Ухвала
від 01.04.2024 по справі 910/1386/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

01.04.2024Справа № 910/1386/24

Господарський суд міста Києва у складі судді Щербакова С.О., розглянувши клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Ортогруп" про зобов`язання надати відповіді на поставленні питання у господарській справі

за позовом Державного підприємства "Медичні закупівлі України"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ортогруп"

про стягнення 10 268, 59 грн.

Представники: без виклику сторін

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Державне підприємство "Медичні закупівлі України" (далі-позивач) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ортогруп" (далі-відповідач) про стягнення заборгованості у розмірі 10 268, 59 грн., з яких: 3 356, 82 грн - пені та 6 911, 77 грн - штрафу.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за договором про закупівлю № 09/225-06/2023 від 02.06.2023.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 12.02.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, вирішено здійснювати розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін, зокрема встановлено відповідачу строк протягом п`яти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подачі заяви з обгрунтованими запереченням проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження (у разі їх наявності).

Крім того, судом повідомлено, що клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву (частина 7 статті 252 Господарського процесуального кодексу України).

01.03.2024 через відділ автоматизованого документообігу суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Ортогруп" надійшов відзив на позовну заяву, в якому відповідач, зокрема зазначає, що оскільки додаткову угоду № 1 до договору та уточнену заявку № 1 до заяви на поставку товару відповідач отримав 03.08.2023, то на думку відповідача, строк поставки товару сплив 13.08.2023, в свою чергу ним поставлено позивачу товар 03.08.2023. Також, відповідач вказує, що умовами п. 9.5. договору передбачено, у разі застосування пені/штрафу позивач зобов`язаний був виставити відповідачу рахунок для сплати суми пені та штрафу, проте відповідач такого рахунку не отримував.

Крім того, відповідачем до відзиву на позовну заяву додано письмове опитування, в якому у порядку ст. 90 ГПК України поставлено позивачу запитання.

07.03.2024 через відділ автоматизованого документообігу суду позивач подав відповідь на відзив, в якій, зокрема зазначає, що відповідачем було поставлено товар з порушенням строків визначених договором та останній не звертався до позивача з пропозицією щодо внесення змін до договору в частині термінів поставки товару. Також, позивач вказує, що не виставлення рахунку на сплату пені та штрафів не є відкладальною умовою та не звільняє відповідача від обов`язку сплати пені та штрафу за порушення строків поставки товару.

21.03.2024 через відділ автоматизованого документообігу суду відповідач подав клопотання про зменшення неустойки, в якому просить суд зменшити розмір неустойки, що заявлена до стягнення на 90 % та визначити її на рівні 1026, 86 грн, з яких: пеня-335, 68 грн, штраф - 691, 18 грн.

Також, 21.03.2024 відповідач подав до суду заперечення на відповідь на відзив, в яких зазначає про відсутність підстав для застосування до відповідача відповідальності за порушення зобов`язання у вигляді штрафу та пені.

27.03.2024 через відділ автоматизованого документообігу суду відповідач подав клопотання про зобов`язання надати відповіді на поставленні питання, в якому просить суд зобов`язати Державне підприємство "Медичні закупівлі України" надати відповіді на питання Товариства з обмеженою відповідальністю "Ортогруп" у порядку ст. 90 ГПК України.

Розглянувши клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Ортогруп" про зобов`язання надати відповіді на поставленні питання, суд відзначає наступне.

Частиною 1-2 ст. 90 Господарського процесуального кодексу України, учасник справи має право поставити в першій заяві по суті справи або у додатку до неї не більше десяти запитань іншому учаснику справи про обставини, що мають значення для справи. Учасник справи, якому поставлено питання іншим учасником справи, зобов`язаний надати вичерпну відповідь окремо на кожне питання по суті. На запитання до учасника справи, який є юридичною особою, відповіді надає її керівник або інша посадова особа за його дорученням.

Відповідно до ч.ч. 3, 4 ст. 90 Господарського процесуального кодексу України, відповіді на запитання подаються до суду учасником справи - фізичною особою, керівником або іншою посадовою особою юридичної особи у формі заяви свідка не пізніше як за п`ять днів до підготовчого засідання, а у справі, що розглядається в порядку спрощеного провадження, - за п`ять днів до першого судового засідання. Копія такої заяви свідка у той самий строк надсилається учаснику справи, який поставив письмові запитання. Якщо поставлене запитання пов`язане з наданням доказів, що підтверджують відповідні обставини, учасник справи разом із заявою свідка надає такі докази.

Учасник справи має право відмовитися від надання відповіді на поставлені запитання: 1) з підстав, визначених статтями 67, 68 цього Кодексу; 2) якщо поставлене запитання не стосується обставин, що мають значення для справи; 3) якщо учасником справи поставлено більше десяти запитань (ч. 5 ст. 90 Господарського процесуального кодексу України).

За приписами ч. 6 ст. 90 Господарського процесуального кодексу України, за наявності підстав для відмови від відповіді учасник справи повинен повідомити про відмову іншого учасника та суд у строк для надання відповіді на запитання. Суд за клопотанням іншого учасника справи може визнати підстави для відмови відсутніми та зобов`язати учасника справи надати відповідь.

Відповідно до ч. 3 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України, якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Дослідивши поставлені Товариством з обмеженою відповідальністю "Ортогруп" запитання позивачу суд зазначає, що відповіді на вказані питання фактично надані позивачем у відповіді на відзив, в якій викладені пояснення Державного підприємства "Медичні закупівлі України" на заперечення відповідача проти заявлених позовних вимог, що не потребує окремого викладення позивачем відповідей на запитання відповідача у формі заяви свідка.

При цьому, суд враховує що провадження у даній справі відкрито 12.02.2024, справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін, а відповідні процесуальні дії можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

За таких обставин, клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Ортогруп" про зобов`язання надати відповіді на поставленні питання задоволенню не підлягає.

Керуючись статтями 90, 232 - 235, 252 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва.

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Ортогруп" про зобов`язання надати відповіді на поставленні питання - відмовити.

Ухвала набирає законної сили 01.04.2024 та оскарженню не підлягає.

Суддя С.О. Щербаков

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118130064
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 10 268, 59 грн

Судовий реєстр по справі —910/1386/24

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні