення документів, які знаходяться у власності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_4 ), за адресою: АДРЕСА_2 , а саме до оригіналів первинних фінансово-господарських документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_4 ) по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ), за період 2022-2023 років, а саме: договори (угоди, контракти) з додатками; додаткові угоди з додатками; довіреності, переписки, листування в тому числі при укладенні договорів; акти звірки між підприємствами загальні по контрагенту та в розрізі договорів; акти прийому передачі товарів; попередні заявки на відвантаження товарів; оборотно сальдові відомості по рахунках №281 «Товари на складі», №361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями», в розрізі договорів та номенклатур (розгорнуту); інформацію щодо перерахування коштів між підприємствами, виписок банку підтверджуючих фінансово господарські операції тощо; наявність потужностей щодо зберігання продукції; акти приймання/списання, лімітно-забірні картки, журнали (книги) обліку товару тощо; первинні документи щодо транспортування товару з номенклатурою « ІНФОРМАЦІЯ_6 » від продавця; договори, укладені з перевізниками товарно-транспортні накладні (у разі їх відсутності надати інформацію щодо способу та засобу перевезення реквізити перевізника, документи щодо розрахунків з перевізником тощо); платіжні доручення, що підтверджують оплату транспортних послуг; акти виконаних робіт/послуг, що підтверджують факт надання транспортних послуг; документи, які підтверджують здійснення навантажувально-розвантажувальних робіт, зберігання товару, інформацію на даний час про місцезнаходження товару з номенклатурою « ІНФОРМАЦІЯ_6 », які ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_3 ) реалізувало в адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_4 ) (з наданням підтверджуючих документів); належним чином завірені копії наказів про призначення та звільнення директорів та головного бухгалтера підприємства за вказаний період, з можливістю вилучення їх оригіналів.

Дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення вищевказаних документів надати детективам групи детективів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 .

Строк дії ухвали два місяці з дня її постановлення.

Відповідно до ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів. У разі якщо дозвіл на проведення обшуку надано за клопотанням сторони захисту, слідчий суддя, суд доручає забезпечення його проведення слідчому, прокурору або органу Національної поліції за місцем проведення цих дій. Проведення обшуку здійснюється за участю особи, за клопотанням якої надано дозвіл на його проведення, згідно з положеннями цього Кодексу.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118056288
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —552/7584/23

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 24.01.2024

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Томилко В. П.

Ухвала від 25.12.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 25.12.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 25.12.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 21.12.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні