Ухвала
від 02.04.2024 по справі 183/2021/19
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/2021/19 провадження № 1-в/632/47/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 квітня 2024 року м. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі: головуючого - судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у залі суду у відкритому судовому засіданні подання Державної установи «Первомайська виправна колонія (№ 117)» про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання засудженого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Новомосковськ Дніпропетровської області, до засудження проживав за адресою: АДРЕСА_1 , -

В С Т А Н О В И В:

Від Державної установи «Первомайська виправна колонія (№ 117)» надійшло подання про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання засудженого ОСОБА_4 .

Представник адміністрації ДУ «Первомайська ВК (№ 117)» надав суду заяву про проведення судового розгляду без його участі, у зв`язку з продовженням строку дії воєнного стану в Україні на підставі Указу Президента України 8189 "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" до 14 травня 2024 року, на задоволенні подання наполягає.

Засуджений ОСОБА_4 надіслав до суду заяву про розгляд справи в його відсутність, просив подання задовольнити.

Прокурор у судовому засіданні проти задоволення подання не заперечував.

Згідно із ч. 5 ст. 539 КПК України, неприбуття в судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час розгляду клопотання (подання), не перешкоджає проведенню судового розгляду, крім випадків, коли їх участь визнана судом обов`язковою або особа повідомила про поважні причини неприбуття.

Дослідивши матеріали особової справи, суд дійшов такого висновку.

ОСОБА_4 востаннє засуджений 15 лютого 2021 року Новомосковським міськрайонним судом Дніпропетровської області за ч. 2 ст. 185, ч. 2 ст. 190 КК України до 02 років позбавлення волі. Згідно з ч. 1 ст. 71 КК України за сукупністю вироків до призначеного покарання за новим вироком частково приєднано невідбуте покарання за вироком Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 25 липня 2019 року (за яким ОСОБА_4 засуджено за ч. 1 ст. 185 КК України до 01 року позбавлення волі із застосуванням ст. 75 КК України) і остаточно до відбуття 03 роки позбавлення волі.

На даний час засуджений відбуває покарання у ДУ «Первомайська виправна колонія (№ 117)».

Початок строку покарання 29 червня 2021 року.

Кінець строку покарання 29 червня 2024 року.

Станом на 29 грудня 2022 року засуджений відбув 1/2 частини призначеного строку покарання.

Невідбута частина покарання станом на 02 квітня 2024 року складає 02 місяці 27 днів.

Відповідно до вимог ст. 81 КК України умовно-дострокове звільнення від відбування покарання може бути застосоване, зокрема, після фактичного відбуття засудженим не менше половини строку покарання, призначеного судом за кримінальний проступок або нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень або кримінальних правопорушень, пов`язаних з корупцією, порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, а також за необережний тяжкий злочин.

Суд звертає увагу, що за основу визначення мінімально необхідної частини строку, після відбуття якої можливо застосування умовно - дострокового звільнення від відбування покарання, законодавцем покладено тяжкість вчиненого злочину, форму вини, рецидив злочинів, від покарання, яке відбуває засуджений, а також той факт, що особа раніше звільнялася умовно-достроково від відбування покарання.

Отже, головною умовою щодо можливості застосування до засудженого норм ст. 81 КК України є те, що він своєю сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення. Тобто, першочерговою підставою, яка впливає на можливість звільнення засудженого від відбування призначеного покарання умовно-достроково, є дотримання цією особою протягом усього періоду відбування покарання правил внутрішнього розпорядку, беззаперечне виконання законних вказівок і розпоряджень адміністрації органів кримінально-виконавчої системи, а також його відношення до праці.

З матеріалів особової справи та характеристики засудженого ОСОБА_4 вбачається, що за час перебування у ДУ «Дніпропетровський слідчий ізолятор» характеризувався задовільно, порушення вимог режиму не допускав, до дисциплінарної відповідальності не притягався, адміністрацією установи не заохочувався. За час перебування у ДУ «Первомайська виправна колонія (№ 117)» характеризувався позитивно, виконував покладені на нього обов`язки та не допускав порушення встановлених заборон, стягнень не мав. Заохочувався 05 разів. У відношеннях з персоналом установи дотримується правомірних та ввічливих взаємовідносин, приймає участь у суспільному житті відділення, у відношенні до засуджених не конфліктний, підтримує з ними рівні та доброзичливі стосунки. Приймає участь у програмах диференційованого виховного впливу «Підготовка до звільнення». Ризик вчинення повторного кримінального правопорушення оцінюється, як низький.

Відповідно до витягу із протоколу комісії ДУ «Первомайська виправна колонія (№ 117)» № 5 від 14 лютого 2024 року засуджений ОСОБА_4 сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення та підлягає умовно-достроковому звільненню від відбування покарання.

Як вбачається з висновку щодо ступеня виправлення засудженого, із урахуванням аналізу критеріїв оцінки виправлення засудженого, характеристики під час відбування покарання, психологічної характеристики засудженого, підсумкової оцінки ризику вчинення повторного кримінального правопорушення та результатів індивідуальної програми соціально-виховної роботи, засуджений довів своє виправлення та має бути представлений до умовно-дострокового звільнення від відбування покарання.

Отже у суду немає підстав та відомостей, що ставлять під сумнів такі висновки комісії, створеної адміністрацією установи, де засуджений відбуває покарання, оскільки лише адміністрація цієї установи систематично та безпосередньо спостерігає за процесом перевиховання засудженого.

Таким чином, враховуючи всі встановлені судом обставини, вивчивши дані про особу засудженого ОСОБА_4 , той факт, що засуджений позитивно характеризується за місцем відбування покарання, за виконання покладених обов`язків та додержання правил поведінки заохочувався адміністрацією установи, суд доходить висновку, що на даний час сумлінною поведінкою і ставленням до праці він довів своє виправлення, у зв`язку з чим на підставі ст. 81 КК України до нього може бути застосовано умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

Керуючись ст. 81 КК України, ст. ст. 537, 539 Кримінального процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

Подання ДУ «Первомайська виправна колонія (№ 117)» про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання засудженого ОСОБА_4 - задовольнити.

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , умовно-достроково звільнити від відбування покарання у виді позбавлення волі за вироком Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 15 лютого 2021 року, на строк 02 місяці 27 днів.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Первомайський міськрайонний суд Харківської області, а для особи, яка тримається під вартою - з моменту вручення копії судового рішення.

Суддя:ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118098151
СудочинствоКримінальне
Сутьумовно-дострокове звільнення від відбування покарання засудженого ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Новомосковськ Дніпропетровської області, до засудження проживав за адресою: АДРЕСА_1

Судовий реєстр по справі —183/2021/19

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Журавель О. О.

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Журавель О. О.

Вирок від 15.02.2021

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Крохмалюк І. П.

Ухвала від 29.01.2021

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Олійник А. В.

Ухвала від 27.01.2021

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Олійник А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні