Ухвала
від 01.04.2024 по справі 536/650/24
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Провадження № 2-о/537/62/2024

Справа № 536/650/24

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01.04.2024 Крюківський районний суд м. Кременчука Полтавської області в складі:

головуючого судді Маханькова О.В.,

за участі секретаря судового засідання Поколоти О.В.,

представника заявника - адвоката Кінах Я.В.,

представника заінтересованої особи ОСОБА_1 ,

присяжних Вертаєва Д.В., Вібли Т.І.,

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області заяву ОСОБА_2 , заінтересована особа орган опіки та піклування Виконавчого комітету Кам`янопотоківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області,

про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

встановив:

Заявник ОСОБА_2 звернувся до суду із заявою, відповідно до якої прохає суд ухвалити рішення, яким призначити судову психіатричну експертизу відносно ОСОБА_3 , визнати недієздатною ОСОБА_3 , встановити опіку над ОСОБА_3 та призначити їй опікуна ОСОБА_2 ; витрати віднести на рахунок держави.

Разом із заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна заявник подав клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи щодо наявності/відсутності психіатричних захворювань у ОСОБА_3 .

Ухвалою Крюківського районного суду м. Кременчука Полтавської області від 19.03.2024 відкрито провадження у цивільній справі окремого провадження та призначено судового засідання.

В судове засідання заявник ОСОБА_2 не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, пояснень про причини неявки в судове засідання не надав.

Представник заявника - адвокат Кінах Я.В. в судовому засіданні заяву підтримала, заперечень не надавала.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування Виконавчого комітету Кам`янопотоківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області Кай І.В. в судове засідання повідомила, що до органу опіки та піклування звернувся заявник з питанням складення висновку щодо призначення його опікуном стосовно ОСОБА_3 , надав всі необхідні документи, на підставі чого було прийнятно рішення яким затверджено висновок.

Суд, проаналізувавши та вивчивши матеріали справи дійшов наступних висновків.

Частинами 1, 2, 3, 7 ст. 102 ЦПК України передбачено, що висновок експерта - це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством. Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи. У висновку експерта має бути зазначено, що він попереджений (обізнаний) про відповідальність за завідомо неправдивий висновок, а у випадку призначення експертизи судом-також про відповідальність за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків. Якщо експерт під час підготовки висновку встановить обставини, що мають значення для справи, з приводу яких йому не були поставлені питання, він має право включити до висновку свої міркування про ці обставини.

Згідно ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно вимог частини 1, 3, 4, 5 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, та сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань. При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Відповідно до частини 1, 3, 5 ст. 104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи. Ухвала про призначення експертизи направляється особам, яким доручено проведення експертизи, та учасникам справи. Об`єкти та матеріали, що підлягають дослідженню,направляються особі, якій доручено проведення експертизи (провідному експерту або експертній установі). В ухвалі про призначення експертизи суд попереджає експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Розглянувши матеріали цивільної справи, суд приходить до висновку, що для вирішення справи і з`ясування всіх обставин необхідне застосування спеціальних знань, а тому слід призначити судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_3 .

Статтею 7 Закону України «Про судову експертизу» встановлено, що виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням криміналістичних, судово-медичних і судово-психіатричних експертиз.

За таких обставин, проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Полтавської філії судових експертиз Державної установи «Інституту судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» яка є державною спеціалізованою установою.

Згідно ч. 1 ст. 84 ЦПК України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Оскільки для проведення судово-психіатричної експертизи експертам необхідна медична картка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд вважає за можливе витребувати її з Комунального підприємства «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради» Відокремлений підрозділ «Обласна консультативна психоневрологічна поліклініка зі стаціонаром № 2» (39621, Полтавська обл., м. Кременчук, вул. Павла Чубинського, буд. 12, код ЄДРПОУ 01999075).

Оскільки для проведення судово-психіатричної експертизи експертам необхідна медична картка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , суд вважає за можливе витребувати її з Комунального підприємства «Кам`янопотоківського центру первинної медико-санітарної допомоги» (39763, Полтавська обл., с. Кам`яні Потоки, вул. Центральна, буд. 369, код ЄДРПОУ 38313933).

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги», справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

Згідно ч. 5 ст. 293 ЦПК України у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Враховуючи викладене, приймає до уваги, що однією з заявлених вимог є визнання громадянина недієздатним, а також те, що самостійно вказана особа не в змозі звернутись до відповідного фахівця для надання їй правової допомоги та є учасником судового розгляду, суд вважає необхідним призначити цій особі адвоката через Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у разі призначення судом експертизи.

Зважаючи на те, що проведення експертизи у справі може зайняти тривалий час, суд вважає за необхідне провадження у справі зупинити на час проведення експертизи, про що не заперечували учасники процесу.

Керуючись статями 84, 103, 104, 252, 293, 298, 300 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

постановив:

Клопотання заявника ОСОБА_2 про призначення судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначити у цивільній справі № 536/650/24 за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа орган опіки та піклування Виконавчого комітету Кам`янопотоківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна щодо ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , судово-психіатричну експертизу.

На вирішення експертів поставити наступні питання:

1)Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне захворювання?

2)Чи є захворювання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним та стійким?

3)Чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Полтавської філії судових експертиз Державної установи «Інституту судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (36013, Полтавська область, місто Полтава, вулиця Медична, будинок 1).

У разі виявлення при проведенні експертизи даних, що мають значення для справи, але щодо яких питань поставлено не було, судово-медичний експерт вправі повідомити про них особу, яка призначила експертизу, або вказати на них у своїх підсумках.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність, передбачену статями 384, 385 КК України, за відмову від проведення експертизи та за дачу завідомо неправдивого висновку.

Витребувати з Комунального підприємства «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради» Відокремлений підрозділ «Обласна консультативна психоневрологічна поліклініка зі стаціонаром № 2» (39621, Полтавська обл., м. Кременчук, вул. Павла Чубинського, буд. 12, код ЄДРПОУ 01999075) медичну картку амбулаторного хворого: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 .

Витребувати з Комунального підприємства «Камянопотоківського центру первинної медико-санітарної допомоги» (39763, Полтавська обл., с. Камяні Потоки, вул. Центральна, буд. 369, код ЄДРПОУ 38313933) медичну картку амбулаторного хворого: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 .

Залучити адвоката для здійснення представництва інтересів ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , по цивільній справі за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа орган опіки та піклування Виконавчого комітету Кам`янопотоківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Доручити Кременчуцькому місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Кременчук, вул. Небесної Сотні, буд. 54, email: ІНФОРМАЦІЯ_2 ) призначити адвоката для ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відносно якого розглядається питання про визнання недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, для здійснення захисту за призначенням.

Копію ухвали направити сторонам для відома, Кременчуцькому місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Комунального підприємства «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради» Відокремлений підрозділ «Обласна консультативна психоневрологічна поліклініка зі стаціонаром № 2», Комунальному підприємству «Кам`янопотоківського центру первинної медико-санітарної допомоги», Полтавської філії судових експертиз Державної установи «Інституту судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» для виконання.

Провадження у цивільній справі зупинити на час проведення експертизи.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів з дня її оголошення.

Суддя Маханьков О.В.

Присяжні Вертаєв Д.В.

Вібла Т.І.

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118071885
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —536/650/24

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

МАХАНЬКОВ О. В.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

МАХАНЬКОВ О. В.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Крюківський районний суд м.Кременчука

МАХАНЬКОВ О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні