Постанова
від 18.03.2024 по справі 910/12936/22
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

(додаткова)

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" березня 2024 р. Справа№ 910/12936/22

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Тищенко А.І.

суддів: Скрипки І.М.

Михальської Ю.Б.

секретар судового засідання: Бендюг І.В.,

за участю представників учасників справи: згідно протоколу судового засідання від 18.03.2024,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції заяву представника Фізичної особи - підприємця Міщанин Анастасії Едуардівни адвоката Почерняк Ірини Сергіївни про ухвалення додаткового рішення щодо стягнення витрат на професійну правничу допомогу

за апеляційною скаргою Адвокатського об`єднання "Гапоненко Роман і партнери"

на додаткову ухвалу Господарського суду міста Києва

від 12.06.2023 (повний текст складено 14.06.2023)

у справі № 910/12936/22 (суддя Оксана Марченко)

за позовом Адвокатського об`єднання "Гапоненко Роман і партнери"

до Фізичної особи - підприємця Міщанин Анастасії Едуардівни

про визнання акта звільнення квартири особою, яка безпідставно нею користується, від 12.02.2021 таким, що не має юридичної сили з 12.02.2021

ВСТАНОВИВ:

У листопаді 2022 року Адвокатське об`єднання «Гапоненко Роман і партнери» звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Фізичної особи - підприємця Міщанин Анастасії Едуардівни про визнання акта звільнення квартири особою, яка безпідставно нею користується, від 12.02.2021 таким, що не має юридичної сили з 12.02.2021.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.02.2023 закрито провадження у справі.

Додатковою ухвалою Господарського суду міста Києва від 12.06.2023 у справі №910/12936/22 заяву Фізичної особи - підприємця Міщанин Анастасії Едуардівни про розподіл судових витрат задоволено повністю.

Присуджено до стягнення з Адвокатського об`єднання "Гапоненко Роман і партнери" на користь Фізичної особи - підприємця Міщанин Анастасії Едуардівни 15 000, 00 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Не погоджуючись з прийнятою додатковою ухвалою, позивач звернувся до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, просить скасувати оскаржувану додаткову ухвалу та прийняти нову, якою відмовити у задоволенні заяви в повному обсязі.

Постановою Північного апеляційного господарського суду від 08.02.2024 апеляційну скаргу Адвокатського об`єднання "Гапоненко Роман і партнери" на додаткову ухвалу Господарського суду міста Києва від 12.06.2023 у справі № 910/12936/22 залишено без задоволення.

13.02.2024 (документ сформований в системі "Електронний суд") до суду від представника Фізичної особи - підприємця Міщанин Анастасії Едуардівни надійшла заява про ухвалення додаткового рішення про стягнення з позивача Адвокатського об`єднання "Гапоненко Роман і партнери" на користь відповідача понесених витрат на правничу допомогу у розмірі 7 500,00 грн.

Згідно з пунктом 4 частини 1 статті 244 Господарського процесуального кодексу України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Відповідно до частини 3 статті 244 Господарського процесуального кодексу України суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється у тому самому порядку, що й судове рішення.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 16.02.2024 заяву представника Фізичної особи - підприємця Міщанин Анастасії Едуардівни адвоката Почерняк Ірини Сергіївни про ухвалення додаткового рішення призначено до розгляду на 07.03.2023.2024.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 07.03.2024 розгляд справи відкладено на 18.03.2024.

В судове зсідання 18.03.2024 представник позивача не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідно до частини 4 статті 244 Господарського процесуального кодексу України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду справи.

Оскільки неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви про роз`яснення рішення, а також враховуючи те, що судочинство здійснюється, серед іншого, на засадах рівності та змагальності сторін і учасники судового провадження на власний розсуд користуються наданими ним процесуальними правами, зокрема, правом на участь у судовому засіданні, суд апеляційної інстанції дійшов висновку про можливість здійснення розгляду заяви представника Фізичної особи - підприємця Міщанин Анастасії Едуардівни адвоката Почерняк Ірини Сергіївни про ухвалення додаткового рішення у даній справі за відсутності представників позивача.

Відповідно до статті 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до частини 8 статті 129 Господарського процесуального кодексу України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Як вбачається з матеріалів справи, у відзиві на апеляційну скаргу відповідач зазначив, що очікує понести судові витрати на правничу допомогу у Північному апеляційному господарському суді в орієнтовному розмірі 5000,00 грн.

13.02.2024 через систему «Електронний суд» (зареєстровано 14.02.2024 за вх.. №09.1-11/791/24) від представника Фізичної особи - підприємця Міщанин Анастасії Едуардівни адвоката Почерняк Ірини Сергіївни надійшла заява про ухвалення додаткового рішення, у якій відповідач просить приєднати до матеріалів справи докази на підтвердження розміру судових витрат на правничу допомогу, які відповідач понесла у зв`язку з апеляційним переглядом, постановити додаткове судове рішення про стягнення з позивача на користь відповідача понесених нею втрат у сумі 7500,00 грн.

Так, учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом (стаття 16 Господарського процесуального кодексу України).

Однією з основних засад (принципів) господарського судочинства є відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення (пункт 12 частини 3 статті 2 зазначеного Кодексу).

Метою впровадження цього принципу є забезпечення особі можливості; ефективно захистити свої права в суді, ефективно захиститись у разі подання до неї необґрунтованого позову, а також стимулювання сторін до досудового вирішення спору.

Практична реалізація згаданого принципу в частині відшкодування витрат на професійну правничу допомогу відбувається в такі етапи:

1) попереднє визначення суми судових витрат на професійну правничу допомогу (стаття 124 Господарського процесуального кодексу України);

2) визначення розміру судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу між сторонами (стаття 126 Господарського процесуального кодексу України): - подання (1) заяви (клопотання) про відшкодування судових витрат на професійну правничу допомогу разом з (2) детальним описом робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, і здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги, та (3) доказами, що підтверджують здійснення робіт (наданих послуг) і розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи; - зменшення суми судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу.

3) розподіл судових витрат (стаття 129 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно зі статтею 123 зазначеного Кодексу судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: на професійну правничу допомогу; пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Відповідно до частин 1, 2 статті 126 Господарського процесуального кодексу України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Разом із тим розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду (частина 8 статті 129 Господарського процесуального кодексу України).

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги (частина 3 статті 126 цього Кодексу).

У заяві про ухвалення додаткового рішення, Фізична особа - підприємець Міщанин Анастасія Едуардівна просить стягнути з Адвокатського об`єднання "Гапоненко Роман і партнери" витрати на правничу допомогу у розмірі 7500,00 грн.

На підтвердження понесення витрат відповідачем подано копії:

- договору про надання правової допомоги від 12.04.2021;

- додаткової угоди №1 до договору про надання правової допомоги від 21.05.2021;

- акт №8 надання послуг (правової допомоги) від 12.02.2024.

Так, 12.04.2021 між Фізичною особою - підприємцем Міщанин Анастасією Едуардівною (клієнт) і Адвокатським бюро «Марини Богуш «Алтана» (бюро) укладено договір про надання правової допомоги, за умовами якого: бюро зобов`язується надати правову допомогу щодо захисту прав та законних інтересів клієнта щодо будь-яких судових справ, в яких клієнт є позивачем, відповідачем, третьою особою, іншим учасником справи чи судового провадження в судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій будь-якої юрисдикції (пункт 1.1.1 в редакції додаткової угоди від 21.05.2021 №1); правова допомога включає: аналіз наданих матеріалів та формування правової позиції зі справи; підготовка процесуальних документів; збір необхідної інформації зі справи, надіслання адвокатських запитів; проведення переговорів за дорученням клієнта; ознайомлення з матеріалами справи; представництво прав та інтересів клієнта у суді; інші види правової допомоги (пункт 1.2); бюро, зокрема, зобов`язується надавати правову допомогу власними силами, а за необхідності - із залученням інших адвокатів, третіх осіб, підприємств чи організацій (підпункт 2.1.1 пункту 2.1).

Згідно з актом наданих послуг (правової допомоги) №8 від 12.02.2024 бюро надало, а клієнт прийняла такі види правової допомоги (послуги): ознайомлення та аналіз апеляційної скарги Адвокатського об`єднання "Гапоненко Роман і партнери" на додаткову ухвалу Господарського суду міста Києва від 12.06.2023 у справі №910/12936/22, пошук та вивчення судової практики та підготовка проектів процесуальних документів у такій справі, а саме відзиву на апеляційну скаргу; кількість витраченого часу - 2 год.; вартість - 5000,00 грн; представництво інтересів клієнта як відповідача у справі у судовому засіданні в Північному апеляційному господарському суді 08.02.2024; кількість витраченого часу - 1 год.; вартість - 2500,00 грн.

Крім того, в матеріалах справи містяться ордер серії АА №1286195 (виданий на ім`я Почерняк Ірини Сергіївни) та свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю серії ЗР №21/1126.

Крім того, до матеріалів справи долучено довідку Адвокатського бюро «Марини Богуш «Алтана» про те, що адвоката Почерняк Ірину Сергіївну на договірних засадах залучено до надання правової допомоги, зокрема, у справі №910/12936/22.

Відповідно до пункту 9 частини першої статті 1 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» представництво - вид адвокатської діяльності, що полягає в забезпеченні реалізації прав і обов`язків клієнта в цивільному, господарському, адміністративному та конституційному судочинстві, в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами, прав і обов`язків потерпілого під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, а також прав і обов`язків потерпілого, цивільного відповідача у кримінальному провадженні.

Інші види правової допомоги - види адвокатської діяльності з надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правового супроводу діяльності клієнта, складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру, спрямованих на забезпечення реалізації прав, свобод і законних інтересів клієнта, недопущення їх порушень, а також на сприяння їх відновленню в разі порушення (пункт 6 частини першої статті 1 вказаного Закону)

Відповідно до статті 19 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» видами адвокатської діяльності, зокрема, є:

- надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави;

- складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру;

- представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами.

Статтею 30 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» передбачено, що гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту.

Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги.

При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація та досвід адвоката, фінансовий стан клієнта й інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним і враховувати витрачений адвокатом час.

Закон України "Про судоустрій і статус суддів" встановлює, що правосуддя в Україні функціонує на засадах верховенства права відповідно до європейських стандартів та спрямоване на забезпечення права кожного на справедливий суд.

Відповідно до статті 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" суди застосовують як джерело права при розгляді справ положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та протоколів до неї, а також практику Європейського суду з прав людини та Європейської комісії з прав людини.

Крім того, у пункті 154 рішення Європейського суду з прав людини у справі Lavents v. Latvia (заява 58442/00) зазначено, що згідно зі статтею 41 Конвенції Суд відшкодовує лише ті витрати, які, як вважається, були фактично і обов`язково понесені та мають розумну суму.

Отже, відповідачем доведено понесення судових витрат на правничу допомогу.

За статтею 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Крім того, за змістом частини 4 статті 126 Господарського процесуального кодексу України розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини 4 цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами. Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами (частина 5, 6 статті 126 Господарського процесуального кодексу України).

У розумінні положень частини 5 статті 126 Господарського процесуального кодексу України зменшення суми судових витрат на професійну правничу допомогу, що підлягають розподілу, можливе виключно на підставі клопотання іншої сторони у разі, на її думку, недотримання вимог стосовно співмірності витрат із складністю відповідної роботи, її обсягом та часом, витраченим ним на виконання робіт. Суд, ураховуючи принципи диспозитивності та змагальності, не має права вирішувати питання про зменшення суми судових витрат на професійну правову допомогу, що підлягають розподілу, з власної ініціативи.

Відповідно до частини 5 статті 129 Господарського процесуального кодексу України під час вирішення питання про розподіл судових витрат суд враховує: 1) чи пов`язані ці витрати з розглядом справи; 2) чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору, з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, у тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес; 3) поведінку сторони під час розгляду справи, що призвела до затягування розгляду справи, зокрема, подання стороною явно необґрунтованих заяв і клопотань, безпідставне твердження або заперечення стороною певних обставин, які мають значення для справи, безпідставне завищення позивачем позовних вимог тощо; 4) дії сторони щодо досудового вирішення спору та щодо врегулювання спору мирним шляхом під час розгляду справи, стадію розгляду справи, на якій такі дії вчинялися.

Окрім того, при визначенні суми відшкодування суд має виходити із критерію реальності понесення адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрати на підставі статті 41 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Зокрема, згідно з практикою Європейського суду з прав людини заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (рішення у справі "East/West Alliance Limited" проти України").

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Лавентс проти Латвії" зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Відповідно до статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Відповідно до статті 244 ГПК України суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати. Заяву про ухвалення додаткового рішення може бути подано до закінчення строку на виконання рішення. Суд, що ухвалив рішення, ухвалює додаткове судове рішення в тому самому складі протягом десяти днів з дня надходження відповідної заяви. Додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення. Додаткове рішення або ухвала про відмову в прийнятті додаткового рішення можуть бути оскаржені.

Отже враховуючи, що судом апеляційної інстанції відмовлено у задоволенні апеляційної скарги Адвокатського об`єднання "Гапоненко Роман і партнери", колегія суддів, перевіривши подані Фізичною особою - підприємцем Міщанин Анастасією Едуардівною на підтвердження обсягу виконаних робіт на надання правової допомоги, дослідивши співмірність заявленої позивачем суми із складністю справи та виконаних адвокатами робіт (наданих послуг), вважає, що заява представника Фізичної особи - підприємця Міщанин Анастасії Едуардівни адвоката Почерняк Ірини Сергіївни про ухвалення додаткового рішення підлягає задоволенню частково, у сумі 5000,00 грн.

Відтак, суд вважає за можливе покласти на Адвокатське об`єднання "Гапоненко Роман і партнери" витрати понесені Фізичною особою - підприємцем Міщанин Анастасією Едуардівною на правничу допомогу адвоката у суді апеляційної інстанції в сумі 5000,00 грн.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 129, 244 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Заяву представника - задовольнити частково.

Стягнути з Адвокатського об`єднання "Гапоненко Роман і партнери" (03150, м. Київ, вул.. Предславинська, 30, оф. 15, 16, код ЄДРПОУ 42270428) на користь Фізичної особи - підприємця Міщанин Анастасії Едуардівни ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) 5000 (п`ять тисяч) грн 00 коп. витрат на професійну правничу допомогу, понесених Фізичною особою - підприємцем Міщанин Анастасією Едуардівною у Північному апеляційному господарському суді під час розгляду апеляційної скарги Адвокатського об`єднання "Гапоненко Роман і партнери" на додаткову ухвалу Господарського суду міста Києва від 12.06.2023 у справі №910/12936/22. Видати наказ.

Видачу наказу доручити Господарському суду міста Києва.

Додаткова постанова набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена у порядку, передбаченому статтями 286-291 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст складено: 01.04.2024 після виходу колегії суддів Тищенко А.І. та Михальської Ю.Б. з курсів по підвищення кваліфікації.

Головуючий суддя А.І. Тищенко

Судді І.М. Скрипка

Ю.Б. Михальська

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118067100
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/12936/22

Постанова від 11.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Постанова від 18.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Постанова від 08.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 16.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні