Ухвала
від 04.04.2024 по справі 910/97/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

04.04.2024Справа № 910/97/24

За позовом Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Універсальна" (01133, м. Київ, бульвар Л.Українки,9)

до Комунального підприємства «Центр обслуговування споживачів Шевченківського району» (03190, м. Київ, вул. Кирпоноса, 10/8)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Київська міська рада (01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 36)

про стягнення 344 546,91 грн,

Суддя Мандичев Д.В.

Представники учасників: не викликались.

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "Універсальна" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Комунального підприємства "Центр обслуговування споживачів Шевченківського район про стягнення 344 546,91грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 05.01.2024 позовну заяву залишено без руху. Встановлено позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом 5 (п`яти) днів з дня вручення даної ухвали.

До Господарського суду міста Києва надійшли докази усунення недоліків, встановлених в ухвалі суду від 05.01.2024 разом із поясненнями.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 29.01.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи вирішено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін (без проведення судового засідання). Залучено до участі у справі Київську міську раду в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, якій у строк до 29.01.2024 установлено подати суду письмові пояснення.

14.02.2024 до суду від Київської міської ради надійшли письмові пояснення щодо предмета спору.

14.02.2024 від Комунального підприємства «Центр обслуговування споживачів Шевченківського району» надійшов відзив на позовну заяву.

28.02.2024 від Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Універсальна" надійшла відповідь на відзив.

У відповіді на відзив позивач також просив поновити пропущений процесуальний строк на подання клопотання про залучення Комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району м. Києва» в якості відповідача-2. Як зауважив позивач, останній отримав відзив на позовну заяву та пояснення третьої особи, після чого дізнався, що в 2021 році Комунальне підприємство «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району м. Києва» надавала послуги споживачам будинку, розташованого за адресою: м. Київ, вул. П. Мирного, 2/44 із обслуговування будинку та прибудинкової території.

Згідно з частиною 4 статті 45 ГПК України відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

Відповідно до частини 1 статті 48 ГПК України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання, залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання, за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі (частина 2 статті 48 ГПК України).

Згідно з частиною 3 статті 48 ГПК України після спливу строків, зазначених в частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення (частина 1 статті 119 ГПК України).

Таким чином, зважаючи на викладені позивачем у клопотанні обставини щодо строку його подання та правові підстави, суд дійшов висновку задовольнити клопотання та залучити Комунальне підприємство «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району м. Києва» в якості співвідповідача до участі у справі.

Відповідно до частини 4 статті 48 ГПК України про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

У той же час, приймаючи до уваги залучення співвідповідача до участі у справі, що потребує надання додаткового процесуального строку для подання відзиву на позовну заяву, виходячи з категорії та складності справи, обсягу та характеру доказів у справі, суд дійшов висновку про необхідність розгляду справи за правилами загального позовного провадження.

Відповідно до частини 6 статті 250 ГПК України, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Відтак, оскільки розгляд справи розпочинається спочатку, сторони мають право надати також додаткові документи та пояснення по справі, що не були ними надані.

Керуючись статтями 48, 119, 233, 235, 248, 250 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Задовольнити клопотання Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "Універсальна" про поновлення пропущеного процесуального строку та залучення співвідповідача до участі у справі.

2. Залучити до участі у справі в якості співвідповідача (відповідача-2) Комунальне підприємство «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Печерського району м. Києва» (ідентифікаційний код 35692211).

3. Здійснювати розгляд справи № 910/97/24 за правилами загального позовного провадження.

УХВАЛИВ:

4. Призначити підготовче засідання на 22.05.24 о 09:50 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 7 .

5.Встановити відповідачу-2 строк для подання відзиву на позов протягом 15 днів з дня отримання даної ухвали суду та строк для подання заперечень на відповідь на відзив (якщо такі будуть подані) - протягом 5 днів з дня отримання відповіді на відзив.

6. Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив відповідача-2 протягом 5 днів з дня його отримання.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Мандичев Д.В.

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118129999
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 344 546,91 грн,

Судовий реєстр по справі —910/97/24

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандичев Д.В.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандичев Д.В.

Ухвала від 05.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандичев Д.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні