Рішення
від 04.04.2024 по справі 733/489/24
ІЧНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Провадження № 2/733/206/24

Єдиний унікальний №733/489/24

Рішення

Іменем України

04 квітня 2024 року м. Ічня

Ічнянський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого - судді Вовченка А.В.,

при секретарі - Мошенець Л.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні у залі судових засідань суду у м. Ічня цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Парафіївської селищної ради Чернігівської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини в с т а н о в и в:

У березні 2024 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, обґрунтовуючи свої вимоги тим, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 її матері ОСОБА_2 відкрилась спадщина на житловий будинок та земельної ділянки сільськогосподарського призначення, що розташована на території Парафіївської селищної ради .

Позивачка в установлений законом шестимісячний строк не зверталася до Ічнянської районної державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини через проблеми зі здоров`ям. За таких обставин позивачка пропустила шестимісячний строк для прийняття спадщини. Просить визначити їй додатковий строк терміном два місяці (з моменту набрання рішенням суду законної сили) на подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті її матері.

Позивачка у підготовче засідання не з`явилася, в позовній заяві просить розгляд справи проводити без її участі.

Відповідач представник Парафіївської селищної ради в підготовче засідання не з`явився, через канцелярію суду надійшла письмова заява про слухання справи без його участі, за наявними в матеріалах справи документами. Відзив по позов не надав.

В судове засідання учасники процесу не з`явились, будучи належним чином повідомленими, що не перешкоджає слуханню даного питання відповідно до вимог ЦПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України), у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч. ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити при проведенні підготовчого засідання.

Відповідно до частини 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає за необхідне позов задовольнити з наступних підстав.

По справі встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в селищі Парафіївка Ічнянського району померла мати позивачки ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть(а.с.8).

22.07.2021 року ОСОБА_2 вчинила заповіт на користь позивачки ОСОБА_1 (а.с.9).

Після смерті ОСОБА_1 відкрилась спадщина у вигляді домоволодіння, що розташоване по АДРЕСА_1 та земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 за заповітом є її дочка - ОСОБА_1 , однак заяву про прийняття спадщини до нотаріуса вона не подавала, та вважається такою, що не прийняла спадщину. Інші спадкоємці відсутні.

Відповідно до довідки Парафіївської селищної ради № 72 від 10 лютого 2022 року ОСОБА_2 на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 була зареєстрована в АДРЕСА_1 , одна(а.с.11).

Згідно інформаційної довідки зі спадкового реєстру №76254807 від 19.03.2024 року спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилась (а.с.21-22).

Після смерті матері позивач не звернулась до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини в передбачені законом строки через проблеми зі здоров`ям. 20.11.2024 року була госпіталізована до КНП «Прилуцька центральна міська лікарня», що підтверджено відповідними медичними документами. Після виписки проходила тривалу реабілітацію. Після початку збройної агресії та введенням воєнного стану нотаріат та судова система були паралізовані, що унеможливлювало прийняти спадщину в установлений законом строк(а.с.12-15).

За таких обставин позивачка пропустила шестимісячний строк для прийняття спадщини. Просить визначити їй додатковий строк два місяці (з моменту набрання рішенням суду законної сили) на подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті її матері.

Згідно ч.3 ст.1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити їй додатковий строк, достатній для подання нею заяви про прийняття спадщини.

За таких обставин заявлені вимоги ОСОБА_1 обґрунтовані , оскільки строк для подачі заяви про прийняття спадщини пропущений нею, визнаний судом поважним. За таких умов суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 1268-1270, 1272 ЦК України, ст.ст. 4, 5, 10, 11, ч.1 ст. 142, 200, 206, 263, 264, 265 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Парафіївської селищної ради Чернігівської області, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП - НОМЕР_1 додатковий строк терміном 2 (два) місяці, з моменту набрання рішенням законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Рішення суду може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернігівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги до суду апеляційної інстанції .

Учасник справи якому повне рішення суду не було вручено в день його проголошення або складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне рішення складено 04 квітня 2024 року.

Суддя А. В. Вовченко

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118119410
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —733/489/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Вовченко А. В.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Вовченко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні