Ухвала
від 03.04.2024 по справі 140/31467/23
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відкладення розгляду справи

03 квітня 2024 року ЛуцькСправа № 140/31467/23 Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Смокович В. І., розглянувши у письмовому провадженні питання про відкладення (перенесення) розгляду справи за позовом Державного підприємства «Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області» до Управління Західного офісу Держаудитслужби в Івано-Франківській області, третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Товариство з обмеженою відповідальністю «Волиньдорбуд» про визнання протиправним та скасування висновку,

ВСТАНОВИВ:

Державне підприємство Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області (далі позивач, ДП Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області) звернулося із позовом до Управління Західного офісу Держаудитслужби в Івано-Франківській області (далі відповідач, Держаудитслужба), третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Товариство з обмеженою відповідальністю Волиньдорбуд (далі третя сторона, ТОВ «Волиньдорбуд»), про визнання протиправним та скасування висновку про результати моніторингу закупівлі №UA-2023-06-08-007306-а від 21.09.2023.

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 01 березня 2024 року ухвалено закрити підготовче провадження у справі за позовом Державного підприємства «Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області» до Управління Західного офісу Держаудитслужби в Івано-Франківській області, третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Товариство з обмеженою відповідальністю «Волиньдорбуд» про визнання протиправним та скасування висновку та призначити справу до судового розгляду по суті на 19 березня 2024 року на 10:00 год. у залі судового засідання Волинського окружного адміністративного суду розташованого за адресою: Волинська область, місто Луцьк, вулиця Словацького, будинок 3.

Від представника позивача 18 березня 2024 року надійшло клопотання про відкладення (перенесення) розгляду справи, яке, відповідно згідно із довідкою було відкладено до 03 квітня 2024 року на 10:00 год (арк. спр. 234).

До суду 03 квітня 2024 року від представника позивача надійшло клопотання про відкладення (перенесення) розгляду справи, яке обґрунтовано тим, що представник ДП Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області Артюх Яна Віталіївна 03 квітня 2024 року перебуває у службовому відрядженні з метою вирішення юридичних питань у Восьмому апеляційному адміністративному суді, у зв`язку із чим просила суд перенести розгляд справи на іншу дату.

Розглянувши клопотання позивача, суд дійшов висновку про його безпідставність з огляду на наступне.

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду від 04 січня 2024 року клопотання позивача та третьої особи задоволено, ухвалено судовий розгляд проводити за правилами загального позовного провадження суддею одноособово та призначити підготовче засідання у справі на 10:00 год. 20 лютого 2024 року у залі судових засідань Волинського окружного адміністративного суду, розташованого за адресою: 43025, Волинська область, м. Луцьк, вул. Словацького, 1 (арк. спр. 137).

Від представника позивача ( ОСОБА_1 ) 19 лютого 2024 року надійшло клопотання про перенесення справи на іншу дату, у зв`язку із відрядженням представника ДП Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області Герасимюк Лесі Володимирівни (арк. спр. 188).

Враховуючи наведене, підготовче засідання, відповідно до довідки від 20 лютого 2024 року, відкладено на 10:00 год. 01 березня 2024 року (арк. спр. 202).

Ухвалою Волинського окружного адміністративного суду 01 березня 2024 року, про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суді, судом встановлено, що у підготовче засідання 01 березня 2024 року на 10:00 сторони не прибули, які належним чином були повідомлені про дату, час та місце розгляду справи. Разом з тим 01 березня 2024 року представник позивача та третя особа подали клопотання (заяву) про проведення підготовчого засідання без участі їх представника. Проти закриття підготовчого провадження не заперечують, у зв`язку із чим закрито підготовче засідання по даній справі та призначено до судового розгляду по суті на 19 березня 2024 року на 10:00 год. (арк. спр. 220).

Представником позивача ( ОСОБА_2 ) 18 березня 2024 року подано клопотання про відкладення (перенесення) розгляду справи, яке обґрунтовано неможливістю прибути у Волинській окружний адміністративний суд, у зв`язку із призначенням розгляду справи, де стороною є позивач, на 09:30 год 19 березня 2024 року у Восьмому апеляційному адміністративному суді та просив відкласти дане судове засідання (арк. спр. 227-228).

У зв`язку із наведеним, судове засідання, відповідно до довідки від 19 березня 2024 року, відкладено на 10:00 год. 03 квітня 2024 року (арк. спр. 234).

Суд наголошує, що 03 квітня 2024 року від представника позивача надійшло четверте клопотання про відкладення (перенесення) розгляду справи.

Враховуючи наведене суд наголошує, що відповідно до частини другої статті 44 КАС України учасники справи зобов`язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Згідно із частиною п`ятою статті 44 КАС України учасники справи зобов`язані: 1) виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; 2) сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; 3) з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою; 4) подавати наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; 5) надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; 6) виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; 7) виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

Відповідно до частини першої статті 45 КАС України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами. Зловживання процесуальними правами не допускається.

При цьому, суд також зазначає, що Європейський суд з прав людини у своїй практиці виходить з того, що положення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право подати до суду будь-який позов, що стосується його цивільних прав і обов`язків. Проте право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави.

Європейський суд з прав людини дотримується позиції, що проявляти ініціативу щодо своєчасного розгляду справи повинен саме позивач.

Так, Європейський суд з прав людини в рішенні від 07 липня 1989року у справі «Юніон Аліментаріа Сандерс С.А. проти Іспанії» зазначив, що заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосереднього його, утримуватися від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

Тобто, обов`язок щодо вжиття заходів для прискорення розгляду справи покладено на позивача як ініціатора спору.

Отже, саме позивач, будучи ініціатором судового розгляду справи, в першу чергу має активно, не зловживаючи, використовувати власні процесуальні права, тобто здійснювати їх з метою, з якою такі права були надані. Під добросовісністю необхідно розуміти таку реалізацію прав і виконання обов`язків, що передбачають користування правами за призначенням, здійснення обов`язків в межах, визначених законом, недопустимість посягання на права інших учасників адміністративного процесу, заборона зловживати наданими правами. При цьому, визначальними процесуальними обов`язками позивача є забезпечення представництва власних інтересів при розгляді адміністративної справи.

Як вбачається із матеріалів справи, у позивача наявні декілька представників, які мають можливість представляти інтереси ДП Служба місцевих автомобільних доріг у Волинській області, а саме: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 , отже перебування одного із представників у службовому відрядженні не перешкоджає прибуттю будь-якого із інших на судове засідання.

Враховуючи неприбуття у судове засідання 03 квітня 2024 року представників сторін суд вважає за необхідне відкласти судове засідання по даній справі на 05 квітня 2024 року на 10:00 год.

В контексті зазначеного вище, клопотання позивача від 02.04.2024 про відкладення розгляду справи та неприбуття у судове засідання з причин відрядження у інше місто (Львів) суд визнає неповажною оскільки представником сторони може бути будь-яка особа підприємства за довіреністю включаючи і директора установи або адвокат за договором про надання правничої допомоги.

Суд зауважує, що ініціатором розгляду судової справи за правилами загального позовного провадження був саме позивач.

Отже, суд вважає за необхідне визнати явку позивача (представника позивача) у судове засідання обов`язковою для надання пояснень по обставинам справи та відкласти розгляд справи.

Разом з тим суд наголошує, що у разі повторної неявки у судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки суд розглядає справу на підставі наявних в ній доказів відповідно до пункту 2 частини третьої статті 205 КАС.

Відповідно до частини восьмої статті 205 КАС Українипро відкладення розгляду справи постановляється ухвала.

Керуючись статтями 44, 205, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Відкласти розгляд справи на 10:00 год 05 квітня 2024 року, яке відбудеться у залі судових засідань Волинського окружного адміністративного суду, розташованого за адресою: 43025, Волинська область, місто Луцьк, вулиця Словацького, 1.

Причини неприбуття у судове засідання представника позивача визнати неповажними.

У судове засідання викликати сторін та/або їх представників, яким необхідно мати при собі документ, що посвідчує особу, а також документ, що підтверджує повноваження на ведення справи у суді.

Копію ухвали направити сторонам по справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

Суддя В.І. Смокович

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118107637
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування висновку

Судовий реєстр по справі —140/31467/23

Рішення від 30.04.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 03.04.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 01.03.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 04.01.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 14.11.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

Ухвала від 11.10.2023

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Смокович Віра Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні