Ухвала
від 22.03.2024 по справі 132/820/24
КАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №132/820/24

Провадження №2-о/132/63/24

Ухвала

Іменем України

"22" березня 2024 р. Суддя Калинівського районного суду Вінницької області Аліменко Ю.О.

розглянувши заяву ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Швеця Дмитра Юрійовича, заінтересована особа - Калинівська міська рада Вінницької області, про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

До Калинівського районного суду Вінницької області надійшла цивільна справа за заявою ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Швеця Дмитра Юрійовича, заінтересована особа - Калинівська міська рада Вінницької області, про встановлення факту, що має юридичне значення.

При вирішенні питання про відкриття провадження по справі, судом встановлено, що заява подана з порушенням ст.ст. 175, 177 ЦПК України, а тому підлягає залишенню без руху.

З поданої заяви слідує, що метою звернення до суду є отримання права на отримання виплат за загибель військовослужбовця.

Частиною 1 ст. 16-1, ч. 1 ст. 16-3 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» визначено, що у випадках, зазначених у підпунктах 1-3 пункту 2 статті 16 цього Закону, право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого). Утриманцями вважаються члени сім`ї, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» за загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов`язаного або резервіста (особу, звільнену з військової служби, смерть якої настала протягом року після звільнення).

Слід зазначити, що саме Міністерство оборони України є спеціально уповноваженим суб`єктом на призначення грошової допомоги відповідно до вимог Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов`язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2013 року № 975, яку має на меті отримати ОСОБА_1 у разі встановлення факту постійного проживання однією сім`єю як син та батько з ОСОБА_2 , який був військовослужбовцем.

Звертаючись до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання однією сім`єю як син та батько, який загинув під час проходження служби, заявником не залучено до участі у справі Міністерство оборони України, а також членів сім`ї, інших утриманців, які також можуть мати право на отримання соціальних виплат та пільг для членів сім`ї військовослужбовців, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації. При цьому не зазначено інформації щодо відсутності у військовослужбовця таких родичів, не вказано чи перебував ОСОБА_2 у шлюбі, чи є у нього діти від даного шлюбу. Разом з тим, рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки вказаних вище осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Згідно із п. 5 ч. 3 ст. 175 ЦПК позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Відповідно до ч. 5 ст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно із ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

На підставі наведеного, вважаю за необхідне залишити вказану позовну заяву без руху, надавши позивачу строк для усунення її недоліків, викладених в мотивувальній частині цієї ухвали.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи пункт 1статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух. Право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

У зв`язку з наведеним, вимога суду про усунення недоліків позовної заяви не є порушенням права на справедливий судовий захист.

Крім того, як наголошує у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини, сторона, яка задіяна в ході судового розгляду, зобов`язана добросовісно користуватись належними їй процесуальними правам та неухильно виконувати процесуальні обов`язки.

Керуючись ст.ст.177, 185 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 в особі представника - адвоката Швеця Дмитра Юрійовича, заінтересована особа - Калинівська міська рада Вінницької області, про встановлення факту, що має юридичне значення - залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення недоліків позовної заяви протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк заява вважається неподаною і буде повернута заявнику.

Копію ухвали надіслати на електронну пошту ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) представника заявника - адвоката Швеця Д.Ю., вказану останнім у заяві.

Ухвала оскарження не підлягає.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення22.03.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118125873
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —132/820/24

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Аліменко Ю. О.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Аліменко Ю. О.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні