Ухвала
від 04.04.2024 по справі 276/2728/23
ВОЛОДАРСЬКО-ВОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 276/2728/23

Провадження по справі 2/276/78/24

У Х В А Л А

04 квітня 2024 року смт. Хорошів

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді Бобра Д.О.,

за участю секретаря судового засідання Свиридок А.В.,

розглянувши в підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Новоборівської селищної ради про визнання права на спадкове майно, -

в с т а н о в и в:

29.12.2023 року ухвалою суду відкрито провадження за вказаним позовом, постановлено розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

У підготовче судове засідання 04.04.2024 сторони не з`явилися.

Разом з тим, 04.04.2024 до суду надійшло клопотання позивача про витребування доказів, які він не має можливості отримати самостійно, але які мають значення для розгляду справи.

Так, позивач просить витребувати у ПАТ «Оранта» інформацію та документи щодо наявності у ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , права на земельну частку (пай) АПАК «Оранта» Кропивнянської сільської ради Володарсько-Волинського району Житомирської області.

В обгрунтування клопотання позивач зазначає, що 7 лютого 2024 року ним направлявся запит до ПАТ «Оранта» про надання ряду документів щодо працевлаштування та включення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в списки громадян-членів АПАК «Оранта», проте станом на 03.04.2024 будь-якої відповіді не отримано.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 200 ЦПК України у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

Згідно із ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Статтею 84 ЦПК України визначено, що учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Враховуючи наведене, а також те, що предметом спору є визнання права на спадкове майно, а саме, право на земельну частку (пай) в землях АПАК «Оранта», розташованого на території Кропивнянської сільської ради Володарсько-Волинського району, дослідження документів щодо працевлаштування та включення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в списки громадян-членів АПАК «Оранта» входить до предмету доказування, позивачем самостійно вживалися заходи щодо витребування доказів та подання їх до суду, які виявилися безрезультативними, а тому суд вважає клопотання позивача обгрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.2 ст.198 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, зокрема, визначених ч.2 ст. 223 цього Кодексу; в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Керуючисьст. ст. 84, 197, 223 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Відкласти підготовче засідання на 10:15 год. 30.04.2024 року.

Виклик сторін повторити.

Клопотання позивача про витребування доказів задовільнити.

Витребувати вПРАТ «Оранта» (код ЄДРПОУ 03743115, с. Кропивня Житомирського (Хорошівського) району Житомирської області) в строк до 24.04.2024 завірені копії документів щодо працевлаштування та включення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в списки громадян-членів АПАК «Оранта», зокрема:

- накази, рішення про прийняття до КСП «Оранта» (АПАК «Оранта») та звільнення з роботи ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

- зведені річні відомості про нарахування та виплату заробітної плати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за період 1993-1997 років (копії книги нарахування або довідку про відсутність такої особи у зазначених книгах про виплату заробітної плати);

- накази, рішення про прийняття ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у члени КСП «Оранта» (АПАК «Оранта») та його виключення;

-документи щодовключення ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 до списківгромадян,які маютьправо наземельну частку(пай)в земляхАПАК «Оранта».

Суд роз`яснює, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені Главою 9 Розділу 1 ЦПК України.

Відповідно до ст. 18 ЦПК України судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, - і за її межами.

Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

Крім того повідомляємо, що частинами 2, 3 статті 148 ЦПК України визначено, що у випадку повторного чи систематичного невиконання процесуальних обов`язків, повторного чи неодноразового зловживання процесуальними правами, повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення, триваючого невиконання ухвали про забезпечення позову або доказів суд з урахуванням конкретних обставин стягує у дохід державного бюджету з відповідного учасника судового процесу або відповідної іншої особи штраф у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя Д.О. Бобер

СудВолодарсько-Волинський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118132431
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —276/2728/23

Рішення від 20.05.2024

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

БОБЕР Д. О.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

БОБЕР Д. О.

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

БОБЕР Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні