Ухвала
від 03.04.2024 по справі 495/3136/22
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Номер провадження: 22-ц/813/4770/24

Справа № 495/3136/22

Головуючий у першій інстанції Боярський О.О.

Доповідач Кострицький В. В.

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

03.04.2024 року м. Одеса

Одеський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ: Кострицького В.В., Лозко Ю.П., Коновалової В.А., вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на заочне рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 15 лютого 2023 року за позовом виконавчого комітету Білгород-Дністровської міської ради, як органу опіки та піклування до ОСОБА_1 , третя особа: КЗ «Балтська спеціальна школа Одеської обласної ради» про позбавлення батьківських прав,-

встановив:

Заочним рішенням Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 15 лютого 2023 року позовні вимоги виконавчого комітету Білгород-Дністровської міської ради, як органу опіки та піклування до ОСОБА_1 , третя особа: КЗ «Балтська спеціальна школа Одеської обласної ради» про позбавлення батьківських прав було задоволено.

Не погодившись з вказаним заочним рішенням ОСОБА_1 , 15 березня 2024 року звернулася поштою до Одеського апеляційного суду з апеляційною скаргою, яка не може бути прийнята до розгляду апеляційним судом з огляду на таке.

Відповідачем не додержаний встановлений законом порядок перегляду заочного рішення, що унеможливлює вирішення питання щодо апеляційного провадження за його апеляційною скаргою.

Порядок оскарження відповідачем заочного рішення суду врегульований главою 11 ЦПК України.

Відповідно до ст. 284 ЦПК України заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Отже, ЦПК України встановлює для відповідача особливий порядок оскарження заочного рішення - шляхом подання заяви про перегляд заочного рішення до суду, що його ухвалив, а для позивача та інших учасників справи - загальний порядок - апеляційне оскарження.

Згідно ч. 4 ст. 287 ЦПК України у разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі, строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

У заочному рішенні Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 15 лютого 2023 року зазначено порядок оскарження, а саме - заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Заочне рішення суду набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Отже, Білгород-Дністровського міськрайонним судом Одеської області , у відповідності до ч. 5 ст. 265 ЦПК України, в резолютивній частині заочного рішення від 15 лютого 2023 року зазначений строк і порядок набрання заочним рішенням суду законної сили та його оскарження.

Із матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_1 до звернення з апеляційною скаргою із заявою про перегляд заочного рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 15 лютого 2023 до суду першої інстанції не зверталася.

Як зазначалось вище, відповідно до ст. ст. 284, 287 ЦПК України лише у разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення судом, який його ухвалив, заочне рішення може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Отже, відповідачем не дотриманий встановлений законом порядок перегляду заочного рішення. Відповідно до положень ч. 4 ст. 287 ЦПК України у ОСОБА_1 не виникло право на оскарження заочного рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 15 лютого 2023 року в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Колегія суддів зазначає, що ОСОБА_1 може реалізувати своє право на оскарження заочного рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 15 лютого 2023 року шляхом звернення до Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області із заявою про перегляд заочного рішення в порядку, передбаченому ст. 284 ЦПК України.

Оскільки відповідачем порушено встановлений порядок оскарження заочного рішення, апеляційна скарга підлягає поверненню ОСОБА_1 , що не заважає зверненню до місцевого суду з метою оскарження судового рішення.

Керуючись ст. 284, 287, 357 ЦПК України, апеляційний суд,-

у х в а л и в:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 на заочне рішення Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 15 лютого 2023 року у цивільній справі за позовом виконавчого комітету Білгород-Дністровської міської ради, як органу опіки та піклування до ОСОБА_1 , третя особа: КЗ «Балтська спеціальна школа Одеської обласної ради» про позбавлення батьківських прав - повернути відповідачу.

Копію цієї ухвали разом з апеляційною скаргою та доданими до неї матеріалами надіслати ОСОБА_1 .

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів безпосередньо до Верховного Суду.

Судді В.В. Кострицький

Ю.П. Лозко

В.А. Коновалова

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено05.04.2024
Номер документу118128777
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —495/3136/22

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Кострицький В. В.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Боярський О. О.

Ухвала від 16.01.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Боярський О. О.

Рішення від 15.02.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Боярський О. О.

Ухвала від 26.05.2022

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Боярський О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні