Ухвала
від 02.04.2024 по справі 759/4339/24
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 2-о/759/333/24

ун. № 759/4339/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 квітня 2024 року м. Київ

суддя Святошинського районного суду м. Києва Ул`яновська О.В. розглянувши цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Відділ з опіки та піклування над недієздатними та обмежено дієздатними особами Управління соціального захисту населення Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

у березні 2024 р. заявник звернувся до суду із заявою, просить суд визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 недієздатною.

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 02.04.2024 прийнято заяву до розгляду та відкрито провадження у справі.

03 серпня 2023 року набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги" від 10 квітня 2023 року.

Зокрема, ст. 293 ЦПК України доповнено частиною 5, згідно якої у випадках, встановлених пунктами 1,9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Отже, у разі якщо особа, стосовно якої розглядається питання про визнання її недієздатною, не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 14 ЗУ "Про безоплатну правничу допомогу" право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають такі категорії фізичних осіб, а саме особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені п.п. 2, 3 ч. 2 ст. 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Враховуючи, що розгляд справ, про визнання фізичної особи недієздатною, проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій відносно фізичної особи у справі про визнання особи недієздатною, суд, відповідно до положень ч. 5 ст. 293 ЦПК України вважає за необхідне залучити адвоката з метою представництва інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 через Правобережний Київський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

На підставі вищевикладеного, керуючись вимогами ст.ст. 293, 299 ЦПК України, суддя,

ПОСТАНОВИВ:

залучити до участі у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Відділ з опіки та піклування над недієздатними та обмежено дієздатними особами Управління соціального захисту населення Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна адвоката Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Адвокату з`явитися у судове засідання, яке відбудеться 24 квітня 2024 року о 12 год. 20 хв. у приміщенні Святошинського районного суду м. Києва за адресою: м. Київ, вул. Якуба Коласа, 27-а, 62-зал під головуванням судді Ул`яновської О.В.

Ухвалу направити для виконання до Правобережного Київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (03087, м. Київ, вул. Єреванська, 32).

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя: О.В. Ул`яновська

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118123127
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —759/4339/24

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Ул`яновська О. В.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Ул`яновська О. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Ул`яновська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні