Рішення
від 27.03.2024 по справі 718/2739/23
КІЦМАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 718/2739/23

Провадження 2/718/546/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(повний текст)

"27" березня 2024 р. м.Кіцмань Чернівецька область

Кіцманський районний суд Чернівецької області у складі:

головуючого-судді Мінів О.І.

секретаря судових засідань Анучкіній О.З.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Кіцмань цивільну справу №718/2739/23 за позовом ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 ) до ОСОБА_2 (місце проживання: АДРЕСА_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_3 ), третя особа: орган опіки та піклування Кіцманської міської ради Чернівецького району Чернівецької області (місцезнаходження: вул. Незалежності, 83, м. Кіцмань, Чернівецька область) про визначення місця проживання дітей, -

за участю:

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_3

відповідача ОСОБА_2

представника відповідача Мельника Ю.В.

представник третьої особи Заярнюк Л.В. ,Олексюк В.О.

У С Т А Н О В И В:

Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача.

Позивач ОСОБА_1 09.08.2023 звернулася до суду з позовом до ОСОБА_2 , третя особа: орган опіки та піклування Кіцманської міської ради Чернівецького району Чернівецької області про визначення місця проживання чотирьох малолітніх дітей.

Зазначає, що з 2009 по червень 2022 року вона перебувала у фактичних шлюбних відносинах з відповідачем ОСОБА_2 . У них народилося четверо малолітніх дітей: син ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дочка ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , дочка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , син ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Син ОСОБА_9 та дочка ОСОБА_10 фактично проживають з позивачкою, а дочка ОСОБА_11 та син ОСОБА_12 - з відповідачем.

Вказує, що після припинення подружніх стосунків сторони добровільно не можуть дійти згоди щодо вирішення питання місця проживання дітей, відповідач наполягає, щоб діти проживали разом з ним, через це в них періодично виникають суперечки, свідком яких є їхні діти. Тому з метою захисту інтересів дітей вона змушена звернутись до суду із даним позовом, так як бажає, щоб юридично було визначено місце проживання дітей із нею. В добровільному порядку врегулювати спір не представляється можливим. Наполягає на визначенні місця проживання дітей виключно з нею, оскільки батько легковажно ставиться до виховання дітей, в нього немає постійного місця роботи, стабільного доходу, а також на праві власності чи оренди житлового приміщення. На даний час ОСОБА_13 проживає в житловому будинку, що належить їй на праві власності.

Також, зазначає, що вона отримує щомісячно допомогу на дітей, які виховуються в багатодітній сім`ї по 4200 грн. та щомісячно одноразову допомогу при народженні однієї дитини по 860 грн. Крім того, вона працює по найму в фізичної особи-підприємця та виконує роботи в пекарні, позитивно характеризується за місцем проживання. На праві власності має житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно Висновку органу опіки та піклування Кіцманської міської ради, орган вважає доцільним проживання малолітніх чотирьох дітей біля матері, мешканки с.Витилівка Чернівецького району Чернівецької області. Висновок затверджений рішенням Кіцманської міської ради № 173/7 від 13.07.2023.

На підставі наведеного, керуючись нормами законодавства, просить визначити місце проживання чотирьох малолітніх дітей біля матері, мешканки с.Витилівка Чернівецького району Чернівецької області.(а.с.1-7)

Відзиву на позовну заяву не поступало.

Заяви, клопотання, інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою Кіцманського районного суду Чернівецької області від 15.08.2023 вказану вище позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи визначено проводити в порядку загального позовного провадження. Підготовче засідання призначено на 26.09.2023 (а.с.50).

26.09.2023 представник відповідача ОСОБА_2 - адвокат Мельник Ю.В. на адресу суду скерував письмові пояснення (заперечення на позов), згідно яких ОСОБА_2 позовні вимоги не визнає в повному обсязі. Обставини, викладені в позові не відповідають дійсності. Житловий будинок в якому проживає відповідач з дітьми дійсно зареєстрований на позивачку, однак придбаний за кошти матері відповідача, яка надсилала їм кошти з Італії. ОСОБА_2 є дбайливим батьком, піклується про дітей, доглядає їх, а мати проживає окремо, з іншим чоловіком, живе своїм життям та не цікавиться долею дітей. Крім того, вважає, що висновок Органу опіки та піклування Кіцманської міської ради про визначення місця проживання дітей, який затверджений рішенням виконавчого комітету від 13.07.2023 № 173/7 є недостатньо обґрунтованим та суперечить інтересам дітей, просить не брати його до уваги. (а. с. 56-61).

Ухвалою Кіцманського районного суду Чернівецької області від 18.12.2023 закрито підготовче провадження по справі. Справу призначено до судового розгляду по суті , задоволено клопотання сторони відповідача про виклик і допит свідків в суді. (а.с.88).

Позиція сторін та їх представників в судовому засіданні

Позивач ОСОБА_1 та її представник - адвокат Маковійчук Л.В. в судовому засіданні позов підтримали повністю, з підстав зазначених в ньому. Крім того, позивач пояснила, що проживала з ОСОБА_2 без реєстрації шлюбу в період з 2009 по 2022 роки, від спільного проживання у них народилось четверо дітей. В 2022 вона перейшла проживати до нового чоловіка, забравши ОСОБА_10 та ОСОБА_9 із собою, а з відповідачем залишились проживати ОСОБА_12 та ОСОБА_11 . На сьогодні вона фактично проживає без реєстрації по АДРЕСА_1 з цивільним чоловіком ОСОБА_14 , а також його батьками. На час подачі позову з ними проживали: дочка ОСОБА_15 (6 років) та син ОСОБА_9 (3 роки), в той час коли ОСОБА_12 (7 років) та ОСОБА_11 (5 років) проживали з відповідачем. На сьогодні, дочка ОСОБА_15 також перейшла проживати до відповідача, з нею залишився тільки ОСОБА_9 , 2021 р.н. Вона з усіма дітьми зареєстровані по АДРЕСА_2 , в будинку який перебуває в її власності, але придбаний матір`ю відповідача, яка передала кошти з Італії. Відповідач з трьома дітьми проживають в цьому ж будинку по АДРЕСА_2 . Іноді вона приїжджає навідати дітей, телефонує найстаршому ОСОБА_12 , однак той не бере трубки. До школи не навідується, однак перебуває з вчителькою постійно на зв`язку. Коли вона навідує дітей, відповідач скандалить, чинить їй перешкоди. При цьому ОСОБА_2 відноситься нормально до дітей, діти здорові, однак, зі слів сусідів, відповідач раніше зловживав алкогольними напоями, перебував на лікуванні від алкоголізму, на даний час цього не спостерігається. На даний час вона проживає із ОСОБА_14 в с.Витилівка без реєстрації шлюбу, з його родичами, в будинку, власником якого є мати співмешканця. ОСОБА_14 та його батьки не заперечують щодо визначення місця проживання усіх чотирьох дітей з ними , в їх житлі, планують облаштувати кімнату для дітей. Орієнтовно в жовтні 2023 вони разом гуляли з дітьми і діти виявили бажання поїхати до батька, хочуть бути усі разом, після того так із залишились. ОСОБА_12 ходить в Лашківську ОЗО в 1 клас, ОСОБА_10 і ОСОБА_11 - в Лашківський ЗДО, а найменший ОСОБА_9 - в дитячий садок с.Витилівка.

Представник ОСОБА_3 вважає, що найкраще для дітей проживати з матір`ю, враховуючи прихильність дітей, її нова родина прийме дітей в свій будинок. На даний час ОСОБА_16 офіційно не працює, однак іноді виходить в пекарню на роботу. Відповідач взагалі не працевлаштований, іноді працює по найму, не має житла у власності, являється неграмотним, не може виконувати батьківські обов`язки.

Відповідач ОСОБА_2 та його представник - адвокат Мельник Ю.В. в судовому засіданні позов не визнали в повному обсязі. ОСОБА_2 пояснив, що фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 , в будинку, який придбала його мати, в якому зареєстровані всі діти, на спеціальних обліках він не перебуває і ніколи не перебував, у нього не має алкогольної залежності, працює по найму, здійснює догляд за сусідом, який потребує стороннього догляду. В будинку він самостійно проживає з трьома старшими дітьми та здійснює їх догляд, він готує їсти дітям, доглядає їх та збирає до школи, садку. Діти не хочуть проживати з матір`ю, син ОСОБА_12 , взагалі не хоче з нею спілкуватися. Дитина жаліється, що не хоче йти до мами в с.Витилівку, там до нього погано відносяться. Десь в жовтні всі діти поїхали до матері в с.Витилівку, через пів доби позивачка зателефонувала, щоб він прийшов забрати дітей, бо її чоловік не готовий до чотирьох дітей. Позивачка з дітьми тоді 3 дні прожила з ним в с.Лашківка, після сварки з ОСОБА_14 , згодом повернулась до нього назад і взяла з собою тільки найменшого ОСОБА_9 . З того часу троє дітей проживають постійно з ним, відвідують школу та садок в с.Лашківка.

В нього дійсно незакінчена середня освіта, закінчив 4 класи, вміє трохи писати та читати. Дитина старша ходить до школи, чудово з усіма спілкується. З 1 вересня і до сьогоднішнього дня позивачка жодного разу не приходила до сина в школу, не цікавиться його навчанням і життям. Старший ОСОБА_12 захворів на запалення легень в грудні 2023 року, його поклали в ОСОБА_17 лікарню на 10 днів, він весь час перебував з сином. А згодом і менші двоє дітей були госпіталізовані в лікарню в період з 8 по 18 грудня, всі під системами, він весь час перебував з дітьми в лікарні до їх видужання, мати жодного разу до дітей не приходила і не телефонувала. Зазначає, що з сином ОСОБА_12 робить уроки його племінниця ОСОБА_29 . З позивачкою були суперечки так як вона взяла кредит на нього без його відома. ОСОБА_1 фінансово дітям не допомагає, подарунки не приносить, до дітей в садок на свято не прийшла , хоча вони напередодні домовились, що вона прийде дітям зачіски зробити, однак мати не прийшла. Він не чинить їй перешкод у спілкуванні з дітьми, вона саме не бажає.

Представник Мельник Ю.В. зазначив, що позов є необґрунтованим, безпідставним, ОСОБА_2 на обліку в лікаря нарколога не перебуває, що стверджується відповідними довідками. Звертав увагу, що позивачка отримує щомісячну допомогу на дітей, які виховуються в багатодітній сім`ї в сумі 4200 щомісячно, в той час коли троє дітей з нею не проживають.

Представник органу опіки та піклування Кіцманської міської ради Заярнюк Л.В. в судовому засіданні вказала, що висновок про доцільність проживання малолітніх дітей з матір`ю складався ще в червні 2023, за результатами бесіди із обома батьками, за місцем їх проживання, умови проживання в обох гарні, претензій не було. Теперішній чоловік позивачки не вийшов, коли обстежували умови проживання ОСОБА_1 . Проведено бесіду із дітьми. Старший син ОСОБА_12 чітко сказав, що хоче жити з татом, ОСОБА_19 не змогла висловитись через вік, однак виявила бажання бачитись із братом та сестрою, що проживають окремо. Підтримала висновок про доцільність проживання малолітніх дітей біля матері в с.Витилівка.

Заслухавши пояснення учасників справи, свідків, дослідивши докази, викладені у заявах по суті справи, повно і всебічно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, якими обґрунтовуються позовні вимоги та заперечення, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини справи та надав їм таку правову оцінку.

Так, свідок ОСОБА_20 дала суду пояснення про те, що вона є далекою родичкою відповідача, проживає поряд в с.Лашківка, допомагає відповідачу у разі необхідності. На даний час троє дітей проживають з батьком, діти чисті та охайні, він все оплачує, організовує побут. Старший син ОСОБА_12 ходить до школи, а інші - у садочок. Мати ні до школи, ні в садочок не приходить до дітей. ОСОБА_12 категорично не хоче спілкуватися з матір`ю. Вважає, що дітям краще буде проживати з батьком, так як теперішній чоловік позивачки не буде піклуватися про дітей.

Свідок ОСОБА_21 в суді пояснила, що відповідач є її дядьком, вона іноді допомагає відповідачу з дітьми. Одного разу, позивачка зателефонувала до неї, щоб вона забрала дітей. ОСОБА_1 перебувала у якомусь іншому будинку, плакала і казала, що її теперішній чоловік вигнав з дітьми з будинку, так як не готовий до дітей. Це було не один раз. Чоловік позивачки виганяв її, вона ночами з дітьми ходила вулицями, ОСОБА_14 негативно відноситься до дітей. Також, був випадок, що вона зняла з дитини сережки і пішла. ОСОБА_2 не зловживає спиртним напоями, він взагалі не п`є, являється хорошим батьком. Відповідач самостійно займався лікуванням дітей, коли усі троє перебували на стаціонарному лікуванні, мати навіть не прийшла в лікарню.

Свідок ОСОБА_22 дала суду пояснення про те, що вона є тіткою ОСОБА_2 , часто відвідує відповідача з дітьми. ОСОБА_2 доглядає дітей та піклується про них, любить дітей.

Обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

Відповідно до положень ст.ст.13,19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

На підставі ст.ст.12,81,82 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Відповідно до ст.89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду встановленої сили. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Так, в судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 проживали без реєстрації шлюбу в період з 2009 по 2022 рік в АДРЕСА_2 . За час спільного проживання у них народилось четверо дітей, а саме: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження дітей (а. с. 15-18).

Діти зареєстровані та з народження проживають за адресою АДРЕСА_2 , крім найменшого ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , який рпоживає з матір`ю в с.Витилівка.

Згідно довідки Управління праці та соціального захисту населення Чернівецької РДА, відділ № 1 м. Кіцмань № 654 та № 655 від 20.06.2023, ОСОБА_1 отримує щомісячну допомогу на дітей, які виховуються в багатодітній сім`ї по 4200 грн. та щомісячно одноразову допомогу при народженні однієї дитини по 860 грн. (а.с.19)

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 336213856 від 20.06.2023 ОСОБА_1 має на праві власності житловий будинок, площею 67,7 кв м, земельну ділянку, площею 0,1083 га, за адресою: АДРЕСА_2 . Об`єкти нерухомості придбані на підставі договору купівлі-продажу від 07.10.2020. (а.с.20-21)

Згідно акту оцінки потреб сім`ї № 66 від 23.06.2023 року, складеним спеціалістом відділу соціальної роби Кіцманської міської ради, за місцем проживання ОСОБА_1 по АДРЕСА_1 . В житлі проживає: мати ОСОБА_1 - не працює, дочка- ОСОБА_7 , 2018 р.н., син- ОСОБА_6 , 2021 р.н., співмешканець ОСОБА_14 , 1988 р.н. - не працює, власник домогосподарства, бабуся - ОСОБА_23 , 1963 р.н., дідусь - ОСОБА_24 , 1953 рн. Умови проживання задовільні, для проживання та виховання дітей створено відповідні умови. (а.с.22-28)

Згідно акту № 67 та висновку оцінки потреб сім`ї № 57 від 26.06.2023 року, складеним спеціалістом відділу соціальної роби Кіцманської міської ради, за місцем проживання ОСОБА_2 по АДРЕСА_2 . В житлі проживає: батько ОСОБА_2 - працює по найму, син - ОСОБА_2 , 2017 р.н., дочка - ОСОБА_25 , 2019 р.н. Умови проживання задовільні, для дітей створено відповідні умови проживання та виховання, обробляється город, є кури. (а.с.23-35)

ОСОБА_2 , 1985 р.н. не перебуває на обліку у лікарів нарколога та психіатра, відповідно до довідок № 315 та № 278 від 27.06.2023, що видані КНП «Кіцманською багатопрофільною лікарнею інтенсивного лікування». (а.с.36-37)

Відповідно до довідки № 506 від 23.06.2023, яка видана КНП «Кіцманським центром первинної медичної допомоги» ОСОБА_2 батько неповнолітніх дітей ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 приводить дітей на медичні огляди та чергові щеплення. Завжди вчасно звертається за медичною допомогою при захворюванні дітей, консультується з сімейним лікарем в телефонному режимі щодо здоров`я дітей, старанно виконує рекомендації і вказівки сімейного лікаря (а.с.39)

Відповідно до довідки - характеристики № 96 від 22.06.2023, яка видана виконкомом Кіцманської міської ради, ОСОБА_2 по місцю проживання в с.Лашківка характеризується позитивно, чесний, добросовісний, з сусідами підтримує дружні відносини. На даний час виховує сам двох неповнолітніх дітей ОСОБА_6 , 2017 р. н. та ОСОБА_2 , 2019 р. н. Заяв чи скарг не надходило. (а.с.40)

Відповідно до довідки - характеристики № 97 від 22.06.2023, яка видана виконкомом Кіцманської міської ради, ОСОБА_1 по місцю проживання в с.Витилівка характеризується з хорошої сторони, заяв чи скарг не надходило. На даний час виховує сама двох неповнолітніх дітей ОСОБА_6 , 2021 р. н. та ОСОБА_7 , 2018 р. н. (а.с.41)

Акт обстеження матеріально-побутових умов сім`ї № 105 від 22.06.2023, виданий виконкомом Кіцманської міської ради, підтверджує, що ОСОБА_1 разом з дітьми ОСОБА_6 та ОСОБА_7 проживають без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 в житловому будинку, який перебуває у власності матері співмешканця ОСОБА_26 (а.с.42)

З метою підготовки висновку про визначення місця проживання дітей, комісією за участі начальника служби у справах дітей КМР - Л.Заярнюк 26.06.2023 проведено обстеження умов проживання за адресою: АДРЕСА_2 . Для виховання та розвитку дітей створені задовільні умови, житловий будинок загальною площею 67,7 кв м, на подвір`ї є літня кухня, господарські будівлі. Обробляється город. За вказаною адресою проживають та зареєстровані : батько - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 (не зареєстрований), мати - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (зареєстрована, не проживає), син - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (зареєстрований), дочка - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (зареєстрована), дочка - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (зареєстрована, не проживає), ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (зареєстрований, але не проживає) (а.с.43)

Відповідач ОСОБА_2 значиться зареєстрованим за адресою АДРЕСА_3 .

З метою підготовки висновку про визначення місця проживання дітей, комісією за участі начальника служби у справах дітей КМР - Л.Заярнюк 26.06.2023 проведено обстеження умов проживання за адресою: АДРЕСА_1 . Умови проживання задовільні, діти мають окремі місця для сну, у наявності одяг, взуття та іграшки. Діти відвідують Витилівський заклад дошкільної освіти. За вказаною адресою проживають та зареєстровані: власник жила ОСОБА_26 , 1963 р.н. зареєстрована, чоловік - ОСОБА_24 , 1953 р. н. зареєстрований, син - ОСОБА_14 , 1988 р. н. зареєстрвоаний, співмешканка сина (не зареєстрована) - ОСОБА_1 , 1992 р. н., дитина співмешканки - ОСОБА_7 ,2018 р. н. (не зареєстрована), дитина співмешканки - ОСОБА_6 , 2021 р.н., (не зареєстрована) (а.с.44)

Відповідно до висновку органу опіки і піклування Кіцманської міської ради про визначення місця проживання малолітніх: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 і ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканців с. Лашківка та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 і ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , мешканців с. Витилівка, орган опіки і піклування вважає за доцільне проживання малолітніх дітей визначити біля матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , мешканки с. Витилівка. Висновок затверджено Рішенням Кіцманської міської ради №173/7 від 13.07.2023 року (а.с.10-14).

В підготовчому засіданні відповідачем, на спростування позовних вимог, надано суду Акт обстеження матеріально-побутових умов сім`ї № 139 від 11.09.2023, виданого виконавчим комітетом Кіцманської міської ради. Батько ОСОБА_2 проживає разом зі своїми дітьми ОСОБА_2 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_2 . ОСОБА_6 відвідує Лашківський ЗЗСО 1 клас. Мати - ОСОБА_1 проживає за іншою адресою АДРЕСА_1 (а.с.62)

Згідно характеристики на ОСОБА_6 , учня 1 класу ОЗО Лашківського ліцею, виданої директором та класним керівником ліцею, дитина забезпечена всім необхідним для навчання в школі, до школи приходить завжди вчасно, не відвідує лише по хворобі. На кінець першого семестру оволодів навчальним матеріалом на достатньому рівні. (112).

ОСОБА_7 та ОСОБА_27 відвідують Лашківський ЗДО з 2023 року. Діти проживають з батьком ОСОБА_28 , який приділяє вихованню дочок достатньо часу. Сім`я матеріально забезпечена, діти мають усе необхідне для життя та відвідування закладу. Фізичний розвиток відповідно віку, виявляють інтерес до навчання. Заклад відвідують постійно, відсутні тільки з поважних причин, батько на відмінно справляється з своїми обов`язками, що вбачається із характеристик на дітей, наданих вихователем та директором Лашківського ЗДО 25.03.2024 року. (а.с.110-111).

Норми права, які застосував суд, та мотиви їх застосування. Оцінка та висновки суду.

Відповідно до ч.1 ст. 29 ЦК України місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово.

Відповідно до ч. 4 ст. 29 ЦК України місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров`я, в якому вона проживає.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 СК України мати, батько мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.

Згідно ч.ч.1, 2 ст. 160 СК України місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків; місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини.

Відповідно до ч.1 та ч.2 ст. 171 СК України, дитина має право на те, щоб бути вислуханою батьками, іншими членами сім`ї, посадовими особами з питань, що стосуються її особисто, а також питань сім`ї. Дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні між батьками, іншими особами спору щодо її виховання, місця проживання, у тому числі при вирішенні спору про позбавлення батьківських прав, поновлення батьківських прав, а також спору щодо управління її майном.

З аналізу норм сімейного законодавства вбачається, що у тому разі, коли батьки дитини спільно не проживають, право визначати місце проживання дитини залишається за кожним з батьків. Питання про визначення місця проживання дитини має вирішуватись не тільки з урахуванням інтересів кожного з батьків, а перш за все, з урахуванням прав та законних інтересів дитини.

Відповідно до ст. ст. 18, 27 Конвенції про права дитини, ратифікованої постановою Верховної Ради України від 27 лютого 1991 року (далі - Конвенція), держави-учасниці докладають всіх можливих зусиль до того, щоб забезпечити визнання принципу загальної та однакової відповідальності обох батьків за виховання і розвиток дитини. Батьки або у відповідних випадках законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їх основного піклування.

Держави-учасниці визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини.

У п. 1 ст. 9 указаної Конвенції передбачено, що держави-учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно з судовим рішенням, визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною або не піклуються про неї, або коли батьки проживають роздільно і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини.

В усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини (ч. 1 ст. 3 Конвенції).

Місце проживання малолітньої дитини з одним із батьків визначається або за місцем проживання матері чи батька, або за конкретною адресою.

Із системного тлумачення ч. 1 ст. 3, ст. 9 Конвенції про права дитини, ч. ч. 2 і 3 ст. 11 Закону України «Про охорону дитинства», ст.161 СК України випливає, що при вирішенні спору про визначення місця проживання дитини, суди мають враховувати передусім інтереси дитини. Встановлений сімейним законодавством принцип повної рівності обох батьків у питаннях виховання дітей може бути обмежений судом в інтересах дитини.

Відповідно до положень ч.ч.4-6 ст.19 СК України при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини.

Відповідно до висновку органу опіки і піклування Кіцманської міської ради щодо визначення місця проживання малолітніх: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 і ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканців с. Лашківка та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 і ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , мешканців с. Витилівка, орган опіки і піклування вважає за доцільне проживання малолітніх дітей визначити біля матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , мешканки с. Витилівка.

З висновком органу опіки та піклування Кіцманської міської ради про визначення місця проживання чотирьох малолітніх дітей з матір`ю, суд не погоджується, вважає даний висновок недостатньо обґрунтованим та таким, що суперечить інтересам дітей.

Зокрема, у зазначено у висновку, мати дітей ОСОБА_1 не заперечує, що більше року не провідувала двох своїх дітей, які залишились проживати з батьком, не проводила з ними час та не допомагала їх утримувати, мотивуючи це страхом перед погрозами колишнього чоловіка фізичною розправою.

За результатами проведеної бесіди з малолітніми ОСОБА_2 , 2019 р.н. та ОСОБА_6 , 2017 р.н., діти зазначили, що мама до них не приїжджає, не телефонує, нічого не передає. Малолітній ОСОБА_12 виявив бажання проживати біля батька, а малолітня ОСОБА_19 через свій вік не могла висловити свою думку. Разом з тим, діти не заперечують щодо спілкування і зустрічей з братом та сестрою, які проживають з мамою.

Суд звертає увагу, що в процесі підготовки висновку, бесіда з дитиною ОСОБА_10 , 2018 р.н., не проводилась щодо її думки про місце проживання. А з вересня 2023 року ОСОБА_10 також почала проживати з батьком, братом ОСОБА_12 та сестрою ОСОБА_11 в АДРЕСА_2 . Троє дітей відвідують заклади освіти в с.Лашківка, тобто за місцем реєстрації та фактичного проживання.

Крім того, у наданому Висновку не врахована думка співмешканця ОСОБА_1 - ОСОБА_14 щодо визначення місця проживання чотирьох дітей з матір`ю ОСОБА_1 , з якою він перебуває у фактичних шлюбних стосунках, не вивчено питання чи налагоджені відносини між ОСОБА_14 і кожним із дітей. Адже ОСОБА_1 запевняла суд в судовому засіданні, що її нова сім`я прийме дітей, і після позитивного рішення вона планує забрати дітей до житла в якому проживає з ОСОБА_14 .

Не відображена у Висновку і позиція власника житла - ОСОБА_23 щодо її бажання вселити чотирьох малолітніх дітей в своє житло.

А тому суд, при прийнятті рішення, не бере до уваги наданий Висновок органу опіки та піклування, вважає його недостатньо обґрунтованим та таким, що суперечить інтересам дітей.

Разом з тим, за положеннями частини першої статті 161 СК України, якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них проживатиме малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення.

До інших обставин, що мають істотне значення, можна віднести, зокрема: особисті якості батьків; відносини, які існують між кожним із батьків і дитиною (як виконують батьки свої батьківські обов`язки стосовно дитини, як враховують її інтереси, чи є взаєморозуміння між кожним із батьків і дитиною); можливість створення дитині умов для виховання і розвитку.

Під час розгляду справ щодо місця проживання дитини суд насамперед має виходити з інтересів самої дитини (враховуючи при цьому сталі соціальні зв`язки, місце навчання, психологічний стан тощо) та балансу між інтересами дитини, правами батьків на виховання дитини й обов`язком батьків діяти в її інтересах.

Сторони не дійшли згоди щодо визначення, з ким із батьків проживатимуть малолітні діти.

Суд встановив, що усі четверо малолітніх дітей зареєстровані за адресою АДРЕСА_2 . ОСОБА_11 (5 років) та ОСОБА_12 (7 років) постійно проживають з батьком за вказаною адресою. А з вересня 2023 року ОСОБА_10 (6 років) також виявила бажання проживати з батьком за вказаною адресою, чого не оспорювали в судовому засіданні сторони. Встановлено, що діти більш прихильні до тата, бо саме він сприяє всебічному та гармонійному розвитку дітей, створює атмосферу доброзичливості, безпеки, підтримки та любові, організовує їх побут та навчання (ліцей, дитячий садок). Син відвідує Лашківський ЗЗСО, дочки - Лашківський ЗДО, тобто діти зареєстровані, проживають та навчаються в одному місці. Батько ОСОБА_2 працює по найму, позитивно характеризується, на спеціальних обліках не перебуває, створив всі умови для проживання, виховання та розвитку дітей.

Крім того, діти: ОСОБА_12 , ОСОБА_11 та ОСОБА_10 вже тривалий час проживають з батьком, який сумлінно ставиться до виконання своїх батьківських обов`язків

Власником домогосподарства та земельної ділянки за адресою АДРЕСА_2 значиться ОСОБА_1 , разом з тим, сторонами не заперечувалось , що нерухомість придбана в 2020 році за кошти матері відповідача, яка перебуває на заробітках в Італії.

Мати дітей з 2022 року змінила місце проживання та проживає окремо в АДРЕСА_1 із співмешканцем ОСОБА_14 , разом з найменшим сином ОСОБА_9 , 2021 р.н., в домоволодінні, що належить матері співмешканця. ОСОБА_1 офіційно не працевлаштована.

Доводи ОСОБА_1 в судовому засіданні про те, що її нова сім`я прийме чотирьох дітей в свою родину - не є переконливими для суду. Адже в судовому засіданні не здобуто доказів того, що співмешканець ОСОБА_14 має налагоджені, приязні відносини із дітьми, оскільки дітям, у разі задоволення позову, доведеться адаптовуватися до нового соціального середовища, змінювати місце навчання, що може негативно вплинути на їх психологічний стан.

Дитина є найбільш вразливою стороною під час будь-яких сімейних конфліктів, у спорі щодо визначення місця проживання дитини визначається її доля.

В судовому засіданні сторони не клопотали про заслуховування думки дітей у даному спорі.

Аналізуючи докази, зібрані у судовому засіданні, суд, виходячи включно із рівності прав та обов`язків батьків щодо утримання та виховання своїх дітей, закріплених у нормах національного законодавства, зазначених вище, та в інтересах самих дітей, приходить до висновку, що батько повністю займається утриманням дітей, матеріальним забезпеченням, здійснює належний догляд за дітьми, турбується про стан їх здоров`я та забезпечує належний розвиток і виховання дітей. Діти на протязі тривалого періоду часу з ним проживають, навчаються, відвідують ЗДО, у дітей задовільний стан здоров`я , рівень розвитку - згідно віку, у дітей сформувались сталі соціальні зв`язки в родині батька, батько на відмінно справляється із батьківськими обов`язками, а тому не має підстав змінювати їх місце проживання, чи примушувати адаптовуватись до нового середовища з новими членами родини.

Відтак у задоволенні позову слід відмовити за безпідставністю.

Суд зауважує, що матір дітей, в усякому разі, не позбавлена можливості піклуватися про них, бачитись з ними, спілкуватись, брати участь в їх житті, проявляти материнську любов.

На підставі викладеного, враховуючи вказані обставини, суд приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення позову ОСОБА_1 в зв`язку із безпідставністю заявлених позовних вимог.

Керуючись ст.ст.29 ЦК України, ст.ст.7, 141, 160, 161 СК України, ст.ст.4, 5, 13, 82, 89, 247, 259, 263-265, 268, 354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: орган опіки та піклування Кіцманської міської ради Чернівецького району Чернівецької області про визначення місця проживання дітей - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернівецького апеляційного суду через Кіцманський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивачка: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП: НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_3 )

Третя особа: орган опіки та піклування Кіцманської міської ради Чернівецького району Чернівецької області, місцезнаходження: вул. Незалежності, 83, м. Кіцмань, Чернівецька область

Повний текст рішення виготовлено 04.04.2024.

Суддя: О.І.Мінів

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118125453
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення місця проживання дітей, -

Судовий реєстр по справі —718/2739/23

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Мінів О. І.

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Мінів О. І.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Мінів О. І.

Ухвала від 15.08.2023

Цивільне

Кіцманський районний суд Чернівецької області

Мінів О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні