Ухвала
від 03.04.2024 по справі 442/2597/24
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 442/2597/24

Провадження № 2/442/759/2024

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

03 квітня 2024 року суддя Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області Павлів З.С., розглянувши матеріали позовної заяви Дрогобицького відділу державної виконавчої служби у Дрогобицькому районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (Львівська область, м.Дрогобич, вул.22 Січня 43) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) про визнання недійсною відмову від прийняття спадщини,

встановила:

Дрогобицький відділдержавної виконавчоїслужби уДрогобицькому районіЛьвівської областіЗахідного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції звернувсядо судуз позовом,в якомуз урахуваннямзміни предметупозову,просить визнатинедійсною відмову ОСОБА_1 відприйняття спадщиниза закономвід 06.12.2021,спадкова справа№63/2021.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу справ між суддями від 03.04.2024 справу передано у провадження судді Павлів З.С.

Справа відноситься до юрисдикції загальних суддів та підсудна Дрогобицькому міьскрайонному суду Львівської області. Позовну заяву подано з додержанням вимог статей 175-177 ЦПК України.

Позовна заява відповідає вимогам статей 175-177 ЦПК України.

Підстави, визначені статями 185-186 ЦПК України, для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

Згідно вимог ст.53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Як вбачається з матеріалів справи рішення у справі може вплинути на права або обов`язки: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , а тому їх слід залучити до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

Під час підготовки справи до судового розгляду встановлено, що спадкова справа, в якій ОСОБА_1 надав відмову від прийняття спадщини після смерті батьків останнього, заведена приватним нотаріусом Дрогобицького районного нотаріального округу Мандзілевською Т.С.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ в абзацах 2 та 3 листа від 16 травня 2013 року №24-753/0/4-13 вказав, що при розгляді справ про спадкування суди мають встановлювати: - місце відкриття спадщини; - коло спадкоємців, які прийняли спадщину; - законодавство, яке підлягає застосуванню щодо правового режиму спадкового майна та часу відкриття спадщини у випадку, якщо спадщина відкрилась до 1 січня 2004 року або ж спадкодавець проживав в іншій державі, спадкоємець є іноземним громадянином та проживає в іншій державі, а спадкове майно знаходиться на території України. Обставини, які входять до предмета доказування у зазначеній категорії справ, можна встановити лише при дослідженні документів, наявних у спадковій справі. Належними доказами щодо фактів, які необхідно встановити для вирішення спору про право спадкування, є копії документів відповідної спадкової справи, зокрема, поданих заяв про прийняття спадщини, виданих свідоцтв про право на спадщину, довідок житлово-експлуатаційних організацій, сільських, селищних рад за місцем проживання спадкодавця.

З метою встановлення та дослідження усіх обставин справи, а також з метою недопущення порушення прав третіх сторін, суд вважає за необхідне витребувати у приватного нотаріуса вищевказану спадкову справу.

Згідно з положеннями ч.7 ст.81 ЦПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Тому з урахуванням наведеного вище, копії матеріалів спадкової справи підлягають витребуванню.

Керуючись ст.ст.19, 53, 187-192, 260, 261, 274 ЦПК України,

постановила:

Прийняти дорозгляду тавідкрити провадженняу цивільнійсправі запозовом Дрогобицького відділу державної виконавчої служби у Дрогобицькому районі Львівської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (Львівська область, м.Дрогобич, вул.22 Січня 43) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) про визнання недійсною відмову від прийняття спадщини.

Розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження.

Призначити відкритепідготовче судовезасідання поданій справіна 29 квітня 2024 року 10:30, яке провести відкрито у приміщенні Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області за адресою м.Дрогобич, вул.Війтівська Гора, 39, каб.№3, про що повідомити учасників справи.

Залучити до участі в справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Витребувати від приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу Мандзілевської Т.С. спадкову справу після смерті ОСОБА_4 .

Приватному нотаріусу Дрогобицького районного нотаріального округу Мандзілевської Т.С.. надати спадкову справу Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області до 29.04.2024.

Визначити відповідачам п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідачі мають право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст.178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч.4 ст.178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідачі зобов`язані надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачами відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч.8 ст.178 ЦПК України).

Відповідно до ч.1 ст.193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, який має відповідати вимогам частини третьої п`ятої ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачамп`ятиденний строкз дняотримання відповідіна відзивдля поданнязаперечення,яке маєвідповідати вимогамчастини третьої п`ятоїст.178ЦПК України,копія якогоодночасно зподанням досуду повиннабути надісланаіншим учасникамсправи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою https://dgm.lv.court.gov.ua/sud1306/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Суддя Павлів З.С.

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118099271
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсною відмову від прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —442/2597/24

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні