Ухвала
від 02.04.2024 по справі 905/340/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

02.04.2024 Справа № 905/340/24

Господарський суд Донецької області у складі судді Левшиної Я.О., розглянувши матеріали позовної заяви: Управління комунальної власності Слов`янської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області, м.Слов`янськ, Донецька область

до відповідача: фізичної особи підприємця Шевченко Наталії Миколаївни, м.Слов`янськ, Донецька область

про розірвання договору оренди, повернення нежитлового приміщення та стягнення заборгованості в сумі 286075,21грн, з яких: 216476,60грн заборгованість з орендної плати, 51594,14грн пеня, 13346,71грн інфляційні втрати, 4657,76грн 3% річних,

ВСТАНОВИВ:

Управління комунальної власності Слов`янської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області звернулось до Господарського суду Донецької області з позовом до фізичної особи підприємця Шевченко Наталії Миколаївни про стягнення заборгованості з орендної плати у розмірі 216476,60грн, пені в розмірі 51594,14грн, інфляційних втрат в розмірі 13346,71грн, 3% річних в розмірі 4657,76грн до бюджету Слов`янської міської територіальної громади Краматорського району Донецької області; розірвання договору оренди №15/10 нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень) комунальної власності територіальної громади м.Слов`янська від 23.12.2010 (із змінами та доповненнями), укладеного між Управлінням комунальної власності Слов`янської міської ради та фізичною особою підприємцем Шевченко Наталією Миколаївною; зобов`язання фізичної особи підприємця Шевченко Наталії Миколаївни повернути нежитлове приміщення в житловому будинку загальною площею 372,8кв.м, яке розташоване за адресою: м.Слов`янськ Донецької області, провулок Парковий, будинок 5 до комунальної власності Слов`янської міської територіальної громади.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне виконання відповідачем своїх зобов`язань за договором оренди №15/10 від 23 грудня 2010 року в частині своєчасної та повної оплати за оренду майна комунальної власності Слов`янської міської територіальної громади нежитлового приміщення, розташованого за адресою: м.Слов`янськ, провулок Парковий, буд. 5, у зв`язку з чим у відповідача виникла заборгованість в сумі 216476,60грн, що стало підставою для нарахування пені, інфляційних втрат та 3% річних, розірвання договору оренди та повернення орендованого майна.

З дотриманням приписів ст.6 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до Положення про автоматизовану систему документообігу суду, для розгляду справи №905/340/24 визначено суддю Левшину Я.О.

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 11.03.2024 позовну заяву Управління комунальної власності Слов`янської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області, м.Слов`янськ, Донецька область до фізичної особи підприємця Шевченко Наталії Миколаївни про розірвання договору оренди, повернення нежитлового приміщення та стягнення заборгованості в сумі 286075,21грн залишено без руху. Управлінню комунальної власності Слов`янської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області, м.Слов`янськ, Донецька область встановлено спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом надання суду відомостей, що підтверджують наявність Електронного кабінету в підсистемі ЄСІТС, про наявність/відсутність у позивача та відповідача електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами; документів, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів. Запропоновано Управлінню комунальної власності Слов`янської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області, м.Слов`янськ, Донецька область усунути встановлені при поданні позовної заяви недоліки протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

26.03.2024 на електронну пошту Господарського суду Донецької області від Начальника Управління комунальної власності Слов`янської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області, м.Слов`янськ, Донецька область Альони Ярової на виконання вимог ухвали суду від 11.03.2024 надійшов супровідний лист №03-08-157 від 25.02.2024 з додатком, підписаний кваліфікованим електронним підписом, а саме: позовна заява (нова редакція), відповідь про наявність зареєстрованого Електронного кабінету в ЄСІТС позивача та відповідь про відсутність зареєстрованого Електронного кабінету в ЄСІТС у відповідача, докази направлення копії позовної заяви з додатками відповідачу, який судом оцінюється як заява про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою Господарського суду Донецької області від 01.04.2024 заяву Управління комунальної власності Слов`янської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області, м.Слов`янськ, Донецька область про усунення недоліків позовної заяви повернуто без розгляду.

28.03.2024 через підсистему «Електронний суд» Начальника Управління комунальної власності Слов`янської міської військової адміністрації Краматорського району Донецької області, м.Слов`янськ, Донецька область Альони Ярової надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви з додатком, а саме: відповідь про наявність зареєстрованого Електронного кабінету в ЄСІТС позивача та відповідь про відсутність зареєстрованого Електронного кабінету в ЄСІТС у відповідача, докази направлення копії позовної заяви з додатками відповідачу.

Дослідивши надані документи, суд дійшов висновку, що позивачем усунуті у встановлений судом строк обставини, що зумовили залишення позовної заяви без руху, отже, позовна заява відповідає вимогам, встановленими ст.ст. 162-164, 172 Господарського процесуального кодексу України і додані до нього матеріали достатні для прийняття позовної заяви до розгляду.

Відповідно до ч.3 ст.174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Частиною 1 статті 12 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного провадження, позовного провадження (загального або спрощеного). Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Розглянувши матеріали даної справи, господарський суд, визнав їх достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі. Враховуючи предмет позову, характер спірних правовідносин та зміст позовних вимог, суд дійшов висновку здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Крім того, суд зазначає, що згідно з розпорядженням голови суду та керівника апарату суду №6-р від 25.05.2023 «Про організацію роботи Господарського суду Донецької області» у зв`язку з широкомасштабною збройною агресію проти України, відповідно до ст. 3 Конституції України, ст.12-2 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», ст. 24 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Указів Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», рішень Ради суддів України № 9 від 24 лютого 2022 року та №10 від 14 березня 2022 року, розпоряджень Харківської обласної військової адміністрації, прийнятих відповідно до ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», з метою створення умов для відправлення правосуддя рекомендовано учасникам судових засідань утриматись від відвідування приміщення суду, свої процесуальні права та обов`язки реалізовувати з використанням альтернативних способів подачі документів та участі в судових засіданнях.

З 18 жовтня 2023 року введено в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29.06.2023 № 3200-IX. Зокрема, приписами частини шостої статті 6 Господарського процесуального кодексу України (у редакції Закону, з урахуванням змін) унормовано, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Суд звертає увагу сторін, що в умовах дії воєнного стану, процесуальні документи будуть надсилатися на електронні адреси, які відомі суду, або сторони будуть повідомлені телефонограмами, також суд пропонує альтернативний спосіб отримання процесуальних документів та необхідної інформації у справах в системі "Електронний суд" https://cabinet.court.gov.ua.

Беручи до уваги запроваджений воєнний стан в України, а також Рекомендації Ради суддів, застосування ст.ст.80,165,166,178 Господарського процесуального кодексу України в межах цієї справи буде відбуватися з урахуванням цих обставин.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 12, 174, 176, 234, 247, 250-252 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

1.Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №905/340/24.

2.Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3.Підготовче засідання призначити на 02.05.2024 року об 11:30 год., яке відбудеться у приміщенні суду, зал судового засідання № 105.

4.Запропонувати відповідачу у строк не пізніше п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження подати до суду відзив на позовну заяву, оформлений відповідно до вимог статті 165 Господарського процесуального кодексу України, а також всі докази, що підтверджують заперечення проти позову; забезпечити направлення позивачу копії відзиву на позов та доданих до нього документів, докази на підтвердження такого направлення разом з відзивом надати суду. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву на позов у встановлений судом строк, справа згідно з ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України буде розглянута за наявними в ній матеріалами. Суд має право вирішити справу за наявними матеріалами також у разі, якщо відзив подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 Господарського процесуального кодексу України зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його і не навела поважних причин невиконання такого обов`язку.

5. Запропонувати позивачу у строк до п`яти днів з дня отримання відзиву надати суду відповідь на відзив (за наявності).

6. Запропонувати відповідачу у строк до п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив надати суду заперечення (за наявності).

7. Роз`яснити сторонам, що заяви по суті справи, заперечення та пояснення повинні відповідати вимогам частин третьої шостої статті 165 Господарського процесуального кодексу України. Копії вказаних заяв по суті справи та доданих до них документів надсилаються (надаються) іншим учасникам справи одночасно з надсиланням (наданням) їх до суду з урахуванням положень статті 42 Господарського процесуального кодексу України.

8. Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до ч. 6 статті 6 Господарського процесуального кодексу України юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку.

9. Повідомити учасників справи, що особа, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України «Про електронні довірчі послуги», або у паперовій формі.

10. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://dn.arbitr.gov.ua.

Суддя Я.О. Левшина

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118068285
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —905/340/24

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Яна Олександрівна

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Яна Олександрівна

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Яна Олександрівна

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Яна Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні