Ухвала
від 03.04.2024 по справі 320/14715/24
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без розгляду

03 квітня 2024 року м. Київ № 320/14715/24

Суддя Київського окружного адміністративного суду Панченко Н.Д., ознайомившись з матеріалами позовної заяви Головного управління ДПС у м. Києві, як відокремленого підрозділу Державної податкової служби України до Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-технічна компанія «Метрополія», ОСОБА_1 про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи за межі України,

ВСТАНОВИВ:

02.04.2024 о 13:36 год. до Київського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Головного управління ДПС у м. Києві до Товариства з додатковою відповідальністю «Науково-технічна компанія «Метрополія», ОСОБА_1 , в якій позивач просив встановити тимчасове обмеження у праві виїзду керівника Товариства з додатковою відповідальністю «Науково-технічна компанія «Метрополія» ОСОБА_1 , за межі України до погашення податкового боргу.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 02 квітня 2024 року зазначену позовну заяву залишено без руху задля вирішення судом питання щодо дотримання заявником всіх формальних процедур, що передують відкриттю провадження по справі, тобто з метою встановлення порядку, у якому звернувся позивач до суду у загальному, чи спеціальному, яким передбачено розгляд окремих категорій термінових адміністративних справ.

03.04.2024 на виконання зазначеної ухвали суду представником позивача подана заява про усунення недоліків.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з приписами частини четвертої статті 5 КАС України суб`єкти владних повноважень мають право звернутись до адміністративного суду виключно у випадках, визначених Конституцією та законами України.

КАС України визначено, що адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного) (частина перша статті 12).

Відтак, податковий орган має право/обов`язок звернутись до суду в порядку загального провадження з дотриманням загальних строків звернення до суду.

Крім того, КАС України визначено особливості позовного провадження в окремих категоріях адміністративних справ (глава 11) та порядок розгляду окремих категорій термінових адміністративних справ (§ 2 цієї глави).

Зі змісту заяви про усунення недоліків судом встановлено, що позовна заява подана в порядку статті 289-2 Кодексу адміністративного судочинства України.

Цей порядок є альтернативним загальному порядку розгляду справ.

Статтею 289-2 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у разі невиконання у встановлені Податковим кодексом України строки обов`язку щодо сплати грошових зобов`язань юридичною особою або постійним представництвом нерезидента, що призвело до виникнення податкового боргу (заборгованості) у сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, податковим органом подається до суду за основним місцем реєстрації юридичної особи або постійного представництва нерезидента позовна заява про застосування судом тимчасового обмеження керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника у праві виїзду за межі території України.

Особливості провадження у справах за зверненням податкових та митних органів, що розглядаються за скороченою процедурою на законодавчому рівні врегульовано положеннями статті 283 Кодексу адміністративного судочинства України, зокрема і щодо встановлення тимчасового обмеження керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника у праві виїзду за межі України (абзац 7 частини першої статті 283 КАС України)

Так, відповідно до частини 2 статті 283 Кодексу адміністративного судочинства України, заява подається до суду першої інстанції протягом 24 годин з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду, за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом, у письмовій формі та повинна містити: 1) найменування адміністративного суду; 2) найменування, поштову адресу, а також номер засобу зв`язку заявника; 3) найменування, поштову адресу, а також номер засобу зв`язку, якщо такий відомий, щодо сторони, до якої застосовуються заходи, визначені частиною першою цієї статті; 4) підстави звернення із заявою, обставини, що підтверджуються доказами, та вимоги заявника; 5) перелік документів та інших матеріалів, що додаються; 6) підпис уповноваженої особи суб`єкта владних повноважень, що скріплюється печаткою.

Для визначення обставин, що зумовлюють звернення до суду щодо тимчасового обмеження керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника у праві виїзду за межі України законодавцем було доповнено порядок розгляду окремих категорій термінових адміністративних справ статтею 289-2 Кодексу адміністративного судочинства України, який не пов`язаний із загальними положеннями КАС України, а ні загальними положеннями податкового законодавства, тобто є спеціальними.

Так, згідно з частиною 1 статті 289-2 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі невиконання у встановлені Податковим кодексом України строки обов`язку щодо сплати грошових зобов`язань юридичною особою або постійним представництвом нерезидента, що призвело до виникнення податкового боргу (заборгованості) у сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, податковим органом подається до суду за основним місцем реєстрації юридичної особи або постійного представництва нерезидента позовна заява про застосування судом тимчасового обмеження керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника у праві виїзду за межі території України.

Системний аналіз зазначених норм дає підстави для висновку, що заява про встановлення тимчасового обмеження керівника юридичної особи або постійного представництва нерезидента-боржника у праві виїзду за межі України має подаватись податковим органом до суду з додержанням вимог, визначених статтею 283 Кодексу адміністративного судочинства України та з урахуванням особливостей, встановлених у статті 289-2 Кодексу адміністративного судочинства України.

Частина 1 статті 289-2 Кодексу адміністративного судочинства України пов`язує право податкового органу на звернення до суду з невиконанням у встановлені Податковим кодексом України строки обов`язку щодо сплати грошових зобов`язань юридичною особою, що призвело до виникнення податкового боргу (заборгованості) у сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги.

Частина 2 статті 283 Кодексу адміністративного судочинства України визначає строк протягом якого відповідна заява подається до суду першої інстанції - 24 години з моменту встановлення обставин, що зумовлюють звернення до суду.

З огляду на зазначене, заява податкового органу про встановлення тимчасового обмеження керівника юридичної особи у праві виїзду за межі України має бути подана до суду протягом 24 години з моменту закінчення 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, якщо податковий борг не сплачено юридичною особою у сумі, що перевищує 1 мільйон гривень.

В силу вимог пункту 59.1 статті 59 ПК України контролюючим органом сформована та надіслана відповідачу податкова вимога. Податкова вимога отримана представником товариства 06.04.2023 , що підтверджується поштовим повідомлення про вручення.

Таким чином перебіг 240-денного строку розпочався з 00 год 00 хв. 07.04.2023 та закінчився о 24 год 00 хв. 03.12.2023.

Відтак, у позивача виникли підстави (обставини) для звернення до суду з цим позовом, починаючи з 04.12.2023 протягом 24 годин.

Однак з даною заявою податковий орган звернувся лише 02.02.2024 року.

Суд звертає увагу, що сама суть заяви, поданої у порядку ст. 283 КАС України, передбачає швидкі і вимушені дії податкових органів для досягнення відповідної правової мети.

Відтак, системний аналіз приписів КАС України дає підстави для висновку, що загальні норми КАС України, що регулюють процедуру позовного провадження, до провадження на підставі заяв податкових та митних органів можуть застосовуватись лише в частині, що не суперечить спеціальним нормам ст.270 та 283 КАС України.

Особливості обчислення процесуальних строків в окремих категоріях адміністративних справ, а також наслідки порушення таких строків встановлено ст. 270 КАС України.

Так, частиною 1 ст. 270 КАС України закріплено, що на обчислення строків, встановлених статтями 273-277, 280-283 цього Кодексу, не поширюються правила ч.ч. 2-10 ст. 120 цього Кодексу.

Враховуючи викладене судом встановлено факт пропуску заявником спеціального строку на звернення до суду, оскільки заява надійшла до суду 02.04.2024 та саме у зв`язку із наведеним судом було залишено позов без руху задля з`ясування порядку звернення до суду (загальний чи спеціальний).

Також судом було досліджено рішення суб`єкта владних повноважень № 383/4/26-15-13-03-23 про стягнення коштів з рахунків/електронних гаманців платника податків у банках, небанківських надавачів платіжних послуг/емітентів електронних грошей у рахунок податкового боргу та встановлено, що воно прийняте 06.03.2024, однак, як вже було зазначено судом, право у податкового органу на звернення до суду саме на підставі положень статті 289-2 КАС України виникає протягом 24 годин після спливу 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, а не після прийняття суб`єктом публічного права певних рішень, оскільки законодавець чітко та безальтернативно висловися з даного приводу та дана норма не потребує додаткового тлумачення.

Щодо наявності підстав для поновлення строку на звернення до суду з такими вимогами то суд зазначає, що відповідно до положень статті 270 КАС України (особливості обчислення процесуальних строків в окремих категоріях адміністративних справ) на обчислення строків, встановлених статтями 273-277, 280-283 цього Кодексу, не поширюються правила частин другої - десятої статті 120 цього Кодексу та позовні заяви, апеляційні скарги, подані після закінчення цих строків, суд залишає без розгляду.

Відтак пропущений строк у даній категорії справ не підлягає поновленню.

Також суд звертає увагу на помилкове твердження представника податкового органу про те, що положення статей 283 та 289-2 КАС України є автономними, оскільки враховуючи наявну конструкцію цих норм, їх розміщення, нормотворчу техніку - вони є взаємопов`язаними та такими, що конкретизують одна одну.

Крім того, суд звертає увагу, що з урахуванням норми ст. 270 КАС України, навіть виходячи із розрахунку строку, обрахованого з моменту прийняття рішення від 06.03.2024 № 383/4/26-15-13-03-23, який закінчується 07.03.2024 включно, надходження заяви до суду 02.04.2024 все одно порушує строки звернення до суду, оскільки норма щодо поновлення строків не застосовуються до заяви, поданої в порядку ст. 283 КАС України, про що було зазначено вище.

Також суд звертає увагу на те, що і загальний строк на звернення до суду (тримісячний строк з дня виникнення права у податкового органу, а саме з 04.12.2023) також є пропущеним, оскільки закінчився 04.03.2024 ( 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги), водночас з позовом заявник звернувся лише 02.04.2024.

Керуючись ст.ст. 120, 248, 256, 270, 283, 294, 295 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління ДПС у м. Києві, як відокремленого підрозділу Державної податкової служби України до Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-технічна компанія «Метрополія», ОСОБА_1 , про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи за межі України залишити без розгляду.

Копію ухвали суду надіслати (вручити, надати) позивачу (його представнику), зокрема, шляхом направлення тексту ухвали електронною поштою, факсимільним повідомленням (факсом, телефаксом), телефонограмою.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або у судовому засіданні у разі неявки учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Суддя Панченко Н.Д.

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118110451
СудочинствоАдміністративне
Сутьвстановлення тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи за межі України

Судовий реєстр по справі —320/14715/24

Ухвала від 03.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панченко Н.Д.

Ухвала від 02.04.2024

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Панченко Н.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні