Рішення
від 02.04.2024 по справі 479/721/23
КРИВООЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

479/721/23

2/479/36/24

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

01 квітня 2024 року смтКриве Озеро

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючої судді Репушевської О.В.,

за участі секретаря судового засідання Шумської Т.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт.Криве Озеро, в порядку загального позовногопровадження, цивільну справу №479/721/23 за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Корнацьких" про розірвання договору оренди землі,

учасники судового провадження:

представник позивача адвокат Кравченко О.С., за ордером серія ВЕ №1089673

від 01 червня 2023 року,

представник відповідача адвокат Іванченко О.О., за ордером серія АІ №1097682

від 18 березня 2021 року,

в с т а н о в и в :

Позивач в особі представника звернувся до суду з позовом до ТОВ "АгрофірмаКорнацьких" про розірвання договору оренди земельної ділянки. Позов обґрунтував тим, що йомуна праві приватної власності належить земельна ділянка площею 5,15 га, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Багачівського старостинського округу Кривоозерської селищної ради Первомайського району Миколаївської області, яка перебуває у оренді ТОВ "Агрофірма Корнацьких" на підставі договору оренди землі №194/К, укладеного 01 січня 2005 року між ОСОБА_1 та ТОВ "Агрофірма Корнацьких". Посилаючись на те, що відповідач порушує умови договору та не платить орендної плати просить задовольнити позовні вимоги.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав, просив їх задовольнити.

В судовому засіданні представник відповідача просив відмовити у задоволенні позову, з підстав вказаних у відзиві.

Вислухавши представників сторін, дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані у справі докази в їх сукупності, суд встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

Згідно положень ст.15ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, та право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до положень ст.16ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно з положеннями ст.2 Закону України "Про оренду землі"відносини, пов`язані з орендою землі, регулюютьсяЗемельним кодексом України,Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Згідно положень п.1 ч.1 ст.611ЦК України передбачено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом, або розірвання договору.

Положеннями ст.13 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до положень ст.15 Закону України "Про оренду землі" істотною умовою договору є також орендна плата.

За положеннямист.21 Закону України "Про оренду землі" орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Згідно положень ст.22 Закону України "Про оренду землі"орендна плата справляється у грошовій, натуральній та відробітковій ( надання послуг орендодавцю) формах. Орендна плата за земельні частки (паї) встановлюється, як правило, у грошовій формі. За добровільним рішенням власника земельної частки (паю) орендна плата за земельні частки (паї) може встановлюватися у натуральній формі.

Відповідно до положень ст.24 Закону України "Про оренду землі" встановлено, що орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Згідно положень ст.ст.13, 15, 21 Закону України "Про оренду землі"основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі.

Положеннями ст.32 Закону України "Про оренду землі" визначено, що на вимогу однієї зі сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями24і25цьогоЗаконута умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначенихЗК Українита іншими законами України.

Згідно положень ст.141 Земельного Кодексу України, серед підстав припинення права користування земельною ділянкою, зокрема в пункті "д" частини першої цієї статті, передбачено систематичну несплату земельного податку або орендної плати.

Положеннями ч.1 ст.43Закону України "Про оренду землі" передбачено обов`язок орендаря повернути орендодавцю земельну ділянку у разі припинення договору оренди землі.

У правовій позиції, висловленій у справі №6-1449цс17 від 11 жовтня 2017 року, Верховний Суд України зазначив, що системний аналіз зазначених положень законодавства з врахуванням врегулювання відносин, пов`язаних з орендою землі, зокрема, положеннямиЦК України, слід дійти висновку, що при вирішенні питання щодо розірвання договору оренди з підстави, передбаченої пунктом "д"статті 141 Земельного Кодексу України, застосуванню також підлягають положення частини другоїстатті 651 ЦК України, згідно якої необхідна наявність істотного порушення стороною договору.

Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Аналіз зазначених норм дає підстави для висновку, що вказані положення закону, які регулюють спірні відносини, вимагають саме систематичної (два та більше випадків) несплати орендної плати, передбаченої договором, як підстави для розірвання договору оренди земельної ділянки, що також є істотним порушенням умов договору, оскільки позбавляє орендодавця можливості отримати орендну плату за користування орендарем земельною ділянкою.

Відтак, систематична несплата орендної плати за користування земельною ділянкою, тобто систематичне порушення договору оренди земельної ділянки може бути підставою для розірвання такого договору. Разове порушення умов договору оренди не вважається систематичним і не може бути підставою для його розірвання.

Розглядаючи можливість дострокового розірвання договору оренди, слід виходити із приписів та умов самого договору.

Відповідно до положень ст.626ЦК України, договором є домовленість сторін, що виражає узгоджену волю сторін, яка спрямована на досягнення конкретної мети, тобто договір це юридичний факт, на підставі якого виникають цивільні права та обов`язки.

За положеннями ст.ст.629,526,530ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами і зобов`язання має виконуватися належним чином у встановлений строк відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За загальним правилом, установленим ч.1ст.651ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено законом або договором.

Неналежне виконання умов договорів, а саме часткове невиконання обов`язку зі сплати орендної плати з урахування її індексації також є порушенням умов договорів оренди, яке дає право орендодавцям вимагати розірвання таких договорів, незважаючи на те, чи виплачена у подальшому заборгованість(Постанова Верховного Суду від 04 грудня 2019 року, справа №318/433/18).

Судом встановлено, що ОСОБА_2 є власником земельної ділянки площею 5.1508 га, кадастровий номер: 4823980400:02:000:0119, що розташована в межах території Багачівської сільської ради Первомайського(Кривоозерського) району Миколаївської області, що підтверджено даними Державного акту на право власності на земельну ділянку серія МК №088085, виданого Кривоозерською райдержадміністрацією 30 вересня 2003 року(а.с.9), даними Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку №НВ-4808433672020, виданого 14 січня 2020 року(а.с.10).

01 січня 2005 року між ОСОБА_1 та ТОВ "Агрофірма Корнацьких" укладено договір оренди землі №194/К відносно земельної ділянки загальною площею 5,15 га, розташованої в межах території Багачівської сільської ради Кривоозерського району Миколаївської області, на строк 50 років, що належать ОСОБА_1 на підставіДержавного актуна правовласності наземельну ділянкусерія МК№088085,зареєстрований уКривоозерському районномувідділі МРФ,про щоу Державномуреєстрі земельвчинено записвід 28серпня 2006року за№040601700246(а.с.23-26).

Пунктом 9 Договору визначено, що орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі шляхом видачі орендодавцю(або його уповноваженому представнику) готівкою відповідної грошової суми із каси Орендаря, або перерахуванням її на банківський рахунок орендодавця. Щорічний розмір орендної плати складає фіксовану грошову суму у розмірі 975,15 грн..

Згідно з пунктами 11 та 12 Договору, орендна плата вноситься у такі строки: щорічно до 20 грудня того року, за який здійснюється розрахунок по орендній платі; передача продукції та надання послуг в рахунок орендної плати оформлюється відповідними актами, накладними або підписаними сторонами відомостями на отримання відповідно продукції та (або) послуг.

Згідно з п.38 Договору дія договору припиняється, зокрема, шляхом його розірвання, за рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов`язків передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Додатком № 1 до договору встановлено, зокрема, що щорічно грошова форма орендної плати: складає 975,15 грн., термін виплати - до 26 грудня року, за який здійснюється розрахунок по орендній платі(а.с.24).

Таким чином, для вирішення спору у наданій справі необхідно встановити наявність або відсутність систематичного(неодноразового) порушення зобов`язань орендаря щодо виплати орендної плати та істотність цього порушення в аспекті такого обмеження права орендодавця на одержання благ, визначених договором, яке призводить до втрати інтересу з його сторони на підтримання договірних правовідносин.

Згідно відомостей з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків станом на 31 січня 2024 року, ТОВ "Агрофірма Корнацьких" нарахована орендна плата ОСОБА_1 : - за 2019 рік у розмірі 6698,16 грн., з якої виплачена - 6698,16 грн.; - за 2020 рік у розмірі 5544,12 грн., з якої виплачено 0 грн.; - за 2021 рік у розмірі 5544,12 грн., виплачена - 0 грн.; - за 2022 рік у розмірі 5544,12 грн.; виплачена 0 грн..

Доказів сплати орендної плати за 2020-2022 роки відповідач суду не надав. Орендар не погоджував з орендодавцем перенесення терміну виплати орендної плати. Відповідач не надав жодного доказу на підтвердження факту спроби сплатити орендну плату та факту ухилення позивача від отримання такої плати. Сплата орендної плати є обов`язком відповідача відповідно до умов договору.

Доводи ТОВ "Агрофірма Корнацьких" щодо нарахування орендної плати за 2020-2022 року та готовність їх сплати позивачу у будь-який час, не заслуговують на увагу, оскільки такі доводи не підтверджується належними і допустимими доказами.

За такого, суд вважає, що відповідач не надав суду доказів того, що ТОВ "Агрофірма Корнацьких" здійснювало дії щодо належного виконання договору оренди землі щодо сплати орендної плати, що є його процесуальним обов`язком, згідно положень ст.ст.12,81 ЦПК України, але позивач відмовився приймати належне його виконання.

Судом встановлено систематичне порушення ТОВ "Агрофірма Корнацьких" несплати орендної плати, що є істотним порушенням умов договору, оскільки позбавляє сторону договору можливості отримати гарантовані договором кошти за те, що його земельну ділянку використовує інша особа.

Таким чином, суд вважає, що наявні передбачені законом підстави для розірвання договору оренди землі №194/К, укладеного 01 січня 2005 року між ОСОБА_1 та ТОВ "Агрофірма Корнацьких".

Враховуючи наведене, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Крім того, на підставі ст.141ЦПК України з відповідача на користь позивача слід стягнути понесені і документально підтверджені судові витрати по сплаті судового збору.

Керуючись ст.ст.12,16, 81, 265,268,354 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Корнацьких" про розірвання договору оренди землі, - задовольнити.

Розірвати Договір оренди землі №194/К, укладений 01 січня 2005 року між ОСОБА_1 в особі представника ОСОБА_3 та ТОВ "Агрофірма Корнацьких", відносно земельної ділянки загальною площею 5,15 га, розташованої на території Багачівського старостинського округу Кривоозерської селищної ради Первомайського району Миколаївської області, що належать ОСОБА_1 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії МК №088085, який зареєстрований у Кривоозерському районному відділі МРФ, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 28 серпня 2006 року за №040601700246.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Агрофірма Корнацьких" на користь ОСОБА_1 1073,60 грн. сплаченого судового збору.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст судового рішення складено - 02 квітня 2024 року.

Суддя :

СудКривоозерський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118095553
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —479/721/23

Постанова від 05.06.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Локтіонова О. В.

Постанова від 05.06.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Локтіонова О. В.

Постанова від 05.06.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Локтіонова О. В.

Постанова від 05.06.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Локтіонова О. В.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Локтіонова О. В.

Ухвала від 25.04.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Локтіонова О. В.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Локтіонова О. В.

Ухвала від 16.04.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Локтіонова О. В.

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні