Рішення
від 21.03.2024 по справі 926/5540/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2024 року м. ЧернівціСправа № 926/5540/23

За позовом Комунального підприємства «Чернівціводоканал», м. Чернівці

до Приватного багатопрофільного підприємства «Юрсервіс», м. Чернівці

про стягнення заборгованості 27505,63 грн

Суддя Гончарук О.В.

Секретар судового засідання Медвідчук І.В.

Представники сторін - не з`явились.

Обставини справи: Комунальне підприємство «Чернівціводоканал» звернулось до Господарського суду Чернівецької області з позовом до Приватного багатопрофільного підприємства «Юрсервіс» про стягнення заборгованості у розмірі 27505,63 грн.

В обґрунтування свого позову позивач посилається на те, що між Комунальним підприємством «Чернівціводоканал» та Приватним багатопрофільним підприємством «Юрсервіс» 20.10.2005 укладено Договір на подачу води з комунального водопроводу та приймання стічних вод до комунальної мережі № 1618.

Одночасно, позивачем подано клопотання (вх. № 5541) про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Протоколом автоматичного розподілу судової справи між суддями від 25.12.2023 позовну заяву передано судді Гончаруку О.В.

Ухвалою Господарського суду Чернівецької області від 01.01.2024 відкрито провадження у справі. Ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (без проведення судового засідання) за наявними у справі матеріалами.

Ухвалою суду від 11.01.2024 задоволено клопотання відповідача від 10.01.2024 (вх. № 122) про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, призначено справу до розгляду за правилами загального позовного провадження з повідомленням сторін. Підготовче засідання призначено на 20.02.2024.

12.02.2024 через систему «Електронний суд» від відповідача надійшов відзив на позовну заяву (вх. № 294), в якому останній зазначає, що доводи позивача викладені у позовній є необгрунтованими, а розрахунки заборгованості невірними.

20.02.2024 через систему «Електронний суд» від позивача надійшла відповідь на відзив (вх. № 408).

20.02.2024 через систему «Електронний суд» від відповідача надійшло клопотання (вх. № 556) про відкладення підготовчого засідання, обгрунтоване зайнятістю його представника в іншому судовому засіданні.

Ухвалою суду від 20.02.2024 задоволено заяву позивача (вх. № 567) від 20.02.2024 та призначено підготовче засідання на 05.03.2024.

Ухвалою суду від 05.03.2024 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 21.03.2024.

21.03.2024 через систему «Електронний суд» від відповідача надійшла заява про визнання позову (вх. № 748).

21.03.2024 через систему «Електронний суд» від позивача надійшла заява про розгляд справи без його участі (вх. № 754).

У судове засідання 21.03.2024 представники сторін не з`явились.

З огляду на клопотання позивача та визнання відповідачем позову, суд вважає за можливе провести дане судове засідання без участі сторін.

Враховуючи визнання відповідачем позову та відповідно до пункту 1 частини 2 статті 46 Господарського процесуального кодексу України, позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) - на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно з частиною 5 статті 78 Господарського процесуального кодексу України, у разі визнання відповідачем позову господарський суд приймає рішення про задоволення позову за умови, що дії відповідача не суперечать законодавству або не порушують прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб.

Відповідно до частин 3, 4 статті 185 Господарського процесуального кодексу України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення суду у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 191, 192 цього Кодексу.

Враховуючи визнання відповідачем заявлених позовних вимог, суд з урахуванням положень статті 185 Господарського процесуального кодексу України, ухвалює рішення за результатами підготовчого провадження.

Дії відповідача щодо визнання позову не суперечать законодавству та не порушують прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини справи, дослідивши та оцінивши в сукупності надані докази, проаналізувавши законодавство, що регулює спірні правовідносини між сторонами, суд встановив наступне.

20.10.2005 між комунальним підприємством «Чернівціводоканал» (надалі Виробник послуг) та Приватним багатопрофільним підприємством «Юрсервіс» (надалі Абонент) укладено Договір № 1618 на подачу води з комунального водопроводу та приймання стічних вод до комунальної мережі (далі Договор).

Відповідно до пункту 1 Договору, виробник послуг зобов`язується надавати абоненту послуги з водопостачання та водовідведення, а абонент зобов`язується здійснювати оплату за споживання і користування послугами на підставі цього договору та Правил користування системами комунального водопостачання та водовідведення в містах і селищах України; Правил приймання стічних вод підприємств у комунальну каналізацію м. Чернівців та Правил технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення.

Згідно пункту 8.2 Договору, абонент зобов`язується своєчасно оплачувати надані йому послуги за водопостачання та водовідведення на умовах передбачених цим Договором.

У пункті 12 Договору, сторони визначили, що Договір набуває чинності з моменту його підписання і діє до 20.10.2006. Договір вважається переукладений на новий термін на таких же умовах, якщо за один місяць до його припинення не заявить про закінчення терміну його дії. Доказів припинення, розірвання чи визнання недійсним вищевказаного договору суду не надано.

Відповідно до пункту 10.6 Договору усі питання не передбаченні цим Договором, регулюються Правилами. У разі неможливості розв`язання суперечок шляхом переговорів, вони розглядаються в господарському суді у відповідності до діючого законодавства.

Об`єм стоків визначається згідно з об`ємами використаної води м3 в місяць за адресою об`єкту, що знаходиться по АДРЕСА_1 .

11.06.2019 між Комунальним підприємством «Чернівціводоканал» та Приватним багатопрофільним підприємством «Юрсервіс» укладено додаткову угоду №1 до Договору № 1618, відповідно до якої загальна площа стоку дощових та снігових вод становить- 3251 м2.

Пунктом 4.3 Договором, передбачено що, додаткова кількість стічних вод, що утворюється внаслідок випадання атмосферних опадів, сніготанення і неорганізовано потрапляє в мережі водовідведення споживачів або через дощозбірники і колодязі на мережах водовідведення, які розташовані та території абонента, у мережі водовідведення виробника, споживач сплачує згідно вимог «Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України» затверджених наказом Міністерства питань житлово-комунального господарства №190 від 27.06.2008, «Правил приймання стічних вод до системи централізованого водовідведення м. Чернівців, затверджених рішенням виконавчого комітету Чернівецької міської ради 28.09.2018 №524/19 із змінами від 23.04.2019 №242/8 та пункту 3.4 даного Договору далі Правила приймання.

Згідно пункту 1.3 Правил приймання, стічна вода - вода, що утворилася в процесі господарсько-побутової і виробничої діяльності (крім шахтної, кар?єрної і дренажної води), відведена із забудованої території, на якій вона утворилася внаслідок атмосферних опадів, а також рідкі відходи, що скидаються з асенізаційного транспорту на зливальних станціях.

Відповідно до пункту 8.1 Правил приймання, кількість стічних вод споживачів, що підлягають оплаті, визначають за фактичними обсягами або згідно з Правилами користування. Додаткові обсяги стічних вод, що утворюються внаслідок випадання атмосферних опадів, сніготанення (далі - поверхневі стічні води) і неорганізовано потрапляють в мережі водовідведення споживачів або через дощозбірники і колодязі на мережах водовідведення, які розташовані на території споживачів, і в подальшому надходять до системи централізованого водовідведення, оплачуються на підставі оформлених договірних відносин між Комунальним підприємством «Чернівціводоканал» та споживачами, як при загально-сплавній, так і при роздільній системі водовідведення.

Споживач надає Комунальному підприємству «Чернівціводоканал» довідку (інформацію) про площу нежитлової забудови або забудов, що розташовані на території споживача (площа забудови - це площа горизонтального перерізу по зовнішньому обводу нежитлової (-х) будівлі (-ль) на рівні цоколя, включаючи частини, що виступають. Площа під будинком, розташованого на опорах, а також проїзди під будинком, включаються до площі забудови (визначається відповідно до техпаспорту, інвентарної справи).

Згідно довідки про площу нежитлової забудови або забудов, площа об`єкта споживача становить 3521,4 м2 за адресою Череповецька, 17.

При розрахунку додаткових обсягів стічних вод, що неорганізовано потрапляють у періоди дощів та сніготанення в мережі водовідведення споживачів, Комунальне підприємство «Чернівціводоканал» застосовує загальну площу стоку дощових та снігових вод (поверхневих стічних вод), яку вказано в довідці (інформації), що надана споживачем. Нарахування за додаткові обсяги поверхневих стічних вод, що утворюються внаслідок дощів та сніготанення, виконуються Комунальним підприємством «Чернівціводоканал» та надається до сплати споживачам щомісячно на підставі даних Гідрометеорологічного центру щодо кількості атмосферних опадів в попередньому місяці (пункт 8.2. Правил приймання).

Відповідно до пункту 4.10 «Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України»(далі Правила), середньорічний об?єм стічних вод, що утворюється внаслідок випадання атмосферних опадів, сніготанення та здійснення поливально-мийних робіт під час прибирання територій (далі - поверхневі стічні води), і неорганізовано потрапляє в мережі водовідведення споживачів або через дощозбірники і колодязі на мережах водовідведення, які розташовані на території споживачів, у мережі водовідведення виробника, як при загальносплавній, так і при роздільній системі водовідведення, визначається за формулою: ОР = ОД + ОС + ОПМ, де

ОР - середньорічний об?єм поверхневих стічних вод, м3/рік;

ОД - середньорічний об?єм дощових вод, м3/рік;

ОС - середньорічний об?єм снігових вод, м3/рік;

ОПМ - середньорічний об?єм поливально-мийних вод, м3/рік.

Згідно з пункту 4.11 Правил, середньорічний об?єм дощових вод ОД визначається за формулою ОД = 10 д кд д ,де

д - кількість опадів за теплий період року, мм, визначається за метеорологічними даними;

кд - загальний коефіцієнт стоку дощових вод, що враховує кількість дощових вод (шар або об?єм), що надходить у мережі водовідведення за певний період часу (доба, місяць, сезон, рік) від усієї суми атмосферних опадів, що випали за цей період;

д - загальна площа стоку дощових вод, га.

Загальний коефіцієнт стоку дощових вод для площ стоку з різним видом поверхні визначається на підставі даних, наведених у додатку №3 до Правил. Для визначення середньорічного об`єму дощових вод, ОД , з території населеного пункту, що має різні види поверхонь, загальний коефіцієнт стоку, (кд- загальний коефіцієнт стоку дощових вод), що враховує кількість дощових вод, для загальної площі стоку, (д- загальна площа стоку дощових вод), розраховується як середньозважена величина з окремих значень коефіцієнта стоку, наведеного у додатку № 3 до Правил, для площ стоку з різним видом поверхні.

Згідно з пунктом 4.12 Правил, середньорічний об`єм снігових вод, Ос, визначається за формулою Ос = 10 hc kc Fc, де

hc - кількість опадів за холодний період року (загальна початок сніготанення), мм, визначається за метеорологічними даними;

kc - загальний коефіцієнт стоку снігових вод (з урахуванням прибирання снігу і втрат води за рахунок часткового поглинання водопроникними поверхнями в період відлиги дорівнює 0,6);

Fc - загальна площа стоку снігових вод з території підприємства (установи, організації), га.

Отже враховуючи викладене та відповідно до метеорологічних даних, за період з липня 2019 по жовтень 2023 Приватному багатопрофільному підприємству «Юрсервіс», нараховано:

водовідведення об`єму стічних вод, що утворюється внаслідок випадання атмосферних опадів 25033,57 грн;

водовідведення об`єму стічних вод, за показником лічильника водопостачання - 19204,03 грн.

Загальна сума нарахування за послуги водовідведення - 44237,60 грн.

Загальна сума оплати за послуги водовідведення об`єму стічних вод - 16731,97 грн.

Враховуючи заяву про зменшення розміру позовних вимог заборгованість за період з липня 2019 по жовтень 2023 станом на 14.02.2023 становить 27505,63 грн.

Відповідно до пункту 6, пункту 8.2 Договору абонент зобов`язаний оплачувати надані йому послуги аз цим Договором не пізніше 10-го числа наступного за розрахунковим місяцем. Згідно умов Договору у разі наявності в абонента заборгованості більш ніж як за 1 місяць здійснена абонентом оплата рахується як погашення заборгованості за минулий період, незалежно від дати, періоду оплати, зазначеного в платіжному дорученні або касовому чеку.

Відповідач в порушення вище вказаних вимог Договору та норм права, зобов`язання свої не виконав в повному обсязі, в зв`язку з чим залишок заборгованості станом на 15.12.2023 за даним Договором становить- 27505,63 грн.

Правовідносини, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг з водопостачання та водовідведення між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, регулюються Законом України "Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення", Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених Наказом Державного комітету України по житлово-комунальному господарству від 27.06.2008 № 190

Правила є обов`язковими для всіх юридичних осіб незалежно від форм власності і підпорядкування та фізичних осіб-підприємців, що мають у власності, господарському віданні або оперативному управлінні об`єкти, системи водопостачання та водовідведення, які безпосередньо приєднані до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення і з якими виробником укладено договір на отримання питної води, скидання стічних вод (пункт 1 Правил).

В силу норм статті 19 Закону України "Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення" відносини сторін в сфері питного водопостачання ґрунтуються на укладеному сторонами договорі.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, суд виходить також з наступного.

Частиною 1 статті 903 Цивільного кодексу України встановлено, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

В силу статей 525, 526 Цивільного кодексу України та статті 193 Господарського кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до закону, інших правових актів, умов договору та вимог зазначених Кодексів, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

З положень статті 509 Цивільного кодексу України, статті 173 Господарського кодексу України вбачається, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управлена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до статті 11 Цивільного кодексу України та статті 174 Господарського кодексу України, господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Нормами статті 627 Цивільного кодексу України встановлено свободу договору, тобто відповідно до статті 6 цього Кодексу, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно зі статті 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події. Якщо строк (термін) виконання боржником обов`язку не встановлений або визначений моментом пред`явлення вимоги, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов`язок у семиденний строк від дня пред`явлення вимоги, якщо обов`язок негайного виконання не випливає із договору або актів цивільного законодавства.

Невиконання зобов`язання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання), стаття 610 Цивільного кодексу України визначає як порушення зобов`язання.

Відповідно до статті 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як зазначалось вище, відповідач неналежним чином виконав свій обов`язок щодо оплати за отримані послуги, у зв`язку з чим за ним, за період з липня 2019 по жовтень 2023 , рахується заборгованість у розмірі 27505,63 грн.

Отже, суд дійшов висновку, що відповідач користувався послугами, але не оплачував їх, тому суд вирішив позов- задовольнити.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до статей 76, 77 Господарського процесуального кодексу України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Тож, враховуючи те, що визнання відповідачем позову відповідає вимогам статті 191 Господарського процесуального кодексу України та такі дії останнього не суперечать законодавству та не порушують прав і охоронюваних законом інтересів інших осіб, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог.

Відповідно до частини першої статті 130 Господарського процесуального кодексу України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Враховуючи що відповідачем до початку розгляду справи по суті визнано позов, приймаючи до уваги приписи статті 130 Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за необхідне повернути Комунальному підприємству з Державного бюджету України судовий збір у розмірі 1342 грн (50%).

При цьому, відповідно до положень статті 129 Господарського процесуального кодексу України, решта судового збору в сумі 1342 грн покладається на відповідача.

Керуючись статтями 2, 4, 5, 125, 129, 185, 232, 233, 236, 237, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В :

1. Позов Комунального підприємства «Чернівціводоканал» до Приватного багатопрофільного підприємства «Юрсервіс» про стягнення заборгованості- 27505,63 грн задовольнити.

2. Стягнути з Приватного багатопрофільного підприємства «Юрсервіс» (58009, Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Череповецька, 17, код 30259555) на користь Комунального підприємства «Чернівціводоканал» (58023, Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Комунальників, 5, код 03361780) 27505,63 грн заборгованості та 1342 грн судового збору.

3. Повернути з Державного бюджету України на користь Комунального підприємства «Чернівціводоканал» (58023, Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Комунальників, 5, код 03361780) 1342 грн судового збору.

4. Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів до Західного апеляційного господарського суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/.

Повне судове рішення складено 01.04.2024.

Суддя О.В. Гончарук

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118070367
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань інші договори

Судовий реєстр по справі —926/5540/23

Ухвала від 02.05.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 26.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Судовий наказ від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Рішення від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 05.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 11.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 01.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні