Ухвала
від 04.04.2024 по справі 144/245/24
ТЕПЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 144/245/24

Провадження № 2-о/144/22/24

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

"04" квітня 2024 р. смт. Теплик

Теплицький районний суд Вінницької області в складі:

головуючої судді Бондарук О.П.,

з участю секретаря судового засідання Сторожук О.М.,

заявника ОСОБА_1 ,

присяжних Волинець А.А., Гончарук С.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Теплик в порядку окремого провадження клопотання заявника про призначення судової психіатричної експертизи в цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи орган опіки та піклування Теплицької селищної ради, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, -

в с т а н о в и в :

В провадженні Теплицького районного суду Вінницької області перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи орган опіки та піклування Теплицької селищної ради, ОСОБА_2 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

Разом з подачею заяви ОСОБА_1 клопотав про призначення у справі судової психіатричної експертизи, на вирішення якої просив поставити питання:

1.Чи хворіє ОСОБА_2 на психічне захворювання?

2.Чи розуміє ОСОБА_2 характер та зміст власних дій, чи може керувати ними і передбачати їх наслідки?

3.Чи потребує ОСОБА_2 опікуна?

Проведення експертизи просить доручити експертам Вінницької обласної клінічної психоневрологічної лікарні ім. акад. О.І. Ющенка Вінницької обласної Ради, що за адресою вулиця Пирогова, 109 м. Вінниця Вінницька область, 21037, код ЄДРПОУ 01982264.

Витрати на проведення експертизи покласти на заявника ОСОБА_1 .

У ході судового засідання заявник клопотання про призначення судової психіатричної експертизи підтримав та просив його задовольнити.

Представник заінтересованої особи орган опіки та піклування Теплицької сельщної ради в судове засідання не з`явився, справу просив розглядати без їхньої участі, проти задоволення клопотання про призначення судової психіатричної експертизи у своїх письмових поясненнях не заперечував.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився.

Заслухавши пояснення заявника, дослідивши матеріали справи, суд вважає заявлене клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню на підставі наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу», судово-психіатрична експертиза з цивільних справ призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Як зазначається в п. 4 постанови Пленуму ВСУ від 28.03.1972 р. №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання:1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Враховуючи, що наявні в справі дані про психічний розлад здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є достатніми, а вирішення питання про те, чи може останній розуміти значення своїх дій та керувати ними потребує спеціальних знань в області психіатрії, суд вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу.

Згідно вимог ст. 7 Закону України «Про судову експертизу», виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

Оскільки судово-психіатричне відділення КНП «ВОКПЛ ім. академіка Ющенка» ліквідовано 12.04.2023 року, судово-психіатричну експертизу слід призачити у Вінницькій філії судово-психіатричних експертиз Державної Установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України», що за адресою: вулиця Пирогова, 109, м. Вінниця Вінницької області, 21005, код ЄДРПОУ 44971779.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

На підставі п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст.103, 252, 260 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Клопотання ОСОБА_1 про призначення судової психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити посправі судовупсихіатричну експертизу,проведення якоїдоручити експертамВінницької філіїсудово-психіатричнихекспертиз ДержавноїУстанови «Інститутпсихіатрії,судово-психіатричноїекспертизи тамоніторингу наркотиківМОЗ України»,що заадресою: вулицяПирогова,109,м.Вінниця Вінницькоїобласті,21005, код ЄДРПОУ 44971779.

На вирішення експертів поставити такі питання:

1.Чи хворіє ОСОБА_2 на психічне захворювання?

2.Чи розуміє ОСОБА_2 характер та зміст власних дій, чи може керувати ними і передбачати їх наслідки?

3.Чи потребує ОСОБА_2 опікуна?

Для дослідження експерту направити копію цієї ухвали, матеріали цивільної справи №144/245/24 (провадження 2-о/144/22/24) та медичну карту амбулаторного хворого ОСОБА_2 .

Для проведенняекспертизи уразі необхідностізобов`язати з`явитисьдо Вінницької філії судово-психіатричних експертиз Державної Установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України», що за адресою: вулиця Пирогова, 109, м. Вінниця Вінницької області, 21005, за викликом суду чи експерта ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого по АДРЕСА_1 .

При проведенні експертизи попередити експертів про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків за ст. 384 та ст. 385 КК України.

Оплату за проведення експертизи покласти на заявника ОСОБА_1 . Встановити, що останній має оплатити вартість експертизи протягом десяти днів з дня отримання рахунку експертної установи з визначенням розміру суми за проведення експертного дослідження.

Роз`яснити ОСОБА_1 , що у разі не здійснення оплати у визначений строк, суд скасує ухвалу про призначення судової психіатричної експертизи.

Роз`яснити особам, які беруть участь у справі, положення ст. 109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі, а саме, що у разі ухилення учасника справи, від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя

Присяжні

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118126072
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —144/245/24

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні