Ухвала
від 25.03.2024 по справі 207/5233/23
БАГЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА

№ 207/5233/23

№ 1-кс/207/325/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2024 року слідчий суддя Баглійського районного суду м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Кам`янське клопотання старшого слідчого СВ ВП №2 Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області майора поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Кам`янської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про дозвіл на тимчасовий доступ до документів,

В С Т А Н О В И В :

25 березня 2024 року старший слідчий СВ ВП №2 Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області майор поліції ОСОБА_3 звернулась до суду з клопотанням,, погодженим з прокурором Кам`янської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про дозвіл на тимчасовий доступ до документів.

В обґрунтування клопотання старший слідчий СВ ВП №2 Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області майор поліції ОСОБА_3 зазначила, що 12.09.2023 року до ЧЧ ВП № 2 Кам`янського РУП надійшов лист інформування з управління Служби безпеки України про те, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 причетний до вчинення кримінальних правопорушень, пов`язаних із незаконним поводженням із вогнепальною зброєю, бойовими припасами та вибуховими речовинами, а саме до їх незаконного придбання, зберігання та збуту.

Відомості про зазначене кримінальне правопорушення внесені до ЄРДР 13.09.2023року за №12023041780000721, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України.

06.03.2024 року, згідно ухвали слідчого судді Баглійського районного суду м. Дніпродзержинська ОСОБА_1 від 27.02.2024 року, в період часу з 14:59 годин до 16:361 годин проведено обшук житла за адресою: АДРЕСА_1 , в ході якого виявлено та вилучено: мобільний телефон SIGMA чорного кольору імеі1 НОМЕР_1 ; імеі2: НОМЕР_2 з сім картою номер НОМЕР_3 , - упаковано до спеціального пакету НПУ QYH 0256012.

07.03.2024 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 263 КК України, а саме у носінні, зберіганні, придбані вогнепальної зброї, без передбаченого законом дозволу.

Встановлено, що зазначений мобільний телефон SIGMA чорного кольору імеі1: НОМЕР_1 ; імеі2: НОМЕР_2 з сім картою номер НОМЕР_3 (пароль розблокування « НОМЕР_4 ») має значення як речовий доказ у кримінальному провадженні, оскільки може містити відомості, зокрема відеозаписи, фотознімки, листування підозрюваного ОСОБА_5 , що можуть бути використані як докази вчинення ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України, а також як доказ причетності до вчинення інших кримінальних правопорушень.

Відповідно до вимог ст. 7 КПК України, зміст та форма кримінального провадження; повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, відносяться: повага до людської гідності (п. 4 ч. 1 ст. 7 КПК України); таємниця спілкування (п. 7 ч. 1 ст. 7 КПК України); невтручання у приватне життя (п. 8 ч. 1 ст. 7 КПК України). Відповідно до вимог ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Окрім того, відповідно до вимог п. 6, 8 ч. 1 ст. 162 КГ1К України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать: особисте листування особи та інші записи особистого характеру та персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Оскільки, мобільний телефон, який було вилучено у ході обшуку житла за адресою: АДРЕСА_1 , може містити інформацію про вчинення; злочину відомості про місця вчинення кримінальних правопорушень. Тому, в органу досудового розслідування виникла необхідність в отриманні дозволу на тимчасовий доступ до, змісту мобільного телефону SIGMA чорного кольору імеі1: НОМЕР_1 ; імеі2: НОМЕР_2 з сім картою номер НОМЕР_3 (пароль розблокування « НОМЕР_4 »), який упаковано до спеціального пакету НПУ QYH 0256012, зокрема до фотогалереї, смс-листування, журналів дзвінків, а також до ынформацыъ, що мыститься у мобыльних додатках «Telegram», «Viber», «WhatsUP», «Instаgram» тощо з можливістю зняття копії вказаної вище інформації, з метою проведення подальших експертиз, або використання вказаної інформації, як доказів факту вчинення ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України та інших кримінальних правопорушень.

Відповідно до вимог ч. З ст. 208 К1ІК України, уповноважена службова особа, слідчий, прокурор може здійснити обшук затриманої особи з дотриманням правил, передбачених частиною сьомою статті 223 і статтею 236 цього Кодексу. Частиною 5 цієї статті встановлено, що про затримання особи, яка підозрюється у вчиненні злочину, обов`язково складається протокол, в якому, крім відомостей, передбачених статтею 104 цього Кодексу, зазначаються, зокрема, підстави затримання та результати особистого обшуку. Компетенція слідчого судді на надання дозволу на проведення обшуку поширюється виключно па випадки проведення обшуку у житлі чи іншому володінні особи, що визначено ст.ст. 233-235 КПК України. Гак, слідчий суддя уповноважений на розгляд клопотань слідчого чи прокурора про надання дозволу на проведення обшуку у певному житлі чи іншому володінні особи, а також на надання оцінки законності вже проведеного обшуку в порядку ч. З ст. 233 КПК України, коли проникнення до житла чи іншого володіння особи відбулось без попереднього дозволу на те слідчого судді. Відтак, проведення особистого обшуку особи під час її затримання в порядку ст. 208 КПК України або в порядку ч. 5 ст. 236 КПК України, не потребує подальшої оцінки слідчим суддею на законність здійснення цієї слідчої дії.

Згідно із вимогами ч. 7 ст. 236 КПК України, вилучені речі та документи, які не входять до перелік}, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном. Відповідно до вимог ст. 167 КПК України, тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення. Тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: 1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди, ) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; 3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом; 4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Згідно із вимогами ст. 168 КПК України, тимчасово вилучити майно може кожен, хто законно затримав особу в порядку, передбаченому статтями 207, 208 цього Кодексу. Тимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду. Тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку для вивчення фізичних властивостей, які мають значення для кримінального провадження, здійснюється лише у разі, якщо вони безпосередньо зазначені в ухвалі суду. Забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту. У Раз1 необхідності слідчий чи прокурор здійснює копіювання інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно-телекомунікаційних системах, їх невід`ємних частинах. Копіювання такої інформації здійснюється із залученням спеціаліста.

Відповідно до вимог ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно із вимогами ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать, зокрема, особисте листування особи та інші записи особистого характеру; персональні дані особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Відповідно до вимог ст. 163 КПК України, слідчий судця, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом.

В зв`язку з вищевказаним в ході проведення досудового розслідування по кримінальному провадженні відомості про яке 13.09.2023 року внесені до ЄРДР №12023041780000721 за ч. 1 ст. 263 КК України виникла необхідність у здійсненні тимчасового доступу до мобільного телефону марки SIGMA чорного кольору імеі1 : НОМЕР_1 ; імеі2: НОМЕР_2 з сім картою номер НОМЕР_3 (пароль розблокування « НОМЕР_4 ») зокрема інформації, яка міститься в даному мобільному телефоні, зокрема, до фотогалереї, GPS відомостей, смс-листування, книги дзвінків, а також до інформації, що міститься у мобільних додатках «Telegram», «Viber», «WhatsUP», «Instagram» тощо з можливістю зняття копії вказаної вище інформації.

Старший слідчий СВ ВП № 2 Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області майор поліції ОСОБА_3 в наданій суду письмовій заяві клопотання підтримала, просила задовольнити. Фіксування за допомогою технічних засобів не здійснювалось згідно ст. 107 КПК України.

Згідно ч.2 ст. 163 КПК України клопотання розглядається без виклику особи, у якої знаходиться річ; відповідно до ч.4 ст. 163 КПК України неприбуття особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, не є перешкодою для розгляду клопотання.

Суддя, дослідивши надані матеріали кримінального провадження, вважає, що клопотання підлягає задоволенню, оскільки інформація, яка знаходиться у операторів мобільного зв`язку, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні № 12023041780000721 від 13.09.2023 року.

Керуючись ст.ст. 131,132,159-166 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Задовольнити клопотання старшого слідчого СВ ВП №2 Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області майора поліції ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Кам`янської окружної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів.

Надати дозвіл старшому слідчому СВ ВП № 2 Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області майору поліції ОСОБА_3 , слідчому СВ ВП № 2 Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_6 , слідчому СВ ВП № 2 Кам`янського РУП ГУНП в Дніпропетровській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_7 на тимчасовий доступ до мобільного телефону SIGMA чорного кольору імеі1: НОМЕР_1 ; імеі2: НОМЕР_2 з сім картою номер НОМЕР_3 (пароль розблокування « НОМЕР_4 »), який було вилучено обшуку житла за адресою; АДРЕСА_1 ; до інформації, яка міститься в даному мобільному телефоні, зокрема, до фотогалереї, GPS відомостей, смс-листування, журналу дзвінків, а також до інформації, що міститься у мобільних додатках «Telegram», «Viber», «WhatsUP», «Instagram» тощо з можливістю зняття та вилучення копій вказаної вище - інформації, з метою долучення останніх до кримінального провадження за № 12023041780000721 від 13.09.2023 за ч. 1 ст. 263 КК України.

У разі невиконання ухвали суду суд має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно ст. 166 КПК України.

Ухвала дійсна на протязі 60 діб з дня її постановлення.

Ухвала остаточна.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118123500
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на тимчасовий доступ до документів

Судовий реєстр по справі —207/5233/23

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Кононенко О. М.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Кононенко О. М.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Погребняк Т. Ю.

Ухвала від 08.03.2024

Кримінальне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Погребняк Т. Ю.

Ухвала від 08.03.2024

Кримінальне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Погребняк Т. Ю.

Ухвала від 07.03.2024

Кримінальне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Погребняк Т. Ю.

Ухвала від 07.03.2024

Кримінальне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Погребняк Т. Ю.

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Погребняк Т. Ю.

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Погребняк Т. Ю.

Ухвала від 10.10.2023

Кримінальне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Погребняк Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні