Ухвала
від 26.03.2024 по справі 160/16027/20
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

26 березня 2024 рокуСправа №160/16027/20

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Ніколайчук С.В. розглянувши заяву Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про зміну способу або порядку виконання рішення суду у справі №160/16027/20 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий Дім «Сварог Агро» до відповідача-1: Головного управління ДПС у Дніпропетровській області; відповідача-2: Державної податкової служби України, третя особа на стороні позивача без самостійних позовних вимог Приватне акціонерне товариство «ПОЛТАВРИБГОСП» про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії

УСТАНОВИВ:

12 березня 2024 року Головне управління ДПС у Дніпропетровській області звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з заявою, у якій просить:

- змінити спосіб/порядок виконання рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15.04.2021 у справі № 160/16027/20 зобов`язавши Державну податкову службу України (ЄДРГ10У 43005393) зареєструвати в Єдиному державному реєстрі податкових розрахунок коригування №8 від 27.04.2020 року, складений Товариством з обмеженою відповідальністю «Торговий Дім «Сварог Агро».

В обґрунтування заяви заявник зазначив, що в уточненій позовній заяві позивач просить зобов`язати ГУ Державної податкової служби України зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних податкову накладну, проте в мотивувальній частині рішення суд зазначив, що ефективним способом захисту порушеного права у спірних правовідносинах, відмінний від зобов`язання ДФС зареєструвати податкову накладну в ЄРПН, тому не можливо виконати рішення суду в повному обсязі у разі незміни судом способу виконання судового рішення, порушене право на реєстрацію податкової накладної в ЄРПН залишається незахищеним.

Ухвалою від 19 березня 2024 року про зміну способу та порядку виконання рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15.04.2021 у справі № 160/16027/20 призначено у судове засідання 26 березня 2024 року о 11:00 год.

Сторони у судове засідання не з`явились,належним чином повідомлені про розгляд справи Дніпропетровським окружним адміністративним судом, що підтверджується матеріалами справи.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, суд вважає за можливе розглянути заяву про встановлення способу і порядку виконання рішення у цій адміністративній справі в порядку письмового провадження.

Заява про встановлення або зміну способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення розглядається у десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду (ч. 8 ст. 378 Кодексу адміністративного судочинства України).

Розглянувши подані документи і матеріали, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду заяви по суті, суд виходить з такого.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15 квітня 2021 року у справі № 160/16027/20 позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий Дім «Сварог Агро» до відповідача-1: головного управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області; відповідача-2: Державної податкової служби України; третя особа на стороні позивача без самостійних позовних вимог приватне акціонерне товариство "ПОЛТАВРИБГОСП" про визнання дій протиправними та зобов`язати вчинити певні дії задоволено частково.

Визнано протиправним та скасовано рішення комісії головного управління ДПС у Дніпропетровській області, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації, № 1551004/40061954 від 05.05.2020 року про відмову у реєстрації розрахунку коригування №8 від 27.04.2020 року.

Зобов`язано Головне управління ДПС у Дніпропетровській області зареєструвати в Єдиному реєстрі розрахунок коригування №8 від 27.04.2020 року, складений товариством з обмеженою відповідальністю«Торговий Дім«Сварог Агро».

У задоволенні іншої частини позовних вимог відмовлено.

Ухвалою Третього апеляційного адміністративного суду від 21.09.2021 року апеляційну скаргу Головного управління ДПС у Дніпропетровській області на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15.04.2021 року в адміністративній справі №160/16027/20 - повернуто.

Рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21 вересня 2021 року у справі № 160/16027/20 набрало законної сили.

10.02.2022 року Дніпропетровський окружний адміністративний суд видав виконавчий лист №160/16027/20.

Відділом примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Дніпропетровській області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) постановою від 29.01.2024 відкрито виконавче провадження №73986270.

Проте рішення суду від 15 квітня 2021 року у справі № 160/16027/20 не можливо виконати в частині зобов`язання Головне управління ДПС у Дніпропетровській області зареєструвати в Єдиному реєстрі розрахунок коригування №8 від 27.04.2020 року, складений товариством з обмеженою відповідальністю «Торговий Дім «Сварог Агро», що і стало підставою для звернення до суду з цією заявою.

Надаючи правову оцінку встановленим обставинам справи, доводам заявника, викладеним в заяві, суд врахував такі норми чинного законодавства, які діяли на момент виникнення спірних правовідносин, та релевантні їм джерела права.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 129-1 Конституції України судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку. Контроль за виконанням судового рішення здійснює суд.

Статтею 14 КАС України визначено, що судове рішення, яким закінчується розгляд справи в адміністративному суді, ухвалюється іменем України.

Судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Підстави та порядок встановлення способу і порядку виконання судового рішення в адміністративній справі визначено статтею 378 КАС України, частина 1 якої передбачає, що за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом) встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення може бути розглянуто також за ініціативою суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 378 КАС України підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Порядок виконання рішення - це визначена законодавством послідовність і зміст виконавчих дій державним виконавцем, а також права та обов`язки суб`єктів виконавчого провадження під час їх виконання.

Спосіб виконання рішення - це конкретний захід, спрямований на усунення порушеного права.

Виконання судового рішення є завершальною стадією судового процесу, в якій остаточно реалізується завдання адміністративного судочинства - ефективний захист та поновлення порушених прав.

За приписами пунктів 19, 20 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року № 1246 податкова накладна та/або розрахунок коригування, реєстрацію яких зупинено, реєструється у день настання однієї з таких подій:

прийняття в установленому порядку та набрання чинності рішенням про реєстрацію податкової накладної та/або розрахунку коригування;

набрання рішенням суду законної сили про реєстрацію податкової накладної та/або розрахунку коригування (у разі надходження до ДПС відповідного рішення);

неприйняття та/або відсутність реєстрації в установленому порядку рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування.

Внесення відомостей до Реєстру на підставі рішення суду, яке набрало законної сили, здійснюється з дотриманням вимог цього Порядку. При цьому вимоги абзацу десятого пункту 12 цього Порядку не застосовуються до податкової накладної та/або розрахунку коригування, реєстрацію яких зупинено в установленому порядку.

Датою внесення відомостей до Реєстру вважається день, зазначений в рішенні суду, або день набрання законної сили таким рішенням.

Отже, реєстрація в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної/розрахунку коригування, реєстрацію якої попередньо було зупинено, є повноваженням Державної податкової служби України.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне з метою захисту прав позивача зобов`язати Державну податкову службу України у Дніпропетровській області зареєструвати в Єдиному реєстрі розрахунок коригування № 8 від 27.04.2020 року, складену Товариством з обмеженою відповідальністю «Торговий Дім «Сварог Агро».

Європейський Суд з прав людини неодноразово у своїх рішеннях зазначав, що предмет і мета Конвенції як інструменту захисту прав людини потребують такого тлумачення і застосування її положень, завдяки яким гарантовані нею права були б не теоретичними чи ілюзорними, а практичними та ефективними (пункт 53 рішення у справі "Ковач проти України", пункт 59 рішення у справі "Мельниченко проти України", пункт 50 рішення у справі "Чуйкіна проти України", тощо).

Таким чином, зважаючи на викладене, суд зробив висновок, що заява представника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про зміну способу виконання судового рішення підлягає задоволенню, а саме: встановити спосіб і порядок виконання рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15.04.2024 року у справі 160/16027/20 у спосіб зобов`язати Державну податкову службу України у Дніпропетровській області зареєструвати в Єдиному реєстрі розрахунок коригування №8 від 27.04.2020 року, складену Товариством з обмеженою відповідальністю «Торговий Дім «Сварог Агро».

Керуючись положеннями статтями 241-243, 248, 256, 294, 295, 371, 378 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву представника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про зміну способу виконання судового рішення у справі №160/16027/20 - задовольнити.

Встановити спосіб і порядок виконання рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15.04.2024 року у справі 160/16027/20 у спосіб зобов`язати Державну податкову службу України у Дніпропетровській області зареєструвати в Єдиному реєстрі розрахунок коригування № 8 від 27.04.2020 року, складену Товариством з обмеженою відповідальністю «Торговий Дім «Сварог Агро».

Ухвала набирає законної сили в порядку і строки, встановлені ст.256 КАС України.

У зв`язку з перебуванням судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду Ніколайчук С.В. на лікарняному з 28.03.2024 по 29.03.2024 року, повний текст ухвали суду складено 02.04.2024 року.

Суддя С.В. Ніколайчук

Дата ухвалення рішення26.03.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118107877
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —160/16027/20

Ухвала від 15.04.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 07.03.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 26.03.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 27.03.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 19.03.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 15.03.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 15.03.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

Ухвала від 26.02.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 26.02.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ніколайчук Світлана Василівна

Ухвала від 25.07.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Бухтіярова Марина Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні