Рішення
від 28.03.2024 по справі 455/96/24
СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 455/96/24

Провадження № 2/455/170/2024

РІШЕННЯ

Іменем України

28 березня 2024 року м.Старий Самбір

Старосамбірський районний суд Львівської області в складі

головуючого судді Клімченка М.І.,

за участі секретаря судового засідання Шайди Н.М.,

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом представника позивачки ОСОБА_1 адвоката Мельника Андрія Ігоровича до Старосамбірської міської ради Самбірського району Львівської області, третя особа: Старосамбірська державна нотаріальна контора Львівської області, про визнання права власності в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

16.01.2024 представник позивачки звернувся до суду з вказаною позовною заявою, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 . ОСОБА_1 (позивачка у справі) є дочкою ОСОБА_2 . Після смерті батько залишив заповіт, який був посвідчений секретарем Страшевицької сільської ради народних депутатів 07.02.2000 за реєстровим номером 71. Згідно вказаного заповіту позивачка є спадкоємцем усього майна ОСОБА_2 . Заповіт є чинним і ніким не оспорювався. 29.09.2023 позивачка звернулася до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спадкове майно: земельна частка (пай) розміром 0,74 га, що знаходиться в ААГ «Дружба» в селі Страшевичі Самбірського району Львівської області. В той же день Старосамбірська державна нотаріальна контора Львівської області надала відповідь листом №1145/02-14 від 29.09.2023 про неможливість видачі свідоцтва про право на спадщину на вказану вище земельну часку (пай) через відсутність оригіналу правовстановлюючого документа. Просив визнати право власності ОСОБА_1 в порядку спадкування за заповітом на земельну частку (пай) розміром 0,74 умовних кадастрових гектарів, що знаходиться в ААГ «Дружба» в селі Страшевичі Самбірського району Львівської області, згідно із сертифікатом про право ОСОБА_2 на земельну частку (пай) ЛВ №0163880, зареєстрованого за №195 від 16.04.1997.

Ухвалою судді від 17.01.2024 справу прийнято до розгляду, відкрито провадження та призначено підготовче засідання, одночасно витребувано копію спадкової справи.

Ухвалою суду від 11.03.2024 закрито підготовче провадження у справі та призначено справу до судового розгляду.

Позивачка в судове засідання не з`явилася, про час та місце розгляду справи повідомлялася належним чином.

Представник позивачкиадвокат Мельник А.І. в судове засідання не з`явився, надав до суду заяву, в якій позовні вимоги підтримав в повному обсязі, посилаючись на обставини, викладені в позовній заяві, просив їх задовольнити.

Представник відповідача Старосамбірської міської ради Самбірського району Львівської області в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. 16.02.2024 на адресу суду надійшла заява за підписом міського голови ОСОБА_3 , в якій він проти вимог позовної заяви не заперечує та просить розгляд справи проводити у відсутності їх представника.

Представник третьої особи Старосамбірської державної нотаріальної контори Львівської області до судового засідання не з`явилася, надіслала на адресу суду клопотання, де просить розглянути справу за відсутності представника, проти задоволення позову не заперечує.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Судом встановлені такі фактичні обставини та зміст спірних правовідносин.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивачки ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 виданим 22.09.2000 (а.с.21).

ОСОБА_4 є дочкою ОСОБА_2 та ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 14.08.1965 та свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 від 27.05.1989, згідно якого ОСОБА_6 змінила прізвище на « ОСОБА_7 » (а.с.22, 23).

Згідно заповіту від 07.02.2000, посвідченого секретарем виконкому Страшевицької сільської ради народних депутатів Старосамбірського району Львівської області за реєстровим №71, ОСОБА_2 заповів своїй доньці ОСОБА_1 житловий будинок, господарські будівлі та все майно, що на день смерті належатиме йому з чого воно б не складалося і де б воно не знаходилося і взагалі все те, на що за законом матиме право (а.с.72).

З довідки №86 від 26.09.2023, виданої виконавчим комітетом Старосамбірської міської ради вбачається наявність сертифікату на право на земельну ділянку (пай) розміром 0,74 га в ААГ «Дружба» серії ЛВ №0163880, виданого ОСОБА_2 на підставі розпорядження Старосамбірської райдержадміністрації від 28.02.1997 (а.с.34).

Листом завідувача Старосамбірської державної нотаріальної контори Львівської області за вих.№1145/02-14 від 29.09.2023 відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну частку (пай), розміром 0,74 га через відсутність оригіналу правовстановлюючого документа (а.с.33).

Інші спадкоємці першої черги споріднення відсутні.

Згідно частини 5статті 1268 ЦК Українинезалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до пункту 2Указу Президента України від 08 серпня 1995 року №720/95 «Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям», право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільсько-господарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Згідностатті 2 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є: свідоцтво про право на спадщину; посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права на земельну частку (пай). Документом, що посвідчує право на земельну частку (пай) громадян України, зазначених в абзаці п`ятому частини першоїстатті 1 цього Закону, є трудова книжка члена колективного або іншого сільськогосподарського підприємства чи нотаріально засвідчена виписка з неї.

У відповідності до пункту 17Розділу X Земельного кодексу України, сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості), відповідно до законодавства. Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Пунктом 24Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 16 квітня 2004 року «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ»роз`яснено, що член колективного сільськогосподарського підприємства, включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває право на земельну частку (пай) з дня видачі цього акта, і в разі його смерті успадкування права на земельний пай здійснюється за нормамиЦК України, у тому числі й у випадку, коли з різних причин ця особа не отримала сертифікат на право на земельну частку (пай).

Відповідно до пунктів 10, 11Постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року № 7 «Про судову практику у справах про спадкування», право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом. При вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай). Спори про визнання права власності на земельну ділянку та права на земельну частку (пай) в порядку спадкування, зокрема у випадках, якщо відсутній отриманий спадкодавцем державний акт про право власності на земельну ділянку, зареєстрований належним чином, якщо спадкодавцем не був отриманий державний акт про право власності на земельну ділянку, або в державному акті є неточності, які підлягають виправленню, розглядаються судами з урахуванням вимог закону.

Вищим Спеціалізованим Судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ у своєму листі № 24-753/0/4-13 від 16 травня 2013 року «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» роз`яснено, що у разі втрати, пошкодження сертифіката про право на земельну частку (пай) порядку видачі нового сертифікату на ім`я спадкодавця спадкоємцям особи, яка мала право на земельну частку (пай), не передбачено. Отже, належним способом захисту прав спадкоємців у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво право на спадщину на земельну частку (пай) є звернення спадкоємців з вимогами про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

Оскільки, позивачка просить визнати право власності на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває в ААГ «Дружба» в селі Страшевичі Самбірського району Львівської області, розміром 0,74 в умовних кадастрових гектарах згідно сертифікату серії ЛВ №0163880 виданого на підставі розпорядження Старосамбірської райдержадміністрації №31 від 28.02.1997, зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №195 від 16.04.1997, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , то в частині визнання за нею права власності на цю земельну частку (пай), слід відмовити.

Керуючись статтями 12,81,82,259,263,264,265,273 ЦПК України, на підставі частини 5статті 1268 ЦК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити частково.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай), що знаходиться в ААГ «Дружба» в селі Страшевичі Самбірського району Львівської області, розміром 0,74 в умовних кадастрових гектарах згідно сертифікату серії ЛВ №0163880 виданого на підставі розпорядження Старосамбірської райдержадміністрації №31 від 28.02.1997, зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №195 від 16.04.1997, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В іншій частині відмовити.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Львівського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Ознайомитись з повним текстом судового рішення, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Повний текст рішення складено 28.03.2024.

Суддя М.І. Клімченко

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118063737
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —455/96/24

Рішення від 28.03.2024

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Клімченко М. І.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Клімченко М. І.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Клімченко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні