Рішення
від 21.03.2024 по справі 479/678/23
КРИВООЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

479/678/23

2-о/479/1/24

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

21 березня 2024 року смт.Криве Озеро

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючого - судді Репушевської О.В.,

присяжних: Біденко Р.М., Бучило В.І.,

за участі:секретаря судовогозасідання Шумської Т.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт.Криве Озеро, в порядку окремого провадження, цивільну справу №479/678/23 за заявою ОСОБА_1 ,заінтересована особа:орган опікита піклуванняКривоозерської селищноїради Миколаївськоїобласті про визнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки,

учасники справи:

заявник ОСОБА_1 ,

заінтересована особа орган опіки та піклування Кривоозерської селищної ради

Миколаївської області,

в с т а н о в и в :

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою, в якій просить визнати його бабусю недієздатною у зв`язку з тим, що вона потребує постійної сторонньої допомоги, не може розуміти значення своїх дій, керувати ними і потребує опіки, та просив призначити його опікуном над ОСОБА_2 ..

В судове засідання сторони не з`явилися.

Заявник за письмовою заявою просив розглядати справу за його відсутності, вимоги заяви підтримав, просив їх задовольнити.

Представник заінтересованої особи - орган опікита піклуванняКривоозерської селищноїради Миколаївськоїобласті надав суду письмову заяву, відповідно до якої просив справу слухати за його відсутності вказавши, що не заперечує проти задоволення вимог заяви ОСОБА_1 ..

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є бабою заявника ОСОБА_1 , що підтверджується даними свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Мазурівською сільською радою Кривоозерського району 22 березня 1994 року, свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , виданого Кривоозерським Рай Бюро ЗАГС, виданого 04 лютого 1970 року (а.с.31-32).

За даними акту встановлення факту здійснення догляду від 30 травня 2023 року вбачається, що ОСОБА_1 дійсно проживає разом з ОСОБА_2 та здійснює за нею догляд, так як остання не здатна до самообслуговування, потребує постійного стороннього догляду (а.с.10).

Висновком судово-психіатричного експерта №728 Одеської філії судових експертиз державної установи "Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України" Семенкової І.І. підтверджується, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на хронічний, стійкий психічний розлад у вигляді "Деменції при хворобі Паркінсона" (що відповідає діагностичним критеріям рубрики "F02.3" за Міжнародною класифікацією хвороб 10-го перегляду), за своїм психічним станом не здатна усвідомлювати значення свої дій та керувати ними (а.с.27).

Відповідно до положень ч.1 ст.39 ЦК України регламентовано, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Положеннями ч.1 ст.60 ЦК України передбачено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки і піклування.

За положеннями ч.4 ст.63 ЦК України передбачено, що опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічними, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Згідно до положень ч.3 ст.296 ЦПК України, заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Відповідно до положень ч.1 ст.300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає її опікуна.

За положеннями ч.6ст.300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Враховуючи вищезазначене, оскільки ОСОБА_2 внаслідок особливостей захворювання не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, захищати свої права та інтереси, в зв`язку з чим потребує постійного стороннього догляду та встановленню опіки, суд вважає за необхідне визнати її недієздатною та призначити ОСОБА_1 її опікуном.

Відповідно положень ч.2 ст.299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться за рахунок держави.

На підставі ст.ст.39, 41, 60, 61, 63 ЦК України, керуючись ст.ст.2,10,78-80,89,263,299-300,352 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в :

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересована особа:орган опікита піклуванняКривоозерської селищноїради Миколаївськоїобласті провизнання фізичноїособи недієздатноюта встановленняопіки - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительку АДРЕСА_1 недієздатною.

Встановити опіку над недієздатною фізичною особою - ОСОБА_2 .

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , опікуном над недієздатною фізичною особою - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити строк дії даного рішення два роки з моменту набрання ним законної сили.

Судові витрати в розмірі 5 186 грн. 88 грн. віднести за рахунок держави.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

На рішення протягом тридцяти днів з дня його проголошення може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду.

Суддя : ( підпис)

Присяжні:

Згідно з оригіналом:

Суддя Кривоозерського

районного суду О.В. Репушевська

Рішення набрало законної сили


Оригінал рішення знаходиться в цивільній справі №479/678/23.

Керівник апарату суду Л.В. Ковальчук

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118095552
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та встановлення опіки, учасники справи: заявник ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Кривоозерської селищної ради Миколаївської області

Судовий реєстр по справі —479/678/23

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 08.06.2023

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні