Ухвала
від 02.04.2024 по справі 152/268/24
СУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 152/268/24

УХВАЛА

про передачу справи за підсудністю

02 квітня 2024 року суддя Сумськогорайонного судуСумської областіСтепаненко О.А.,розглянувши матеріалицивільної справиза позовноюзаявою адвоката Мерженко Тетяни Петрівни, що подана в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на стороні позивача: служба у справах дітей Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області, Мурафська сільська рада Жмеринського району Вінницької області про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

До Сумського районного суду Сумської області з Шаргородського районного суду Вінницької області надійшла вказана позовна заява за підсудністю. Проте, позовна заява не може бути прийнята до розгляду Сумським районним судом Сумської області та підлягає направленню за підсудністю з наступних підстав.

Відповідно дост. 4 ЦПК України, кожна особа має право у порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України, що встановленост. 5 ЦПК України.

За загальним правилом ч. 1ст. 27 ЦПК України, позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Стаття 28 ЦПКУкраїни не передбачає альтернативної підсудності для позову про позбавлення батьківських прав, тому територіальна юрисдикція позову про позбавлення батьківських прав визначена імперативно тільки за зареєстрованим місцем проживання відповідача. Для випадків, коли невідоме зареєстроване місце проживання відповідача, то для цьогозаконвстановлює певні правила (ч.9, ч.10 ст.28, ст.29 ЦПК). Інших випадків зміни територіальної підсудності, тобто інших підстав для недотримання та відступу від загального правила, встановленогостаттею 27ЦПК України- процесуальний закон не передбачає.

Як вбачається з Відповіді №485375 від 11 березня 2024 року з Єдиного державного демографічного реєстру, відповідачка ОСОБА_2 зареєстрована по АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч. 9ст. 187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу.

Пунктом 1 частини 1статті 31 ЦПК Українипередбачено, що суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Згідно ст. 32 ЦПК Україниспори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку про необхідність направлення справи за підсудністю до Зарічного районного суду м. Суми, оскільки місце реєстрації відповідача на території Зарічного району м. Суми.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 31-32,187,260-261,316,353-354 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ :

Цивільну справу № 152/268/24 (провадження № 2/587/411/24) за позовною заявою адвоката Мерженко Тетяни Петрівни, що подана в інтересах ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на стороні позивача: служба у справах дітей Мурафської сільської ради Жмеринського району Вінницької області, Мурафська сільська рада Жмеринського району Вінницької області про позбавлення батьківських прав направити за підсудністю до Зарічного районного суду м. Суми (вул. Академічна, буд. 13, м. Суми).

Ухвала може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя О.А. Степаненко

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118065882
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —152/268/24

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Клименко А. Я.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Роздорожна А. Г.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Роздорожна А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні