Рішення
від 01.04.2024 по справі 542/200/24
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 квітня 2024 року справа № 542/200/24

провадження № 2-о/542/22/24

Новосанжарський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді - Кашуби М.І.,

за участю секретаря судового засідання Коркішко А.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Нові Санжари цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчий комітет Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області про встановлення факту родинних відносин, -

в с т а н о в и в :

05 лютого 2024 року до Новосанжарського районного суду Полтавської області надійшла вказана заява, у якій ОСОБА_1 просила встановити факт, яким визнати, що померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 доводиться їй сином.

В обґрунтування заяви зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її син, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який постійно проживав з нею, хоча і не був зареєстрованим за місцем проживання. Вказала, що прийняла спадщину після смерті сина, однак отримати свідоцтво про прийняття спадщини не може, оскільки у свідоцтві про народження її сина ОСОБА_2 вказано прізвище на російській мові, а саме: «Материнський», проте у паспорті громадянина України та у свідоцтві про смерть прізвище її сина вказано " ОСОБА_3 ".

Ухвалою Новосанжарського районного суду Полтавської області від 12 лютого 2024 року заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, а також витребувано від приватного нотаріуса Полтавського районного нотаріального округу Полтавської області Уманця Михайла Вячеславовича належним чином засвідчену копію спадкової справи № 107/2023 від 12 жовтня 2023 року, заведену після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 (а.с. 22).

В судовому засіданні 06.03.2024 заявниця пояснила, що ОСОБА_2 є її сином, одружений не був, дітей не мав. Вказала, що вірне прізвище її сина " ОСОБА_4 ".

Представник заявника - адвокат Кірнос Н.В. в судовому засіданні 06.03.2024 пояснення надала аналогічні, викладеним у заяві.

18.03.2024 на виконання ухвали Новосанжарського районного суду Полтавської області до суду надійшла копія спадкової справи № 107/2023, заведена після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

В судове засідання 01.04.2024 заявниця та її представник не з`явились.

Представник заявниці - адвокат Кірнос Н.В. подала заяву, у якій просила розгляд справи здійснити без її участі та участі заявниці, заявлені вимоги підтримала (а.с. 45).

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явилася. До суду подала заяву про розгляд справи без участі представника виконавчого комітету Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області та вказала, що при прийнятті рішення покладається на розсуд суду (а.с. 27).

Відповідно до частини 3 статті 211 ЦПК України, особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Суд, відповідно до частини 1 статті 223 ЦПК України вважає за можливе розглянути справу у відсутність учасників справи, які не з`явилися.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши докази, встановив такі обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Так, судом встановлено, що відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьком зазначений ОСОБА_5 , матір`ю - ОСОБА_1 , актовий запис № 1625 (а.с. 4).

Відповідно до паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 , виданого Балаклавським РВ УМВС України у місті Севастополі 27 травня 1996 року, прізвище, ім`я та по батькові особи, на ім`я якої видано документ вказано - ОСОБА_2 , а датою його народження зазначено 03 травня1980 року (а.с. 5).

Відповідно до довідки виконавчого комітету Соколово-Балківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області № 02-26/59 від 19.01.2016, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 2009 року проживає без реєстрації за адресою АДРЕСА_1 (а.с. 6).

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого виконавчим комітетом Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , актовий запис № 48 (а.с. 3).

Згідно з довідкою виконавчого комітету Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області № 02-27/1 - 336 від 17.10.2023, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 проживав без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 , де і помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . На момент смерті проживав з матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 7).

Відповідно до довідки виконавчого комітету Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області № 05-09/ 101 від 10.07.2023 ОСОБА_1 провела поховання померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 (а.с. 7).

Допитана під час судового розгляду свідок ОСОБА_6 показала, що вона з 1997 року проживає в с. Світлівщина Полтавського району Полтавської області та заявниця є двоюрідною сестрою її чоловіка. Померлий ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 проживав з 2009 року в с. Світлівщина разом із матір`ю ОСОБА_1 та був її єдиним сином. Зазначила, що їй відомо про розбіжності в написанні прізвища померлого ОСОБА_2 , а також їй відомо, що до 2009 року померлий проживав у м. Севастополі. Про наявність дітей у померлого ОСОБА_2 їй невідомо, він не одружувався.

Допитана під час судового розгляду свідок ОСОБА_7 показала, що вона із заявницею є двоюрідними сестрами та повідомила, що померлий ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_2 є сином заявниці. Повідомила, що ОСОБА_2 народився у м. Севастополь, до школи ходив у с. Світлівщина, після чого навчався в училищі у м. Севастополь, а останні 12 років проживав разом із матір`ю ОСОБА_1 у с. Світлівщина. Вказала, що офіційно ОСОБА_2 не був одружений, їй не відомо про наявність у нього дітей. Вказала, що прізвище « ОСОБА_3 » є помилкою, вірне прізвище « ОСОБА_4 ».

Згідно з постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії, виданою приватним нотаріусом Уманцем М.В., ОСОБА_1 було відмовлено у видачі свідоцтв на право на спадщину в цілому на спадкове майно, оскільки нею не було надано документів, які підтверджують факт родинних відносин із померлим ОСОБА_2 (а.с. 8).

Відповідно до спадкової справи № 107/2023, заведеної 12 жовтня 2023 року приватним нотаріусом Полтавського районного нотаріального округу Уманцем М.В., після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 із заявою про прийняття спадщини звернулась мати померлого - ОСОБА_1 , інших заяв про прийняття спадщини не надходило (а.с. 34-39).

Згідно з частиною 1 статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Статтею 55 Конституції України кожному гарантовано право на судовий захист оспорюваних або не визнаних прав.

Стаття 293 Цивільного процесуального кодексу України визначає, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 315 Цивільного процесуального кодексу України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до пункту 1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

У відповідності із п. 7 Постанови Пленуму ВСУ №5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» суд вправі розглядати справи про встановлення фактів родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника, одержання компенсації тощо.

Водночас, заявниками у справі про встановлення факту родинних відносин можуть бути: спадкоємці померлої особи, які мають право на спадщину як за законом, так і за заповітом і для яких у зв`язку із встановленням факту родинних відносин мають настати певні юридичні наслідки; особи, які мають право на пенсію у зв`язку із втратою годувальника і яким органи пенсійного фонду відмовили в її призначенні через відсутність доказів, що підтверджують родинні відносини; інші особи, якщо встановлення такого факту тягне виникнення юридичних наслідків для цих осіб.

Заінтересовані особи беруть участь у справах цієї категорії з метою захисту своїх інтересів або інтересів держави. Заінтересованими особами у справах про встановлення факту родинних відносин залежно від мети встановлення цього факту можуть бути й інші особи, які мають право на спадщину (брати, сестри, онуки, особи, на користь яких складено заповіт, усиновлені, територіальна громада за відсутності інших спадкоємців за законом і заповітом).

При цьому до заяви про встановлення факту родинних відносин, в якій зазначається мета, з якою заявник просить встановити цей факт, можуть додаватися такі документи та докази: 1) докази, які підтверджують наявність цього юридичного факту (акти, анкети, автобіографії, листівки, сімейні фотографії, листи ділового та особистого характеру, особові справи, рішення судів, ордери на вселення, обмінні ордери, погосподарські книги, виписки з домових книг та інші документи, які у собі містять відомості про родинні відносини осіб); 2) довідки органів реєстрації актів цивільного стану про неможливість поновлення втрачених записів, внесення змін і доповнень, виправлень у записи актів цивільного стану; 3) пояснення свідків, яким достовірно відомо про взаємовідносини померлого із заявником.

Згідно зі ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими та електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

За змістом ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Стаття 78 ЦПК України встановлює вимоги, згідно з якими доказ вважається допустимим.

При цьому, належність доказів - правова категорія, яка свідчить про взаємозв`язок доказів з обставинами, що підлягають встановленню, як для вирішення всієї справи, так і для здійснення окремих процесуальних дій.

Статтею 318 ЦПК України передбачено, що у заяві про встановлення юридичного факту повинно бути зазначено, який факт заявник просить встановити та з якою метою, причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт, докази, що підтверджують факт.

В даному випадку встановлення факту родинних відносин необхідно заявниці для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину.

Таким чином, факт родинних відносин має юридичне значення.

Разом з тим, неможливість оформити право на спадщину у нотаріальному порядку пов`язана з тим, що прізвище ОСОБА_2 . у свідоцтві про його народження вказано на російській мові "Материнский", а прізвище, ім`я та по батькові його матері також зазначено на російській мові "Материнская Лина Лукинична".

При цьому, судом на підставі досліджених доказів встановлено, що померлий ІНФОРМАЦІЯ_7 ОСОБА_2 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 у м. Севастополі, його матір`ю є ОСОБА_1 . Водночас, свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 , видане відділом ЗАГС Севастопольського виконавчого комітету, заповнено російською мовою, що і зумовило наявність розбіжностей у написанні прізвища померлого, прізвища та по батькові його матері у інших документах цих осіб, заповнених українською мовою.

Допитані в ході судового розгляду свідки також підтвердили, що померлий ІНФОРМАЦІЯ_7 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 доводиться сином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Факт родинних відносин заявниці з її померлим сином підтверджується сукупністю зібраних у справі доказів та не було спростовано заінтересованою особою. Письмові матеріали справи також не містять доказів на спростування зазначених висновків суду.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що факт родинних відносин між ОСОБА_1 та померлим ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_2 є доведеним, тому заява підлягає задоволенню.

Згідно з частиною 7 статті 294 ЦПК України судові витрати заявнику не відшкодовуються.

Керуючись ст. 81, 89, 263-265, 315 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: виконавчий комітет Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що померлий ІНФОРМАЦІЯ_7 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є сином ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , рнокпп НОМЕР_4 .

Рішення суду може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ;

заінтересована особа: Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області, місце знаходження: вул. Миру, 3 с. Нехвороща Полтавського району Полтавської області, 39354.

Суддя Новосанжарського районного суду

Полтавської області Кашуба М.І.

Повний текст рішення складено 01 квітня 2024 року.

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено03.04.2024
Номер документу118056468
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —542/200/24

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Кашуба М. І.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Кашуба М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні