Ухвала
від 03.04.2024 по справі 568/472/14-ц
РАДИВИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 568/472/14-ц

Провадження № 6/568/18/24

03 квітня 2024 р. м.Радивилів

Радивилівський районний суд Рівненської області суддя Сільман А.О.

розглянувши заяву про заміну сторони виконавчого провадження у справі 568/472/14-ц

за позовом Органу опіки та піклування Радивилівської районної державної адміністрації в інтересах малолітньої ОСОБА_1

до ОСОБА_2

про позбавлення батьківських прав

ВСТАНОВИВ :

03.04.2024 року до Радивилівського районного суду Рівненської області надійшла заява ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження у справі 568/472/14-ц.

Вивчивши заяву та додані до неї документи встановлено, що заява підлягає поверненню заявнику, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Стаття 183 ЦПК України передбачає загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення.

Відповідно до ч.1 ст.183 ЦПК України будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити, зокрема, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Частиною 6 ст. 14 ЦПК України передбачено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

А відтак, представник заявника зобов`язаний зареєструвати свій електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі, що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Проте, в заяві відсутні відомості про наявність або відсутність електронного кабінета захисника.

Відповідно до ч. 2 ст. 183 ЦПК України письмові заяви, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

Відповідно до частини першої статті 58 ЦПК України, сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Згідно ч. 1 та ч.3 ст. 60 ЦПК України, представником у суді може бути адвокат або законний представник. Органи або інших осіб, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, представляють у суді їх посадові особи, крім випадків, коли такі органи та особи є стороною чи третьою особою у справі.

Відповідно вимг ст. 62 ЦПК України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені, зокрема довіреністю фізичної або юридичної особи. Довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (кваліфікованим електронним підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами.

Відповідно до частини другої статті 21 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» повноваження працівника центру з надання безоплатної правничої допомоги як представника суб`єкта права на безоплатну вторинну правничу допомогу підтверджуються рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги та довіреністю відповідно до вимог процесуального закону.

Довіреність фізичної особи, за зверненням якої прийнято рішення про надання їй безоплатної вторинної правничої допомоги, може бути посвідчена посадовою особою органу (установи), який прийняв таке рішення (частина друга статті 62 ЦПК України).

Крім того, Методичними рекомендаціями щодо організації надання безоплатної правової допомоги місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які затверджені наказом Координаційного центру з надання правової допомоги від 05 січня 2023 року № 2, передбачена форма довіреності, зміст якої попередньо узгоджений між адвокатом/уповноваженим працівником місцевого центру та клієнтом.

Враховуючи викладене, до заяви поданої уповноваженим працівником місцевого центру, який надає безоплатну вторинну правову допомогу, має бути додано доручення Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та довіреність, що посвідчує його повноваження як представника.

Як вбачається з матеріалів справи, заява від імені стягувача підписана юристом сектору "Снятинське бюро правової допомоги" Коломийсько-Вижницького відділу надання безоплатної правової допомоги Південно-Західного управління надання безоплатної правової допомоги Західного міжрегіонального центру з надання безоплатної правничої допомоги ОСОБА_3 ..

До заяви додано копію наказу про уповноваження працівника сектору для надання безоплатної вторинної правничої допомоги ОСОБА_1 виданий Західним міжрегіональним центром з надання безоплатної правничої допомоги. Однак, даний наказ не є документом на підтвердження того, що юрист ОСОБА_3 є особою, яка має повноваження на подання та підписання цієї заяви до Радивилівського районного суду Рівненської області, оскільки відсутній ордер, довіреність або доручення відповідно до вимог процесуального законодавства.

Аналогічний висновок викладений в ухвалах Верховного Суду від 10 січня 2023 року у справі № 161/13631/21, від 20 березня 2023 року у справі № 128/1468/22, від 17 квітня 2023 року у справі № 608/1505/22, від 28 липня 2023 року у справі № 204/3455/21, від 31 серпня 2023 року у справі № 523/3129/20, від 22 грудня 2023 року у справі № 136/1855/20.

Крім того, ч. 2 ст. 183 ЦПК України передбачено, що до заяви, скарги, клопотання чи заперечення, які подаються на стадії виконання судового рішення, в тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження).

В порушення вимог чинного законодавства, заявник не долучив до заяви докази її надіслання іншим учасникам справи.

Відповідно до ч. 4 ст. 183 ЦПК України суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Враховуючи вказане, суд дійшов висновку, що заяву про заміну сторони виконавчого провадження, слід повернути заявнику без розгляду та вважає за можливе роз`яснити, що її повернення з підстав, передбачених ч.4 ст. 183 ЦПК України не перешкоджає повторному зверненню до суду, якщо перестануть існувати обставини, що зумовили її повернення.

Керуючись ст.ст.60, 183, 442 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Заяву про заміну сторони виконавчого провадження у справі №568/472/14-ц - повернути заявнику без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Рівненського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя А.О. Сільман

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118105340
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —568/472/14-ц

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Сільман А. О.

Ухвала від 14.04.2014

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Бірук В. О.

Рішення від 20.06.2014

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Бірук В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні