Рішення
від 01.04.2024 по справі 455/459/24
СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 455/459/24

Провадження № 2/455/226/2024

РІШЕННЯ

Іменем України

01 квітня 2024 року м.Старий Самбір

Старосамбірський районний суд Львівської області у складі:

головуючого судді Клімченка М.І.,

секретаря судового засідання Шайди Н.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі судових засідань цивільну справу за позовом представника ОСОБА_1 адвоката Дик Світлани Іванівни до Старосамбірської міської ради Самбірського району Львівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

23.02.2024 представник позивача звернулася до суду із зазначеним позовом, в якому просить визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , додатковий строк три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 03.02.2017. В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_3 у селі Росохи Самбірського району Львівської області помер батько позивачки, ОСОБА_2 . Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на право власності на земельну ділянку площею 0,96 умовних кадастрових гектарів у землі, яка перебуває у колективній власності ОВСН «Волошиново», що на підставі рішення Старосамбірської районної ради Львівської області, належала його матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 . ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на момент смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 була зареєстрована та проживала з своїм сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , в АДРЕСА_1 . При житті, 07 грудня 2006 року, ОСОБА_3 склала заповіт, за яким все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що буде їй належати на день смерті, заповіла батьку позивачки ОСОБА_2 . ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , на момент смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 був зареєстрований та проживав в АДРЕСА_1 . На день своєї смерті у житловому будинку був зареєстрований та проживав один. ОСОБА_2 є батьком позивачки. 08.08.1998 позивачка одружилась з ОСОБА_4 та при шлюбі змінила своє дошлюбне прізвище з ОСОБА_5 на ОСОБА_6 . Будучи дочкою померлого та маючи право на спадкування за законом, позивачка звернулася до Старосамбірської державної нотаріальної контори Львівської області з приводу оформлення своїх спадкових прав, однак нотаріус відмовила у вчиненні нотаріальних дій, надавши письмового листа №403/02-14 від 21.02.2024 про те, що ОСОБА_1 було пропущено шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті її батька, ОСОБА_2 . У зв`язку з чим нотаріус не вправі зареєструвати від її імені заяву та видати свідоцтво про право на спадщину за законом. За захистом своїх прав слід звертатись до суду для визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини. Позивачка вважає, що пропустила строк прийняття спадщини з поважних причин, оскільки не змогла звернутись із відповідною заявою до 01.08.2017 у зв`язку з тим, що згідно довідки КНП «Старосамбірської РЛ» №96 від 21.02.2024 у період з 20.07.2017 по 10.08.2017 позивачка перебувала на стаціонарному лікуванні з діагнозом гіпертонічна хвороба ІІ ст., ІІІ ст., ризик високий ІV, гіпертензивне серце СН ІІ БЮ ст.

Ухвалою судді від 28.02.2024 відкрито провадження у даній справі та постановлено розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

В підготовче судове засідання позивачка та її представник не з`явилися, про час та місце розгляду справи належним чином повідомлялися, проте до суду від представника позивачки поступила заява, в якій вона просить суд розглянути справу у її відсутності та відсутності позивачки, позовні вимоги підтримують та просять суд їх задовольнити.

Представник відповідача у підготовче судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи належним чином повідомлявся, проте до суду поступила заява, в якій просить суд розглянути справу у його відсутності, заперечень проти позову немає.

Оскільки в судове засідання не з`явилися всі учасники справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу відповідно до вимог частини 2 статті 247 ЦПК України, не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, суд вважає, що у відповідності до вимог статей 200, 206 ЦПК України у справі можливо ухвалити рішення про задоволення позову при проведенні підготовчого засідання, з огляду на таке.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 у селі Росохи Самбірського району Львівської області помер батько позивачки, ОСОБА_2 , про що виконавчим комітетом Волошинівської сільської ради Старосамбірського району Львівської області 03.02.2017 складено актовий запис №1 та видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 (а.с.10).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина на право власності на земельну ділянку площею 0,96 умовних кадастрових гектарів у землі, яка перебуває у колективній власності ОВСН «Волошиново», яка на підставі рішення Старосамбірської районної ради Львівської області, належала його матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3 від 26.09.2012, на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ЛВ №055053 від 05.08.1996 (а.с.9, 16).

Згідно довідки №181 від 20.02.2024, виданої виконавчим комітетом Волошинівського старостинського округу Старосамбірської міської ради Самбірського району Львівської області, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , на момент смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 була зареєстрована та проживала в АДРЕСА_1 . На день своєї смерті у житловому будинку була зареєстрована та проживала зі своїм сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (а.с.11).

ОСОБА_2 є сином ОСОБА_3 на підставі свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 від 21.02.2013 (а.с.8).

07 грудня 2006 року ОСОБА_3 склала заповіт, за яким все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, і взагалі все те, що буде їй належати на день смерті, заповіла батьку позивачки ОСОБА_2 . Заповіт від її імені було посвідчено секретарем виконкому Волошинівської сільської ради Старосамбірського району Львівської області та зареєстровано в реєстрі за №34 (а.с.13).

Згідно довідки №182 від 20.02.2024, виданої виконавчим комітетом Волошинівського старостинського округу Старосамбірської міської ради Самбірського району Львівської області ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , на момент смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 був зареєстрований та проживав в АДРЕСА_1 . На день своєї смерті у житловому будинку був зареєстрований та проживав один (а.с.12).

ОСОБА_2 є батьком позивачки, що підтверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_7 серії НОМЕР_5 від 02.06.1979 (а.с.6).

08.08.1998 позивачка одружилась з ОСОБА_4 та при шлюбі змінила своє дошлюбне прізвище з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 » (а.с.7).

Листом №403/02-14 від 21.02.2024 Старосамбірської державної нотаріальної контори Львівської області, нотаріус відмовила у вчиненні нотаріальних дій, посилаючись на те, що ОСОБА_1 було пропущено шестимісячний строк для прийняття спадщини після смерті її батька, ОСОБА_2 . У зв`язку з чим, нотаріус не вправі зареєструвати від її імені заяву та видати свідоцтво про право на спадщину за законом (а.с.14).

Позивачка вважає, що пропустила строк прийняття спадщини з поважних причин, оскільки не змогла звернутись із відповідною заявою до 01.08.2017 у зв`язку з тим, що згідно довідки КНП «Старосамбірської РЛ» №96 від 21.02.2024, у період з 20.07.2017 по 10.08.2017 вона перебувала на стаціонарному лікуванні з діагнозом гіпертонічна хвороба ІІ ст., ІІІ ст., ризик високий ІV, гіпертензивне серце СН ІІ Б ст. (а.с.15).

Відповідно до статей 1268, 1269 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом, має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати у строк шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (частина 1 статті 1270 ЦК України), до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк на прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від неї.

Як роз`яснено у пункті 2 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» відповідно до змістустатті 1272 ЦК України позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини подається: 1) у разі відсутності письмової згоди всіх спадкоємців, які прийняли спадщину, на подання спадкоємцем, який пропустив шестимісячний строк, заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори; 2) у разі пропуску шестимісячного строку подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори та відсутності інших спадкоємців, які прийняли спадщину та могли б дати письмову згоду на подання цієї заяви. При цьому суди переважно правильно вирішують питання поважності причин пропуску зазначеного строку та визнають поважними тривалу хворобу, перебування спадкоємця тривалий час за межами України, відбування покарання в місцях позбавлення волі, перебування на строковій військовій службі в ЗСУ тощо.

Пленум Верховного Суду України в пункті 24 постанови від 30 травня 2008 року №7 «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснив, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Як вбачаєтьсяз матеріалівсправи,позивачка увстановлений закономшестимісячний строкне звернуласядо нотаріусаіз заявоюпро прийняттяспадщини післясмерті матері,через те,що перебувалана стаціонарному лікуванні з діагнозом гіпертонічна хвороба ІІ ст., ІІІ ст., ризик високий ІV, гіпертензивне серце СН ІІ Б ст.

Зазначені обставини, як вважає суд, зумовили істотні труднощі для позивачки щодо вчинення нею дій по оформленню своїх спадкових прав, а тому, суд визнає поважними причини пропуску строку для прийняття спадщини, яка відкрилася внаслідок смерті ОСОБА_2 .

Таким чином, з огляду на наведені положення закону та враховуючи встановлені судом обставини справи, оцінивши надані в силу положень статті 81 ЦПК України докази в їх сукупності, суд вважає, що визнання відповідачем пред`явленого позову не суперечить закону та не порушує права свободи чи інтереси інших осіб, а тому є підстави для задоволення позовних вимог позивачки і визначення їй додаткового строку у три місяці, який буде достатнім для подання нею заяви про прийняття спадщини.

Керуючись статтями 12, 13, 76-81, 89, 200, 206, 247, 258, 259, 264, 265, 268 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

ВизначитиОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , додатковий строк три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 03.02.2017.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Львівського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Ознайомитись з повним текстом судового рішення, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Повний текст рішення складено 01.04.2024.

Суддя М.І. Клімченко

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118118382
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —455/459/24

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Клімченко М. І.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Клімченко М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні