Ухвала
від 02.04.2024 по справі 925/278/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

ОКРЕМА УХВАЛА

"02" квітня 2024 р. Справа № 925/278/24

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Васяновича А.В., розглянувши справу

за позовом комунального підприємства Черкасиелектротранс Черкаської

міської ради, м. Черкаси

до товариства з обмеженою відповідальністю ОРАНЖГАЗ,

м. Львів

про стягнення 52 758 грн. 67 коп.

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Черкаської області з позовом звернулось комунальне підприємство Черкасиелектротранс Черкаської міської ради до товариства з обмеженою відповідальністю ОРАНЖГАЗ про стягнення з відповідача 52 758 грн. 67 коп. боргу, у зв`язку із неналежним виконанням відповідачем умов договору оренди об`єкта нерухомості №06-369/07/08 від 07 серпня 2019 року.

Позов подано до Господарського суду Черкаської області з урахуванням положень ч.3 ст. 30 ГПК України.

Ухвалою Господарського суду Черкаської області від 04 березня 2024 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі.Справу вирішено розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Копія ухвали суду від 04 березня 2024 року була направлена на адресу відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю ОРАНЖГАЗ листом з рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу, з відміткою Судова повістка.

Водночас, вищевказана ухвала повернулася до суду 19 березня 2024 року з відміткою пошти за закінченням терміну зберігання.

В подальшому судом вдруге 19 березня 2024 року було направлено копію відповідної ухвали суду на адресу відповідача листом з рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу, з відміткою Судова повістка.

Проте, ухвала суду від 04 березня 2024 року з відміткою Судова повістка повернулася до суду 02 квітня 2024 року з відміткою пошти за закінченням терміну зберігання.

Вищевказана ухвала суду була надіслана відповідачу за адресою, вказаною у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: вул. Зелена, 149, м. Львів, 79028.

Відповідно до ст. 68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції та законів України.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про поштовий зв`язок оператор поштового зв`язку - суб`єкт господарювання, що здійснює діяльність на території України та у встановленому законодавством порядку надає послуги поштового зв`язку.

Укрпошта входить до сфери управління Міністерства інфраструктури України, є оператором поштового зв`язку України та у своїй діяльності керується Законом України Про поштовий зв`язок та іншими нормативно-правовими актами, які регулюють надання послуг поштового зв`язку.

Господарський суд Черкаської області користується послугами Укрпошти для повідомлення учасників процесу про дату, час і місце проведення засідань та вручення судових рішень.

Відповідно до ст. 2 Закону України Про поштовий зв`язок відносини у сфері надання послуг поштового зв`язку регулюються Конституцією України, цим Законом та іншими актами законодавства.

Згідно зі ст. 3 Закону України Про поштовий зв`язок основними засадами діяльності у сфері надання послуг поштового зв`язку є, зокрема, забезпечення надання послуг поштового зв`язку встановленого рівня якості.

За правилами ст. 15 Закону України Про поштовий зв`язок послуги поштового зв`язку надаються на договірній основі згідно з правилами надання послуг поштового зв`язку, що затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Порядок надання послуг поштового зв`язку та порядок оформлень поштових відправлень, зокрема, рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення встановлено Правилами надання послуг поштового зв`язку, які затверджені постановою Кабінетів Міністрів України №270 від 05 березня 2009 року (далі - Правила).

Відповідно до п. 9 Правил, оператори поштового зв`язку зобов`язані забезпечувати:

надання послуг поштового зв`язку встановленого рівня якості відповідно до нормативно-правових актів, що регламентують діяльність операторів поштового зв`язку, умов договору;

пересилання поштових відправлень, що належать до універсальних послуг поштового зв`язку, у нормативні строки.

Пунктом 15 Правил встановлено, що поштові картки, листи з позначкою Вручити особисто, рекомендовані (реєстровані) листи з позначкою Судова повістка приймаються для пересилання лише з повідомленням про їх вручення згідно із законодавством.

Відповідно до п. 83 Правил, рекомендовані поштові відправлення з позначкою Судова повістка, адресовані юридичним особам, під час доставки за зазначеною адресою вручаються представнику юридичної особи, уповноваженому на одержання поштових відправлень, під розпис. У разі відсутності адресата (одержувача) за зазначеною на рекомендованому листі адресою працівник об`єкта поштового зв`язку робить позначку адресат відсутній за зазначеною адресою, яка засвідчується його підписом з проставленням відбитка поштового пристрою, порядок використання якого встановлюється призначеним оператором поштового зв`язку, і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає такий лист до суду.

Крім того, згідно з п. 101, 102 Правил, у разі невручення рекомендованого листа з позначкою Судова повістка або реєстрованого поштового відправлення з позначкою Адміністративна послуга такі відправлення разом з бланком повідомлення про вручення повертаються за зворотною адресою у порядку, визначеному в пунктах 81, 82, 83, 84, 91, 99 цих Правил, із зазначенням причини невручення.

Після закінчення встановленого строку зберігання поштові відправлення, поштові перекази повертаються відправнику, крім випадків, коли відправником надано розпорядження не повертати.

Повернення відправлень, від яких відмовився адресат або вручення яких неможливе, повинне здійснюватися негайно.

Відповідно до ч. 2 ст.27 ГПК України для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Як вже зазначалося вище, рекомендовані поштові відправлення з позначкою Судова повістка, що були адресовані відповідачу по справі (юридичній особі) направлялася за адресою вказаною у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: вул. Зелена, 149, м. Львів, 79028.

Згідно ч. 1. ст. 10 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Виходячи з наведеного, у порушення п. 83, 101 Правил та Нормативів працівниками відділення АТ Укрпошта не було належно виконано покладені на них службові обов`язки по врученню поштових відправлень за №06 002 5311 40 42, №06 002 5605 99 21 з рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, з відміткою Судова повістка.

Вказані обставини перешкоджають господарському суду своєчасно встановити факт повідомлення відповідача про розгляд справи.

Також неналежне виконання працівниками відділення АТ Укрпошта своїх службових обов`язків призводить до порушення встановлених процесуальним Законом строків розгляду справи та неможливості виконання судом завдань господарського судочинства.

При цьому суд зазначає, що відповідно до ч. 3 ст.120 ГПК України виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Пунктом 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України встановлено, що днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Відповідно до ч.ч.1, 6, 7 ст. 246 Господарського процесуального кодексу України - суд, виявивши при вирішенні спору порушення законодавства або недоліки в діяльності юридичної особи, державних чи інших органів, інших осіб, постановляє окрему ухвалу, незалежно від того, чи є вони учасниками судового процесу.

Окрема ухвала надсилається відповідним юридичним та фізичним особам, державним та іншим органам, посадовим особам, які за своїми повноваженнями повинні усунути виявлені судом недоліки чи порушення чи запобігти їх повторенню. Окрема ухвала щодо прокурора або адвоката надсилається органу, до повноважень якого належить притягнення до дисциплінарної відповідальності прокурора або адвоката відповідно.

З метою забезпечення виконання вказівок, що містяться в окремій ухвалі, суд встановлює у ній строк для надання відповіді залежно від змісту вказівок та терміну, необхідного для їх виконання.

При цьому, суд вважає за необхідне роз`яснити, що відповідно до ст. 326 ГПК України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Окрема ухвала стосовно порушення законодавства, яке містить ознаки кримінального правопорушення, надсилається прокурору або органу досудового розслідування, який повинен надати суду відповідь про вжиті ними заходи у визначений в окремій ухвалі строк. За відповідним клопотанням прокурора або органу досудового розслідування вказаний строк може бути продовжено (ч.11 ст.246 ГПК України).

Оскільки відділенням АТ Укрпошта порушено чинне законодавство України, то суд вважає за необхідне надіслати окрему ухвалу для усунення вказаних порушень, з`ясування дійсних причин невиконання обов`язку щодо вручення поштових відправлень за №06 002 5311 40 42, №06 002 5605 99 21 з рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, з відміткою Судова повістка, а також для запобігання повторенню неналежного виконання працівниками відділення АТ Укрпошта своїх службових обов`язків.

Керуючись ст. 235, 246 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Надіслати окрему ухвалу акціонерному товариству Укрпошта (01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 22).

2.З метою усунення порушень законності та недоліків в організації роботи акціонерному товариству Укрпошта вжити заходи, спрямовані на вдосконалення зазначеної роботи щодо недопущення працівниками в майбутньому вказаних в окремій ухвалі порушень та недоліків, а саме: належним чином, відповідно до норм чинного законодавства України, та в строк здійснювати вручення поштових відправлень, повернення та заповнення рекомендованих повідомлень про вручення поштових відправлень у визначеному Правилами надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою КМУ №270 від 05 березня 2009 року та Порядку пересилання поштових відправлень, затвердженого Наказом ПАТ Укрпошта №211 від 12 травня 2006 року, порядку.

3.Про вжиті заходи повідомити Господарський суд Черкаської області протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали суду.

4.Разом з ухвалою направити: копію конверту з ідентифікаторами поштового відправлення №06 002 5311 40 42, №06 002 5605 99 21, рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, виплату поштового переказу з відповідними ідентифікаторами поштового відправлення.

Ухвала набирає законної сили в порядку визначеному ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду в порядку та строки визначені ст.ст. 255-257 ГПК України.

Суддя А.В.Васянович

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118103755
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 52 758 грн. 67 коп

Судовий реєстр по справі —925/278/24

Рішення від 01.05.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні