Ухвала
від 01.04.2024 по справі 902/906/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

щодо розгляду клопотання експерта

м. Київ

01.04.2024Справа № 902/906/23

За позовом Вінницької міської ради

до 1. Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України

2. Державного підприємства "Адміністрація річкових портів"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів - Приватний нотаріус Вінницького міського нотаріального округу Рудик Людмила Вікторівна

про скасування державної реєстрації

Господарський суд міста Київ у складі судді Коткова О.В., розглянувши без виклику представників сторін клопотання б/н від 04.03.2024 року про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи експерта Вінницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олега Казака

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 16.01.2024 року призначено у справі № 902/906/23 судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручено Київському науково-дослідному інституту судових експертиз та зупинено провадження у справі на час проведення судової будівельно-технічної експертизи.

01.03.2024 року матеріали справи № 902/906/23 були скеровані до експертної установи.

27.03.2024 року через відділ діловодства суду супровідним листом № 1133/755-0-24/21 від 04.03.2024 року надійшло клопотання б/н від 04.03.2024 року про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи експерта Вінницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олега Казака.

Статтею 230 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення. Про поновлення провадження у справі суд постановляє ухвалу. З дня поновлення провадження у справі перебіг процесуальних строків продовжується. Провадження у справі продовжується із стадії, на якій його було зупинено.

За таких обставин, у зв`язку з надходженням до суду клопотання б/н від 04.03.2024 року про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи експерта Вінницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олега Казака, суд дійшов висновку про необхідність поновлення провадження у справі з метою розгляду даного клопотання.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону України "Про судову експертизу" незалежно від виду судочинства судовий експерт має право: 1) ознайомлюватися з матеріалами справи, що стосуються предмета судової експертизи, і подавати клопотання про надання додаткових матеріалів; 2) вказувати у висновку експерта на виявлені в ході проведення судової експертизи факти, які мають значення для справи і з приводу яких йому не були поставлені питання; 3) з дозволу особи або органу, які призначили судову експертизу, бути присутнім під час проведення слідчих чи судових дій і заявляти клопотання, що стосуються предмета судової експертизи; 4) подавати скарги на дії особи, у провадженні якої перебуває справа, якщо ці дії порушують права судового експерта; 5) одержувати винагороду за проведення судової експертизи, якщо її виконання не є службовим завданням; 6) проводити на договірних засадах експертні дослідження з питань, що становлять інтерес для юридичних і фізичних осіб, з урахуванням обмежень, передбачених законом.

Згідно з п. 1.13 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України № 53/5 від 08.10.1998 року, судом прийнято до уваги, що у випадку невиконання клопотань експерта щодо надання додаткових матеріалів, несплати вартості експертизи протягом 45 календарних днів з дня направлення клопотання в порядку, передбаченому чинним законодавством, незабезпечення прибуття експерта, безперешкодного доступу до об`єкта дослідження, а також належних умов для його роботи (учинення перешкод з боку сторін, що беруть участь у справі, в обстеженні об`єкта) матеріали справи повертаються органу (особі), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), із зазначенням мотивованих причин неможливості її проведення.

Пунктом 11 постанови Пленуму Вищого господарського суду України №4 від 23.03.2012 року "Про деякі питання практики призначення судової експертизи" передбачено, що клопотання судового експерта про надання додаткових матеріалів розглядається господарським судом після поновлення провадження у справі; за необхідності для розгляду такого клопотання суд може витребувати матеріали справи з експертної установи, а також повідомити учасників судового процесу про час і місце проведення відповідного судового засідання. Після розгляду клопотання провадження у справі знову зупиняється, а матеріали справи, якщо вони витребувалися судом, надсилаються до експертної установи.

Відповідно до частини третьої статті 102 Господарського процесуального кодексу України при визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Відповідно до пункту 2.3 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року № 53/5, експерту заборонено самостійно збирати матеріали, які підлягають дослідженню, а також вибирати вихідні дані для проведення експертизи, якщо вони відображені в наданих йому матеріалах неоднозначно.

Положеннями статті 81 Господарського процесуального кодексу України встановлено: учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом (частина 1); у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази (частина 4).

Враховуючи, що законом не передбачено повноважень судового експерта щодо витребування та одержання додаткових матеріалів безпосередньо від учасників судового процесу, суд вважає клопотання б/н від 04.03.2024 року про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи експерта Вінницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олега Казака у даній справі обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Крім того, суд вважає за необхідне звернути увагу учасників справи на положення частини 9 статті 81 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до якої у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Оскільки призначена у даній справі експертиза ще не проведена експертною установою, з метою дотримання процесуальних строків, суд вважає за необхідне зупинити провадження у даній справі на час проведення судової експертизи.

Керуючись ст. 102, 228, 230, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Поновити провадження у справі № 902/906/23.

2. Клопотання б/н від 04.03.2024 року про надання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи експерта Вінницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олега Казака - задовольнити.

3. Зобов`язати Вінницьку міську раду, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України та Державне підприємство "Адміністрація річкових портів" для проведення судової експертизи надати:

- матеріали технічної інвентаризації (інвентаризаційну справу БТІ, технічний паспорта БТІ або інших виконавців) на об`єкт нерухомого майна, який зареєстрований як «пасажирський причал», загальною площею 81,7м2, розташований в місті Вінниці, площа Героїв Чорнобиля, б/н (оригінал або якісну завірену копію);

- матеріали технічної інвентаризації (інвентаризаційну справу БТІ, технічний паспорта БТІ або інших виконавців) на об`єкт нерухомого майна «лівобережна набережна річки Південний Буг» (можлива назва) в частині від Центрального мосту до Київського мосту міста Вінниці (оригінал або якісну завірену копію)

та/або

- матеріали проекту (проектна документація: пояснювальна записка, АБ частина) з будівництва об`єкта «лівобережна набережна річки Південний Буг» (можлива назва) в частині від Центрального мосту до Київського мосту міста Вінниці.

Витребувані документи надати до Господарського суду міста Києва в п`ятиденний строк від дня отримання даної ухвали.

4. Копію ухвали надіслати сторонам у справі та експерту Вінницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олегу Казаку.

5. Зупинити провадження у справі № 902/906/23.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Дата підписання: 01 квітня 2023 року.

Ухвала підлягає оскарженню в частині зупинення провадження у справі в порядку передбаченому ст. 254, 255 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.В. Котков

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118068599
СудочинствоГосподарське
Сутьнадання додаткових матеріалів, необхідних для проведення експертизи експерта Вінницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олега Казака

Судовий реєстр по справі —902/906/23

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 21.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 14.12.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 21.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 21.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

Ухвала від 19.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Котков О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні